De Vries komt FNV tegemoet in WAO-conflict

Vakbeweging en werkgevers krijgen toch een rol bij de uitvoering van de WW en de WAO. Zij krijgen zeggenschap over het grootste deel van het subsidiegeld om werklozen en WAO'ers aan nieuw werk te helpen....

Hierover zijn de voorzitters van de vakcentrales, de werkgeversvoorzitters en de bewindslieden De Vries en staatsscretaris

Hoogervorst van Sociale Zaken het eens geworden. Vakbeweging en werkgevers raadplegen hun achterban of de tegemoetkoming genoeg is om het conflict bij te leggen. De Vries kijkt of de coalitie ermee kan leven.

De Vries en Hoogervorst willen de toekenning en uitbetaling van WW- en WAO-uitkeringen onderbrengen in een rijksdienst. Vakbeweging en werkgevers krijgen hierin geen rol meer. Hiertegen hebben de sociale partners fel geprotesteerd. Zij vinden dat hun betrokkenheid bij de uitvoering onmisbaar is. Daarnaast hekelen ze de vorming van een staatsuitkeringsbedrijf. De bewindslieden houden echter vast aan dit plan en de sociale partners houden hun bezwaren.

Vakbeweging en werkgevers hebben nu voorgesteld dat zij in een Raad voor Werk en Inkomen voorstellen kunnen doen voor de besteding van het grootste deel van subsidiegeld om werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan werk te helpen.

In deze raad kunnen zo CAO-afspraken over preventie en reïntegratie van uitkeringsgerechtigden met subsidies worden ondersteund.

Het geld is afkomstig uit de premie van werknemers en werkgevers voor de WW en de WAO. In 1999 ging het om 755 miljoen gulden subsidiegeld en voor dit jaar is 816 miljoen beschikbaar. Het plan houdt ook in dat de CAO-afspraken over preventie van arbeidsongeschiktheid en nieuw werk voor WW'ers en WAO'ers in sectoren voor alle bedrijven gaan gelden. Tot nu toe wilden de bewindslieden dat elk bedrijf zijn eigen plan kon trekken en daarvoor subsidie kon vragen bij de overheid.

In de Raad voor Werk en Inkomen krijgen ook de gemeenten een plek. Die hebben echter geen zeggenschap over de subsidie-aanvragen voor WW- en WAO-projecten. Zij doen met de sociale partners voorstellen over regionaal beleid en tevens over projecten voor werk voor bijstandsgerechtigden.

Naast de verdeling van het geld gaat de Raad voor Werk en Inkomen de onafhankelijke besturen van de sociale zekerheid adviseren. Het gaat dan om arbeidsmarktbeleid en om de praktische uitwerking van de sociale zekerheidswetgeving.

Vakbeweging en werkgevers kunnen in dat geval door het kabinet worden gepacificeerd. Het geeft de vakbeweging de mogelijkheid om preventie- en reïntegratieplannen te controleren. Die greep zou de vakbeweging niet hebben als werkgevers in de bedrijven hun eigen plannen konden maken. Een ander winstpunt voor de bonden is dat CAO-afspraken worden opgelegd aan alle bedrijven in een sector.

Voor werkgevers is essentieel dat de vakbeweging niet in een oppositierol wordt gedrongen. Dat zou hebben betekend dat de bonden ook gaan ageren tegen werkgevers die de reïntegratieplannen eenzijdig mochten opstellen. Die dreiging wilden de werkgevers graag in de kiem smoren.

De sociale partners spreken niet van een akkoord met De Vries. Zij houden hun bezwaren tegen de oprichting van het staatsuitkeringsbedrijf en zullen daartegen blijven ageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden