Commentaar

De vrees van verloskundigen is op z'n minst voorbarig

Elke organisatievorm die kan bijdragen aan betere geboortezorg is de moeite van het proberen waard.

Beeld anp

Het nationale debat over de geboortezorg wordt ernstig vervuild door karikaturen. Aan de ene kant het beeld van de verloskundige als goeroe van de 'natuurlijke bevalling' die thuis handenwrijvend de geurkaarsen aansteekt, pijnbestrijding tegennatuurlijk vindt en er pas tijdens de bevalling achter komt dat ze eigenlijk niet is opgewassen tegen de situatie, waarna alsnog de ambulance voorrijdt. Aan de andere kant de koele gynaecoloog in het ziekenhuis die rendement en efficiëntie boven alles plaatst, van elke zwangere vrouw een patiënt met een declaratiecode maakt en bij het begin van elke bevalling klaar staat met de ruggeprik.

Het resultaat van de publieke patstelling is dat beide kampen de indruk bevestigen waarover veel aanstaande ouders zich nou juist zorgen maken: dat het onderlinge wantrouwen een optimale samenwerking in de weg staat.

Dat is jammer omdat de praktijk in veel gevallen allang anders is. In heel het land zijn inmiddels 85 samenwerkingsverbanden actief waarin verloskundigen, huisartsen en ziekenhuizen samenwerken. Alleen de gesplitste financiering blijft nog achter. Daarin zit bovendien nog de 'perverse financiële prikkel' die verloskundigen stimuleert vrouwen tot de bevalling zo lang mogelijk bij zich te houden en dus niet door te verwijzen.

Aan die prikkel maakt het kabinet nu een einde. Althans bij wijze van experiment. Samenwerkingsverbanden kunnen kiezen voor gezamenlijke bekostiging, met een afgesproken integraal tarief voor de verloskundige, ongeacht de geleverde zorg. Regio's die het anders willen, mogen blijven kiezen voor aparte bekostiging per hulpverlener.

Deze praktische handreiking wordt door een deel van de verloskundigen bij voorbaat verworpen. Zij vrezen een speelbal te worden van de ziekenhuizen en de verzekeraars en elke regie over hun eigen werkwijze te verliezen.

Dat is op z'n minst voorbarig. Want ook voor verzekeraars is laagdrempelige verloskundige zorg dicht bij huis veruit de goedkoopste en aantrekkelijkste optie. Voor veel moeders en kinderen ook, mits de stap naar gespecialiseerde medische bijstand door niets wordt belemmerd. Elke organisatievorm die bijdraagt aan die optimale mix, is de moeite van het uitproberen waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.