De vraag is niet of, maar wanneer Iran kernbom krijgt

Officieel staat Irans civiele nucleaire programma onder toezicht van het internationale atoom agentschap IAEA. Maar dat is volgens Westerse defensie- en nucleaire deskundigen geen reden om lui achterover te leunen....

Volgens analisten van de CIA probeert Iran al jaren op agressieve wijze in het bezit te komen van nucleair materiaal en technnologie, met name op de 'zwarte markt'.

Naar het oordeel van de Rumsfeld-commissie, die voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in 1998 de buitenlandse rakettendreiging onderzocht, heeft Teheran een nucleair programma dat er voornamelijk op gericht is zo snel mogelijk kernwapens te maken. Volgens de commissie is nog de enige vraag of Iran genoeg splijtbaar materiaal in zijn bezit heeft. Omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten nauwelijks weten wat de Iraniërs uitspoken, aldus de commissie, zullen de VS pas weten dat Teheran een kernbom heeft als Iran daar al in geslaagd is. Als Iran de IAEA-regels zou ontduiken, is het in staat om binnen tien jaar een paar kernwapens te maken. Met behulp van het buitenland zou het daar zelfs binnen drie jaar toe in staat zijn.

Het hart van Irans nucleaire programma zijn de kernreactoren bij Busher. De Duitse installaties waar tijdens het bewind van de sjah aan werd gewerkt, worden nu afgemaakt door Russische bouwers en wetenschappers. Het contract hiervoor werd getekend in 1995. Tijdens de Iraaks-Iraans oorlog van 1980 tot 1988 slaagde Irak erin delen van het complex te beschadigen.

De betrokkenheid van de Russen is inmiddels zo groot geworden, ook bij Irans rakettenprogramma, dat Washington diverse Russische bedrijven op een zwarte lijst heeft geplaatst.

Iran zou na de val van de Sovjet-Unie ook hebben geprobeerd om in de voormalige Sovjet-republieken aan nucleair materiaal te komen. Zo heeft Iran in 1992 geprobeerd berylium te kopen in Kazachstan. De regering daar weigerde echter. Twee jaar later zou Washington het materiaal uit Kazachstan hebben gevlogen.

Behalve bij Busher wordt volgens de Spaanse krant La Stampa ook in Isfahan gewerkt aan het voltooien van een geheim project dat is bedoeld om zo snel mogelijk in het bezit te komen van materiaal dat nodig is voor een kernbom.

Volgens La Stampa, die zich in 1997 baseerde op een rapport van westerse inlichtingendiensten, zou Iran binnen vijf tot zeven jaar in staat zijn een kernwapen te produceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden