De vraag is of minister Schippers beschadigd achterblijft

Het was lang geen Kamermeerderheid en niet eens de voltallige oppositie. Maar toch. Gisteravond stemden SP, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een motie van wantrouwen tegen minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat doet pijn.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) tijdens het debat over de kosten voor het binnenhalen van de Olympische Spelen 2028.Beeld anp

Het komt namelijk maar weinig voor dat er überhaupt een motie van wantrouwen tegen een minister of staatssecretaris wordt ingediend.

Deze kabinetsperiode werd alleen tegen de staatssecretaris van Schippers' departement, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, tot twee toe een motie van afkeuring ingediend. Ook deze haalde het niet, maar werd ook door de ChristenUnie en D66 gesteund. Tegen Henk Bleker werd een motie van afkeuring ingediend vanwege zijn natuurbeleid. Deze werd alleen door GroenLinks, PvdA en Partij voor de dieren gesteund.

Overtreffende trap
Een motie van wantrouwen is de overtreffende trap van een motie van treurnis. Dat deze alleen al wordt ingediend is een zeer sterk signaal. Eigenlijk zegt iemand daarmee niet langer in de minister te geloven en te willen dat zij opstapt.

Schippers raakte beschadigd door de commotie over de Olympische Spelen die Nederland mogelijk in 2028 wil organiseren. Haar ministerie hield bewust documenten achter, waaruit bleek dat de organisatie hiervan tot 8 miljard euro kan kosten. Volgens de linkse oppositie zette ze de Kamer hiermee 'willens en wetens' op het verkeerde been. Dat is een politieke doodzonde in Den Haag.

Schippers wilde geen spijt betuigen en stelt dat die 8 miljard euro alleen om het slechts mogelijke scenario ging. Het uitlekken van dat bedrag zou alleen maar tot een 'verminderd draagvlak' in de samenleven kunnen leiden.

Het gevolg hiervan is dat er én minder draagvlak voor de Spelen, én minder draagvlak voor minister Schippers is. En dat is lastig. Helemaal omdat de zorg een zeer belangrijk onderwerp is, waar wellicht ook nog op wordt bezuinigd. Daarvoor heeft Schippers een constructieve en welwillende Kamer nodig. Het is nog maar de vraag of ze die ooit nog krijgt.

Uiteindelijk is het voor een minister genoeg als ze wordt gesteund door een Kamermeerderheid. Dat is zo. Want hoewel de PVV gisteren erg kritisch was, blijft de partij de minister trouw. En het zijn in Nederland de coalitiepartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV (plus Kamerlid Hero Brinkman, sinds vorige week) die uiteindelijk de dienst uitmaken. Want daarover zijn bindende afspraken gemaakt in het gedoogakkoord. Schippers kan dus voorlopig gewoon door met haar werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden