De vossenjacht is verboden, de burgeroorlog begint

De vossenjacht is vanaf vannacht verboden in Groot-Brittannië. Maar dat betekent niet het eind van deze traditie: zaterdag gaan Britten massaal met honden jagen....

Zaterdag staan in het hele land 'illegale' drijfjachten met honden op vossen gepland, waaraan zo'n vijftigduizend in rode en zwarte jassen geklede liefhebbers deelnemen. Het is de grootste jachtpartij sinds kerst. De politie zal al deze mensen onmogelijk kunnen arresteren, zelfs niet met de hulp van tipgevers van de Vereniging tegen Dierenwreedheden. Daar komt bij dat de politie vooralsnog een lage prioriteit aan dit misdrijf zal geven. Veel agenten zullen een oogje dichtknijpen omdat zij zelf fanatieke jagers zijn.

De massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid volgt op het besluit van het Court of Appeal woensdag om ook in laatste instantie het verbod op de drijfjacht te handhaven. Het jachtverbod, waarover Lagerhuis en Hogerhuis zo lang met elkaar overhoop hebben gelegen, gaat daardoor vannacht om 12.00 uur definitief in.

Premier Tony Blair had de nieuwe regelgeving, een gebaar naar de linkervleugel van zijn partij, liever pas in 2006 van kracht laten worden. Nu dreigt het hele Britse platteland in de aanloop naar de verkiezingen een no go area te worden voor Labour.

Het jachtverbod betekent niet dat er in Engeland niet meer mag worden gejaagd. Het betekent alleen dat de 'bloedige en wrede' drijfjacht met honden op vossen en bijvoorbeeld hazen is verboden. Jagers mogen een dier niet meer laten verscheuren door een troep honden, maar het blijft toegestaan een vos neer te schieten.

In het vervolg is iedere vossenjacht waar meer dan twee honden aan meedoen illegaal. De slipjacht, een nagebootste vossenjacht waarbij een kunstmatig spoor wordt getrokken met een slip, is uiteraard wel legaal. Als de honden daarbij 'toevallig' een echte vos tegenkomen en die verscheuren zonder daartoe te zijn aangezet, zijn de eigenaren niet strafbaar.

Niet alleen de politie wacht handenvol werk, ook rechters zullen worden overladen met proefprocessen tegen het jachtverbod. Uit woensdag gepubliceerde cijfers blijkt dat de publieke steun voor het jachtverbod is afgenomen. Slechts 47 procent van de Britten is voor een verbod, tegen 63 procent vijf jaar geleden.

De jachtliefhebbers in Engeland voelen zich verongelijkt door de nieuwe wet. Een eeuwenoud vermaak dat de laatste tijd juist aan populariteit won - en allang niet meer alleen in de upper class - kan enkel nog plaatshebben in de surrogaatvorm, de slipjacht.

Gisteren vond in Tony Blairs eigen kiesdistrict Sedgefield in Noord-Engeland de laatste legale jacht plaats. Maar zaterdag is ook de zogenoemde South Durham Hunt gepland, zij het dat dit een demonstratieve slipjacht zal zijn. Mark Shotton, de master of the Hunt daar, wil zijn premier niet meteen in de problemen brengen.

Maar in andere niet zo Blairgezinde gebieden wordt het protest minder vriendelijk. In Altcar, vlakbij Liverpool, vond deze week voor de laatste keer de zogenoemde Waterloo Cup plaats, een jachtevenement waarbij twee honden een haas proberen te grijpen en verscheuren. Voor- en tegenstanders gingen er met elkaar op de vuist. Ook de organisatoren van dit evenement hebben al aangekondigd volgend jaar weer een Waterloo Cup te houden.

Blair vreest niet alleen een reeks ongeregeldheden. Hij is ook bang dat het afmaken van tienduizenden overbodig geworden jachthonden de komende maanden veel Britten met afschuw zal vervullen. De Britten houden nu eenmaal meer van honden dan van vossen. Daarnaast lijken door het verbod veel banen bij stoeterijen en smederijen in gevaar te komen. Opvallend genoeg treft het jachtverbod de echte upper class het minst. Zij zal de party's gewoon verplaatsen naar Frankrijk, waar nog wel op de traditionele wijze op vossen mag worden gejaagd. De Pau Hunt in Zuid-Frankrijk, waar ooit de Duke of Wellington, koning Edward VII en Winston Churchill aan deelnamen, heeft al nieuwe honden aangeschaft. Een daarvan heet Tony Blair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden