De vraag is hoeveel veerkracht 'Rocky Roemer' na deze verkiezingen nog kan opbrengen

Opnieuw helpt Roemer SP niet aan meer zetels

Geef Emile Roemer een hoek en hij slaat terug. Mep hem tegen het canvas en hij veert altijd wel weer overeind. 'Rocky Roemer' noemden de SP'ers hun partijleider de afgelopen maanden. Woensdagavond oogt hij inderdaad nog net zo veerkrachtig als aan het begin van een uitputtende verkiezingscampagne, hoewel de SP en winnen op landelijk niveau zich kennelijk slecht met elkaar laten verenigen.

Emile Roemer betreedt de zaal. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Haalde de partij vijf jaar geleden nog opgelucht adem nadat een nederlaag was afgewend, woensdagavond levert de partij een van de vijftien Kamerzetels in. Nee, op die score had Roemer niet gehoopt, beaamde hij - hij had er vermoedelijk ook niet op gerekend. De revolutie die de Groningse huiszangeres predikte in een zelfgeschreven partijlied, waarvan ze door de zenuwen de titel was vergeten, zal wederom vanuit de oppositiebankjes gevoerd moeten worden.

'Onze missie is groter dan deze verkiezingen', probeerde partijvoorzitter Ron Meyer de moed erin te houden in het Haagse Theater aan het Spui. Die missie kan met een weggevallen zetel voor mislukt worden verklaard. De SP laat weliswaar de PvdA voor halfdood achter, maar dat is vooral te danken aan de onstuitbare val van de grote rode broer. Op links mag Jesse Klavers GroenLinks zich nu de grootste partij noemen - een felicitatie waard, volgens Roemer.

'Fascinerende inhaalrace'

Meyer schetste de verkiezingscampagne als een 'fascinerende inhaalrace'. Daarin bleef de SP het zwartste scenario bespaard, maar bleek groot succes evenmin haalbaar. Roemer herinnerde zijn achterban aan de negen zetels waarop de partij een maand geleden nog werd ingeschaald: 'Niemand die een cent voor ons gaf, maar wij weten voor wie het doen.'

Er is werk aan de winkel, kondigde Meyer daarom aan, een boodschap die zijn achterban niet onbekend in de oren moet klinken. Soortgelijke woorden ('de campagne voor de volgende verkiezingen begint morgen') sprak Roemer vijf jaar geleden ook al, namens de partij die een soort middenmoter in de politieke eredivisie lijkt te zijn geworden. Een ploeg die geen grote nederlagen lijdt, maar de bevrijdende overwinning komt er ook steeds maar niet van.

Waar het is misgegaan? Roemer oogde deze campagne fitter dan ooit en had in de vorige zomer wat kilo's weggewerkt om messcherp aan de verkiezingen te beginnen. Het korset van kandidaat-premier waarin hij de vorige verkiezingscampagne werd gedrukt, wierp hij overtuigend af. En de tweestrijd met Rutte wilde hij liever niet nog eens overdoen, hoewel hij de VVD nadrukkelijk uitsloot als potentiële coalitiepartner.

SP-lijsttrekker Emile Roemer komt de zaal binnen waar zijn partij de verkiezingsavond viert. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
In theater aan het Spui komen de SP leden bijeen voor de verkiezingsavond. Beeld Harry Cock/de Volkskrant

'Instabiele tijden'

Mede door zich af te zetten tegen de PvdA, keerde de partij terug naar zijn wortels. Er werd een plan gelanceerd voor een Nationaal Zorgfonds, SP'ers roerden zich als vanouds op demonstraties en manifestaties.

'We hebben ons eigen spel weer gespeeld', zei Kamerlid Ronald van Raak, 'maar er waait ook een rechtse wind door dit land.' Die vaststelling deed hij nog voor de eerste exitpoll de feestvreugde een tijdlang smoorde - SP'ers zijn van het opgewekte soort. 'Het zijn instabiele tijden', sprak Roemer. 'Maar veel mensen zullen op ons blijven vertrouwen.'

Geen succesnummers

Een duizelingwekkende hoeveelheid visjes was uitgegooid om de kiezer te laten happen, zei Pim Siegers, hoofd van het 'scholingsteam' van de SP. Zo waren twee miljoen e-mails en vier miljoen Facebookberichten verstuurd, en werden duizend nieuwe leden binnengehaald. 'Laten we niet vergeten dat een miljoen mensen op ons heeft gestemd', benadrukte Roemer.

'Ze zijn nooit van ons af', sprak de partijleider onder een hemel van opblaasbare tomaten en omringd door huidige en toekomstige Kamergenoten als Lilian Marijnissen. Hij riep andere, vooral linkse partijen op niet 'polonaiseachtig met rechts mee te lopen' en hun ideologieën trouw te blijven als ze de kans krijgen mee te regeren. Tegelijk weet 'Rocky Roemer' dat het woord opnieuw niet aan hem is. De veerkracht die de partij hem toedicht, zal hij nog hard nodig hebben.

Hoe ging het er bij de andere partijen aan toe?

VVD
Een partij die optimisme tot motto heeft verheven, hoort een verlies met gejuich te begroeten. Dus wordt er gejoeld in het WTC, als voor de VVD een verlies van tien zetels wordt voorspeld. 'Fantastisch resultaat'.

PVV
De afwezigheidscampagne van Geert Wilders heeft zijn PVV in de prognose van de einduitslag 20 zetels opgeleverd. De voorspelde tweestrijd met de VVD is in een nederlaag geëindigd.

CDA
Een sterke eindsprint brengt CDA naar 19 zetels. 'We hebben de weg omhoog gevonden.'

D66
Het Torentje wordt het niet, zoals Alexander Pechtold zo vurig hoopte. Maar een monsterzege is het wel voor D66.

PvdA
De totale shock overheerste. Lodewijk Asscher sprak over 'een bittere, traumatische avond'.

GroenLinks
'Dit', zegt Jesse Klaver, lijsttrekker van GroenLinks, 'is een overwinning om trots op te zijn. We hebben meer zetels gewonnen dan we ooit in de Kamer hadden. Maar we zijn pas net begonnen. You ain't seen nothing yet.'

50Plus
Henk Krol betreedt dansend de zaal waar 50Plus de verkiezingsavond doorbrengt. 'Lieve mensen, we zijn verdubbeld!'

Denk
De compromisloze houding is beloond.

Forum voor Democratie
Baudet snoerde zijn tegenstanders in zijn overwinningsspeech met zichtbaar genoegen de mond.

Partij voor de Dieren
'Groene politiek heeft gewonnen'.

Artikel 1
'Ook nul zetels is winst'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.