'De Vries Robbé werd misbruikt door BTG'

Voormalig grootaandeelhouder BTG van De Vries Robbé Groep (DVRG) heeft het beursfonds misbruikt om verliesgevende bedrijven te gelde te maken....

De BTG-directeuren J.G. en A.B. speelden een hoofdrol in de affaire. In 1998 verkochten enkele grootaandeelhouders oude bedrijven van het toenmalige Mulder Boskoop. Uit het rapport van Van den Blink blijkt dat zij hun eigen verliesgevende bedrijven hadden ingebracht zonder dat de overige aandeelhouders de belabberde financiële toestand ervan kenden.

Vervolgens kon een faillissement ternauwernood worden voorkomen. Een van de dochterbedrijven, Gevelbouw, had nog een forse vordering op het Engelse bedrijf Witte. Dat was cruciaal, concludeert de onderzoeker. 'Indien in overeenstemming met de werkelijkheid die G. en B. bekend was, werd uitgegaan dat Witte tegen een groot te lijden verlies aankeek (...) dan blijkt Gevelbouw in plaats van licht winstgevend catastrofaal verlieslijdend te zijn.' Onmacht van Witte om de vordering te voldoen maakte de beursgang volgens het rapport 'onmogelijk'. Het gecombineerde eigen vermogen van Gevelbouw en de dochters Bailey en BTS was op papier zo'n 25 procent - volgens het rapport dankzij de malversaties van onder meer G. en B.

De huisaccountant heeft bij de halfjaarcijfers vragen gesteld. G. reageerde volgens het rapport door een fax te sturen aan de accountant. 'Ik heb begrepen dat u de juistheid van een aantal posten betwijfelt. Hier ben ik diep teleurgesteld over omdat als u aan deze posten twijfelt, u ook aan mij twijfelt.' Volgens Van den Blink heeft de accountant zich vervolgens 'kennelijk laten afbluffen door het hard op de man spelen.'

De schade voor beleggers wordt geschat op ongeveer 40 miljoen gulden. De Vereniging van Effectenbezitters wil de voormalige grootaandeelhouders aanpakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden