De voorzitters

OUD-Kamervoorzitter Dick Dolman noemde zijn functie altijd 'de op twee na belangrijkste van het land'; die was ook het liefst doorgegaan om uiteindelijk koning te worden....

Hoe zit het met Bukman?

In diens maagdentoespraak hoorde ik hem zeggen dat hij zou hameren voor 'voorstanders en tegenstanders, voor vrouwen en mannen, voor paars en de oppositie', wat je kon opvatten als een eerste gooi naar de nummer twee (Wim Kok), die er immers ook wil zijn voor alle Nederlanders. Op de radio herhaalde hij zijn cogito ergo sum: de parlementaire debatten moeten zich verplaatsen van het Binnen- naar het Buitenhof. Op de vraag van de verslaggever hoe hij zich dat voorstelde, begon hij ernstig te stotteren, maar z'n interviewer hielp hem uit de brand: 'U bedoelt meer de grote lijn', opperde hij. 'Precies', zei de Third Man. 'Meer de grote lijn.'

Op het Europese schouwtoneel vocht intussen zijn partijgenoot Janssen van Raay tegen Helgers, die als voorzitter van het CDA in de pikorde waarschijnlijk niet eens de top-100 heeft bereikt, maar die er (ex-gevangenisdirecteur tenslotte) een des te strenger regime op nahoudt.

Wat gebeurt er toch met Nederlandse politici zodra ze van huis zijn?

Iedereen herinnert zich Londen nog, waar ze tussen 1940 en 1945 onafwendbaar vervielen in klein overspel, groot gekift, diepe onderlinge haat en verbeten baantjesjacht.

Later had je Euroliberalen die armen tekort kwamen om de flessen champagne en de tassen met geconfijte dadels van een cocktailparty mee naar buiten te smokkelen. En nog maar onlangs de meisjes Bladel en Ancona die mekaar op een Eurogang naar het leven zouden hebben gestaan, waarna eerstgenoemde - door de Partij van de Arbeid speciaal naar Straatsburg gestuurd om daar het socialisme te versterken - naar Berlusconi deserteerde.

Zal Janssen van Raay haar achterna gaan?

In NOVA is beweerd dat hij terwille van een Rotterdams bedrijf (waar hij voorzitter wil worden van de raad van commissarissen) zou hebben gerommeld tegen Taiwan en Venezuela. Maar in Netwerk haalde hij woedend uit tegen Eurocollega Maij-Weggen die hem in de val zou hebben gelokt, en die hij daarom zowel 'een judas' als 'een verraadster' noemde.

Meisje Maij, de ontembare feeks van mijn jongensdromen! Ik wist wel dat ze niet was veranderd.

Maar intussen blijken al die Hollanders daarginds dus nog altijd door te spelen alsof ze de nieuwe regering in ballingschap vormen. Thuis nooit verder gekomen dan de honderdvijfentwintigste of honderdvierentwintigste plaats, maar in Europa nog lang niet uitgedroomd over de kans dat ze in Den Haag misschien ooit een voorzitter op Bukman-niveau zouden kunnen worden.

Politiek - 't is soms net de werkelijkheid.

Hoe lang zou de Hakkelaar er niet naar verlangd hebben de voorzitter van een internationale hasjbende te worden? Hoe vaak heeft Staatsen niet bij zichzelf gedacht: werd ik maar voorzitter van de sectie Betaald Voetbal van de KNVB? Hoe trots zal de voorzitter van SBS 6 niet zijn als hij morgen ook nog voorzitter blijkt van SBS 7, waarna hij vermoedelijk wil doorstoten naar het voorzitterschap van het Academisch Medisch Centrum waar ze hem wegens kleine journalistieke criminaliteit nu nog de deur weigeren.

Voorzitter van voorstanders en tegenstanders, van mannen en vrouwen, van drugsdealers en junks, van cipiers en gedetineerden, van radio en televisie, van Europa, Taiwan én Venezuela, van Berlusconi en meisje Maij, van Ajax en Feijenoord, van Binnen- en Buitenhof - van eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken.

Ik zou er ook voor tekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.