De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen

Met de dag boekt een van de meest onberekenbare regimes in de wereld, Noord-Korea, militaire vorderingen. Onderzeebootraketten, langeafstandsraketten en kernraketten, Kim Yong-un wil ze allemaal. Met de succesvolle lancering van de Hwasong-14, heeft hij een forse stap gezet richting een operationele intercontinentale raket. Lees: een raket waarmee hij de VS kan treffen.

Noord-Korea toont in april, tijdens een militaire parade in Pyongyang, de Hwasong-raket.Beeld AFP

Met de jongste lancering ligt Alaska in theorie al binnen het bereik van Kim Yong-un en zijn generaals. 'Bastaards', zo noemde hij woensdag de Amerikanen.

Perfectionering van de Hwasong-14, moet op termijn leiden tot bedreiging van ook San Francisco, Los Angeles en de rest van de Amerikaanse Westkust met een trefzekere raket.

Noord-Korea wordt dan Amerika's derde tegenstander, na Rusland en China, die vanuit het eigen grondgebied binnen een half uur een Amerikaanse stad kan aanvallen. Moesten de VS decennialang al voorzichtig optreden vanwege de verwoestende kracht van de Noord-Koreaanse artillerie bij een conflict tussen beide Korea's, nu heeft Pyongyang een nieuw chantagemiddel toegevoegd aan de gereedschapskist.

Hoe erg dat is voor de VS? Bij elk besluit dat Washington vanaf nu neemt in zijn Korea-politiek, zal de regering-Trump met deze dreiging rekening moeten houden. Op termijn kan er nog eentje bij komen: een langeafstandsraket voorzien van een kernkop. Het is hét nachtmerriescenario van de VS: bedreigd worden door een onvoorspelbaar regime dat constant dreigende taal uitslaat. Als de succesvolle lancering van dinsdag iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat niet langer meer schouderophalend kan worden gereageerd op de zoveelste nieuwe rakettest van Pyongyang.

'Het verandert elk uitgangspunt', zei de Amerikaanse oud-minister van Defensie Perry onlangs over een met langeafstandsraketten bewapend Noord-Korea. Perry is een van de vele ministers in het Pentagon die in de laatste decennia de militaire kracht van Pyongyang zag toenemen. Zonder dat er iets aan kon worden gedaan.

De reikwijdte van de nieuwe raket.Beeld de Volkskrant

Nieuwe 'sheriff in town'

Onder president George W. Bush werd Noord-Korea zelfs een kernmacht. Omdat Bush zijn handen vol had aan de nasleep van de Irak-invasie, werd Pyongyang ongemoeid gelaten. Onder president Obama volgde kernproef na kernproef, gevolgd door nieuwe VN-sancties. Maar ook hij moest constateren dat de groeiende militaire macht van Pyongyang niet te stoppen was.

Dit lot lijkt ook de regering-Trump beschoren. Of het moet de Republikein menens zijn dat hij Noord-Korea aan banden wil gaan leggen.

Het probleem is alleen dat de enige manier om te voorkomen dat Noord-Korea onder zijn presidentschap een intercontinentale kernraket in handen krijgt, een preventieve militaire actie is. Gericht tegen Kims nucleaire- en rakettenarsenaal. De inzet door Trump eerder dit jaar in Afghanistan van Amerika's zwaarste bom, de MOAB, was deels een waarschuwing aan Kim dat hij met alles rekening moest houden nu er een nieuwe 'sheriff in town is'.

Omdat zo'n preventieve aanval vrijwel zeker zal leiden tot een bloedige Noord-Koreaanse wraakactie, met Seoul als doelwit, hebben Trumps voorgangers deze optie niet eens serieus overwogen. Clinton speelde wel even met het idee maar toen was Noord-Korea nog geen kernmacht. Zo'n oorlog op het Koreaanse schiereiland anno 2017, waarschuwde minister van Defensie Mattis eerder dit jaar in apocalyptische termen, zou eentje zijn die zijn weerga niet kent.

Kim Yong-un, tweede van rechts, inspecteert de Hwasong-14 dinsdag vlak voor de lancering. Pyongyang heeft niet bekendgemaakt waar de test werd uitgevoerd. De succesvolle lancering was een grote verrassing voor de VS.Beeld AFP

Onderzeebootraket

Noord-Korea gaat ervan uit dat Trump niet zo ver zal gaan. Na de raketlancering van dinsdag, zal er weer gedreigd worden met nieuwe sancties. Kim neemt deze op de koop toe, waarna hij weer ongestoord verder kan bouwen aan uitbreiding van zijn rakettenarsenaal. En met elke vooruitgang die hij boekt, beperkt hij de Amerikaanse bewegingsruimte in de regio weer een beetje.

Zo probeert Noord-Korea met man en macht de technologie onder de knie te krijgen om een kernwapen zodanig te 'comprimeren', dat het past in de kop van een langeafstandsraket. Lukt dat, dan heeft Washington een groot probleem. Ook wordt hard gewerkt aan een nieuwe onderzeebootraket, de Pukguksong. Ook met deze raket, boekt Pyongyang steeds meer vooruitgang.

Als Noord-Korea de Pukguksong operationeel weet te maken, heeft Trump weer een probleem erbij. Want met raketten op zee, kan onder andere het Amerikaanse eiland Guam, waar een grote militaire basis ligt, bedreigd worden. Ook Hawaii kan dan in het vizier komen van Kim.

Gezien de vorderingen van Noord-Korea dinsdag met de Hwasong-14, is het niet de vraag of Pyongyang ooit over een intercontinentale kernraket zal beschikken, maar eerder wanneer. Afgewacht moet worden hoe trefzeker zo'n kernraket zal zijn. Maar Kims boodschap aan de VS is duidelijk: leer ermee leven dat wij straks het Amerikaanse vasteland in ons vizier hebben.

Kim Yong-un was is in zijn nopjes met de succesvolle lanceringBeeld afp

Lees meer over de relatie tussen de VS en Noord-Korea

Zieke student VS die door Noord-Korea werd vrijgelaten, overleden
Amerikaanse student Otto Armbier overleed een week na zijn vrijlating. Hij was in Noord-Korea veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid wegens diefstal van een propagandavlag.

Nieuwe Korea-strategie VS: inzetten op dialoog, maar militaire oplossing achter de hand
Donald Trump wil via onderhandelingen Pyongyang zover krijgen zijn kernwapens te ontmantelen en de ontwikkeling van ballistische raketten te staken. Washington staat open voor de dialoog, maar zal zo nodig de sancties verscherpen.

Noord-Korea zegt klaar te zijn voor oorlog met VS
Noord-Korea beschuldigt de Amerikaanse president Donald Trump ervan te provoceren en zegt klaar te zijn voor een oorlog met de VS. Trump zei dat hij bereid is Noord-Korea aan te pakken zonder China, mocht dit nodig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden