De voxpop gaat een glorieuze toekomst tegemoet door de jongste generatie

Telkens geven kinderen ter plekke leuk, naturel en eloquent commentaar in het vernieuwde Jeugdjournaal.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Sinds maandag krijgen kinderen 'een prominentere rol' in het NOS Jeugdjournaal. 'We kruipen dichter op de huid van onze doelgroep', zei chef Ronald Bartlema. Ook is het Jeugdjournaal twee keer zo lang geworden en heeft het een nieuw tijdstip: elke dag 20 minuten om 19.00 uur op NPO 3.

Wegens een gebrek aan huisgenoten in de doelgroep waren klachten over het Jeugdjournaal mij tot dusver niet ter ore gekomen. Maar het klinkt als een goed plan, ondanks de ongelukkige en ambtelijke woordkeuze. Je vraagt je wel af: hadden kinderen voorheen dan geen prominente rol in het Jeugdjournaal?

Kinderen zien zichzelf nu eenmaal als het centrum van het universum, net als veel volwassenen trouwens, en dus is het een goed idee om nieuws zo te verpakken dat het dicht bij hun belevingswereld komt. Zonder uit het oog te verliezen dat er in de rest van de wereld soms ook belangrijke dingen gebeuren, uiteraard.

Hoe wordt dat in de praktijk gebracht? Kwartaalcijfers van Haribo? Nee. Wel een aardige reportage op maandag over kinderen met overgewicht die in China naar een afvalzomerkamp gaan. De blik wordt vaak naar buiten gericht. Vanuit Sierra Leone vertelde Fatimata (12) woensdag dat ze haar vader verloren was door modderstromen.

Tekst gaat verder onder de video.

Maar ook typische eerstewereldproblemen worden getoond, met maandag een reportage over YouTubers die betaald worden om schoolagenda's aan te prijzen. Slimme insteek: kinderen subtiel wijzen op de invloed van sluikreclame. Een jongen in een warenhuis begreep de hype niet: 'Het zijn maar agenda's!'

Ter verluchtiging worden in de nieuwe rubriek Check dit dan nieuwtjes van sociale media behandeld. 'Ik heb weer een boel te delen met je', zegt presentator Joris Marseille dan tegen de kijker. Zoals: een jongen die poepte voor het huis van Jan Smit. Of: de jongen die op een kruispunt in Saoedi-Arabië de macarena danste.

Tekst gaat verder onder de video.

Het was, mazzel voor het Jeugdjournaal, een relevante nieuwsweek voor kinderen. Er werden gratis smartphones uitgedeeld aan armere kinderen in Den Haag, de klasgenoten van de ondergedoken vluchtelingkinderen Howick en Lily brachten de eerste schooldag door zonder hen en door de start van het schooljaar vinden er meer verkeersongelukken plaats.

Telkens gaven kinderen ter plekke leuk, naturel en eloquent commentaar. De voxpop gaat een glorieuze toekomst tegemoet door de jongste generatie, die gewend is voortdurend voor een camera te verschijnen.

Tekst gaat verder onder de video.

Toch hebben de vele voxpopjes van kinderen ook een keerzijde. Twee schijnbaar willekeurige stadskinderen werden woensdag geïnterviewd voor een item over de schadelijke gevolgen van fijnstof in de lucht. Of ze die gevolgen zelf al merken? Julie (13) meende dat ze eczeem kreeg van de vervuilde lucht. Quintin (11) zei ernstig: 'Als ik buiten ben, begin ik weer te hoesten.'

Zo maak je van jonge kijkers hypochonders. Niet elk hoestje komt door uitlaatgassen. Blijf dus dicht bij de belevingswereld van het kind, maar vergeet de expert niet. Niets aan te doen: soms is degelijk nieuws saai.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden