De Vries Robbé doet aangifte van fraude

De al ruim anderhalf jaar lopende soap rond het beursfonds De Vries Robbé krijgt een strafrechtelijk vervolg. Het bedrijf heeft aangifte gedaan van fraude door de directie van voormalig grootaandeelhouder BTG....

Bovendien eist De Vries Robbé 40 miljoen gulden van BTG, het investeringsvehikel van de zakenlieden J.W. Gaal en A. Brinkman. BTG ontkent de beschuldigingen en stelt dat De Vries Robbé 'probeert haar eigen mismanagement en tegenslagen te camoufleren'.

De Vries Robbé stelde zelf een onderzoek in naar de gang van zaken in 1998. In maart van dat jaar bracht BTG Holdings bij het beursfonds drie bedrijven in, in ruil voor nieuwe aandelen. Enkele maanden later verkocht het de meeste aandelen, maar de drie bedrijven - gevelbouwer De Vries Robbé, technisch uitzendbureau BTS en metaalbedrijf Bailey - bleken niets waard. Er moest zelfs geld bij, waarna De Vries Robbé bijna failliet ging. 'De waarde van de drie bedrijven was geen 40 miljoen, maar maximaal nul', aldus de woordvoerder van De Vries Robbé.

Het bedrijf denkt dat er valse facturen zijn opgemaakt, waardoor de drie bedrijven er florissant leken voor te staan. 'De tent is gewoon leeggeroofd', stelt een ingewijde. Het bedrijf beschuldigt BTG van valsheid in geschrifte en eist 33 miljoen gulden. BTG heeft al 7 miljoen gulden betaald, die De Vries Robbe ziet als een voorschot op een schadevergoeding. BTG vindt het een lening.

BTG stelt dat er van een behoorlijk onderzoek geen sprake is. Volgens BTG heeft De Vries Robbé slechts ten doel individuen te beschadigen, nadat het na anderhalf jaar juridische procedures 'niet verder is gekomen'.

Deloitte & Touche, dat het boekenonderzoek deed, stelt dat haar niets valt te verwijten. Tegen Brabers, accountant van BTG en later De Vries Robbé, loopt sinds de zomer een tuchtzaak: het zou vooraf al een goedkeurende verklaring gegeven hebben voor stukken.

De effectenbank Ten Cate mocht vorig jaar van de AEX geen bedrijven meer naar de beurs brengen, nadat er bij De Vries Robbé een lijk uit de kast was gerold: een Britse oninbare vordering van 10,5 miljoen gulden. Ten Cate ontkent schuld omdat het op de accountants vertrouwde.

Volgende week dient ook nog een kort geding tussen De Vries Robbé en L. van Mook, bestuurslid van de stichting Prioriteistaandelen De Vries Robbé Groep en directeur van machine- en silobouwer Ten Have. Dat bedrijf heeft een flink belang opgebouwd in De Vries Robbé. Van Mook - destijds afgevaardigde van BTG, maar nu naar eigen zeggen onafhankelijk - wil een buitengewone aandeelhoudersvergadering om directie en commissarissen van De Vries Robbé te vervangen.

Daarbij blijft het waarschijnlijk niet. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) studeert op de mogelijkheden voor een enquete bij de ondernemingskamer wegens wanbeleid rond het beursfonds De Vries Robbé. Dezelfde procedure wordt voorbereid door FNV Bondgenoten, maar dan wegens wanbeleid bij de gevelbouwer De Vries Robbé, één van de drie ingebrachte bedrijven.

Het bedrijf ging enkele weken geleden failliet, waardoor ontslag dreigt voor 132 werknemers. Volgens FNV Bondgenoten zijn er diverse gesprekken geweest met bedrijven die geïnteresseerd waren in een doorstart, maar is dat tot nu toe op niets uitgelopen. De slechte publiciteit rond (het beursfonds) De Vries Robbé is daar volgens de bond mede debet aan. Bij De Vries Robbé werken nu nog honderd mensen, vooral bij metaalbedrijf Bailey.

De beurshandel in De Vries Robbé wordt dinsdag hervat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden