De vreemde gang van een toppaard

De Groningse rechtbank buigt zich over een onalledaagse zaak. Was het stamboekpaard dat de Noorse Kristin Andresen eerder in Nederland kocht, een kat in de zak?

'Veilingfoto' van Handsome O. waarin de kwaliteiten van het dure dressuurpaard zo goed mogelijk naar voren worden gebracht Beeld Jacob Melissen
'Veilingfoto' van Handsome O. waarin de kwaliteiten van het dure dressuurpaard zo goed mogelijk naar voren worden gebrachtBeeld Jacob Melissen

Als Kristin Andresen haar nieuwe dressuurpaard 's ochtends uit de stal in Denemarken haalt, ziet ze het meteen. Foute boel. Dit is niet het soepele paard waarvoor ze een week eerder 300 duizend euro betaalde op een veiling in Nederland.

Handsome O trekt met zijn achterbeen. Andresen hoopt dat het door de lange reis komt die het dier achter de rug heeft. Toen droeg het paard scheenbeschermers. Daar zijn paarden niet dol op. Het kan zijn dat Handsome O daarom wat raar loopt.

Een paar dagen later trekt het paard nog steeds met zijn been. Andresen laat het daarom onderzoeken in het Højgård Hestehospital, een gerenommeerd paardenziekenhuis. Na uitvoerig onderzoek blijkt Handsome O, een nakomeling van het paard Johnson, hanentred te hebben: een aandoening aan het zenuwstelsel. Dat wordt vaak veroorzaakt door een genetisch defect of door een acuut trauma, zoals een val.

Het peperdure paard is in één klap waardeloos. Er wedstrijden mee rijden zit er niet in. Fokken ook niet.

Botox

Afgelopen maandag reist de Noorse Kristin Andresen af naar de rechtbank in Groningen. Ze vraagt de rechter toestemming om een hele reeks getuigen te mogen horen. Staljongens, hoefsmeden, dierenartsen, keurmeesters. Want ze heeft aanwijzingen dat haar peperdure aankoop al veel langer last van hanentred had en dat dit bekend was voor het dier werd geveild.

Andresen weet hoe de symptomen van deze aandoening kunnen worden gemaskeerd: door bijvoorbeeld botox te injecteren of rond de betreffende zenuw van het paard een oplossing van ethylalcohol in te spuiten. Die middelen zijn niet te vinden in bloedtesten.

Ze heeft ontdekt dat ook het paard Jack Sparrow, een broer van Handsome O, aan hanentred te lijdt. Andresen vermoedt dat ze is belazerd door de Groningse paardenmakelaar Jan Brouwer, de verkoper van het paard. De trekkende Handsome O is inmiddels uitgegroeid tot een internationale affaire in de paardenwereld. Zweedse, Noorse, Duitse en Oostenrijkse websites hebben er aandacht aan besteed.

Andresen koopt het paard op 7 februari 2015 op een veiling van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN). KWPN-paarden gelden al jaren als bestsellers over de hele wereld. Het is een belangrijk en duur exportproduct, een miljoenenbusiness. Een paard gefokt onder het strenge KWNP-stempel, dat kan bijna niet anders dan een toppaard zijn. Niet dus, volgens Andresen, die in vakbladen laat weten 'nooit meer een paard via een KWNP-veiling te kopen'.

Begin dit jaar duikt er ineens iemand op die het vermoeden van Andresen bevestigt. Op een Nederlandse website verschijnt een bericht over de affaire, waarop iemand anoniem reageert. Die schrijft dat inderdaad voor de veiling al bekend is dat Handsome O hanentred heeft.

Andresen weet de schrijver te achterhalen. Het blijkt een vrouw te zijn, eigenaresse van een paard dat net als Handsome O van Johnson afstamt. Haar paard heeft klachten, waarmee ze bij een paardenfysiotherapeut belandt. Die therapeut, Tunna Morriën, vertelt haar dat Handsome O eigenlijk niet geveild had mogen worden.

KWPN: 'Ongefundeerd'

Het KWPN laat weten dat het paard Handsome O uitgebreid is gekeurd en tijdens de veiling vorig jaar in orde was. De organisatie heeft een 'faciliterende rol' en is niet verantwoordelijk voor wat er na de veiling met het paard is gebeurd. KWPN noemt de beschuldigingen dat er zou zijn gerommeld tijdens de veiling 'ongefundeerd'. Paardenfysiotherapeut Tunna Morriën zegt dat ze Handsome O nooit heeft 'gezien of behandeld'. Ook zegt ze dat ze niet betrokken of werkzaam was bij de KWPN-veiling waar Handsome O werd verkocht.

In januari dit jaar legt de vrouw bij een notaris in Amsterdam een verklaring af. Ze vertelt daarin onder meer dat de fysiotherapeute tijdens KWPN-veiling paarden behandelde. 'Het viel haar tijdens de behandeling op dat Handsome O hanentred had.' De therapeute zou dit vervolgens hebben gezegd tegen de veilingorganisatie. 'Toen kreeg ze te horen dat men het geen probleem vond omdat men dacht dat de hanentred niet te zien was.'

Daarnaast blijkt uit haar beëdigde verklaring dat ze van anderen ook weleens heeft gehoord dat er wordt gerommeld op veilingen en dat een keuringsdierenarts paarden goedkeurt waaraan iets mankeert.

Fantastic O

Paardenmakelaar Jan Brouwer uit het Groningse Zevenhuizen begrijpt er niets van. Al meer dan veertig jaar zit hij in het vak. Nog nooit heeft hij trammelant gehad. Alsof hij zijn naam te grabbel zou gooien door een kreupel paard te verkopen. Voor hem is het duidelijk. 'Nadat ik het paard persoonlijk perfect heb afgeleverd in Øster Assels is er iets mee gebeurd.' Man, hij heeft nog sms'jes van Andresen een paar dagen nadat hij het paard had bezorgd. 'Daarin noemde ze hem nog Fantastic O in plaats van Handsome.'

En nu stelt ze ineens dat het zo raar was dat hij het paard zelf kwam afleveren, helemaal in Denemarken. Nu zegt ze dat het expres 's avonds laat was, zodat ze niets konden zien.

Afleveren doet Brouwer al járen. Hij heeft klanten over de hele wereld en het is toch prachtig als je zo'n paard bijvoorbeeld naar Amerika kunt brengen? 'Dit was zo'n leuke vrouw en een fantastisch paard, dus ik dacht: kom, ik maak er een leuk ritje van.' Brouwer ziet een rechtszaak met vertrouwen tegemoet. 'Als je een nieuwe auto koopt bij een dealer en een week later zet je hem tegen een boom, dan krijg je ook geen nieuwe.'

De rechter in Groningen beslist binnen drie weken of Andresen getuigen mag horen.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden