Column

'De vraag is: wie trekt de foute hoerenloper aan zijn slipje?'

De hoerenloper die misbruik maakt van een slachtoffer van mensenhandel mag niet vrijuit gaan, vinden ChristenUnie, SP en PvdA. 'Gespierde taal maar wie waagt zich in de kelderboxen om ze te betrappen?' schrijft Lidy Nicolasen.

Raamprostitutie.Beeld anp

Je gaat als man naar de hoeren. Je denkt: goh, wat zit die onder de blauwe plekken. Je denkt ook: waarom zou ze toch huilen als ik doe waarvoor ik ben gekomen? Pas dan op, niet je ogen sluiten, niet wegkijken, nee, linea recta naar de politie.

Je deelt het bed of de sofa of het bestelbusje of de kelderbox met een vrouw die een slapende baby bij zich heeft. Meld je het niet, dan riskeer je een boete of zelfs gevangenisstraf.

Niet vrijuit
De hoerenloper mag niet vrijuit gaan, is de gedachte erachter. Althans de hoerenloper die op duistere plekken en onder de prijs aan zijn gerief denkt te komen. Willens en wetens maakt hij dan misbruik van een slachtoffer van mensenhandel en is hij medeplichtig, vinden ChristenUnie, SP en PvdA.

De drie partijen zijn druk in de weer met een eigen wetsvoorstel, dat niet alleen in de Kamer maar ook bij justitie, politie en rapporteur mensenhandel op voorhand de handen op elkaar krijgt, lees ik in het Algemeen Dagblad.

Maar liefst acht jaar cel is het OM bereid te eisen als een hoerenloper gebruik maakt van de diensten van een prostituee in een bestelauto op een parkeerplek met drie gespierde Roemenen voor de deur. De politie houdt de foute hoerenloper op speciale sites in de gaten.

Heksenjacht
Gespierde taal, ook al zegt de politie geruststellend dat niemand een heksenjacht hoeft te vrezen. Des te prangender is daarom de vraag: wie trekt de hoerenloper aan zijn slipje? Wie gaat er op de uitkijk staan? Wie waagt zich in die kelderboxen met die gespierde Roemenen voor de deur om de hoerenloper te betrappen? Welke hoerenloper durft op zijn schreden terug te keren om aangifte te doen als er drie gespierde Roemenen in zijn nek staan te hijgen?

In de strijd tegen mensenhandel is alles geoorloofd. Die verdient in elk geval meer dan een papieren plan.

Lidy Nicolasen is verslaggever van de Volkskrant.


Raamprostitutie vrijdag op het Zandpad in Utrecht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden