De volledige Volkskrant Top 200 van meest invloedrijke Nederlanders 2016

De Volkskrant presenteert dit jaar voor de elfde keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hoe wordt die ranglijst samengesteld? Lees hier het artikel.

Wilco Dekker en Ben van Raaij
null Beeld Bier en brood.
Beeld Bier en brood.

1. (1) Hans Wijers (65)

Commissaris en bestuurder.

Voormalig D66-bewindsman, oud-topman van het van chemieconcern AkzoNobel. Voor het derde jaar op rij de aanvoerder van de Volkskrant Top 200, hoewel hij dit jaar stopte als commissaris van de Britse farmaceut GSK. Maar er blijven nog tal van prominente posities over. Is (met onder anderen ABN Amro-topman Gerrit Zalm) commissaris van Shell, veruit het machtigste bedrijf van Nederland.

Werkt als president-commissaris van Heineken nauw samen met de rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho-Heineken, en haar familie. Is president-commissaris van het Concertgebouw, de 'huiskamer' van de Nederlandse elite en commissaris bij HAL Trust (de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm). Ook voorzitter van Natuurmonumenten. Bevriend met de Oranjes; was voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging voor Willem-Alexander. Geboren in het Zeeuwse Oostburg. Studeerde economie in Groningen. Werd - na een korte periode als ambtenaar op de ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken - partner bij de Boston Consulting Group.

Verliet het adviesbureau in 1994 om voor D66 minister te worden in het eerste paarse kabinet van premier Wim Kok. Verruimde als 'ridder van de vrije markt' de winkeltijden, brak prijsafspraken van advocaten en notarissen en weigerde met belastinggeld Fokker te redden. Moest van 'politiek met een kleine p' - het Haagse gedoe - niks hebben, reden om terug te keren naar het bedrijfsleven. Boekte succes als topman van het chemie- en verfconcern ­AkzoNobel, maar de 'uitverkoop' van farmadivisie Organon aan het Amerikaanse MSD, dat de onderzoeksafdeling sloot, werd hem later zeer kwalijk genomen. Stapte vorig jaar op als president-commissaris van Ajax; wist de chaos bij de Amsterdamse voetbalclub ook niet onder controle te krijgen. 'We hebben allemaal gefaald, Cruijff ook', zei hij eind 2015 tegen NRC Handelsblad. Bleef dit jaar veelal buiten de publiciteit. Zijn naam dook nog wel op - te midden van andere prominenten als Mai Spijkers, Frits Goldschmeding, Wim Pijbes en Jeroen van der Veer - onder een ingezonden brief in NRC Handelsblad met een protest tegen de 'titelroof' bij Elsevier. De Britse informatieleverancier Relx (voorheen Reed Elsevier) wilde dat het weekblad een andere naam kreeg. Vindt zijn invloed ondanks al zijn posities zelf beperkt. 'In Nederland neemt het kabinet de besluiten, daarbij gecontroleerd door parlement en pers. Dan ben ik maar eerste klasse amateurs', zei hij enkele jaren geleden in het tv-programma Buitenhof.

Hans Wijers. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Hans Wijers.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

2. (9) Paul Polman (60)

Bestuursvoorzitter Unilever.

Bedrijfseconoom, sinds 2009 succesvol aan het roer bij de voedingsmiddelenmultinational. Actief pleitbezorger van duurzaamheid, was prominent aanwezig bij de historische klimaattop van Parijs in 2015. Doel voor 2020: omzet verdubbelen en ecologische voetafdruk halveren, door alle productieketens te verduurzamen. Bracht bedrijf daarmee in top van Dow Jones Sustainability Index. Draagt credo ook extern uit, onder meer op World Economic Forum in Davos. Werkt op verzoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon mee aan formulering van nieuwe Sustainable Development Goals. Mede-oprichter van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Zei in mei 2015 tegen de Washington Post dat hij zijn beloning te hoog vond, reden om een door de commissarissen geregelde salarisverhoging te weigeren; wat hem op de kritiek kwam te staan dat zo'n stap makkelijk te zetten is, als je meer dan 10 miljoen euro verdient. Werd in november op de klimaattop van Marrakech voorgesteld als een van de groene business leaders die mogelijk met succes zouden kunnen inpraten op de klimaatsceptische Amerikaanse president-elect Donald Trump. Is, als een van de zeer weinige topmannen, actief op Twitter. Stuurde afgelopen maandag nog een citaat van Henry Ford naar zijn 27.766 volgers, als #MondayMotivation: 'A business that makes nothing but money is a poor business.'

Paul Polman. Beeld EPA
Paul Polman.Beeld EPA

3. (4) Klaas Knot (49)

President De Nederlandsche Bank.

Groningse econoom, volgde in 2011 Nout Wellink op als hoogste man bij de centrale bank. Pleitte dit jaar geregeld voor hogere lonen - in sectoren waar dat kan - om de economie een oppepper te geven. Stemde - volgens de Financial Times - in maart als een van de zeer weinige bestuurders tegen een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Was altijd al zeer kritisch over het opkoopprogramma van de ECB. 'Langdurige en aanzienlijke verstoringen zoals met het opkoopprogramma, zullen in de toekomst een prijs hebben. Sterker nog, de vorige financiële crisis is begonnen met zo'n verstoring', zei hij vorig jaar. Moest de cultuur veranderen bij DNB, dat zware verwijten kreeg te hebben zitten slapen rond de kredietcrisis en bij het toezicht op onder meer DSB en Icesave. Was in de jaren negentig al econoom bij DNB en later divisiedirecteur toezicht. Ging daarna naar het ministerie van Financiën, keerde terug toen premier Rutte de benoeming van Lex Hoogduin als opvolger van Wellink blokkeerde. Is qualitate qua ook lid van de Financial Stability Board en governor van het Internationaal Monetair Fonds. Verder voorzitter van de Koning Willem I Stichting er van de raden van toezicht van het Teylers Museum en de Stichting CliniClowns.

Klaas Knot. Beeld ANP
Klaas Knot.Beeld ANP

4. (3) Ben van Beurden (58)

Bestuursvoorzitter Shell.

Hoogste baas van het nog altijd veruit machtigste bedrijf van Nederland. Omstreden bij de klimaatbeweging vanwege zijn imago van ongenaakbare verdediger van de fossiele energiesector. Maakte zich onder meer druk over de discussie onder investeerders over de 'carbon bubble': de beurskoers van oliebedrijven is te hoog omdat zij een fors deel van de voorraden op hun balans door de klimaatproblematiek nooit te gelde zullen kunnen maken. Benadrukt over de transitie naar duurzame energie te pas en te onpas dat de wereld nog tientallen jaren olie en gas nodig zal hebben. Maar Shell is onder zijn leiding dit jaar wel meer gaan investeren in onder meer windenergie. Geboren in het Brabantse Roosendaal, in Delft opgeleid tot chemisch ingenieur en sinds 1983 volbloed, vrijwel anoniem Shell-manager; had tot zijn benoeming niet eens een account op LinkedIn. Niettemin was hij toen al de hoogste baas van 'downstream' (raffinage en distributie), een van de belangrijke pijlers van de oliemultinational. Hij begon zijn loopbaan eind jaren tachtig als assistent-afdelingschef van de oplosmiddelenfabriek in Pernis, waarna een lange internationale loopbaan volgde in Maleisië, Houston, Mexico en Londen bij zowel technische als commerciële functies.

Ben van Beurden. Beeld Reuters
Ben van Beurden.Beeld Reuters

5. (8) Eberhard van der Laan (61)

Burgemeester van Amsterdam.
Populaire en gezaghebbend PvdA-bestuurder en oud-bewindsman. Kreeg vorig jaar een tweede termijn van zes jaar als burgemeester van Amsterdam, wil het iets rustiger aan gaan doen. 'Wel is er, naast meer balans in de stad, ook meer balans nodig in mijn leven. Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100 procent wil inzetten, wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen.' Was van 2008 tot 2010 minister van Wonen, Wijken en Integratie in Balkenende IV. Begin jaren negentig medeoprichter van Amsterdams advocatenkantoor Kennedy van der Laan. Nam recent - met de mededeling dat de drukte uit de hand is gelopen - het initiatief in het belangrijke dossier van de overvolle binnenstad over van D66-wethouder Kajsa Ollongren. Zette zo de voormalige rechterhand van premier Rutte en nummer 35 van de Volkskrant Top 200 'op de reservebank', schreef Het Parool.

Eberhard van der Laan. Beeld ANP
Eberhard van der Laan.Beeld ANP

6. (5) Feike Sijbesma (57)

Bestuursvoorzitter DSM.

Innovatief en duurzaam boegbeeld van chemieconcern DSM, aanwezig in Parijs bij het historische klimaatakkoord. Sprak het World Economic Forum in Davos toe over people, planet, profit. Medisch bioloog (Utrecht) en bedrijfskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam). Is al bijna tien jaar de baas bij DSM. Werd dit jaar genoemd als opvolger van Gerrit Zalm bij ABN Amro, maar dat werd Kees van Dijkhuizen. Commissaris bij De Nederlandsche Bank van Klaas Knot, de nummer 3 van de Volkskrant Top 200 en bij multinational Unilever, van nummer 2 Paul Polman. Ook bestuurder van de 'Global CEO Council' van de Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries (CPAFFC).

Feike Sijbesma. Beeld ANP
Feike Sijbesma.Beeld ANP

7. (17) Hans de Boer (61)

Voorzitter VNO-NCW.

Voorman van de beste en machtigste lobby van Den Haag, die van de werkgevers, die als een van de weinige partijen uit de bestuurlijke elite actief bezig zijn het populisme en de opmars van Wilders in goede banen te leiden. Had een valse start met diverse uitglijders. Noemde vorig jaar in een interview met de Volkskrant de honderdduizenden bijstandsgerechtigden 'labbekakken', van wie het grootste deel best asperges kon steken, 'in het zonnetje, met de radio aan'. De ophef over deze uitspraak kostte hem bijna de kop. Heeft zich sindsdien herpakt. Meer volkse uitstraling dan zijn afstandelijke en in stilte opererende voorganger Bernard Wientjes - jarenlang aanvoerder van de Volkskrant Top 200 - betaalt zich uit. Kan het naar verluidt ook goed vinden met koning Willem Alexander - handig, gezien de geregelde handelsmissies. Studeerde econometrie en openbare financiën aan de VU. CDA'er. Was eerder directeur van KPMG en voorzitter van MKB Nederland. Helpt minister Bussemaker om meer topvrouwen te vinden, nu het wettelijk streefcijfer is mislukt. Sprak twee jaar geleden nog van een 'biologisch hiaat' als oorzaak van het geringe aantal topvrouwen, vindt inmiddels dat er geen excuses meer zijn 'om de komende jaren flink door te pakken'.

Hans de Boer. Beeld Julius Schrank/de Volkskrant
Hans de Boer.Beeld Julius Schrank/de Volkskrant

8. (7) Jeroen van der Veer (69)

President-commissaris ING, Philips.

Voormalig topman van Shell, het machtigste bedrijf van Nederland, achter de schermen nog immer zeer invloedrijk. President-commissaris bij Philips en ING, commissaris bij Boskalis en sinds dit jaar bij het Noorse Statoil. Voorzitter van de raad van toezicht van de TU Delft en van het Openluchtmuseum. Commissaris bij 'de huiskamer van de elite', het Concertgebouw, bestuurder van het Nationale Toneel. Betoogde recent in Het Financieele Dagblad nog dat topmannen meer moet moeten uitleggen en tonen wat ze doen, om de kloof tussen 'de elite' en 'het volk' te verkleinen. 'Waar het om gaat is: als je eigen perspectief verslechtert, dan word je behoudend. Maar die behoudzucht remt de economische groei, en dat zorgt weer voor meer onzekerheid en meer nationalisme. Het is een spiraal die zichzelf voedt. Dat is zorgelijk.'

Jeroen van der Veer. Beeld ANP
Jeroen van der Veer.Beeld ANP

9. (16) Kim Putters (43)

Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau.

Jonge (voor de bestuurlijke elite dan) voormalig PvdA-senator, sinds 2013 directeur van het SCP, dat zich als belangrijke adviseur van de regering in toenemende mate roert over de hoog opgelopen maatschappelijke onvrede. Was van 2003 tot 2013 lid van de Eerste Kamer, als vicefractievoorzitter van de PvdA-fractie. Van 2002 tot 2012 raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Promoveerde op vraagstukken van beleid en bestuur in de zorg en verricht onderzoek naar innovaties in zorginstellingen, naar maatschappelijk ondernemerschap en wijk- en buurtgericht werken. Zit in diverse nationale en internationale (wetenschappelijke) commissies.

Kim Putters. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant
Kim Putters.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

10. (23) Marjan van Loon (50)

President-directeur Shell Nederland.

Sinds begin dit jaar de nieuwe baas van het lokale filiaal van het machtigste bedrijf van Nederland, hoewel Shell qua klimaatverandering in toenemende mate onder vuur ligt. Hoogste vrouw van de Volkskrant Top 200. Studeerde in 1989 af aan de TU Eindhoven als scheikundig technoloog, werkt al 27 jaar voor Shell. Begon als chemisch technoloog op het hoofdkantoor in Den Haag. Daarna was ze werkzaam op Shell Pernis, om vanaf 1997 in Australië en Maleisië managementposities te bekleden. In 2007 keerde Van Loon terug naar Nederland om Global Manager LNG & Gas Processing te worden. Maakte in september in de Tweede Kamer excuses voor de gaswinning in Groningen. 'Wij erkennen dat de Groningers het overgrote deel van de lasten hebben gekregen van de gaswinning waar we in Nederland allemaal onze welvaart aan te danken hebben. Daarom verdienen de Groningers ook wel onze steun. Daar heeft de NAM zijn spijt over betuigd en daar sluit ik me helemaal bij aan. Dus ik kan ook zeggen: 't spijt me, sorry.' Kwam onder vuur te liggen omdat Shell in een brief aan Kamerleden suggereerde dat als de gaskraan in Groningen verder dicht gaat, er te weinig geld overblijft voor het opknappen van door de aardbevingen beschadigde huizen. Betreurde dat die indruk 'ten onrechte was ontstaan'. Getrouwd, twee kinderen. Vragen bij haar benoeming hoe ze deze topbaan combineerde met haar gezin leidden tot boze reacties op Twitter, omdat die vraag nooit aan topmannen gesteld wordt.

Met een grote grijns naar de top

De eerste vrouwelijke president-directeur van Shell Nederland wist precies dat ze deze baan wilde. Marjan van Loon maakte pijlsnel carrière binnen Shell en heeft een opvallend andere stijl dan haar voorgangers. Lees hier het interview.

Marjan van Loon. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant
Marjan van Loon.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

11. (18) Ralph Hamers (49)

Bestuursvoorzitter ING.

Limburgse topman van ING, de grootste bank van Nederland, die dit jaar zevenduizend banen schrapte, waarvan 3500 in België. Hamers was eerder voorzitter van ING België, en voerde toen ook al een reorganisatie door. Begon in 1991 bij ING, na een studie bedrijfseconometrie in Tilburg. Vertelde Nieuwsuur begin dit jaar dat zijn salaris 1,6 miljoen euro was. Was eerder voorzitter van ING België.

Ralph Hamers. Beeld ANP
Ralph Hamers.Beeld ANP

12. (10) Jos Nijhuis (59)

President-directeur Schiphol.

Sinds 2009 de baas van de nationale luchthaven. Tekende dit jaar tot 2019 bij. Leverde onder druk van het ministerie van Financiën wel een deel van zijn salaris in. Gaat voortaan 412.902 euro per jaar verdienen, plus een bonus van maximaal 20 procent. Accountant, begon bij PwC, nu topman van de nationale luchthaven. Heeft diverse prestigieuze nevenfuncties, zoals lid van de raad van toezicht van De Nederlandse Opera/Nationale Ballet/Muziektheater Amsterdam.

Jos Nijhuis. Beeld Julius Schrank/de Volkskrant
Jos Nijhuis.Beeld Julius Schrank/de Volkskrant

13. (--) Cees Oudshoorn (56)

Algemeen directeur VNO-NCW.

Nieuwe directeur van de machtige werkgeverslobby, als opvolger van Niek Jan van Kesteren. Was al directeur beleid van de werkgevers en is dus een oude rot in het vak. Studeerde algemene economie aan de VU en was eerder directeur Algemene Economische Politiek op het ministerie van Economische Zaken. Pleitte bijna twee jaar geleden in een beleidsnotitie op persoonlijke titel voor ingrepen in delen van de welvaartstaat, zoals het verplicht sparen voor het pensioen. 'Slapend' lid van de VVD.

Cees Oudshoorn. Beeld ANP
Cees Oudshoorn.Beeld ANP

14. (11) Laura van Geest (54)

Directeur Centraal Planbureau.

Econoom en bestuurskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam), leidt sinds drie jaar 'de rekenmeesters van het kabinet', als opvolger van Coen Teulings. Is veel minder aanwezig dan haar uitgesproken en soms omstreden voorganger, wat niet automatisch wil zeggen dat ze ook minder invloedrijk is. Is de eerste vrouwelijke CPB-directeur en was eerder de eerste vrouwelijke thesaurier-generaal op het ministerie van Financiën, na zeshonderd jaar. Is ook kroonlid van de SER.

Laura van Geest. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Laura van Geest.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

15. (12) Wiebe Draijer (51)

Bestuursvoorzitter Rabobank.

Baas van de Rabobank, waar de komende jaren tienduizend van de bijna 50 duizend banen gaan verdwijnen. Coöperatieve bank moest dit jaar ook nog een half miljard euro opzij zetten voor de compensatie van ondernemers met rentederivaten; banken verkochten in het vorige decennium duizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ingewikkelde rentederivatenproducten. Sinds 2014 hoogste man van de Rabobank. Hield het daarvoor al snel voor gezien als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Die overstap van de toenmalig McKinsey-topman naar de al lang niet meer invloedrijke SER had al verbazing gewekt. Werktuigbouwkundige (TU Delft, 1990, plus een MBA van Insead) is ook betrokken bij NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Wiebe Draijer. Beeld ANP
Wiebe Draijer.Beeld ANP

16. (90) Kees van Dijkhuizen (61)

Aankomend bestuursvoorzitter ABN Amro.

Nieuwe baas van ABN Amro, nu nog financieel directeur, die ergens volgend jaar Gerrit Zalm opvolgt. Procedure liep uit de hand, met lekken over diverse kandidaten, die vervolgens beschadigd waren. Voormalig topambtenaar op het ministerie van Financiën. Studeerde - net als Zalm - economie aan de VU. Hield een nevenfunctie verborgen als bestuurslid bij de 'financiële holding' van koning Willem-Alexander en leden van de koninklijke familie, onthulde de Volkskrant vorig jaar. Deze Stichting Bewind houdt onder meer toezicht op het vermogen en wikkelt de erfenissen af van leden van de Oranjes.

Kees van Dijkhuizen. Beeld ANP
Kees van Dijkhuizen.Beeld ANP

17. (2) Niek Jan van Kesteren (64)

Senator CDA.

Tot dit jaar de grote strateeg van de machtigste en beste lobby van Den Haag, die van de werkgevers van VNO-NCW. Macchiavellist, opereerde volgens het motto uit Di Lampedusa's roman De Tijgerkat: alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Zit sinds vorig jaar voor het CDA in de Eerste Kamer, waar de christendemocraten een sleutelpositie hebben omdat het kabinet veel stemmen tekort komt in de Senaat. Is nog adviseur van VNO-NCW. Sinds de zomer ook voorzitter van Greenport Holland, de branchevereniging van de tuinbouwsector, als opvolger van Loek Hermans. Geboren in Katwijk, begon zijn loopbaan bij het ministerie van Defensie en studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden. Was in de jaren tachtig hoofd sociale zaken bij de christelijke werkgeversorganisatie NCW, daarna dezelfde functie bij VNO-NCW. Erevoorzitter van de FC Rijnvogels in Katwijk, waar hij mooi de stemming onder het volk kan peilen.

Niek Jan van Kesteren. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Niek Jan van Kesteren.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

18. (14) Frans van Houten (56)

Bestuursvoorzitter Philips.

Topman van het steeds kleinere Philips, dat zich tegenwoordig richt op medische technologie. De 124 jaar oude Lichtdivisie werd afgestoten en onlangs nog ging Lumileds de deur uit, nadat een Amerikaanse toezichthouder de verkoop aan een Chinees bedrijf eerder blokkeerde, vanwege de kennis van de lichttechnologie. Werkt al zijn hele leven bij het elektronicaconcern, op een kort uitstapje naar ING na, waar hij de splitsing van de bank en de verzekeringstak leidde. Sinds 2011 op de hoogste post, als opvolger van Gerard Kleisterlee. Werkt met onder andere DSM-topman Feike Sijbesma aan duurzame initiatieven. Is ook betrokken bij NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Frans van Houten. Beeld Reuters
Frans van Houten.Beeld Reuters

19. (15) Alexander Rinnooy Kan (67)

Senator D66.

Aimabele voormalig SER-voorzitter, VNO-voorzitter, ING-bestuurder en rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Was drie jaar lang, van 2007 tot 2009, de nummer 1 van de Volkskrant Top 200. 'Snurkend D66-lid' zit sinds dit jaar voor die partij in de Eerste Kamer en heeft nog steeds veel invloedrijke bijbanen, alhoewel minder: stopte vanwege zijn overstap naar de Senaat en potentieel botsende belangen als president-commissaris van De Nederlandsche Bank en als voorzitter van het Goede Doelen Platfdorm. Commissaris bij Siemens Nederland, voorzitter Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, voorzitter raad van toezicht van het AMC, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het filmmuseum EYE. Ook lid van de raad van advies van de Stichting Nationaal Monument MH17.

Alexander Rinnooy Kan. Beeld ANP
Alexander Rinnooy Kan.Beeld ANP

20. (20) Hans Alders (64)

Multibestuurder.

Oud-PvdA-minister, nog steeds invloedrijk 'oliemannetje', dat voortdurend opduikt. Is nu Nationaal Coördinator Groningen, naast voorzitter van de Alderstafel Lelystad, de Omgevingsraad Schiphol en het Bestuurlijk Overleg Mosseltransite. Maakte een vijfjarenplan voor de aanpak van de problemen die zijn ontstaan door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Vaste gast in de Volkskrant Top 200 sinds het begin in 2006, toen hij als commissaris van de Koningin in Groningen (en veelgevraagd adviseur) ook al de nummer 20 was. Oud-PvdA-Kamerlid en -minister, van VROM in Lubbers-3. Vertrouweling van Wim Kok. Selfmade (zijn vader was zeepproever bij zeepfabriek Dobbelman in Nijmegen, werd zelf van de detailhandelsschool gestuurd) multibestuurder uit Nijmegen. Is ook president-commissaris van ProRail.

Hans Alders. Beeld ANP
Hans Alders.Beeld ANP

21. (21) Jan Hommen (73)

Bestuurder en commissaris.

Gezaghebbend oud-Philips-bestuurder en corporate puinruimer. Was crisismanager bij ING (als opvolger van de vertrokken Belgische topman Tilmant), toen dat door de staat gered moest worden in de kredietcrisis. Deed hetzelfde bij het door schandalen getroffen accountants- en advieskantoor KPMG, waar hij is opgevolgd door Albert Roëll. Aanvoerder van het zogeheten 'AEX-beraad', een informeel overleg dat de president-commissarissen van de AEX-bedrijven enkele malen per jaar hebben. Volgde in die rol Kees van Lede op. Is vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Ahold Delhaize. Brabander, stopte dit jaar als commissaris bij voetbalclub PSV. Nog wel bestuurder van het Koninklijk Concertgebouworkest en, voorzitter van het stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg.

Jan Hommen. Beeld ANP
Jan Hommen.Beeld ANP

22. (24) Louise Fresco (64)

Bestuursvoorzitter Universiteit Wageningen.

Invloedrijk landbouw- en voedseldeskundige, leidt sinds twee jaar de Universiteit Wageningen. Prof. dr. ir. Louise O. Fresco was eerder onder meer Assistant Director-General van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome. Auteur van onder meer Het Voedselparadijs, columnist van NRC Handelsblad, was dit jaar voorzitter van de jury voor de ECI-prijs. Commissaris bij Unilever, lid van de Trilateral Commission, een ooit door David Rockefeller begonnen internationale denktank. Ook bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Louise Fresco. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Louise Fresco.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

23. (25) Boudewijn Poelmann (67)

Eigenaar/topman Novamedia.

Oprichter en baas van Novamedia, het bedrijf achter onder meer de Nationale Postcode Loterij, dat volgens weekblad Elsevier inmiddels een 'onaantastbaar machtsblok' is geworden in de goededoelenloterijen, en die onder anderen diverse politici aan zich gebonden heeft, zoals oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die president-commissaris is van Novamedia en CDA-senator Ben Knapen, die bestuurder is van de Novamedia Fundatie. Tientallen goede doelen, natuurclubs en maatschappelijke instellingen zijn afhankelijk van de gulle giften. Staat in de Quote 500; het zakenblad bericht geregeld dat Poelmann er zelf beter van wordt. Nam eerder boekenclub ECI, uitgever Nieuw Amsterdam en boekhandel Scheltema over.

Boudewijn Poelmann. Beeld ANP
Boudewijn Poelmann.Beeld ANP

24. (30) Ed Nijpels (66)

Multibestuurder.

Voormalig VVD-leider, minister (VROM), burgemeester (Breda) en commissaris van de (toen nog) Koningin, in Friesland. Sindsdien en tussendoor actief in een lange reeks nevenfuncties, waarvan die bij het Wereld Natuurfonds en de DSB Bank van Dirk Scheringa tot de bekendste behoren. Kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad. Wordt geregeld door Den Haag en omstreken ingehuurd om zaken te regelen, bijvoorbeeld als 'bewaker' van het Energieakkoord. Was in die functie 'niet volledig' over het plaatsen van windmolens, oordeelde de Nationale Ombudsman na een klacht. De PVV eiste daarop zijn aftreden.

Ed Nijpels. Beeld ANP
Ed Nijpels.Beeld ANP

25. (33) Dick Boer (59)

Bestuursvoorzitter Ahold Delhaize

Hoogste man van het grootste supermarktconcern, dat dit jaar samen ging met het Belgische Delhaize. Zag daarbij na protesten af van een extra bonus van een miljoen euro als de fusie een succes zou worden. Volgens boze beleggers hoort dat gewoon bij het werk van een topman, een succes maken van een fusie, en hoeft hij daarvoor niet extra beloond te worden. Vicevoorzitter van VNO-NCW, lid van de raad van advies van G-star RAW. Werd onlangs door PvdA-minister Dijsselbloem nog aangehaald als voorbeeld van de scheve beloningsverhoudingen. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat de Ahold-topman ruim honderd keer meer verdient dan de werkvloer. Medeoprichter van NL2025, een initiatief van een aantal prominenten voor een betere toekomst van Nederland.

Dick Boer. Beeld ANP
Dick Boer.Beeld ANP

26. (29) Arnoud Boot (56)

Econoom en bestuurder.

27. (27) Piet Hein Donner (68)

Vicevoorzitter Raad van State.

28. (56) Herna Verhagen (50)

Bestuursvoorzitter PostNL.

Enige Nederlandse topvrouw van een AEX-bedrijf, sinds 2012. Wist met hulp van minister Kamp van Economische Zaken een overnamepoging van het Belgische Bpost af te weren. Bestuurder VNO-NCW. Lid van de raad van toezicht van de Goldschmeding Foundation, de goede doelenstichting voor Mens, Werk en Economie die de Randstad-miljardair dit jaar heeft opgericht.

Herna Verhagen. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant
Herna Verhagen.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

29. (32) Roger van Boxtel (62)

President-directeur NS.

30. (36) Annemarie Jorritsma (66)

Fractievoorzitter VVD Eerste Kamer.

31. (--) Dick Schoof (49)

Nationaal coördinator terrorismebestrijding.

Sinds maart 2013 de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Was van 1999 tot 2003 hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en voor zijn benoeming als hoogste terrorismebestrijder directeur-generaal politie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

32. (64) Jaap Winter (53)

Voorzitter college van bestuur Vrije Universiteit.

33. (39) Hans Vijlbrief (53)

Thesaurier-generaal ministerie van Financiën.

34. (35) Corien Wortmann-Kool (57)

Bestuursvoorzitter ABP.

35. (22) Kajsa Ollongren (49)

Loco-burgemeester Amsterdam.

36. (28) Mariette Hamer (58)

Voorzitter SER.

37. (19) Merel van Vroonhoven (48)

Voorzitter Autoriteit Financiële Markten.

38. (37) Jaap de Hoop Scheffer (68)

Voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken.

39. (34) Wim van der Leegte (69)

Oud-president-directeur VDL Groep.

40. (38) Annemieke Siderius-Fentener van Vlissingen (55)

President-commissaris SHV Holdings.

41. (73) Jacques van den Broek (56)

Bestuursvoorzitter Randstad.

Hoogste baas van de uitzendmultinational. Vorig jaar een van de oprichters van NL2025, een op het World Economic Forum in Davos ontstaan maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'. Lid van de raad van toezicht van de Goldschmeding Foundation, de goede doelenstichting voor Mens, Werk en Economie die de Randstad-miljardair dit jaar heeft opgericht.

Jacques van den Broek. Beeld ANP
Jacques van den Broek.Beeld ANP

42. (--) Conny Braams (51)

General manager Unilever Benelux.

Nieuwe baas van de voedingsmiddelenmultinational in de lage landen. Was eerder actief in Spanje, waar ze onder meer Lipton Tea introduceerde. Was in 2009 'Topvrouw van het jaar'. Zet zich in voor meer vrouwen op topposities.

43. (45) Jaap van Manen (66)

Multibestuurder.

44. (71) Wim Kuijken (64)

President-commissaris DNB.

45. (68) Ahmed Aboutaleb (55)

Burgemeester Rotterdam.

Populaire PvdA'er, eerste burgemeester van een grote stad met een niet-westerse achtergrond. Maakte (internationaal) furore met stellingname in debat rond islam en terrorisme. Mengde zich dit jaar niet in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA en kan dus in de coulissen wachten hoe de partij het onder Lodewijk Asscher gaat doen bij de verkiezingen.

Ahmed Aboutaleb. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Ahmed Aboutaleb.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

46. (31) Joop Wijn (47)

Bestuurder ABN Amro.

47. (41) Margot Scheltema (62)

Multicommissaris.

48. (42) Chris Buijink (62)

Voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken.

49. (48) Wouter Bos (53)

Bestuursvoorzitter VUmc.

50. (74) Else Bos (57)

Bestuursvoorzitter PGGM.

51. (40) Allard Castelein (58)

President-directeur Havenbedrijf Rotterdam.

52. (55) Elco Brinkman (68)

Fractievoorzitter CDA Eerste Kamer.

53. (49) Andre Knottnerus (65)

Voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

54. (58) Michael van Straalen (60)

Voorzitter MKB Nederland.

55. (93) Tom Middendorp (56)

Commandant der Strijdkrachten.

Hoogste militair van het land. Stelde recent dat er geen stabiliteit kan zijn als er geen 'klimaatveiligheid' is. Klimaatverandering leidt tot conflicten en oorlogen, tot grote vluchtelingenstromen en voedt extremisme, stelde de legerbaas, volgens wie ook het conflict in het Midden-Oosten terug is te voeren op het snel veranderende klimaat. Kreeg kritiek op die opmerkingen.

Tom Middendorp. Beeld ANP
Tom Middendorp.Beeld ANP

56. (78) Pauline van der Meer Mohr (56)

Commissaris en bestuurder.

57. (44) Pien Zaaijer (55)

Persoonlijk adviseur koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

58. (52) Dick Benschop (59)

Vicepresident joint ventures excellence Shell.

59. (50) Robert-Jan van de Kraats (56)

Financieel bestuurder Randstad.

60. (54) Victor Halberstadt (78)

Econoom en bestuurder.

61. (6) Gerrit Zalm (64)

Scheidend bestuursvoorzitter ABN Amro.

Voormalig VVD-minister van Financiën, vertrekt 'ergens volgend jaar' bij de bank. Kreeg lof omdat hij ABN Amro in rustiger vaarwater bracht, maar zou iets te lang aangebleven zijn. Opvolging liep uit de hand, met lekken over diverse kandidaten, die vervolgens beschadigd waren. Het werd uiteindelijk Kees van Dijkhuizen, die ook een verleden heeft op Financiën, als thesaurier-generaal.

Gerrit Zalm. Beeld ANP
Gerrit Zalm.Beeld ANP

62. (47) Richard van Zwol (51)

Secretaris-generaal Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

63. (65) Barbara Baarsma (47)

Econome.

64. (53) Atzo Nicolai (56)

Bestuursvoorzitter DSM Nederland.

65. (77) Paul Huijts (54)

Secretaris-generaal Algemene Zaken.

66. (62) Ad Scheepbouwer (72)

Investeerder.

67. (--) Roelof Joosten (58)

Bestuursvoorzitter FrieslandCampina.

Nieuwe baas van de internationale zuivelreus FrieslandCampina (omzet ruim 11 miljard euro). Opvolger van Cees 't Hart, die de baas werd bij de Deense bierbrouwer Carlsberg.

Roelof Joosten. Beeld ANP
Roelof Joosten.Beeld ANP

68. (59) Volkert Doeksen (53)

Vicevoorzitter Carlyle Solutions.

69. (57) Ab van der Touw (61)

Bestuursvoorzitter Siemens Nederland.

70. (70) Tjibbe Joustra (65)

Voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid.

71. (88) Thom de Graaf (59)

Voorzitter Vereniging Hogescholen.

72. (61) Ben Verwaayen (64)

Commissaris en investeerder.

73. (60) Hans Smits (66)

President-commissaris KLM.

74. (63) Harry van de Kraats (50)

Algemeen directeur AWVN.

75. (72) Sigrid van Aken (46)

Operationeel directeur Novamedia.

76. (103) Ton Büchner (51)

Bestuursvoorzitter Akzo Nobel.

77. (67) Harold Goddijn (56)

Bestuursvoorzitter TomTom.

78. (76) Peter Wennink (59)

Bestuursvoorzitter ASML.

79. (69) Kees van Lede (74)

Commissaris en bestuurder.

80. (75) Peter Elverding (67)

Voorzitter curatorium VNO-NCW.

81. (91) Hélène Vletter-van Dort (52)

Hoogleraar en bestuurder.

82. (100) Manon Leijten (50)

Secretaris-generaal ministerie van Financiën.

83. (124) José van Dijck (56)

President KNAW.

Het gezicht van de Nederlandse wetenschap sinds zij vorig jaar Hans Clevers opvolgde als hoofd van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Eerste vrouw op die post. Neerlandica, hoogleraar vergelijkende mediawetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

José van Dijck. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant
José van Dijck.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

84. (114) Marjan Minnesma (50)

Directeur stichting Urgenda.

Directeur van Stichting Urgenda, een actieorganisatie voor innovatie en duurzaamheid. Won in 2015 de befaamde Klimaatzaak van de Nederlandse Staat. Werkte eerder onder meer bij Novem en Greenpeace. Opgeleid als bedrijfskundige, jurist en filosoof.

85. (107) Laetitia Griffith (51)

Staatsraad.

Voormalig VVD-Kamerlid, tegenwoordig in dienst bij de Raad van State, met lange lijst nevenfuncties: commissaris bij adviesbureau KPMG (vicevoorzitter), netbeheerder TenneT en de Holding Nationale Goede Doelen Loterij/Postcode Loterij. Verder nog bestuurslid VNO-NCW en voorzitter van de Stichting Vrienden van de Nederlandse Bachvereniging. Ook penningmeester van de Nationale Haringpartij.

Laetitia Griffith. Beeld ANP
Laetitia Griffith.Beeld ANP

86. (46) Antony Burgmans (69)

Multicommissaris.

87. (92) Albert Roëll (57)

Bestuursvoorzitter KPMG.

88. (--) Han Busker (56)

Voorzitter FNV.

Sinds deze week de nieuwe voorman van de FNV, als opvolger van Ton Heerts. Oud-voorzitter van de politiebond NPB. Krijgt na zijn benoeming nu de kans de komende tijd samen met de werkgevers een akkoord te smeden waar een nieuw kabinet na de verkiezingen van maart volgend jaar niet omheen kan.

Han Busker. Beeld ANP
Han Busker.Beeld ANP

89. (84) Jan Kees de Jager (47)

Financieel directeur KPN.

90. (89) Pauline Meurs (63)

Voorzitter Raad voor de Volksgezondheid.

91. (--) Marc Calon (57)

Voorzitter LTO Nederland.

Nieuwe voorman van de landbouwlobby. PvdA'er. Was tot deze week voorzitter van Aedes, de branchevereniging van de woningbouwcorporaties. Haalde bij zijn afscheid in een interview in de Volkskrant uit naar diverse andere bestuurders, onder wie de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en VVD-minister Stef Blok.

Marc Calon. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Marc Calon.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

92. (66) Maxime Verhagen (60)

Voorzitter Bouwend Nederland.

93. (79) Paul Schnabel (68)

Oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau.

94. (82) Willem van Duin (56)

Bestuursvoorzitter Achmea.

95. (150) Neelie Kroes (75)

Bestuurder en commissaris.

Oud-eurocommissaris en VVD-prominent, droeg dit jaar haar functie van start up-ambassadeur over aan Prins Constantijn. Werd dit jaar onderwerp van onderzoek door haar oud-werkgever, de Europese Commissie, nadat haar naam opdook in de 'BahamaLeaks', als bestuurder van een offshorebedrijf op de Bahama's. Het zou gaan om een 'administratieve vergissing'. Was al betaald adviseur van de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch, wat volgens Europese lobbywaakhonden zo kort na haar vertrek uit Brussel eigenlijk niet door de beugel kon. Werd dit jaar ook nog bestuurder van het Amerikaanse miljardenbedrijf Salesforce - met onder anderen Colin Powell - en hoofd van de adviesraad van het Amerikaanse taxibedrijf Uber. In eigen land bestuurder van het Rijskmuseumfonds, waarvan haar partijgenoot en oud VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes voorzitter is.

Neelie Kroes. Beeld AP
Neelie Kroes.Beeld AP

96. (153) Jan van Zanen (55)

Burgemeester Utrecht.

Oud-voorzitter van de VVD. Voorzitter van de invloedrijke VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Jan van Zanen. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Jan van Zanen.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

97. (122) Annet Aris (58)

Commissaris en bestuurder.

98. (80) Pamela Boumeester (58)

Multicommissaris.

99. (85) Frank de Grave (61)

Voorzitter Orde Medisch Specialisten.

100. (95) Willemijn Verloop (46)

Oprichter Social Enterprise NL.

101. (128) Gerdi Verbeet (65)

Commissaris en bestuurder.

102. (81) Hans de Jong (59)

Directeur Philips Benelux.

103. (111) Pieter Elbers (46)

President directeur KLM.

104. (113) Ferdinand Grapperhaus (57)

Bestuursvoorzitter Allen & Overy.

105. (191) Shula Rijxman (57)

Bestuursvoorzitter NPO.

Voormalig directeur van tv-producent IDTV, daarna NPO-bestuurder, dit jaar benoemd als nieuwe baas van de publieke omroep, als opvolger van Henk Hagoort. Kreeg recent veel kritiek op haar pleidooi dat omroepen meer rekening moeten houden met de 'boze burger'; de omroepen zouden dat al lang - en zelfs te veel - doen. Ook lid van de raad van toezicht van de Nationale Opera & Ballet.

Shula Rijxman. Beeld Peter Strelitski
Shula Rijxman.Beeld Peter Strelitski

106. (142) Daniel Ropers (44)

Bestuursvoorzitter Bol.com.

107. (--) Piero Overmars (52)

Directeur Frits Goldschmeding Foundation.

Voormalig ABN Amro-bankier, heeft de leiding bij de Goldschmeding Foundation, de goede doelenstichting voor Mens, Werk en Economie die de Randstad-miljardair dit jaar heeft opgericht. Is ook president-commissaris bij diervoederbedrijf Nutreco en toezichthouder bij het AMC.

Piero Overmars. Beeld ANP
Piero Overmars.Beeld ANP

108. (124) Alexander Wynaendts (55)

Bestuursvoorzitter Aegon.

109. (94) Fons van Westerloo (70)

Multibestuurder.

110. (96) Robert Reibestein (60)

Commissaris en bestuurder.

111. (116) André Rouvoet (54)

Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland.

112. (--) Bert Groenewegen (51)

Financieel directeur NS.

Nieuwe financieel directeur van de NS. Komt van kabelaar Ziggo, waar hij ruim 13 miljoen euro verdiende aan het verzilveren van zijn aandelen. Was van 2005 tot 2010 (financieel) topman van PCM, de toenmalige uitgever van onder meer de Volkskrant, die in handen was van het Britse opkoopfonds Apax. Weigerde destijds een bonus van de Britten. Is ook president-commissaris bij de FD Mediagroep, de uitgever van onder meer het Financieele Dagblad en commissaris bij financieel dienstverlener Intertrust, dat multinationals en vermogende klanten fiscaal adviseert.

Bert Groenewegen. Beeld ANP
Bert Groenewegen.Beeld ANP

113 (43) Marjan Oudeman (58)

Scheidend voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht.

Gepokt en gemazeld bestuurder, kondigde in november haar vertrek aan, juni volgend jaar, als baas van de Universiteit Utrecht, die vorig jaar te maken had met een kwestie over de declaraties van het college van bestuur. Ontkende niet dat het besluit geen tweede termijn te willen mede te maken had met de discussie over declaraties. 'Transparantie en integer handelen horen voorop te staan in publieke organisaties. Dat is terecht', zei ze daarover in het universiteitsblad DUB. 'Wel constateer ik dat sinds mijn komst naar Utrecht het functioneren van bestuurders in publieke functies verder onder een vergrootglas is komen te liggen. Dat is een fact of life, maar ik betreur het dat daarbij vaak geen ruimte is voor nuance en een eenzijdig beeld snel is neergezet.' Gaat zich richten op haar nevenfuncties, waarvan ze er diverse prestigieuze heeft: commissaris bij Het Concertgebouw, in raad van toezicht van het Rijksmuseum, bestuurder Nationaal Fonds 4 en 5 mei. Ook commissaris bij SHV Holdings van de familie Fentener van Vlissingen, en in het buitenland bij het Noorse Statoil en het Belgische Solvay. Verder voorzitter van de raad van toezicht van het Ronald McDonald Kinderfonds.

114. (98) Janus Smalbraak (49)

Bestuursvoorzitter Pon Holdings.

115. (--) Jan Peter Balkenende (60)

Adviseur en bestuurder.

Voormalig minister-president voor het CDA (2002-2010). Was daarna als partner van adviesbureau EY (voorheen Ernst & Young) internationaal actief als voorman van de Dutch Sustainable Growth Coalition, een club Nederlandse multinationals die bezig is met duurzaamheid. Sinds deze zomer geen partner van EY, maar extern adviseur. Is daarnaast bestuurder van de Goldschmeding Foundation, de goede doelenstichting voor Mens, Werk en Economie die de Randstad-miljardair dit jaar heeft opgericht. Is ook nog hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit.

Jan Peter Balkenende. Beeld ANP
Jan Peter Balkenende.Beeld ANP

116. (125) Marike van Lier Lels (57)

Multicommissaris.

117. (112) Inge Brakman (55)

Multicommissaris.

118. (119) Maarten Feteris (56)

President Hoge Raad.

119. (141) Eelco Blok (59)

Bestuursvoorzitter KPN.

120. (121) Rijkman Groenink (67)

Investeerder en bestuurder.

121. (--) Michiel Boersma (69)

Multicommissaris.

Voormalige baas van Essent. President-commissaris bij TMG, de uitgever van De Telegraaf - dat deze week een overnamebod kreeg van het Vlaamse Mediahuis - en bij PostNL, dat zich met enige moeite het Belgische Bpost van het lijf wist te houden. Ook bestuurder van een van de beschermingswallen van Fugro, dat zich met succes verweerde tegen de avances van branchegenoot Boskalis.

Michiel Boersma. Beeld ANP
Michiel Boersma.Beeld ANP

122. (155) Yoeri Albrecht (49)

Directeur De Balie Amsterdam.

123. (145) Alexander Ribbink (52)

Investeerder en bestuurder.

124. (146) Marry de Gaaij Fortman (51)

Partner Houthoff Buruma.

125. (101) Bernard Wientjes (73)

President-commissaris KPMG.

126. (126) Henk Breukink (66)

Commissaris en bestuurder.

127. (105) Coen Teulings (58)

Econoom en bestuurder.

128. (106) Joop van den Ende (74)

Cultureel ondernemer.

129. (104) Peter van Mierlo (53)

Bestuursvoorzitter PwC.

130. (99) Annemieke Nijhof (50)

Bestuursvoorzitter Tauw en commissaris DNB.

131. (51) Louise Gunning-Schepers (65)

Bestuurder en commissaris.

Moest vorig jaar opstappen na het Maagdenhuis-oproer aan de Universiteit van Amsterdam, gericht tegen ondemocratische besluitvorming en het 'rendementsdenken'. Werd later alsnog president-commissaris van Schiphol, een post die ze eerder had afgezegd om de onrust op de universiteit te bezweren. Ook commissaris bij zorgverzekeraar ONVZ.

Louise Gunning-Schepers, toenmalig voorzitter van het College van Bestuur van de UvA spreekt boze studenten toe voor de ingang van het Maagdenhuis aan het Spui. Beeld ANP
Louise Gunning-Schepers, toenmalig voorzitter van het College van Bestuur van de UvA spreekt boze studenten toe voor de ingang van het Maagdenhuis aan het Spui.Beeld ANP

132. (102) Hans Wiegel (75)

Oud-VVD-leider.

133. (154) Heleen Kersten (50)

Partner Stibbe.

134. Hans Mommaas (61)

Directeur Planbureau voor de Leefomgeving.

Sinds eind 2015 aan het roer bij het PBL. Daarnaast deeltijd-hoogleraar Regional Sustainability Governance aan Tilburg University. Studeerde westerse sociologie in Wageningen en promoveerde in Tilburg. Was daar hoogleraar vrijetijdsstudies. Zat ook in VROM-raad.

135. (--) Wopke Hoekstra (41)

Consultant McKinsey, senator CDA.

Relatief jonge CDA-senator, leidde het proces voor het nieuwe verkiezingsprogramma van de christendemocraten. Consultant bij McKinsey. Studeerde rechten in Leiden en haalde een MBA aan de prestigieuze business school Insead in Fontainebleau. Werkte eerder in diverse functies voor Shell. Voorzitter van de raad van toezicht van het Scheepvaartmuseum.

Wopke Hoekstra. Beeld ANP
Wopke Hoekstra.Beeld ANP

136. (127) Herman Bolhaar (61)

Voorzitter College van procureurs-generaal.

137. (182) Cathelijne Broers (48)

Directeur De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam.

Invloedrijk in en buiten de cultuursector, een van de 'aanjagers' van NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Cathelijne Broers. Beeld ANP
Cathelijne Broers.Beeld ANP

138. (130) Frits van Bruggen (57)

Hoofddirecteur ANWB.

139. (--) Frans Blom (54)

Chairman Boston Consulting Group.

Werkt sinds 1991 als consultant bij BCG, tegenwoordig als managing director. Eerder Staal Bankiers. MBA Insead. Oud-reservist bij de mariniers. Betrokken bij het Dutch Transformation Forum, een club bestuurders uit bedrijfsleven en publieke sector die 'een nieuw fundament voor de toekomst van Nederland' wil leggen.

140. (108) Kick van der Pol (67)

Bestuurder.

141. (138) Baptiest Coopmans (51)

Bestuursvoorzitter Ziggo.

142. (--) Bruno Bruins (53)

Voorzitter raad van bestuur UWV.

VVD'er, voormalig staatssecretaris van Onderwijs (2006-2007) en wethouder in Den Haag. Sinds 2012 de baas van uitkeringsinstantie UWV. Werd begin dit jaar ook voorzitter van de raad van toezicht van de NPO, de publieke omroep. Dat leidde tot kritiek, omdat hij benoemd werd door staatssecretaris en partijgenoot Sander Dekker, die hem nog kende uit Den Haag. Gemor over 'Poolse toestanden' (waar de regering probeerde de publieke omroep onder controle te krijgen) werd gesust met de belofte dat de minister zich in de toekomst niet meer zal bemoeien met benoemingen bij de NPO.

Bruno Bruins. Beeld ANP
Bruno Bruins.Beeld ANP

143. (167) Roland van der Vorst (47)

Directeur Freedomlab.

144. (117) Mariëtte Patijn (49)

CAO-coördinator FNV.

145. (115) Jan Nooitgedagt (63)

Multicommissaris.

146. (--) Constantijn van Oranje (47)

Ambassadeur StartupDelta.

Jongste broer van Willem-Alexander en de nieuwe speciale ambassadeur van StartupDelta, dat van Nederland een toonaangevend centrum voor startups moet maken. In die functie opvolger van Neelie Kroes, voor wie hij al eerder werkte in Brussel. Is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe. Daarnaast Directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen. Adviseert ook de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip, verantwoordelijk voor de Digitale Interne Markt. Is voorzitter van het Prins Bernhard Natuurfonds en lid raad van toezicht van het Stedelijk Museum. Erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Zei in die functie deze week in NRC.next zich grote zorgen te maken over de negatieve sentimenten tegen intellectuelen en kunstenaars. 'Journalisten, kunstenaars, wetenschappers, van wie het werk en de integriteit bijna per definitie in twijfel wordt getrokken. Ook feiten lijken er steeds minder toe te doen.'

Prins Constantijn met zijn vrouw prinses Laurentien. Beeld ANP
Prins Constantijn met zijn vrouw prinses Laurentien.Beeld ANP

147. (118) Irene Asscher-Vonk (72)

Multicommissaris.

148. (110) Yvonne van Rooy (65)

Voorzitter Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

149. (132) Jan Louis Burggraaf (52)

Partner Allen & Overy.

150. (162) Lard Friese (54)

Bestuursvoorzitter NN Group.

151. (186) Ronald Prins (47)

Directeur Fox IT.

152. (131) Paul Rosenmöller (60)

Voorzitter VO-raad.

153. (--) Susi Zijderveld (47)

Bestuurder NS.

Dit jaar benoemd tot CGRCO (Chief governance, risk and compliance officer) van de NS; moet in die functie werken aan een 'verdere professionalisering' bij de Spoorwegen, na onder meer een affaire over fraude bij een aanbesteding in Limburg. Begon als advocaat bij Stibbe, had diverse functies bij De Nederlandsche Bank en was directeur van het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zit ook in de raad van toezicht van het Filmfonds.

Susi Zijderveld. Beeld ANP
Susi Zijderveld.Beeld ANP

154. (148) Mick den Boogert (74)

Bestuurder beschermingsconstructies.

155. (139) Annemieke Roobeek (58)

Commissaris en bestuurder.

156. (--) Rianne Letschert (40)

Rector magnificus Universiteit Maastricht.

Sinds september de nieuwe baas van de Universiteit Maastricht, gespecialiseerd in victimologie. Doet onderzoek naar de impact van internationale tribunalen op samenlevingen en mensen die geconfronteerd worden met ernstige schendingen van de mensenrechten en internationale misdaad. Voorzitter van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Lid van de raad van toezicht van Slachtofferhulp Nederland.

Per 1 september is Rianne Letschert (39) rector magnificus op de Universiteit van Maastricht. Besturen, het zal even wennen zijn voor de hoogleraar victimologie, de wetenschap van het slachtoffer. 'Maar ik blijf onderzoek doen.' Lees hier het interview van afgelopen zomer.

Rianne Letschert. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Rianne Letschert.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

157. (163) Sven Smit (50)

Directeur McKinsey.

158. (176) Dick Sluimers (63)

Staatsraad.

159. (172) Ankie Broekers-Knol (70)

Voorzitter Eerste Kamer.

160. (137) Maarten Das (68)

Voorzitter Heineken Holding.

161. (135) Ineke Dezentjé Hamming (61)

Voorzitter FME-CWM.

162. (180) Femke Halsema (50)

Publicist en bestuurder.

163. (140) Mirjam de Blécourt (52)

Partner Baker & McKenzie.

164. (175) Thessa Menssen (49)

Financieel directeur BAM groep.

165. (148) Arno Visser (50)

President Algemene Rekenkamer.

166. (147) Martijn Sanders (71)

Voorzitter vereniging Rembrandt.

167. (--) Frits Goldschmeding (83)

Oprichter Randstad.

Inmiddels hoogbejaarde oprichter van Randstad en grondlegger van de flexibele arbeid, als grootaandeelhouder van het uitzendconcern de rijkste man van Nederland, volgens zakenblad Quote, met een geschat vermogen van 3,5 miljard euro. Richtte dit jaar de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie op, die de economie moet gaan verbinden met de liefde. Daartoe worden diverse projecten begonnen, te beginnen met een nieuw lespakket economie van de Tilburgse hoogleraar Lans Bovenberg, dat een eind moet maken aan de 'karikatuur' van de homo economicus, die zich weinig gelegen laat liggen aan samenleving en moraal. Het gaat om het 'kennen, dienen en vertrouwen van mensen', waarbij uiteindelijk alles draait om liefde. De VU krijgt via Goldschmeding een leerstoel 'Liefde en de markt'. Foundation wordt geleid door oud-ABN Amro-bankier Piero Overmars, met onder anderen PostNL-topvrouw Herna Verhagen en oud-premier Jan Peter Balkenende in de raad van toezicht.

Frits Goldschmeding. Beeld Julius Schrank/de Volkskrant
Frits Goldschmeding.Beeld Julius Schrank/de Volkskrant

168. (149) Charlotte Insinger (51)

Bestuurder.

169. (133) Alex Mulder (70)

Oprichter USG People.

170. (174) Jacques Schraven (74)

Commissaris en bestuurder.

171. (164) Marleen Barth (52)

Fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer.

172. (152) Chris Fonteijn (61)

Voorzitter Autoriteit Consument & Markt.

173. (--) Tjerk Wagenaar (55)

Directeur Natuur & Milieu.

Actief in klimaatdebat. Wil met N&M 'groene motor' zijn bij verduurzaming Nederland. Eerder in directies van Eneco, hulporganisatie SNV en NS, en als adviseur bij McKinsey.

174. (109) Peter Wakkie (68)

Advocaat en commissaris.

175. (169) Ila Kasem (49)

Directeur Van de Bunt.

176. (165) Gerard Kleisterlee (70)

President-commissaris ASML.

177. (168) Jolande Sap (53)

Commissaris en bestuurder.

178. (158) Peter Gortzak (58)

Hoofd beleid APG.

179. (192) Jolanda Poots-Bijl (47)

Financieel directeur Van Oord.

180. (179) Henk Scheffers (68)

Multicommissaris.

181. (--) Olga Zoutendijk (55)

President-commissaris ABN Amro.

Eerste vrouwelijke president-commissaris bij een AEX-bedrijf. Opvolger van Rik baron van Slingelandt, die vorig jaar landelijke faam verwierf door een aanvaring met GroenLinks-voorman Jesse Klaver over een salarisverhoging voor de top van de bank. Was in 1986 een van de twee eerste vrouwen in het 'Buitenland-klasje' van ABN, de Algemene Bank Nederland. In de vijftien jaar daarna diverse internationale posten, onder meer zakenbankier in New York. Stapte in 2001 over naar de Australische Westpac Bank. Raakte dit jaar verstrikt in chaotische opvolging van Gerrit Zalm als topman van ABN Amro. Zou zelf interesse gehad hebben in de post, die uiteindelijk naar Kees van Dijkhuizen ging. Is ook lid van de raad van toezicht van de Universiteit Leiden, waar Nout Wellink de voorzitter is.

Olga Zoutendijk. Beeld
Olga Zoutendijk.Beeld

182. (187) Bert Habets (45)

Bestuursvoorzitter RTL Nederland.

183. (--) Donald Pols (44)

Directeur Milieudefensie.

Nieuwe directeur Milieudefensie. Autoriteit op klimaatgebied. Werkte eerder bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), WNF Nederland, WWF International en Milieudefensie. Geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika.

184. (178) Cateautje Hijmans van den Bergh (55)

Partner Boer & Croon.

185. (176) Frits Bolkestein (83)

Oud-eurocommissaris en VVD-leider.

Nog steeds gezaghebbende voormalige liberale voorman. Is de nestor van de Volkskrant Top 200; hij is enkele maanden ouder dan Frits Goldschmeding.

186. (171) Wim Kok (78)

Minister van Staat.

187. (183) Franc Weerwind (52)

Burgemeester Almere.

188. (161) Joop Daalmeijer (70)

Scheidend voorzitter Raad voor Cultuur.

189. (200) Nout Wellink (73)

Vicevoorzitter PwC.

190. (129) Joost van Heyningen Nanninga (70)

Oud-partner Egon Zehnder.

191. (159) Jozias van Aartsen (68)

Scheidend burgemeester Den Haag.

192. (194) Hans Stoter (49)

Chief investment officer NN Investment Partners.

193. (189) Pieter Broertjes (64)

Burgemeester Hilversum.

194. (173) Jos Streppel (67)

Commissaris en bestuurder.

195. (197) Robert-Jan van Ogtrop (60)

Oprichter Circle Economy.

196. (26) Wim Pijbes (55)

Oud-directeur Rijksmuseum.

Grootste daler van dit jaar. Maakte internationaal furore als directeur van het Rijksmuseum, stapte in juni - voor velen verrassend - over naar het nieuwe, kleine Museum Voorlinden in Wassenaar, van multimiljonair Joop van Caldenborgh, maar was daar in september alweer weg. 'Soms loopt het anders dan verwacht.' Heeft nog geen nieuwe baan.

Wim Pijbes. Beeld ANP
Wim Pijbes.Beeld ANP

197. (196) Farid Tabarki (39)

Oprichter/eigenaar Studio Zeitgeist.

198. (181) Paul van der Heijden (67)

Voorzitter instituut Clingendael.

199. (188) Guido van Woerkom (61)

Voorzitter Detailhandel Nederland.

200. (--) Aleid Wolfsen (56)

Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens.

Voormalig PvdA-Kamerlid en burgemeester van Utrecht, waar hij enkele keren in opspraak raakte, onder meer vanwege het tegenhouden van een kritisch artikel in een huis-aan-huisblad. Jurist, sinds dit jaar voorzitter van de nieuwe Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen CBP, College Bescherming Persoonsgegevens), als opvolger van Jacob Kohnstamm. Ook voorzitter van de staatscommissie 'Herijking Ouderschap', die onlangs adviseerde dat meer dan twee ouders mogelijk moet worden.

Aleid Wolfsen. Beeld ANP
Aleid Wolfsen.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden