De vrees van Astrid en Sonja bleek terecht

Astrid had het vorig jaar al aangekondigd: haar broer Willem zou haar willen vermoorden om wat ze had gedaan. Hij zou niet rusten voordat ze dood was. En inderdaad, vanuit de zwaar bewaakte gevangenis in Vught zou Willem Holleeder, zo maakte het Openbaar Ministerie gisteren bekend, geprobeerd hebben een huurmoordenaar af te sturen op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Astrid stond bovenaan de lijst. Er zou zelfs al een aanbetaling van 5000 euro zijn gedaan.

Willem Holleeder in 2014.Beeld anp

De drie vrouwen uit de directe omgeving van Willem Holleeder - zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra - stappen in 2013 in het geheim naar justitie om tegen hun broer en voormalig geliefde belastende verklaringen af te leggen.

Dat familieleden op eigen initiatief dergelijke getuigenissen afleggen is zeldzaam. De zussen zien geen andere uitweg, vertelt Astrid Holleeder vorig jaar in NRC. Criminelen zouden familie van Willem willen vermoorden als vergelding voor een moord waarbij hij betrokken was. Astrid toen: 'Dat was het moment dat we wisten: wat we ook doen, we komen hier nooit levend uit.'

'Psychopaat'

En dus beginnen ze te praten over hun broer, in de hoop hem levenslang te geven. Een 'psychopaat' is hij volgens Astrid. 'Hij moet van de straat. Willem is een seriemoordenaar, hij moet gestopt worden.' Astrid, van beroep advocaat, is de vertrouweling van Willem. Een positie waarvan ze bewust gebruikmaakt. Jarenlang vervult ze een dubbelrol door hem uit te horen over betrokkenheid bij diverse moorden. Die informatie geeft ze later aan het Openbaar Ministerie.

Andere zus Sonja lijst het meest onder de terreur van haar broer. Ze doet alles voor hem, vertelt Astrid vorig jaar. 'Zijn was, zijn persoonlijke verzorging, zijn medicijnen.' Maar op geen enkele manier krijgt ze de daar waardering voor terug. Het is een schrikbewind. 'Mijn zus is voor hem stront, een debiel en een mongool. Hij bedreigt Sonja als hij boos is om niets: ik sla je tanden uit je mond en breek je kaken.' Zelfs het achtjarige zoontje van Sonja krijgt een pistool van Willem tegen zijn hoofd.

Lees ook

Hoe kan de beruchtste crimineel van Nederland, Willem Holleeder, moorden beramen vanuit zijn streng beveiligde cel?

De positie van de advocaat van Willem Holleeder is een lastige. Toch is niemand gebaat bij zijn opstappen.

En dan is er nog Sandra den Hartog. Zij is de weduwe van Sam Klepper, een crimineel met wie Holleeder samenwerkte. Na de moord op Klepper krijgt ze een relatie met Willem Holleeder die haar later ook gaat bedreigen.

De zussen besluiten in 2013 samen met Sandra hun verhaal te doen. Samen, omdat ze op die manier steun hebben aan elkaar. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries begeleidt ze daarbij en geeft tips over hoe ze bewijs moeten verzamelen.

Het is daarom niet verwonderlijk dat ook hij doelwit zou zijn van de moordplannen van Willem. Maar dat is niet de enige reden. Al vaker kwamen de twee met elkaar in aanraking.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries verlaat de rechtbank van Amsterdam op zijn motor na een zitting in de zaak tegen Willem Holleeder.Beeld Freek van den Bergh

De Heinekenontvoering

Zo verschijnt Willem Holleeder gekleed in een zwartleren jack en met een helm op in april 2013 bij De Vries thuis. 'Vuile kankerhond dat je er bent', schreeuwt hij. 'Moet ik je nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?'

Holleeder is buiten zinnen over de verfilming van het boek over de Heinekenontvoering, dat De Vries schreef. Hij vreest op een verkeerde manier te worden neergezet. 'Ik kom je nu zeggen, mijn naam niet in de film en niet in het boek. Als je denkt dat je het toch kunt doen, dan weet je wat er gebeurt.' Hij maakt wilde gebaren. 'Ik dreig niet, ik doe gewoon.'

'Doorgedraaide #WillemHolleeder bedreigt mij op woonadres met de dood in aanwezigheid van mijn vrouw. Direct aangifte gedaan bij politie', twittert de misdaadverslaggever later.

In 1983 heeft de crimineel samen met Cor van Hout en drie anderen biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De jonge misdaadverslaggever De Vries spreekt hem geregeld en schrijft er een bestseller over. Sindsdien kruisen de levenspaden van de twee mannen elkaar geregeld.

Wraak

Dat Holleeder nu concrete plannen maakte om De Vries te laten vermoorden, verbaast de misdaadverslaggever niet. Meermaals liet de crimineel in het verleden weten het op hem gemunt te hebben. Wraak zou volgens De Vries het motief kunnen zijn, zegt hij tegen de NOS. 'Ik denk dat hij in een positie zit waarin hij weinig te verliezen heeft. Dan kan wraak je persoonlijke leed behoorlijk verzachten.'

Hoewel zus Astrid rekening had gehouden met de plannen van haar broer, is ze behoorlijk ontdaan, laat ze NRC weten. 'Je hebt geen idee wat het is om aan je kinderen te moeten vertellen waar je begrafenispolis ligt omdat je eigen broer een huurmoordenaar op je af wil sturen. Dat is onvoorstelbaar'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden