De Vries: verhoog ontwikkelingshulp

Legalisering van softdrugs, verhoging van de ontwikkelingshulp, gratis openbaar vervoer en het stopzetten van subsidies aan het bijzonder onderwijs zijn enkele hoofdpunten van het partijprogramma dat misdaadverslaggever Peter R....

Van onze verslaggevers

De Vries wil ook tal van staatsrechtelijke vernieuwingen doorvoeren, waaronder invoering van bindende referenda en een gekozen minister-president. De Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV), zoals de partij heet, doet pas definitief mee aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 als binnen enkele weken blijkt dat 41 procent van de Nederlanders vindt dat De Vries een aanwinst is voor de politiek. Een peiling op 16 december, die wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau NIPO, moet daarover uitsluitsel geven.

De Vries heeft voor 41 procent gekozen, omdat bij de laatste verkiezingen 80 procent van de Nederlanders een stem heeft uitgebracht. De Vries: ‘Ik wil zeker weten dat er voldoende draagvlak is voor mijn komst naar Den Haag.’ Vanaf nu zal NIPO de stemming in het land wekelijks peilen. Deze week steunt volgens het NIPO 21 procent van de kiezers de kandidatuur van De Vries, maar volgens een peiling van Maurice de Hond is dat al 48 procent.

De Vries wilde zijn 55 hervormingsvoorstellen op een deur van het Tweede-Kamergebouw bevestigen, maar dat mocht niet van het beveiligingspersoneel van de Kamer. Daarop plaatste hij zijn proclamatie op een zelf meegebrachte standaard.

Met zijn actie verwees De Vries naar kerkhervormer Maarten Luther, die 488 jaar geleden aan de kapel in het Duitse Wittenberg zijn 95 stellingen spijkerde. De Vries pretendeert niet dezelfde historische impact te hebben. ‘Een voetnoot in geschiedenis vind ik al mooi.’

Hij trok veel tijd uit voor een betoog voor verhoging van de Nederlandse ontwikkelingshulp van 0,8 procent naar 1 procent van het bruto binnenlands product. Hij noemde het schandalig dat een rijk land als Nederland accepteert dat elders in de wereld elke week duizenden kinderen sterven van honger en dorst. ‘En dat terwijl wij met onze cavia’s en papegaaien naar klinieken gaan voor levensverlengende operaties met nazorg.’

Opvallend was ook zijn pleidooi voor afschaffing van de bekostiging van het bijzonder onderwijs door de overheid. Met ‘neutraal onderwijs’ voor alle kinderen wil hij de integratie bevorderen. Dit vereist een wijziging van artikel 23 van de Grondwet.

De Vries is ook voor invoering van een sociale dienstplicht, voor zes uur gymnastiek per week op elke school en voor meer politie op straat. Volgens hem zijn Nederlanders bevoorrecht doordat ze in Nederland wonen. Van iedere volwassen inwoner, inclusief uitkeringsgerechtigden, mag de maatschappij dan ook een bijdrage verwachten aan ‘een beschaafde samenleving’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden