De voorzitter van FC Twente is weer wat minder nerveus

Trainers komen en gaan, maar hun clubs blijven altijd bestaan. Of bijna altijd. Issy ten Donkelaar, verantwoordelijk voor het technisch beleid bij FC Twente, weet dat....

COEN VEMER

Van onze verslaggever

Coen Vemer

DOETINCHEM

De laatste tijd heeft Ten Donkelaar met Twente niet zulke beste resultaten geboekt, en dus ligt hij onder vuur. 'Er moet wat gebeuren', zei voorzitter Anker afgelopen weekeinde al dreigend. 'Zo kan het niet langer.' Een nederlaag bij De Graafschap had gisteravond vrijwel zeker gevolgen voor de positie van Ten Donkelaar gehad, maar na de simpele 3-0 in Doetinchem kon hij een stuk rustiger ademhalen.

Door de overwinning nam FC Twente weer wat afstand van de degradatiezone, waarin het kwakkelende elftal met een schamele zes punten uit zeven wedstrijden verzeild was geraakt. Vooral de 5-2 nederlaag tegen Willem II van afgelopen vrijdag was hard aangekomen. 'We hebben hektische dagen achter de rug. De druk is enorm groot geweest', erkende Ten Donkelaar. 'De voorzitter is even een beetje zenuwachtig geworden.'

Begin dit jaar was Ten Donkelaar nog koning in Enschede. Als opvolger van Baan leidde hij Twente naar de top van de ranglijst, maar nadat hij door een slechte eindsprint van zijn elftal Europees voetbal miste, sloeg de stemming om. Onaantastbaar is de oud-voetballer zeker niet meer, en bij de spelers is zijn populariteit ook al tanende, maar, zo zei Anker gisteravond, 'voorlopig is de druk van de ketel'.

De paniek die in Enschede is ontstaan, doet wat vreemd aan. Wie FC Twente tegen De Graafschap aan het werk zag, kan niet anders dan concluderen dat de ploeg zich ook dit seizoen ongetwijfeld zal mengen in de strijd om Europees voetbal. In de afgelopen vier duels, waarin slechts een punt werd behaald, moet het hooguit wat tegen hebben gezeten. Talent zat in Diekman. Ajoepov doet dingen om van te smullen, Bruggink kan alleen nog maar beter worden, Boerebach is altijd gevaarlijk bij vrije trappen, Mols komt wel weer in vorm en Petrov zal niet blijven missen.

Ondanks een vracht aan blessures en schorsingen kwam FC Twente goed voor de dag op de Vijverberg. Ten Donkelaar had er vooraf een hard hoofd in, want De Graafschap 'speelt altijd enorm agressief' en bovendien had zijn eigen selectie 'onder druk van een behoorlijk pittig randgebeuren' hem op de training op zijn zachtst gezegd weinig kunnen bekoren. 'Maar zie, in de wedstrijd liepen die jongens fris en vrolijk te combineren. Je kon wel zien dat sommigen niet in vorm zijn, want bij rust hadden we wel met 5-0 voor kunnen staan.'

Ten Donkelaar overdreef amper. De botsing van twee spelstijlen, het lange-halen-gauw-thuis-voetbal van De Graafschap tegenover het verzorgde combinatiespel van FC Twente, viel ruimschoots uit in het voordeel van zijn team. Maar omdat Ajoepov, Mols, Petrov en Platvoet weinig geluk hadden in de afwerking, duurde het ruim een half uur totdat het eerste doelpunt viel. Boerebach opende de score uit een vrije trap op vijf meter van het doel, door scheidsrechter Reygwart opgelegd na een terugspeelbal van Hendriks op keeper Olyslager.

De treffer werd ingeleid op een wijze die illustratief was voor het spel van De Graafschap. Bij een uitbraak leverde Victoria de bal zomaar in bij een Enschedese verdediger, waarna FC Twente de aanval razendsnel overnam. Het waren dit soort knulligheden die trainer Körver bijkans tot razernij brachten. Hij was na afloop dan ook niet mals in de kritiek op zijn spelers, die hij een gebrekkige instelling verweet.

'Dit is al de tweede wedstrijd waarin we een ploeg in het zadel helpen', zei hij, het duel met Vitesse van afgelopen weekeinde (2-3) in zijn betoog betrekkend. 'Als je nou weet dat de tegenstanders in een dip zitten, dan stroop je toch de mouwen op en laat je ze in eigen stadion alle hoeken van het veld zien? Als dit geen onwil is, hebben we te weinig kwaliteit in huis. Dat laatste is niet zo, want eerder hebben we het tegendeel bewezen.'

Godee kwam met een vrije trap op de paal voor rust nog het dichtst bij een treffer, maar over het algemeen kon De Graafschap geen vuist maken. Daarvoor bevatte het spel van de thuisclub te weinig inventiviteit. Na rust ging de nummer zestien van de eredivisie met de moed der wanhoop op zoek naar de gelijkmaker, maar verdediger Hoogma en doelman Boschker wisten wel raad met de vele fantasieloze hoge ballen naar het strafschopgebied.

Toen Bruggink halverwege de tweede helft uit een counter voor 0-2 zorgde, was de strijd beslist. Omdat Körver reeds al zijn wissels had verbruikt en De Vries verdediger Lindenbergh uit het veld had geschopt, ging De Graafschap de laatste fase van de wedstrijd in met tien man. Die konden niet voorkomen dat Platvoet vlak voor tijd nog voor 0-3 aantekende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden