De Vries negeert verzoek Peper om nieuw onderzoek

Minister De Vries is niet van plan onderzoek te doen naar de totstandkoming van het rapport naar het declaratiegedrag van oud-burgemeester Peper van Rotterdam....

In een brief van dertig kantjes beklaagt Peper zich erover dat de Rotterdamse raadscommissie heeft meegewerkt aan de voor hem negatieve publiciteit. De Vries vindt dat Peper niet bij hem moet zijn, maar moet aankloppen bij de gemeente Rotterdam.

Oud-minister Peper heeft een merkwaardig moment gekozen om zijn brief te openbaren, vindt men in politiek Den Haag en Rotterdam. De nasleep van de ramp in Enschede overschaduwt het gevecht van Peper tegen de commissie (COR), die de uitgaven van hem en de wethouders van Rotterdam tussen 1986 en 1998 heeft onderzocht.

Zij die Peper een warm hart toedragen, menen dat de oud-minister zo geobsedeerd is door het zuiveren van zijn naam, dat het tijdstip van het openbaren er niets meer toe doet. Boze tongen beweren dat de brief en het lekken te maken hebben met het strafrechtelijk onderzoek van het OM naar de declaraties van Peper.

Dat onderzoek heeft het COR-rapport als basis. In zijn brief laat Peper geen spaan heel van het rapport dat de COR samen met de accountants van KPMG heeft opgesteld. Hij vraagt om een nieuw onderzoek - niet alleen naar de declaraties, maar ook naar de werkwijze van de COR en de accountants. Een veroordeling van die werkwijze zou het strafrechtelijk onderzoek op losse schroeven zetten.

De Vries kan zich voorstellen dat Peper eerherstel nastreeft, maar het onderzoek was volgens hem diepgaand. Hij beschouwt de brief als 'het schrijven van een particuliere burger' en was niet van plan die te verspreiden, ondanks Pepers verzoek daartoe. Daarop heeft Peper de brief dinsdag zelf geopenbaard.

Peper verwijt de COR incompetentie en beticht de commissie van samenspel met het Algemeen Dagblad. Bij een overleg zou een COR-lid de lamellen hebben verschoven zodat de AD-fotograaf een onaangename foto van Peper kon maken.

Peper schrijft dat hij onvoldoende tijd heeft gehad om zich te verweren. Hij verwijt de onderzoekers dat ze niets hebben gedaan met het materiaal dat na de presentatie van het rapport op 17 maart naar boven is gekomen. Uit die nieuwe gegevens blijkt volgens hem dat veel reizen wél dienstreizen waren. Ook verantwoordt Peper de aanschaf van het veelbesproken Delftsblauwe bord en de kleding die hij op gemeentekosten zou hebben gekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden