De volledige Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2017

De Volkskrant presenteert dit jaar voor de twaalfde keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Bent u benieuwd hoe deze lijst wordt samengesteld? Kanshebbers voor volgend jaar vindt u hier.

Wilco Dekker en Ben van Raaij
De meest invloedrijke Nederlander van 2017: Hans Wijers. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De meest invloedrijke Nederlander van 2017: Hans Wijers.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

1. (1) Hans Wijers (66)

Voormalig D66-bewindsman, oud-topman van verf- en chemieconcern AkzoNobel, dit jaar als een van de prominenten uit de bestuurlijke elite die zich grote zorgen maakt over onze 'kroonjuwelen' nog volop actief rond de bescherming van de grote Nederlandse multinationals, na miljardenaanvallen van Amerikanen op Unilever en AkzoNobel zelf. Voor het vierde jaar op rij de aanvoerder van de Volkskrant Top 200. Voegde dit jaar nog een prestigieuze nevenfunctie toe aan zijn toch al omvangrijke cv: ING, de grootste bank van Nederland, waar hij volgend jaar president-commissaris wordt, als opvolger van oud-Shell-topman Jeroen van der Veer.

Werkt als president-commissaris van Heineken nauw samen met de rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho-Heineken, en haar familie. Is president-commissaris van het Concertgebouw, de 'huiskamer' van de Nederlandse elite en commissaris bij HAL Trust (de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm). Ook voorzitter van Natuurmonumenten. Bevriend met de Oranjes; was voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging voor Willem-Alexander. Geboren in het Zeeuwse Oostburg. Studeerde economie in Groningen. Werd - na een korte periode als ambtenaar op de ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken - partner bij de Boston Consulting Group.

Verliet het adviesbureau in 1994 om voor D66 minister te worden in het eerste paarse kabinet van premier Wim Kok. Verruimde als 'ridder van de vrije markt' de winkeltijden, brak prijsafspraken van advocaten en notarissen en weigerde met belastinggeld Fokker te redden. Moest van 'politiek met een kleine p' - het Haagse gedoe - niks hebben, reden om terug te keren naar het bedrijfsleven.

Boekte succes als topman van het chemie- en verfconcern ­AkzoNobel, maar de 'uitverkoop' van farmadivisie Organon aan het Amerikaanse MSD, dat de onderzoeksafdeling sloot, werd hem later zeer kwalijk genomen. Stapte in 2015 op als president-commissaris van Ajax; wist de chaos bij de Amsterdamse voetbalclub ook niet onder controle te krijgen. Vindt zijn invloed ondanks zijn vele prominente posities zelf beperkt. 'In Nederland neemt het kabinet de besluiten, daarbij gecontroleerd door parlement en pers. Dan ben ik maar eerste klasse amateurs', zei hij enkele jaren geleden in het tv-programma Buitenhof.

Juichte de overstap van Ferdinand Grapperhaus (Allen & Overy) en Wopke Hoekstra (McKinsey) naar het nieuwe kabinet toe. 'Het blijft in Nederland vrij ongewoon en zeker niet overal gewaardeerd om in beide sectoren actief te zijn. Ik hoop van harte dat de nieuwe mensen die ongezonde kloof tussen de particuliere en publieke sector verder zullen sluiten. Behalve bedrijven kunnen kabinetten daar ook van profiteren', zei hij eind oktober tegen de Volkskrant.

2. (2) Paul Polman (61)

Bestuursvoorzitter Unilever

Bedrijfseconoom, sinds 2009 succesvol aan het roer bij de voedingsmiddelen- en cosmeticamultinational. Maakte een moeilijk jaar door nadat activistische aandeelhouders Unilever op de korrel namen en aandrongen op het afstoten van de voedingsmiddelenpoot en het afschaffen van de Brits-Nederlandse bestuursstructuur teneinde de beurskoers op te jagen. Leidde onder meer tot het inmiddels omstreden kabinetplan voor de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland. Was als actief pleitbezorger van duurzaamheid prominent aanwezig bij de historische klimaattop van Parijs in 2015. Doel voor 2020: omzet verdubbelen en ecologische voetafdruk halveren, door alle productieketens te verduurzamen. Bracht bedrijf daarmee in top van Dow Jones Sustainability Index. Draagt credo ook extern uit, onder meer op World Economic Forum in Davos.

Werkt op verzoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon mee aan formulering van nieuwe Sustainable Development Goals. Mede-oprichter van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Werd in november vorig jaar op de klimaattop van Marrakech voorgesteld als een van de groene business leaders die mogelijk met succes zouden kunnen inpraten op de klimaatsceptische Amerikaanse president Donald Trump. Is, als een van de zeer weinige topmannen, actief op Twitter. Vertrekt echter mogelijk komend jaar bij Unilever.

Paul Polman Beeld epa
Paul PolmanBeeld epa

3. (6) Feike Sijbesma (58)

Bestuursvoorzitter DSM.

Innovatief en duurzaam boegbeeld van chemieconcern DSM, aanwezig in Parijs bij het historische klimaatakkoord. Sprak het World Economic Forum in Davos toe over people, planet, profit. Medisch bioloog (Utrecht) en bedrijfskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Is al tien jaar de baas bij DSM. Werd vorig jaar genoemd als opvolger van Gerrit Zalm bij ABN Amro, maar dat werd Kees van Dijkhuizen. Commissaris bij De Nederlandsche Bank van Klaas Knot, de nummer 4 van de Volkskrant Top 200 en bij multinational Unilever, van nummer 2 Paul Polman.

Ook bestuurder van de 'Global CEO Council' van de Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries (CPAFFC).

Feike Sijbesma Beeld epa
Feike SijbesmaBeeld epa

4. (3) Klaas Knot (50)

President De Nederlandsche Bank.

Groningse econoom, volgde in 2011 Nout Wellink op als hoogste man bij de centrale bank. Pleitte vorig jaar geregeld voor hogere lonen - in sectoren waar dat kan - om de economie een oppepper te geven. Stemde - volgens de Financial Times - in maart 2016 als een van de zeer weinige bestuurders tegen een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank.

Was altijd al zeer kritisch over het opkoopprogramma van de ECB. 'Langdurige en aanzienlijke verstoringen zoals met het opkoopprogramma, zullen in de toekomst een prijs hebben. Sterker nog, de vorige financiële crisis is begonnen met zo'n verstoring', zei hij twee jaar geleden. Moest de cultuur veranderen bij DNB, dat zware verwijten kreeg te hebben zitten slapen rond de kredietcrisis en bij het toezicht op onder meer DSB en Icesave. Was in de jaren negentig al econoom bij DNB en later divisiedirecteur toezicht. Ging daarna naar het ministerie van Financiën, keerde terug toen premier Rutte de benoeming van Lex Hoogduin als opvolger van Wellink blokkeerde. Is qualitate qua ook lid van de Financial Stability Board en governor van het Internationaal Monetair Fonds. Verder voorzitter van de Koning Willem I Stichting er van de raden van toezicht van het Teylers Museum en de Stichting CliniClowns.

Klaas Knot Beeld anp
Klaas KnotBeeld anp

5. (17) Niek Jan van Kesteren (65)

Senator CDA en adviseur VNO-NCW

Tot vorig jaar de grote strateeg van de machtigste en beste lobby van Den Haag, die van de werkgevers van VNO-NCW. Nog volop actief in de coulissen als adviseur van de invloedrijke werkgeversvereniging, als senator van het CDA - terug in de regering - en als commissaris van voetbalbond KNVB. Macchiavellist, opereerde volgens het motto uit Di Lampedusa's roman De Tijgerkat: alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven.

Ook nog voorzitter van Greenport Holland, de branchevereniging van de tuinbouwsector, als opvolger van Loek Hermans. Geboren in Katwijk, begon zijn loopbaan bij het ministerie van Defensie en studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden. Was in de jaren tachtig hoofd sociale zaken bij de christelijke werkgeversorganisatie NCW, daarna dezelfde functie bij VNO-NCW. Erevoorzitter van de FC Rijnvogels in Katwijk, waar hij mooi de stemming onder het volk kan peilen.

Niek Jan van Kesteren Beeld  Freek van den Bergh
Niek Jan van KesterenBeeld Freek van den Bergh

6. (4) Ben van Beurden (59)

Bestuursvoorzitter Shell.

Hoogste baas van het nog altijd veruit machtigste bedrijf van Nederland. Omstreden bij de klimaatbeweging vanwege zijn imago van ongenaakbare verdediger van de fossiele energiesector. Maakte zich onder meer druk over de discussie onder investeerders over de 'carbon bubble': de beurskoers van oliebedrijven is te hoog omdat zij een fors deel van de voorraden op hun balans door de klimaatproblematiek nooit te gelde zullen kunnen maken. Benadrukt over de transitie naar duurzame energie te pas en te onpas dat de wereld nog tientallen jaren olie en gas nodig zal hebben. Maar Shell is onder zijn leiding dit jaar wel meer gaan investeren in onder meer windenergie.

Geboren in het Brabantse Roosendaal, in Delft opgeleid tot chemisch ingenieur en sinds 1983 volbloed, vrijwel anoniem Shell-manager; had tot zijn benoeming niet eens een account op LinkedIn. Niettemin was hij toen al de hoogste baas van 'downstream' (raffinage en distributie), een van de belangrijke pijlers van de oliemultinational. Hij begon zijn loopbaan eind jaren tachtig als assistent-afdelingschef van de oplosmiddelenfabriek in Pernis, waarna een lange internationale loopbaan volgde in Maleisië, Houston, Mexico en Londen bij zowel technische als commerciële functies.

Ben van Beurden Beeld reuters
Ben van BeurdenBeeld reuters

7. (9) Kim Putters (44)

Sinds 2013 directeur van het SCP, dat zich als belangrijke adviseur van de regering in toenemende mate roert over de hoog opgelopen maatschappelijke onvrede, en met name over de groeiende kloven in de samenleving tussen hoger en lager opgeleiden en hoger en lager betaalden.Was van 2003 tot 2013 lid van de Eerste Kamer, als vicefractievoorzitter van de PvdA-fractie. Van 2002 tot 2012 raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Promoveerde op vraagstukken van beleid en bestuur in de zorg en verricht onderzoek naar innovaties in zorginstellingen, naar maatschappelijk ondernemerschap en wijk- en buurtgericht werken. Zit in diverse nationale en internationale (wetenschappelijke) commissies.

Kim Putters Beeld anp
Kim PuttersBeeld anp

8. (8) Jeroen van der Veer (70)

President-commissaris ING, Philips.

Voormalig topman van Shell, het machtigste bedrijf van Nederland, achter de schermen nog immer zeer invloedrijk. President-commissaris bij Philips en ING, commissaris bij Boskalis en sinds vorig jaar bij het Noorse Statoil. Voorzitter van de raad van toezicht van de TU Delft en van het Openluchtmuseum. Commissaris bij 'de huiskamer van de elite', het Concertgebouw, bestuurder van het Nationale Toneel. Betoogde vorig jaar in Het Financieele Dagblad nog dat topmannen meer moet moeten uitleggen en tonen wat ze doen, om de kloof tussen 'de elite' en 'het volk' te verkleinen. 'Waar het om gaat is: als je eigen perspectief verslechtert, dan word je behoudend. Maar die behoudzucht remt de economische groei, en dat zorgt weer voor meer onzekerheid en meer nationalisme. Het is een spiraal die zichzelf voedt. Dat is zorgelijk.'

Jeroen van der Veer Beeld anp
Jeroen van der VeerBeeld anp

9. (7) Hans de Boer (62)

Voorzitter VNO-NCW

Voorman van de beste en machtigste lobby van Den Haag, die van de werkgevers. Donderdag nog in de Tweede Kamer om bij een hoorzitting de omstreden afschaffing van de dividendbelasting te verdedigen. Na bijna tien jaar vergeefs lobbyen wisten de werkgevers met de hulp van vooral Unilever de maatregel - kosten 1,4 miljard euro per jaar - in het laatste stadium van de formatie in het regeerakkoord te fietsen. Flapuit. Had een valse start met diverse uitglijders. Noemde in een interview met de Volkskrant de honderdduizenden bijstandsgerechtigden 'labbekakken', van wie het grootste deel best asperges kon steken, 'in het zonnetje, met de radio aan'.

De ophef over deze uitspraak kostte hem bijna de kop en deze en andere ongelukkige uitspraken achtervolgen hem nog steeds. Meer populistische uitstraling dan zijn afstandelijke en in stilte opererende voorganger Bernard Wientjes - jarenlang aanvoerder van de Volkskrant Top 200. Kan het naar verluidt ook goed vinden met koning Willem Alexander - handig, gezien de vele handelsmissies. Studeerde econometrie en openbare financiën aan de VU. CDA'er. Was eerder directeur van KPMG en voorzitter van MKB Nederland. Helpt het kabinet om meer topvrouwen te vinden, om een dreigend vrouwenquotum te voorkomen. Sprak een paar jaar geleden nog van een 'biologisch hiaat' als oorzaak van het geringe aantal topvrouwen, vindt inmiddels dat er geen excuses meer zijn 'om de komende jaren flink door te pakken'.

Hans de Boer Beeld Julius Schrank
Hans de BoerBeeld Julius Schrank

10. (28) Herna Verhagen (51)

Hoogste baas van PostNL, een van de grootste werkgevers van Nederland, en de hoogst genoteerde vrouw in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Enige Nederlandse topvrouw van een AEX-bedrijf, sinds 2012.

Werd als VVD-lid dit jaar veelvuldig getipt als minister in het nieuwe kabinet van Mark Rutte, maar bleef het post- en pakjesbedrijf trouw. Werd ook genoemd als nieuwe baas van Schiphol. Wist eerder met hulp van toenmalig VVD-minister Kamp van Economische Zaken een overnamepoging van PostNL door het Belgische Bpost af te weren. Bestuurder van de invloedrijke werkgeversvereniging VNO-NCW. Lid van de raad van toezicht van de Goldschmeding Foundation, de goede doelenstichting voor Mens, Werk en Economie die de Randstad-miljardair heeft opgericht. Ook bestuurder van het Concertgebouw, de 'huiskamer' van de Nederlandse elite.

Herna Verhagen Beeld anp
Herna VerhagenBeeld anp

11. (13) Cees Oudshoorn (57)

Algemeen directeur VNO-NCW

Vorig jaar begonnen als nieuwe directeur van de machtige werkgeverslobby, als opvolger van Niek Jan van Kesteren. Was al directeur beleid van de werkgevers en is dus een oude rot in het vak, wat helpt als er een formatie is. De werkgevers constateren tevreden dat ze veel binnen hebben kunnen halen voor het (grote) bedrijfsleven. Studeerde algemene economie aan de VU en was eerder directeur Algemene Economische Politiek op het ministerie van Economische Zaken. Pleitte een paar jaar geleden in een beleidsnotitie op persoonlijke titel voor ingrepen in delen van de welvaartstaat, zoals het verplicht sparen voor het pensioen. 'Slapend' lid van de VVD.

Cees Oudshoorn Beeld anp
Cees OudshoornBeeld anp

12. (25) Dick Boer (60)

Bestuursvoorzitter Ahold Delhaize

Hoogste man van het grootste supermarktconcern, en een van de grootste werkgevers, dat vorig jaar samen ging met het Belgische Delhaize. Zag daarbij na protesten af van een extra bonus van een miljoen euro als de fusie een succes zou worden. Volgens boze beleggers hoort dat gewoon bij het werk van een topman en hoeft hij daarvoor niet extra beloond te worden. Vicevoorzitter van VNO-NCW, lid van de raad van advies van G-star RAW. Werd door toenmalig PvdA-minister Dijsselbloem aangehaald als voorbeeld van de scheve beloningsverhoudingen. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat de Ahold-topman ruim honderd keer meer verdient dan de werkvloer. Medeoprichter van NL2025, een initiatief van een aantal prominenten voor een betere toekomst van Nederland.

Dick Boer Beeld anp
Dick BoerBeeld anp

13. (18) Frans van Houten (57)

Bestuursvoorzitter Philips.

Topman van het steeds kleinere Philips, dat zich tegenwoordig richt op medische technologie. De 124 jaar oude Lichtdivisie werd afgestoten en onlangs nog ging Lumileds de deur uit, nadat een Amerikaanse toezichthouder de verkoop aan een Chinees bedrijf eerder blokkeerde, vanwege de kennis van de lichttechnologie. Werkt al zijn hele leven bij het elektronicaconcern, op een kort uitstapje naar ING na, waar hij de splitsing van de bank en de verzekeringstak leidde. Sinds 2011 op de hoogste post, als opvolger van Gerard Kleisterlee. Werkt met onder andere DSM-topman Feike Sijbesma aan duurzame initiatieven. Is ook betrokken bij NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Frans van Houten. Beeld reuters
Frans van Houten.Beeld reuters

14. (10) Marjan van Loon (51)

President-directeur Shell Nederland

Sinds vorig jaar de nieuwe baas van het lokale filiaal van het machtigste bedrijf van Nederland, hoewel Shell qua klimaatverandering in toenemende mate onder vuur ligt. Zat deze week nog in de Tweede Kamer bij de hoorzitting over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, waar het Brits/Nederlandse Shell al sinds 2005 voor pleit. Vertelde de Kamerleden dat er 'niks vreemds is gebeurd' bij de formatie.

Studeerde in 1989 af aan de TU Eindhoven als scheikundig technoloog, werkt al 27 jaar voor Shell. Begon als chemisch technoloog op het hoofdkantoor in Den Haag. Daarna was ze werkzaam op Shell Pernis, om vanaf 1997 in Australië en Maleisië managementposities te bekleden.

In 2007 keerde Van Loon terug naar Nederland om Global Manager LNG & Gas Processing te worden. Maakte vorig jaar in de Tweede Kamer excuses voor de gaswinning in Groningen. Kwam onder vuur te liggen omdat Shell in een brief aan Kamerleden suggereerde dat als de gaskraan in Groningen verder dicht gaat, er te weinig geld overblijft voor het opknappen van door de aardbevingen beschadigde huizen. Betreurde dat die indruk 'ten onrechte was ontstaan'.

Getrouwd, twee kinderen. Vragen bij haar benoeming hoe ze deze topbaan combineerde met haar gezin leidden tot boze reacties op Twitter, omdat die vraag nooit aan topmannen gesteld wordt.

Marjan van Loon Beeld anp
Marjan van LoonBeeld anp

15. (11) Ralph Hamers (50)

Bestuursvoorzitter ING.

Limburgse topman van ING, de grootste bank van Nederland, die vorig jaar zevenduizend banen schrapte, waarvan 3500 in België. Hamers was eerder voorzitter van ING België, en voerde toen ook al een reorganisatie door. Begon in 1991 bij ING, na een studie bedrijfseconometrie in Tilburg. Vertelde Nieuwsuur begin dit jaar dat zijn salaris 1,6 miljoen euro was. Was eerder voorzitter van ING België.

Ralph Hamers. Beeld anp
Ralph Hamers.Beeld anp

16. (14) Laura van Geest (55)

Directeur Centraal Planbureau.

Econoom en bestuurskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam), leidt sinds vier jaar 'de rekenmeesters van het kabinet', als opvolger van Coen Teulings. Is veel minder aanwezig dan haar uitgesproken en soms omstreden voorganger, wat niet automatisch wil zeggen dat ze ook minder invloedrijk is. Is de eerste vrouwelijke CPB-directeur en was eerder de eerste vrouwelijke thesaurier-generaal op het ministerie van Financiën, na zeshonderd jaar. Is ook kroonlid van de SER.

Laura van Geest. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Laura van Geest.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

17. (15) Wiebe Draijer (52)

Bestuursvoorzitter Rabobank.

Baas van de Rabobank, waar de komende jaren tienduizend van de bijna 50 duizend banen gaan verdwijnen. Coöperatieve bank moest vorig jaar ook nog een half miljard euro opzij zetten voor de compensatie van ondernemers met rentederivaten; banken verkochten in het vorige decennium duizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ingewikkelde rentederivatenproducten.

Sinds 2014 hoogste man van de Rabobank. Hield het daarvoor al snel voor gezien als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Die overstap van de toenmalig McKinsey-topman naar de al lang niet meer invloedrijke SER had al verbazing gewekt. Werktuigbouwkundige (TU Delft, 1990, plus een MBA van Insead) is ook betrokken bij NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Wiebe Draijer Beeld anp
Wiebe DraijerBeeld anp

18. (16) Kees van Dijkhuizen (62)

Bestuursvoorzitter ABN Amro.

Hij volgde op 1 januari 2017 Gerrit Zalm op als baas van ABN Amro. Procedure liep uit de hand, met lekken over diverse kandidaten, die vervolgens beschadigd waren. Voormalig topambtenaar op het ministerie van Financiën. Studeerde - net als Zalm - economie aan de VU. Hield een nevenfunctie verborgen als bestuurslid bij de 'financiële holding' van koning Willem-Alexander en leden van de koninklijke familie, onthulde de Volkskrant twee jaar geleden. Deze Stichting Bewind houdt onder meer toezicht op het vermogen en wikkelt de erfenissen af van leden van de Oranjes.

Kees van Dijkhuizen Beeld anp
Kees van DijkhuizenBeeld anp

19. (22) Louise Fresco (65)

Invloedrijk landbouw- en voedseldeskundige, leidt sinds drie jaar Universiteit Wageningen.

Louise O. Fresco was eerder onder meer assistent directeur-generaal van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome. Auteur van onder meer Het Voedselparadijs, columnist van NRC Handelsblad. Commissaris bij Unilever en lid van de Trilateral Commission, een ooit door David Rockefeller begonnen internationale denktank. Ook bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Genomineerd voor de Cicero Jaarprijs 2017, omdat ze niet voor de kritiek zwichtte toen zij de Britse klimaatscepticus Matt Ridley uitnodigde om het Wageningse academisch jaar te openen. Kreeg een eredoctoraat in Leuven.

Louise Fresco Beeld anp
Louise FrescoBeeld anp

20. (21) Jan Hommen (74)

Bestuurder en commissaris

Gezaghebbend oud-Philips-bestuurder en corporate puinruimer. Wist dit jaar volgens Het Financieele Dagblad samen met topadvocaat Peter Wakkie achter de schermen minister Henk Kamp van Economische Zaken zo ver te krijgen dat hij kwam met een 'wettelijke bedenktijd' van een jaar voor bedrijven die te maken krijgen met ongewenste overnames. Dit naar aanleiding van de aanvallen op Unilever en AkzoNobel. Was eerder crisismanager bij ING, toen dat door de staat gered moest worden in de kredietcrisis. Deed hetzelfde bij het door schandalen getroffen accountants- en advieskantoor KPMG.

Aanvoerder van het zogeheten 'AEX-beraad', een informeel overleg dat de president-commissarissen van de AEX-bedrijven enkele malen per jaar hebben. Brabander. Vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Ahold Delhaize. President-commissaris van bouwer VolkerWessels. Bestuurder van het Koninklijk Concertgebouworkest en voorzitter van het stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg.

Jan Hommen Beeld anp
Jan HommenBeeld anp

21. (23) Boudewijn Poelmann (68)

Oprichter en baas van het bedrijf achter onder meer de Nationale Postcode Loterij, dat volgens weekblad Elsevier inmiddels een 'onaantastbaar machtsblok' is geworden in de goededoelenloterijen, en die onder anderen diverse politici aan zich gebonden heeft, zoals oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, president-commissaris van Novamedia, en CDA-senator Ben Knapen, bestuurder van de Novamedia Fundatie. Tientallen goede doelen, natuurclubs en maatschappelijke instellingen zijn afhankelijk van de gulle giften. Staat in de Quote 500; het zakenblad bericht geregeld dat Poelmann er zelf beter van wordt. Nam eerder boekenclub ECI, uitgever Nieuw Amsterdam en boekhandel Scheltema over.

Boudewijn Poelmann Beeld anp
Boudewijn PoelmannBeeld anp

22. (24) Ed Nijpels (67)

Voormalig VVD-leider, minister (VROM), burgemeester (Breda) en commissaris van de (toen nog) Koningin, in Friesland. Sindsdien en tussendoor actief in een lange reeks nevenfuncties, waarvan die bij het Wereld Natuurfonds en de DSB Bank van Dirk Scheringa tot de bekendste behoren. Kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad. Wordt nog geregeld door Den Haag ingehuurd om zaken te regelen, bijvoorbeeld als voorzitter van de SER Borgingscommissie, 'bewaker' van het Energieakkoord. Nijpels is ervan overtuigd dat de doelen van het akkoord worden gehaald, inclusief een vermindering van de CO2-uitstoot met 22 procent in 2020. En hij wil ook een nieuw Energieakkoord. 'Dat staat in het regeerakkoord. Daar staat zelfs al de doelstelling in: in 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent omlaag. Dat gaan we ook doen.'

Ed Nijpels Beeld anp
Ed NijpelsBeeld anp

23. (30) Annemarie Jorritsma (67)

Ervaren liberale voorvrouw, was onder meer jarenlang VVD-Tweede Kamerlid, minister van Verkeer en Waterstaat, minister van Economische Zaken en vice-premier en burgemeester van Almere. Maakte zich als VVD-fractievoorzitter onlangs nog boos over een 'onaanvaardbare' passage in het regeerakkoord waarin zij opmaakte dat het kabinet aan de positie van de Eerste Kamer wil morrelen bij de toetsing van wetten aan de Grondwet, en die zij wilde schrappen. Premier Rutte gaf niet toe. Is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Annemarie Jorritsma Beeld anp
Annemarie JorritsmaBeeld anp

24. (19) Alexander Rinnooy Kan (68)

Senator D66.

Aimabele voormalig SER-voorzitter, VNO-voorzitter, ING-bestuurder en rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Was drie jaar lang, van 2007 tot 2009, de nummer 1 van de Volkskrant Top 200. 'Snurkend D66-lid' zit sinds 2015 voor die partij in de Eerste Kamer en heeft nog steeds veel invloedrijke bijbanen, alhoewel minder: stopte vanwege zijn overstap naar de Senaat en potentieel botsende belangen als president-commissaris van De Nederlandsche Bank en als voorzitter van het Goede Doelen Platform. Commissaris bij Siemens Nederland, voorzitter Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, voorzitter raad van toezicht van het AMC, het Prins Bernhard Cultuurfonds, debatcentrum De Balie en filmmuseum EYE. Ook lid van de raad van advies van de Stichting Nationaal Monument MH17.

Alexander Rinnooy Kan Beeld anp
Alexander Rinnooy KanBeeld anp

25. (20) Hans Alders (65)

Multibestuurder

Oud-PvdA-minister, nog steeds invloedrijk 'oliemannetje', dat voortdurend opduikt. Is nu Nationaal Coördinator Groningen, naast voorzitter van de Alderstafel Lelystad, de Omgevingsraad Schiphol en het Bestuurlijk Overleg Mosseltransitie. Maakte een vijfjarenplan voor de aanpak van de problemen die zijn ontstaan door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Vaste gast in de Volkskrant Top 200 sinds het begin in 2006, toen hij als commissaris van de Koningin in Groningen (en veelgevraagd adviseur) ook al de nummer 20 was. Oud-PvdA-Kamerlid en -minister, van VROM in Lubbers-3. Vertrouweling van Wim Kok. Selfmade (zijn vader was zeepproever bij zeepfabriek Dobbelman in Nijmegen, werd zelf van de detailhandelsschool gestuurd) multibestuurder uit Nijmegen. Is ook president-commissaris van ProRail.

Hans Alders Beeld anp
Hans AldersBeeld anp

26. (29) Roger van Boxtel (63)

President-directeur NS

27. (26) Arnoud Boot (57)

Econoom en bestuurder

28. (31) Dick Schoof (50)

Nationaal coördinator terrorismebestrijding

29. (33) Hans Vijlbrief (54)

Thesaurier-generaal min. van Financiën

Hoogste baas van het machtige ministerie van Financiën. Vertrekt naar Brussel, werd deze week bekend, om voorzitter te worden van de invloedrijke werkgroep die alle vergaderingen van de Eurogroep voorbereidt.

30. (27) Piet Hein Donner (69)

Vicevoorzitter Raad van State

31. (41) Jacques van den Broek (57)

Bestuursvoorzitter Randstad

32. (40) Annemiek Fent. van Vlissingen (56)

President-commissaris SHV Holdings

Telg uit het bekende SHV-geslacht, waarvan ze ook president-commissaris is. Ook commissaris van Heineken. Bestuurder bij het UMC Utrecht en het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ook commissaris bij Exor, de om juridische en fiscale redenen in Nederland gevestigde holding van de Fiat-familie Agnelli.

33. (45) Ahmed Aboutaleb (56)

Burgemeester Rotterdam

Populaire burgemeester van de tweede stad van het land, PvdA'er. Hoogste in de Volkskrant Top 200 met een niet-westerse achtergrond.

34. (49) Wouter Bos (54)

Bestuursvoorzitter VUmc

Oud-PvdA-leider, weer in de schijnwerpers doordat hij als lobbyist het Europese medicijnagentschap EMA naar Amsterdam wist te halen. Wordt nu genoemd als nieuwe baas van Schiphol.

35. (--) Corien Prins (56)

Voorzitter WRR

Trad dit jaar aan bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, als opvolger van André Knottnerus. Was daarvoor decaan en hoogleraar recht en informatisering bij Tilburg Law School. Lid KNAW en lid raad van toezicht Erasmus Universiteit Rotterdam

Corien Prins Beeld
Corien PrinsBeeld

36. (38) Jaap de Hoop Scheffer (69)

Voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken

37. (44) Wim Kuijken (65)

Deltacommissaris en president-commissaris DNB

38. (34) Corien Wortmann-Kool (58)

Bestuursvoorzitter ABP

39. (47) Margot Scheltema (63)

Commissaris en bestuuder

40. (--) Hanneke Faber (48)

Directeur Unilever Europa

Nieuwe directeur Europa van de voedings- en cosmeticamultinational, die haar wegplukte bij supermarktconcern Ahold Delhaize, waar ze Chief e-commerce was. Ook commissaris bij de Duitse chemiereus Bayer. Dochter van vredesactivist Mient-Jan Faer.

41. (36) Mariëtte Hamer (59)

Voorzitter SER

42. (32) Jaap Winter (54)

Bestuurder en commissaris

43. (46) Joop Wijn (48)

Bestuurder Adyen

44. (43) Jaap van Manen (67)

Multibestuurder

45. (39) Wim van der Leegte (70)

Oud-president-directeur VDL Groep

46. (61) Gerrit Zalm (65)

Oud-informateur, commisaris Shell

Voormalig CPB-directeur, minister van Financiën en topman van ABN Amro. Was dit jaar als VVD-prominent informateur van het kabinet Rutte III. Is commissaris bij olie- en gasreus Shell.

47. (63) Barbara Baarsma (48)

Directeur Kennis Rabobank

Econoom, sinds vorig jaar in dienst van de Rabobank, maar waarschijnlijk bekender van haar optredens in DWDD. Zweeg in dat tv-programma veelbetekenend toen haar gevraagd werd of ze benaderd was voor het nieuwe kabinet. Kroonlid van de SER.

48. (52) Elco Brinkman (69)

Fractievoorzitter CDA Eerste Kamer

49. (70) Tjibbe Joustra (66)

Voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid

50. (--) Rob Bauer (55)

Commandant der Strijdkrachten

51. (54) Michaël van Straalen (61)

Voorzitter MKB Nederland

52. (65) Paul Huijts (55)

Secretaris-generaal Algemene Zaken

53. (78) Peter Wennink (60)

Bestuursvoorzitter ASML

54. (69) Kees van Lede (75)

Commissaris en bestuurder

55. (74) Harry van de Kraats (51)

Algemeen directeur AWVN

56. (69) Ab van der Touw (62)

Bestuursvoorzitter Siemens Nederland

57. (60) Victor Halberstadt (79)

Econoom en bestuurder

58. (48) Chris Buijnk (63)

Voorz. Ned Ver. van Banken

59. (51) Allard Castelein (59)

President-directeur Havenbedrijf Rotterdam

60. (37) Merel van Vroonhoven (49)

Voorz. Autoriteit Financiële Markten

61. (42) Conny Braams (52)

General manager Unilever Benelux

62. (12) Jos Nijhuis (60)

Scheidend pres.-dir. Schiphol

Vertrekt binnenkort bij de nationale luchthaven, die nog steeds van diverse kanten zwaar onder vuur ligt. Ook in de raad van toezicht van Nationale Opera & Ballet.

63. (84) Marjan Minnesma (51)

Directeur Stichting Urgenda

64. (--) Geert ten Dam (59)

Vz. CvB Universiteit van Amsterdam

Baas van de Universiteit van Amsterdam, daar ook hoogleraar Onderwijskunde. Kroonlid van de SER.

65. (57) Pien Zaaijer (56)

Persoonlijk adviseur Kon. Paar

66. (66) Ad Scheepbouwer (73)

Investeerder

67. (68) Volkert Doeksen (54)

Vicevoorzitter Carlyle Solutions

68. (83) José van Dijck (57)

President KNAW

69. (58) Dick Benschop (60)

Vicepresident joint ventures Shell

70. (115) Jan Peter Balkenende (61)

Adviseur en bestuurder

Voormalig CDA-premier, werd daarna partner bij adviesfirma EY, waar hij onder meer actief was voor de Dutch Sustainable Growth Coalition, een club van acht duurzame Nederlandse multinationals. Dook vorig jaar op bij de Goldschmeding Foundation, de goededoelenstichting van de schatrijke Randstad-oprichter. Is commissaris geworden bij ING, de grootste bank van Nederland. Kwam deze week nog in het nieuws als voorzitter van de stichting Maatschappelijke Alliantie Nederland, die namens 250 rijke families miljoenen wil steken in de integratie van vluchtelingen.

71. (95) Neelie Kroes (76)

Bestuurder en commissaris

Oud-VVD-eurocommissaris, na haar vertrek uit Brussel nu onder meer bestuurder bij de Amerikaanse techreuzen als Uber en Salesforce. In Nederland onder meer nog actief bij het Rijksmuseum Fonds en als voorvechter van meer vrouwen in de top. 'Eén vrouwelijke VVD-minister in het nieuwe kabinet, het is droevig', zei ze onlangs.

72. (86) Antony Burgmans (70)

Multicommissaris

Voormalig Unilever-topman, klassieke old boy, onder meer president-commissaris van AkzoNobel. Dit jaar geregeld in het nieuws vanwege de aanhoudende pogingen van het Amerikaanse PPG om deze Nederlandse verf- chemiemultinational over te nemen. Wist die ongevraagde avances stoïcijns te weerstaan. Niet alleen op de aandeelhoudersvergaderingen, maar ook in de rechtszaal, waar boze Amerikaanse en Britse beleggers, die een mooie overnamepremie misliepen, zijn ontslag eisten. Zwaait komend voorjaar af bij AkzoNobel.

73. (82) Manon Leijten (51)

Secr.-generaal min. Van Financiën

74. (56) Pauline van der Meer Mohr (57)

President-commissaris EY

75. (--) Hein Schumacher (46)

Bestuursvoorzitter FrieslandCampina

Nieuwe baas van de zuivelreus, met een omzet 11 miljard euro van de grootse bedrijven (en werkgevers) van Nederland.

76. (62) Richard van Zwol (52)

Staatsraad

77. (75) Sigrid van Aken (47)

Operationeel directeur Novamedia

78. (90) Pauline Meurs (64)

Vz. Raad voor de Volksgezondheid

79. (88) Han Busker (57)

Voorzitter FNV

Voorzitter van de grootste vakbeweging van Nederland. FNV kampt al jaren met tanende invloed, maar het nieuwe kabinet wil allerlei akkoorden sluiten, zoals over de pensioenen, dus dat biedt de vakbeweging kansen.

80. (96) Jan van Zanen (56)

Burgemeester Utrecht, vz VNG

81. (97) Annet Aris (59)

Commissaris en bestuurder

82. (91) Marc Calon (58)

Vz LTO Nederland

83. (64) Atzo Nicolai (57)

Bestuursvoorzitter DSM Nederland

84. (71) Thom de Graaf (60)

Voorz. Vereniging Hogescholen

85. (124) Marry de Gaay Fortman (52)

Partner Houthoff Buruma

Advocaat-partner Houthoff Buruma. Trad dit jaar aan als commissaris bij KLM. Ook commissaris bij DNB, voorzitter Stichting Topvrouwen.nl en voorzitter raad van toezicht Toneelgroep Amsterdam. Toezichthouder Paleis Het Loo en bestuurder De Nederlandsche Bachvereniging.

86. (101) Gerdi Verbeet (66)

Commissaris en bestuurder

87. (89) Jan Kees de Jager (48)

Financieel directeur KPN

88. (72) Ben Verwaayen (65)

Commissaris en investeerder

89. (73) Hans Smits (67)

Commissaris en bestuurder

90. (105) Shula Rijxman (58)

Bestuursvoorzitter NPO

91. (122) Yoeri Albrecht (50)

Directeur De Balie Amsterdam

92. (113) Marjan Oudeman (59)

Bestuurder en commissaris

93. (103) Pieter Elbers (47)

President-directeur KLM

94. (111) André Rouvoet (55)

Voorz. Zorgverzekeraars Nederland

95. (134) Hans Mommaas

Directeur Planbureau voor de Leefomgeving.

Belangrijkste adviseur van het kabinet op milieugebied. Pleitte dit jaar onder meer voor een drastische hervorming van de Nederlandse landbouw en veeteelt. Sinds eind 2015 aan het roer bij het PBL. Daarnaast deeltijd-hoogleraar Regional Sustainability Governance aan Tilburg University. Studeerde westerse sociologie in Wageningen en promoveerde in Tilburg. Was daar hoogleraar vrijetijdsstudies. Zat ook in VROM-raad.

Hans Mommaas met koning Willem-Alexander Beeld anp
Hans Mommaas met koning Willem-AlexanderBeeld anp

96. (127) Coen Teulings (59)

Econoom en bestuurder

97. (--) Pauline Krikke (56)

Burgemeester Den Haag

98. (--) Erik Akerboom (56)

Korpschef Nationale Politie

99. (100) Willemijn Verloop (48)

Oprichter Social Enterprise NL

100. (125) Bernard Wientjes (74)

President-commissaris KPMG

101. (107) Piero Overmars (53)

Dir. Goldschmeding Foundation

102. (77) Harold Goddijn (57)

Bestuursvoorzitter TomTom

103. (59) Robert-Jan van de Kraats (57)

Scheidend fin.dir. Randstad

104. (93) Paul Schnabel (69)

Senator D66

105. (81) Hélène Vletter-Van Dort (53)

Hoogleraar en bestuurder

106. (121) Rijkman Groenink (68)

Investeerder en bestuurder

107. (--) Gerrit van der Burg (58)

Voorzitter College van Procureurs-Generaal

108. (108) Alexander Wynaendts (56)

Bestuursvoorzitter Aegon

109. (85) Laetitia Griffith (52)

Commissaris en bestuurder

110. (139) Frans Blom (55)

Chairman Boston Consulting Group

111. (137) Cathelijne Broers (49)

Directeur De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam.

Invloedrijk in en buiten de cultuursector, een van de 'aanjagers' van NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor 'een betere toekomst van Nederland'.

Cathelijne Broers Beeld anp
Cathelijne BroersBeeld anp

112. (109) Fons van Westerloo (71)

Multibestuurder

113. (92) Maxime Verhagen (61)

Voorzitter Bouwend Nederland

114. (116) Marieke van Lier Lels (58)

Multicommissaris

115. (126) Henk Breukink (67)

Commissaris en bestuurder

116. (114) Janus Smalbraak (50)

Bestuursvoorzitter Pon Holdings

117. (98) Pamela Boumeester (59)

Multicommissaris

118. (94) Willem van Duin (57)

Bestuursvoorzitter Achmea

119. (102) Hans de Jong (60)

Directeur Philips Benelux

120. (117) Inge Brakman (56)

Multicommissaris

121. (174) Peter Wakkie (69)

Advocaat en commissaris

122. (145) Jan Nooitgedagt (64)

Multicommissaris

123. (183) Donald Pols (45)

Directeur Milieudefensie.

Autoriteit op klimaatgebied. Kreeg afgelopen jaar ook de sociale kant van de klimaatproblematiek op de agenda. Werkte eerder bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), WNF Nederland, WWF International en Milieudefensie. Geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika.

124. (118) Maarten Feteris (57)

President Hoge Raad

125. (--) Taco Dibbits (49)

(Hoofd)directeur Rijksmuseum

Kunsthistoricus, volgde in juli 2016 Wim Pijbes op, die directeur werd bij Museum Voorlinden in Wassenaar van multimiljonair Joop van Caldenborgh (en daar overigens weer snel vertrok).

Probeert na de architectonische en museale vernieuwing de nationale schatkamer ook een politieke opfrisbeurt te geven, met onder meer een voorgenomen expositie over de slavernij.

Taco Dibbits Beeld anp
Taco DibbitsBeeld anp

126. (131) Louise Gunning-Schepers (66)

Bestuurder en commissaris

127. (--) John Jorritsma (61)

Burgemeester Eindhoven

VVD-burgemeester van 'booming' Eindhoven. Was (als Fries) eerder commissaris van de Koning in Friesland.

John Jorritsma Beeld anp
John JorritsmaBeeld anp

128. (--) Henk Kamp (65)

Voorzitter ActiZ

Oud-VVD-minister van Economische Zaken. Probeerde dit jaar, na de aanvallen op Unilever en AkzoNobel, de grote Nederlandse bedrijven te beschermen met een 'wettelijke bedenktijd' van een jaar bij ongewenste overnames. Werd daarvoor volgens Het Financieele Dagblad achter de schermen bewerkt door zwaargewichten uit het bedrijfsleven als Jan Hommen en Peter Wakkie, die ongerust waren over het behoud van 'onze' kroonjuwelen. Keerde niet terug in Rutte III, maar werd voorzitter van ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers.

Henk Kamp Beeld anp
Henk KampBeeld anp

129. (--) Cees de Bruin (71)

Investeerder

Rotterdamse miljardair en investeerder (Indofin Group). President-commissaris van Feyenoord, in raad van toezicht van het Stedelijk Museum.

130. (151) Sven Smit (51)

Directeur McKinsey

131. (146) Constantijn van Oranje (48)

Ambassadeur StartupDelta

Jongste broer van Willem-Alexander, speciaal ambassadeur van StartupDelta, dat van Nederland een toonaangevend centrum voor startups moet maken. In die functie opvolger van Neelie Kroes, voor wie hij al eerder werkte in Brussel. Is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe.

Daarnaast Directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen. Sinds dit jaar ook lid van de 'High Level Group of Innovators', een groep van vijftien onafhankelijke leden die de Europese Commissie adviseert over het aanboren van nieuwe markten door onderzoeks- en innovatieprogramma's. Is voorzitter van het Prins Bernhard Natuurfonds en erevoorzitter van het Prins Claus Fonds.

Prins Constantijn Beeld anp
Prins ConstantijnBeeld anp

132. (176) Gerard Kleisterlee (71)

President-commissaris ASML

133. (153) Susi Zijderveld (48)

Bestuurder NS

134. (151) Ronald Prins (48)

Oud-directeur Fox IT

135. (110) Robert Reibestein (61)

Commissaris en bestuurder

136. (133) Heleen Kersten (51)

Partner Stibbe

137 (--) Martin van Rijn (61)

Voorzitter raad van bestuur Reinier Haga Groep

Voormalig PvdA-minister van Volksgezondheid, al vrij snel na zijn vertrek benoemd tot baas van het Haagse fusieziekenhuis Reinier Haga Groep

Martin van Rijn Beeld anp
Martin van RijnBeeld anp

138. (99) Frank de Grave (62)

Lid Curatorium VNO-NCW

139. (130) Annemieke Nijhof (51)

Bestuursvoorzitter Tauw

140. (143) Roland van der Vorst (48)

Directeur FreedomLab

141. (--) Tom de Swaan (71)

Commissaris en bestuurder

Oud-ABN Amro-bankier, terug in de lijst omdat hij commissaris wordt bij De Nederlandsche Bank. Is commissaris bij chemieconcern DSM. Zit in de raad van toezicht van het Holland Festival en van de stichting Praemium Erasmianum, die onder meer de jaarlijkse Erasmusprijs toekent.

Tom de Swaan Beeld epa
Tom de SwaanBeeld epa

142. (--) Ingrid Thijssen (49)

Directeur Alliander

Nieuwe baas van netbeheerder Alliander. Commissaris bij Havenbedrijf Rotterdam en VGZ. Was eerder directeur reizigers van de NS.

143. (138) Frits van Bruggen (57)

Hoofddirecteur ANWB

144. (128) Joop van den Ende (75)

Cultureel ondernemer

145. (149) Jan Louis Burggraaf (53)

Partner Allen & Overy

Gelauwerd fusie- en overnameadvocaat. Ontpopte zich recent op het congres van Forum voor Democratie als aanhanger van de partij van Thierry Baudet. Hij was CDA'er.

146. (112) Bert Groenewegen (52)

Financieel directeur NS

147. (129) Peter van Mierlo (54)

Bestuursvoorzitter PwC

148. (156) Rianne Letschert (41)

Rector magn. Universiteit Maastricht

149. (159) Anky Broekers-Knol (71)

Voorzitter Eerste Kamer

150. (158) Dick Sluimers (64)

Staatsraad

151. (132) Hans Wiegel (76)

Oud-VVD-leider

152. (--) Mirjam van Praag (50)

Voorzitter College van Bestuur VU

Nieuwe baas van de VU, als opvolger van Jaap Winter. Keert terug uit Denemarken, waar ze in Kopenhagen hoogleraar Ondernemerschap was. Was dat eerder aan de UvA. Ook Kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad.

Mirjam van Praag Beeld anp
Mirjam van PraagBeeld anp

153. (168) Charlotte Insinger (52)

Multibestuurder

154. (--) Zakaria Boufangacha (35)

Cao-coördinator FNV

155. (154) Mick den Boogert (75)

Bestuurder beschermingsconstructies

156. (164) Thessa Mensen (50)

Financieel directeur BAM Groep

157. (165) Arno Visser (51)

President Algemene Rekenkamer

158. (--) David Knibbe (46)

CEO Netherlands Insurance NN Group

159. (160) Maarten Das (69)

Voorzitter Heineken Holding

160. (187) Jozias van Aartsen (69)

Wnd. burgemeester Amsterdam

161. (162) Femke Halsema (51)

Publicist en bestuurder

162. (148) Yvonne van Rooy (66)

Vz. Ned. Ver. van Ziekenhuizen

163. (150) Lard Friese (55)

Bestuursvoorzitter NN Group

164. (181) Olga Zoutendijk (56)

President-commissaris ABN Amro

165. (172) Chris Fonteijn (62)

Vz Autoriteit Consument & Markt

166. (155) Annemieke Roobeek (59)

Commissaris en bestuurder

167. (--) Henk Ovink (49)

Watergezant

Specialist in waterbeheer en klimaatadaptatie, opgeleid als kunstenaar. Reist sinds 2015 namens de regering de wereld over om het Nederlandse watermanagement onder de aandacht te brengen. Staat in de VS, waar hij president Obama adviseerde over kustversterking na orkaan Sandy in 2012, bekend als 'Henk the waterguy'. Doceert ook aan Harvard en is lid van de internationale adviesraad van de stad Rotterdam.

Henk Ovink Beeld anp
Henk OvinkBeeld anp

168. (196) Wim Pijbes (56)

Directeur Stichting Droom en Daad

169. (--) Laurentien van Oranje (51)

Voorzitter diverse goede doelen

170. (152) Paul Rosenmöller (61)

Voorzitter VO raad

171. (--) Petri Hofsté (56)

Commissaris en bestuurder

172. (163) Mirjam de Blécourt (53)

Partner Baker & McKenz

173. (179) Jolanda Poots-Bijl (48)

Financieel directeur Van Oord

174. (--) Pieter Duisenberg (50)

Voorzitter VSNU (universiteiten)

175. (--) Nebahat Albayrak (49)

Vice President External Relations Integrated Gas & New Energies Shell

176. (187) Franc Weerwind (53)

Burgemeester Almere

177. (184) Cateautje Hijmans Vd Bergh (56)

Bestuur Aut. Consument & Markt

178. (--) Ahmed Marcouch (48)

Burgemeester Arnhem

179. (--) Martijn van Dam (39)

Bestuurslid NPO

180. (144) Mariëtte Patijn (50)

Vicevoorzitter FNV

181. (195) Robert-Jan van Ogtrop (61)

Oprichter Circle Economy

182. (--) Tanja Cuppen (48)

Chief Risk Officer ABN Amro

183. (177) Jolande Sap (54)

Commissaris en bestuurder

184. (175) Ila Kasem (50)

Directeur Van de Bunt

185. (170) Jacques Schraven (75)

Bestuurder

186. (169) Alex Mulder (71)

Oprichter USG People

187. (166) Martijn Sanders (72)

Oud-vz. Vereniging Rembrandt

188. (189) Nout Wellink (74)

Vicevoorzitter PwC

189. (--) Sven Sauvé (44)

Bestuursvoorzitter RTL Nederland

190. (123) Alexander Ribbink (53)

Investeerder

191. (197) Farid Tabarki (40)

Oprichter Studio Zeitgeist

192. (171) Marleen Barth (53)

Fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer

193. (--) Ewout Irrgang (41)

Collegelid Algemene Rekenkamer

194. (186) Wim Kok (77)

Minister van Staat

195. (185) Frits Bolkestein (84)

Oud-VVD-leider en -eurcommissaris

196. (198) Paul van der Heijden (68)

Voorzitter bestuur Clingendael

197. (194) Jos Streppel (68)

Commissaris en bestuurder

198. (199) Guido van Woerkom

Voorzitter Detailhandel Nederland

199. (193) Pieter Broertjes (65)

Burgemeester Hilversum

200. (190) Joost van Heyningen Nanninga (71)

Oud-partner Egon Zehnder

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden