De vraag zingt plots rond: is Opstelten nog wel geschikt?

Na het dramatisch verlopen debat over het anti-jihadstrijdplan hangt er plots een vraag boven het Binnenhof die tot nu toe niemand durfde stellen: wordt Ivo Opstelten (70) te oud voor het ministerschap? Ingewijden houden het erop dat de bewindsman na de lange, zware zomer rond rampvlucht MH17 'wel wat moe is'.

Raoul du Pre en Joost de Vries
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op het Binnenhof na afloop van de wekelijkse ministerraad Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op het Binnenhof na afloop van de wekelijkse ministerraadBeeld anp

Ook in de coalitie is met ongemak gekeken naar de beelden van de minister van Veiligheid die er donderdag maar niet in slaagde adequate antwoorden te formuleren op de stroom van kritische vragen van de oppositiepartijen. Hij liep meermalen vast in zijn eigen redeneringen, verdedigde een voorstel dat hij meteen daarna weer introk en moest opzichtig gesouffleerd worden door zijn ambtenaren.

Dát is niet het beeld dat de Kamer wil zien van de man die in onzekere tijden verantwoordelijk is voor de nationale veiligheid. Het kabinetsplan tegen de jihad, dat in grote lijnen wel degelijk de steun heeft van een overgrote Kamermeerderheid, kwam daardoor plots in de geur van politiek bederf te staan.

null Beeld anp
Beeld anp

De meeste Kamerleden zoeken de verklaring vrijdag niet in Opsteltens leeftijd maar in zijn stijl: hij opereert nog steeds als de burgemeester die hij decennialang was, op hoofdlijnen, liefst ver boven het politieke gekrakeel op de grond. Hij bereidt debatten wel voor, maar niet tot in alle details.

Dat gaat meestal goed, als hij tegenover 'gewone Kamerleden' in de commissie Veiligheid en Justitie staat. Maar fractieleiders als Wilders, Buma, Pechtold en Roemer, dat is andere koek. Opstelten kwam plotseling niet meer weg met zijn vaste reeks beloften dat hij de zaken zeer ernstig neemt en dat hij onmiddellijk tot een daadkrachtige aanpak zal overgaan. Niet voor niets oogstte Pechtold donderdag meteen bijval vanuit alle hoeken van de Kamer op zijn Twitterbericht dat hij 'respect' heeft voor zijn collega's 'die dagelijks moeten proberen Opstelten tot heldere antwoorden te bewegen'.

Bronnen rond het kabinet bevestigen bovendien dat Opstelten maar ook zijn collega Asscher zich hebben verkeken op de stemming in de Kamer. Ze dachten op de golven van weerzin tegen de daden van Islamitische Staat ook omstreden voorstellen als de opslag van alle reisgegevens en het denaturaliseren zonder proces makkelijk door de Kamer te kunnen loodsen. Op de zeer offensieve toon van met name D66 en CDA was niet gerekend.

Opstelten zelf reageerde vrijdag eerst onaangenaam getroffen maar daarna luchtig op de suggestie dat hij moeite krijgt om het tempo bij te benen. 'Ik te oud? Dat is een verrassende vraag. Ik voel mij helemaal niet te oud. Als u naar mij kijkt, ziet u dat het wel snor zit.' En: 'Ik bén niet te oud, want ik ben er.' Hij beklemtoont dat 90 procent van het strijdplan gewoon wordt uitgevoerd. 'Ik ben een Rotterdammer. Het gaat om het resultaat. Dus we gaan nu gewoon door met de uitvoering.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden