De Vries tegen gedragscode bewindslieden

Er komt geen gedragscode voor oud-bewindslieden. Althans, minister De Vries van Binnenlandse Zaken voelt er niks voor, heeft hij in een korte brief aan het kabinet laten weten....

Van onze verslaggeefster

Het verzoek voor een gedragscode kwam van de Tweede Kamer, die zich stoorde aan staatssecretaris Gmelich Meijling van Defensie toen die zich een jaar na zijn aftreden liet inhuren door de Israëlische wapenfabrikant Rafael. De toenmalige minister Peper werd gevraagd oud-bewindslieden een gedragscode op te leggen, om te voorkomen dat ze hun kennis kort na hun aftreden te gelde maken.

De Vries zegt in een brief aan het kabinet geen aanleiding te zien voor zo'n gedragscode. Dat er nooit een code is geweest, is volgens hem nooit als een gemis ervaren. Bovendien vindt hij het te ver gaan om elke bewindspersoon te verbieden om zich met zijn oude beleidsterrein te bemoeien, hoezeer het ook om een beperkte periode zou gaan.

Volgens het Wetboek van Strafrecht hebben oud-bewindslieden geheimhoudingsplicht. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert gevangenisstraf. Ook daarom vindt De Vries het onnodig oud-collega's nog verdere beperkingen op te leggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden