De volledige Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2015

Wie trekt er in Nederland achter de schermen aan de touwtjes? De Volkskrant brengt voor het tiende jaar macht en invloed in kaart met de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Wie zijn die invloedrijken en welke functies bekleden ze? U leest het hier.

Ben van Raaij en Wilco Dekker
Van links naar rechts: Franc Weerwind, Corien Wortmann-Kool, Hans Wijers, Lilian Marijnissen, Henk Breukink Beeld Berto Martinez
Van links naar rechts: Franc Weerwind, Corien Wortmann-Kool, Hans Wijers, Lilian Marijnissen, Henk BreukinkBeeld Berto Martinez

1. Hans Wijers

Voormalig D66-bewindsman, oud-topman van het van chemieconcern AkzoNobel en voor het tweede jaar op rij aanvoerder van de Volkskrant Top 200, hoewel hij opstapte als president-commissaris bij Ajax. Zelfs de invloedrijkste Nederlander kon het niet bolwerken tegen Johan Cruyff. Maar het cv van de 64-jarige Wijers telt ook zonder Ajax tal van toonaangevende posten. Is (met onder anderen ABN Amro-topman Gerrit Zalm) commissaris van Shell, veruit het machtigste bedrijf van Nederland. Als president-commissaris van Heineken werkt hij nauw samen met de rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho-Heineken, en haar familie. President-commissaris van het Concertgebouw, de 'huiskamer' van de Nederlandse elite, commissaris bij HAL Trust (de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm), voorzitter Natuurmonumenten. De Oranjes kunnen ook altijd een beroep op doen op de Democraat. Wijers drukte als voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging het omstreden Koningslied door, toen de componist het - boos om alle hilariteit - wilde terugtrekken.

Hans Wijers. Beeld anp
Hans Wijers.Beeld anp

2. (3) Niek-Jan van Kesteren (63)

Directeur VNO-NCW en MKB Nederland.

Strateeg van de machtigste en beste lobby van Den Haag, die van de werkgevers. Macchiavellist, opereert volgens het motto uit Di Lampedusa's roman De Tijgerkat: alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Zit sinds dit jaar voor het CDA in de Eerste Kamer, waar de christendemocraten een sleutelpositie hebben omdat het kabinet veel stemmen tekort komt in de Senaat. 'Hij heeft premiers zien komen en gaan, en dat geldt ook voor menig secretaris-generaal. In z'n eentje vormt hij de continuïteit', zei voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius eerder over hem in Trouw. Geboren in Katwijk, begon zijn loopbaan bij het ministerie van Defensie en studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden. Was in de jaren tachtig hoofd sociale zaken bij de christelijke werkgeversorganisatie NCW, daarna dezelfde functie bij VNO-NCW. Bestuurder SER en Stichting van de Arbeid. Adviseur van de Calder Holding (onder meer reïntegratie), lid van de raad van Toezicht bij het Nationale Defensiemuseum en erevoorzitter van de FC Rijnvogels in Katwijk, waar hij mooi de stemming onder het volk kan peilen.

Niek-Jan van Kesteren. Beeld anp
Niek-Jan van Kesteren.Beeld anp

Zes vragen over de Top 200 en hoe deze is samengesteld

De Volkskrant presenteert dit jaar voor de tiende keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hoe wordt die ranglijst samengesteld? Lees hier het artikel.

3. (2) Ben van Beurden (57)

Bestuursvoorzitter Shell.

Baas van het veruit machtigste bedrijf van Nederland, dat een lastig jaar had, door de lage olieprijs, de kritiek op de (uiteindelijk afgeblazen) exploratie bij Alaska en de discussie over de 'carbon bubble': de beurskoers van oliebedrijven is te hoog omdat ze een fors deel van hun voorraden door de klimaatproblemen nooit zullen kunnen afzetten. Geboren in het Brabantse Roosendaal, in Delft opgeleid tot chemisch ingenieur en sinds 1983 vooral volbloed, vrijwel anoniem Shell-manager; had tot zijn benoeming niet eens een account op LinkedIn. Niettemin was hij toen al de hoogste baas van 'downstream' (raffinage en distributie), een van de belangrijke pijlers van de oliemultinational. Hij begon zijn loopbaan eind jaren tachtig als assistent-afdelingschef van de oplosmiddelenfabriek in Pernis, waarna een lange internationale loopbaan volgde in Maleisië, Houston, Mexico en Londen bij zowel technische als commerciële functies.

Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van Shell. Beeld anp
Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van Shell.Beeld anp

4. [4] Klaas Knot (48)

President De Nederlandsche Bank.

Groningse econoom, volgde in 2011 Nout Wellink op als hoogste man bij de centrale bank. Is sindsdien bezig met cultuurverandering bij DNB, dat zware verwijten kreeg te hebben zitten slapen rond de kredietcrisis en bij het toezicht op onder meer DSB en Icesave en andere bankschandalen. Was in de jaren negentig al econoom bij DNB en later divisiedirecteur toezicht. Ging daarna naar het ministerie van Financiën, keerde terug toen premier Rutte de benoeming van Lex Hoogduin als opvolger van Wellink blokkeerde. Zit namens Nederland als bestrijder van de crisis in het bestuur van de ECB. Heeft daarbij naar verluidt samen met zijn Duitse collega steeds meer problemen met het beleid van Mario Draghi, die met steeds miljarden strooit om de Europese economie aan de praat te krijgen.

Klaas Knot met minister-president Mark Rutte. Beeld anp
Klaas Knot met minister-president Mark Rutte.Beeld anp

5. (8) Feike Sijbesma (56)

Bestuursvoorzitter DSM.

Innovatief en duurzaam boegbeeld van DSM, in het jaar dat in Parijs - waar hij uiteraard aanwezig was - een historisch akkoord werd gesloten. Sprak vorig jaar het World Economic Forum nog toe over people, planet, profit. Medisch bioloog (Utrecht) en bedrijfskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam), was volgens de geruchten vorig jaar nog in beeld als nieuwe baas van de Rabobank. Is commissaris bij De Nederlandsche Bank van Klaas Knot, de nummer 4 van de Volkskrant Top 200 en bij multionational Unilever, van nummer 9 Paul Polman. Zit ook in de raad van toezicht van het Nederlands Kanker Instituut. Ook bestuurder van de 'Global CEO Council' van de Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries (CPAFFC).

CEO Feike Sijbesma van chemieconcern DSM. Beeld anp
CEO Feike Sijbesma van chemieconcern DSM.Beeld anp

6. (5) Gerrit Zalm (63)

Bestuursvoorzitter ABN Amro.

Topman van de door de staat geredde bank, die dit jaar succesvol naar de beurs werd gebracht. Die beursgang werd uitgesteld door een rel over een ton salarisverhoging. Een foute beslissing, erkende Zalm later. Voormalig VVD-minister van Financiën, met twaalf jaar de langszittende ooit, en directeur van het Centraal Planbureau. Maakte na de politiek een uitstapje naar het DSB van Dirk Scheringa, mede omdat het grote bedrijfsleven het niet aandurfde - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Wim Kok - de even goedlachse als eigenzinnige econoom (VU) als commissaris te benoemen. Is inmiddels wel commissaris, bij Shell, met onder andere Hans Wijers. Zette als minister, met hulp van onder andere ABN Amro-topman Rijkman Groenink, de toenmalige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zwaar onder druk akkoord te gaan met de privatisering van Schiphol. Tevergeefs.

Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter ABN Amro. Beeld anp
Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter ABN Amro.Beeld anp

7. (6) Jeroen van der Veer (68)

President-commissaris ING, Philips.

Voormalig topman van Shell, veruit het machtigste bedrijf van Nederland, achter de schermen nog immer zeer invloedrijk. Is president-commissaris bij Philips en ING. Werd dit jaar nog commissaris bij Boskalis. Voorzitter van de raad van toezicht van de TU Delft en van het Openluchtmuseum. Ook voorzitter van het Rotterdam Climate Initiative, als opvolger van Ruud Lubbers. Commissaris bij 'de huiskamer van de elite', het Concertgebouw, bestuurder van het Nationale Toneel. Reed zowel in 1986 als in 1997 de Elfstedentocht uit.

Jeroen van der Veer, President-commissaris ING, Philips. Beeld anp
Jeroen van der Veer, President-commissaris ING, Philips.Beeld anp

8. (7) Eberhard van der Laan (60)

Burgemeester van Amsterdam.

Gezaghebbend PvdA-bestuurder en oud-bewindsman, kreeg dit jaar een tweede termijn van zes jaar als burgemeester van Amsterdam, wil het iets rustiger aan gaan doen. 'Wel is er, naast meer balans in de stad, ook meer balans nodig in mijn leven. Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100 procent wil inzetten, wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen.' Was van 2008 tot 2010 minister van Wonen, Wijken en Integratie in Balkenende IV. Begin jaren negentig medeoprichter van Amsterdams advocatenkantoor Kennedy van der Laan. Kreeg vorig jaar na de verkiezinhgemn Kajsa Ollongren als D66-wethouder naast zich, de nummer 22 van de Volkskrant Top 200 en de voormalige rechterhand van premier Rutte.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Beeld anp
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.Beeld anp

9. (11) Paul Polman (59)

Bestuursvoorzitter Unilever.

Bedrijfseconoom, sinds 2009 succesvol aan het roer bij de voedingsmiddelenmultinational. Actief pleitbezorger van duurzaamheid, was prominent aanwezig in Parijs. Doel voor 2020: omzet verdubbelen en ecologische voetafdruk halveren, door alle productieketens te verduurzamen. Bracht bedrijf daarmee in top van Dow Jones Sustainability Index. Draagt credo ook extern uit, onder meer op World Economic Forum in Davos. Werkt op verzoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon mee aan formulering van nieuwe Sustainable Development Goals. Mede-oprichter van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Zei in mei tegen de Washington Post dat hij zijn beloning te hoog vond, reden om een door de commissarissen geregelde salarisverhoging te weigeren.

Paul Polman, CEO van Unilever. Beeld anp
Paul Polman, CEO van Unilever.Beeld anp

10. (9) Jos Nijhuis (58)

President-directeur Schiphol.

Accountant, begon bij PwC, nu topman van de nationale luchthaven. Heeft diverse prestigieuze nevenfuncties, zoals voorzitter van de raad van toezicht van De Nederlandse Opera/Nationale Ballet/Muziektheater Amsterdam. Is commissaris bij Aon Nederland. Bestuurslid van VNO-NCW. Liet dit jaar weten zijn beloning niet te hoog te vinden, nadat ophef was ontstaan over een bonus van 369 duizend euro, bijna net zo veel als zijn basissalaris. 'Ik kan mijn salaris uitstekend voor mezelf verantwoorden', zei hij tegen NRC Handelsblad. 'Ik vind het geen exorbitante beloning.'

Jos Nijhuis, directeur Schiphol. Beeld anp
Jos Nijhuis, directeur Schiphol.Beeld anp

11 (10) Laura van Geest (53)

Directeur Centraal Planbureau.

Econoom en bestuurskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam), leidt sinds twee jaar 'de rekenmeesters van het kabinet', als opvolger van Coen Teulings, de nummer 105 van de Volkskrant Top 200. Diverse (mannelijke) economen hadden aanmerkingen op de benoeming. Is veel minder aanwezig dan haar uitgesproken en soms omstreden voorganger, wat niet automatisch wil zeggen dat ze ook minder invloedrijk is. Is de eerste vrouwelijke CPB-directeur en was eerder de eerste vrouwelijke thesaurier-generaal op het ministerie van Financiën, na zeshonderd jaar. Is ook kroonlid van de SER.

Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Beeld anp
Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau (CPB).Beeld anp

12 [15] Wiebe Draijer (50)

Bestuursvoorzitter Rabobank.

Baas van de Rabobank, die onlangs hard ingreep om te overleven: er gaan nog eens 9000 banen verloren en de regie van de coöperatieve bank gaat naar Utrecht. Hield het eerder al snel voor gezien als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. De grote verbazing twee jaar geleden waarom de McKinsey-topman flink salaris inleverde om de al lang niet meer invloedrijke SER te gaan leiden, bereikte tenslotte ook hemzelf. De werktuigbouwkundige (TU Delft, 1990, plus een MBA van Insead) is ook betrokken bij NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Wiebe Draijer, Bestuursvoorzitter Rabobank. Beeld anp
Wiebe Draijer, Bestuursvoorzitter Rabobank.Beeld anp

13. (13) Ton Heerts (48)

Voorzitter FNV.

Wist de diepe crisis bij de FNV te bezweren; in elh geval ogenschijnlijk is de rust teruggekeerd. Daardoor kan de vakbeweging proberen een vuist te maken tegenover de machtige werkgevers en de nerveuze politiek, nu allerlei rechten van werknemers op de schop gaan en de zzp'ers oprukken, vrijwillig of niet. Was van 2006 tot 2010 Kamerlid voor de PvdA. Maakte carriere bij de Koninklijke Marechaussee, waar hij na de Havo begon. 'Bij hem krijg je het idee dat 'ie net onder de douche vandaan komt. Een frisse man met frisse ideeën', zei iemand eens over Heerts. Tukker, groot fan en sinds dit jaar ook commissaris van FC Twente, dat in grote problemen is geraakt.

FNV-voorzitter Ton Heerts. Beeld anp
FNV-voorzitter Ton Heerts.Beeld anp

14. (18) Frans van Houten (55)

Bestuursvoorzitter Philips.

Werkt zijn hele leven bij het elektronicaconcern, op een kort uitstapje naar ING na, waar hij de splitsing van de bank en de verzekeringstak leidde. Sinds 2011 op de hoogste post, als opvolger van Gerard Kleisterlee. Werkt met onder andere DSM-topman Feike Sijbesma aan duurzame initiatieven. Staat sinds vorig jaar bekend als 'de man die de lampen wegdeed': Philips gaat de 124 jaar oude lichtdivisie afstoten, en wordt daarmee een stuk kleiner. Is ook betrokken bij NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Frans van Houten, bestuursvoorzitter Philips. Beeld anp
Frans van Houten, bestuursvoorzitter Philips.Beeld anp

15. (20) Alexander Rinnooy Kan (66)

Senator D66.

Aimabele voormalig SER-voorzitter, VNO-voorzitter, ING-bestuurder en rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Was drie jaar lang, van 2007 tot 2009, de nummer 1 van de Volkskrant Top 200. 'Snurkend D66-lid' zit sinds dit jaar voor die partij in de Eerste Kamer en heeft nog steeds veel invloedrijke bijbanen, alhoewel minder: stopte vanwege zijn overstap naar de Senaat en potentieel botsende belangen als president-commissaris van De Nederlandsche Bank en als voorzitter van het Goede Doelen Platfdorm. Is nog wel president-commissaris van Het Concertgebouw en voorzitter van de raad van toezicht van het AMC, in welke functie hij minister Plasterk een brief schreef om de academische ziekenhuizen te ontzien bij het normeren van de topinkomens. Ook voorzitter Nationale Wetenschapsagenda.

Alexander Rinnooy Kan, senator D66. Beeld anp
Alexander Rinnooy Kan, senator D66.Beeld anp

16. (23) Kim Putters (42)

Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau.

Jonge (voor de bestuurlijke elite dan) voormalig PvdA-senator, sinds 2013 directeur van het invloedrijke SCP (als opvolger van Paul Schnabel), dat geregeld rapporteert over de stand van het land. Ook bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voorzitter van de ZonMw-programma's 'Zorg voor Jeugd' en 'Effectief werken in de jeugdsector' en van enkele Raden van Toezicht in de zorg. Zit in diverse nationale en internationale (wetenschappelijke) commissies.

Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. Beeld anp
Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau.Beeld anp

17. (16) Hans de Boer (60)

Voorzitter VNO-NCW.

'Labbekakken' noemde de voorzitter van de werkgeversvereniging afgelopen zomer in een interview met de Volkskrant de honderdduizenden bijstandsgerechtigden, van wie het grootste deel best asperges kon steken, 'in het zonnetje, met de radio aan'. De ophef over deze uitspraak kostte hem vervolgens bijna de kop. Opvolger bij de machtige werkgeverslobby van Bernard Wientjes, die de afgelopen vier jaar de Volkskrant Top 200 aanvoerde. Was onder meer met premier Rutte en zeventig bedrijven op handelsmissie in China, maar waarnemers dichten deze werkgeversvoorman lang niet de invloed toe van zijn voorganger, die vooral in stilte opereerde en als buitenparlementaire minister meeregeerde. De Boer studeerde econometrie en openbare financiën aan de VU. CDA'er. Was eerder directeur van KPMG en voorzitter van MKB Nederland. Helpt minister Bussemaker om meer topvrouwen te vinden, nu het wettelijk streefcijfer is mislukt.

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW. Beeld anp
Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW.Beeld anp

Interview Hans de Boer, baas van VNO-NCW

'Labbekakken met uitkeringen moeten aan het werk', zei De Boer afgelopen zomer in de Volkskrant. Lees hier het interview terug.

18. (22) Ralph Hamers (48)

Bestuursvoorzitter ING.

Limburgse topman van ING, waar hij in 1991 begon, na een studie bedrijfseconometrie in Tilburg. Opvolger van Jan Hommen, die de door de staat geredde bank door de crisis leidde. Was eerder voorzitter van ING België, waar hij een sanering doorvoerde die duizend banen kostte. Kreeg dit jaar een loonsverhoging van 30 procent, tot 1,63 miljoen euro, nadat ING de laatste staatssteun had terugbetaald. Noemde het zelf 'getuigen van moed' om die te accepteren, omdat zijn beloning eigenlijk lager was dan hem was beloofd. Dat komt doordat de bonussen bij banken nog maar 20 procent van het vaste salaris mogen bedragen. Kwam onlangs opnieuw in het nieuws, nadat NRC onthulde dat ING namens de banken had meegeschreven aan een wetsvoorstel dat hen voordeel opleverde.

Ralph Hamers, bestuursvoorzitter ING. Beeld anp
Ralph Hamers, bestuursvoorzitter ING.Beeld anp

19. (14) Merel van Vroonhoven (47)

Voorzitter Autoriteit Financiële Markten.

Topvrouw van financiële waakhond AFM, die te kampen had met een bestuurscrisis. Na een kritisch rapport werd de raad van toezicht op last van het minister Dijsselbloem van Financiën gesaneerd, waarbij oud-beursbaas George Möller moest vertrekken en werd vervangen door oud-GroenLinks-leider Paul Rosenmöller. AFM kwam verder in het nieuws door tekort te schieten bij de aanpak van de rentederivaten van de banken, en door voor het eerst bestuurders (die van Imtech) persoonlijk miljoenenboetes te geven. Van Vroonhoven sudeerde geofysica in Delft, MBA (met lof) van Insead in Fontainebleau, de prestigieuze business school. Komt van de NS, waar ze de nasleep van het Fyra-drama moest regelen. Stopte als commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam. Vicevoorzitter van Nederlandse Vereniging voor Autisme; ze heeft een autistische zoon.

Merel van Vroonhoven, voorzitter Autoriteit Financiële Markten. Beeld anp
Merel van Vroonhoven, voorzitter Autoriteit Financiële Markten.Beeld anp

20. (26) Hans Alders (63)

Multibestuurder.

Het kan kort of lang duren, maar dan duikt hij weer ergens op: oliemannetje Hans Alders, zoals dit jaar als Nationaal Coördinator Groningen, een kabinetsbenoeming uit mei. Maakte een vijfjarenplan komen voor de aanpak van de problemen die zijn ontstaan door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Is sinds september ook nog voorzitter van de zogeheten Omgevingsraad Schiphol, een onafhankelijk advies- en overlegplatform voor de luchthaven en zijn omgeving. Vaste gast in de Volkskrant Top 200 sinds het begin in 2006, toen hij als commissaris van de Koningin in Groningen (en veelgevraagd adviseur) ook al de nummer 20 was. Oud-PvdA-Kamerlid en -minister, van VROM in Lubbers-3. Vertrouweling van Wim Kok. Selfmade (zijn vader was zeepproever bij zeepfabriek Dobbelman in Nijmegen, werd zelf van de detailhandelsschool gestuurd) multibestuurder uit Nijmegen. Nog steeds een lange reeks nevenfuncties, bij onder meer ProRail, het Groningse academische ziekenhuis UMCG en busvervoerder Arriva.

Hans Alders. Beeld anp
Hans Alders.Beeld anp

21. (33) Jan Hommen (72)

Bestuurder en commissaris.

Gezaghebbend corporate puinruimer, laatstelijk bij het door diverse schandalen getroffen accountants- en advieskantoor KPMG, waar hij inmiddels is opgevolgd door Albert Roëll, en eerder (na het vertrekt van de Belgische topman Tilmant ) bij ING, dat in de kredietcrisis door de staat moest worden gered. Nieuwe aanvoerder van het zogeheten 'AEX-beraad', een informeel overleg dat de president-commissarissen van de AEX-bedrijven enkele malen per jaar hebben. Volgde in die rol Kees van Lede op. Hommen is president-commissaris van Ahold. Brabander, oud-Philips-bestuurder. Is als 72-jarige verder nog commissaris bij voetbalclub PSV, bestuurder van het Koninklijk Concertgebouworkest en, voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit van Tilburg.

Jan Hommen, bestuursvoorzitter van accountants- en adviesorganisatie KPMG Nederland. Beeld anp
Jan Hommen, bestuursvoorzitter van accountants- en adviesorganisatie KPMG Nederland.Beeld anp

22. (60) Kajsa Ollongren (48)

Loco-burgemeester Amsterdam.

Als rechterhand van premier Rutte in 2011 en 2012 al de invloedrijkste vrouw, en misschien wel op weg dat weer te worden: naast locoburgemeester van de hoofdstad is de relatief jonge D66-prominent sinds dit jaar ook lid van het curatorium van VNO-NCW, de maatschappelijke denktank van de beste en machtigste lobby van Den Haag, met verder onder andere Hans Wiegel en oud-DSM-topman Peter Elverding als leden. Was tot haar overstap naar Amsterdam secretaris-generaal op Algemene Zaken. Was aldus de 'spil' tussen Financiën en de premier, mede door haar financiële achtergrond. Ze maakte als plaatsvervangend SG al de bankencrisis mee. De geboren Leidse groeide op in Oegstgeest, als dochter van een Zweedse moeder en een Nederlandse vader. Ze heeft twee nationaliteiten, maar alleen een Nederlands paspoort. Ollongren studeerde economie in Amsterdam, maar stapte later over naar geschiedenis. Ook volgde ze in Frankrijk een opleiding openbaar bestuur aan de prestigieuze École Nationale d'Administration. Op haar 25ste begon ze bij het ministerie van Economische Zaken (EZ), als beleidsmedewerker Midden- en Oost-Europa. In die periode werd ze lid van D66. Binnen anderhalf decennium stootte ze door naar de ambtelijke top, en daarna naar de hoofdstedelijke politiek. Is van (Finse) adel.

Kajsa Ollongren. Beeld anp
Kajsa Ollongren.Beeld anp

23. (-) Marjan van Loon (49)

President-directeur Shell Nederland.

Per 1 januari de nieuwe baas van de lokale afdeling van veruit het machtigste bedrijf van Nederland, als opvolger van Dick Benschop, die internationaal voor Shell aan de slag gaat. Studeerde in 1989 af aan de TU Eindhoven als scheikundig technoloog, werkt al 26 jaar voor Shell. Begon als chemisch technoloog op het Shell hoofdkantoor in Den Haag. Daarna was ze werkzaam op Shell Pernis, om vanaf 1997 in Australië en Maleisië managementposities te bekleden. In 2007 keerde Van Loon terug naar Nederland om Global Manager LNG & Gas Processing te worden. Is volgens Shell-topman Van Beurden 'een betrokken en coachend leider' en 'een bijzonder energieke collega, een uitstekend communicator en bruggenbouwer.' Getrouwd, twee kinderen. Vragen bij haar benoeming hoe ze deze topbaan combineerde met haar gezin leidden tot boze reacties op Twitter, omdat die vraag nooit aan topmannen gesteld wordt.

Marjan van Loon, President-directeur Shell Nederland. Beeld anp
Marjan van Loon, President-directeur Shell Nederland.Beeld anp

24. (17) Louise Fresco (63)

Bestuursvoorzitter Universiteit Wageningen.

Invloedrijk landbouw- en voedseldeskundige, leidt sinds vorig jaar de Universiteit Wageningen. Vertrok daarom als commissaris bij de Rabobank en legde haar lidmaatschap van de SER neer. Accepteerde in Wageningen een lager salaris dan haar voorganger in de wetenschap dat ze op termijn nog eens ruim een kwart van haar salaris moet inleveren, vanwege de WNT, de normering van de (semi)publieke topinkomens. Prof. dr. ir. Louise O. Fresco was eerder onder meer Assistant Director-General van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome. Auteur van onder meer Het Voedselparadijs, columnist van NRC Handelsblad.

Louise Fresco (L) en Sharon Dijksma (R). Beeld anp
Louise Fresco (L) en Sharon Dijksma (R).Beeld anp

25. (25) Boudewijn Poelmann (66)

Eigenaar/topman Novamedia.

Oprichter en baas van Novamedia, het bedrijf achter onder meer de Nationale Postcode Loterij, dat volgens weekblad Elsevier inmiddels een 'onaantastbaar machtsblok' is geworden in de goededoelenloterijen, en die onder anderen diverse politici aan zich gebonden heeft, zoals oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (nummer 128), die president-commissaris is van Novamedia en CDA-senator Ben Knapen, die bestuurder is van de Novamedia Fundatie. Tientallen goede doelen, natuurclubs en maatschappelijke instellingen zijn afhankelijk van de gulle giften; tijdens het jongste "Goed Geld Gala' werd het recordbedrag van ruim 312 miljoen euro uitgekeerd. Straat in de Quote 500; het zakenblad bericht geregeld dat Poelmann er zelf beter van wordt. Nam vorig jaar boekenclub ECI, uitgever Nieuw Amsterdam en boekhandel Scheltema over. Is bevriend met Derk Sauer. Ze kennen elkaar van de soldatenvakbond VVDM.

Boudewijn Poelmann. Beeld anp
Boudewijn Poelmann.Beeld anp

Lijst met invloedrijkste Nederlanders

26 (37) Wim Pijbes (54), directeur Rijksmuseum
27 (24) Piet Hein Donner (67), vicevoorzitter Raad van State
28 (27) Mariëtte Hamer (57), voorzitter SER
29 (31) Arnoud Boot (55), econoom en bestuurder
30 (35) Ed Nijpels (65), multibestuurder
31 (19) Joop Wijn (46) , bestuurder ABN Amro
32 (54) Roger van Boxtel (61), president-directeur NS
33 (42) Dick Boer (58), bestuursvoorzitter Ahold
34 (46) Wim van der Leegte (68), president-directeur en eigenaar VDL Groep
President-directeur en eigenaar VDL Groep

Nestor van de Nederlandse industrie en een van de grootste werkgevers van het land. Maakte deze week bekend het familiebedrijf komend jaar over te dragen aan zijn kinderen, de derde generatie. Ook voorzitter van het stichtingsbestuur van voetbalclub PSV, met onder meer curator Louis Deterink.

35 (165) Corien Wortmann-Kool (56), bestuursvoorzitter ABP
Bestuursvoorzitter ABP

Topvrouw van het pensioenfonds ABP, een van de grootste beleggers ter wereld. CDA'er, was tot vorig jaar vicevoorzitter van de EVP, de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, met onder meer financiën en economie in haar portefeuille. Werd kort na haar vertrek uit Europa commissaris van verzekeraar Aegon, tot ergernis van de Brusselse lobbywaakhonden. Was tot vorig jaar als CDA-europarlementariër ook nog commissaris van Mercedes-Benz Nederland, bleek in de nasleep van 'dieselgate'

36 (57) Annemarie Jorritsma (65), fractievoorzitter VVD Eerste Kamer
Fractievoorzitter VVD Eerste Kamer

Voormalig VVD-minister en burgemeester van Almere, terug in Den Haag als fractievoorzitter van de liberalen in de Eerste Kamer, als opvolger van Loek Hermans, die opstapte na een vernietigend rapport van de Ondernemingskamer over zij rol als president-commissaris bij de ondergang van zorgmoloch Meavita. Ook commissaris van PwC. Door minister Bussemaker aangesteld als 'aanjager' voor meer vrouwen in de top.

37 (59 )Jaap de Hoop Scheffer (67), oud-CDA-leider en bestuurder
Voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken

Voormalig NAVO-baas, als voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken veelgevraagd in deze tijden van oorlog en terrorisme. Ook commissaris bij Air France-KLM, voorzitter van de raad van toezicht van het Rijksmuseum.

38 (30) Annemiek Siderius-Fentener van Vlissingen (54), president-commissaris SHV Holdings
39 (67) Hans Vijlbrief (52), thesaurier-generaal Ministerie van Financiën
Thesaurier-generaal Ministerie van Financiën

Baas van het machtigste ministerie met de beste ambtenaren. Als zodanig ook lid van de Bankraad van De Nederlandsche Bank.

40 (34) Allard Castelein (57), president-directeur Havenbedrijf Rotterdam
Multicommissaris

Invloedrijkste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven, volgens het blad Management Scope. Commissaris van Schiphol, pakjesbedrijf TNT en sinds dit jaar ook van De Nederlandsche Bank.

41 (90) Margot Scheltema (61), multicommissaris
42 (40) Chris Buijnk (61), voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken
43 (65) Marjan Oudeman (57), voorzitter college van bestuur Universiteit Utrecht

Voorzitter college van bestuur Universiteit Utrecht

Oud-bestuurder van onder meer Corus (het voormalige Hoogovens) en AkzoNobel. Commissaris bij SHV (van de Fenteners van Vlissingen) en het Concertgebouw, met onder meer Jaap de Hoop Scheffer toezichthouder bij het Rijksmuseum.

44 (39) Pien Zaaijer (54), persoonlijk adviseur koning Willem-Alexander en koningin Maxima.
Persoonlijk adviseur koning Willem-Alexander en koningin Maxima

Prinses Pien' was de kop boven het profiel waarmee de Volkskrant het bestaan onthulde van de nieuwe persoonlijk adviseur van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Is 'de ogen. oren en politieke antenne' van het paar. Werkte voor haar benoeming al ruim tien jaar in stilte aan het hof. Begeleidde vanaf 2002 de inburgering van Máxima, werkt sinds 2005 ook voor Willem-Alexander. Bedrijfskundige, nuchter type. Was eerder topambtenaar op Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken. Was onder meer secretaris van de commissie Wiegel, die staatkundige vernieuwing onderzocht. Ging in 2000 weg bij Algemene Zaken - hofleverancier van invloedrijke lieden - toen haar echtgenoot Wim Kuijken er secretaris-generaal werd, en zo haar baas zou worden. Wim Kuijken is als president-commissaris van De Nederlandsche Bank de nummer 71 van de Volkskrant Top 200.

45 (70) Jaap van Manen (65), multibestuurder
Multibestuurder

Accountant, sinds dit jaar vicevoorzitter van de raad van commissarissen bij De Nederlandsche Bank. Ook voorzitter van de monitoring commissie corporate governance, die binnenkort met een update komt van de regels voor goed bedrijfsbestuur, onder meer rond de beloning. Hoogleraar corporate governance in Groningen.

46 (38) Antony Burgmans (68), multicommissaris
47 [44] Richard van Zwol (50), secretaris-generaal Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
48 (48) Wouter Bos (52), bestuursvoorzitter VUmc
49 (43) Andre Knottnerus (64), voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
50 (--) Robert Jan van de Kraats (55), financieel bestuurder Randstad
Financieel bestuurder Randstad

Financiële man van de uitzendmultionational. Sinds dit jaar commissaris bij Schiphol. Ook lid van de monitoring commissie corporate governance, die binnenkort met een update komt van de regels voor goed bedrijfsbestuur, onder meer rond de beloning.

Camiel Eurlings eindigde op plek 195. Beeld anp
Camiel Eurlings eindigde op plek 195.Beeld anp

Infographic: Thuis bij de Nederlandse elite

De Nederlandse elite is roomblank, hoogopgeleid en rijdt in een Volvo. Toch? Of verandert er langzaam iets aan de top? Scroll hier door een herenhuis en klik op de stippen om uit te vinden wat de Nederlandse elite echt doet en denkt.

51. (21) Louise Gunning-Schepers (64)

Bestuurder en commissaris

Eravren bestuurder, moest dit jaar vertrekken als voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam na het Maagdenhuis-oproer. Nog wel commissaris van onder meer het Concertgebouw. Bovendien president-commissaris van Schiphol, een post waarvan ze ten tijde van het oproer als UvA-baas nog van af zag.

Louise Gunning-Schepers. Beeld anp
Louise Gunning-Schepers.Beeld anp

52. (12) Dick Benschop (58)

Vice president joint ventures excellence Shell.

Voormalige PvdA-bewindsman, tot dit jaar president-directeur van Shell Nederland. Krijgt nu een internationale post bij de olie- en gasgigant.

53 (56] Atzo Nicolaï (55), bestuursvoorzitter DSM Nederland.
54 (50) Victor Halberstadt (77), econoom en bestuurder.

Dick Benschop. Beeld anp
Dick Benschop.Beeld anp

55. [49] Elco Brinkman (67)

Fractievoorzitter CDA Eerste Kamer

Tien jaar geleden de aanvoerder van de eerste Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, als CDA-prominent en voorzitter van Bouwend Nederland. Nog immer invloedrijk, onder meer als voorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Commissaris van de Rabo Vastgoedgroep.

56 (63) Herna Verhagen (49), bestuursvoorzitter PostNL
57 (51) Ab van der Touw (60), bestuursvoorzitter Siemens Nederland
58 (64) Michaël van Straalen (59), voorzitter MKB Nederland
59 (61) Volkert Doeksen (52), vicevoorzitter Carlyle Solutions
60 (36) Hans Smits (65), president-commissaris KLM
61 (41) Ben Verwaayen (63), commissaris en investeerder
62 (53) Ad Scheepbouwer (71), investeerder
63 (74] Harry van de Kraats (49), algemeen directeur AWVN
64 (76] Jaap Winter (52), voorzitter college van bestuur Vrije Universiteit

Elco Brinkman. Beeld anp
Elco Brinkman.Beeld anp

65. (68) Barbara Baarsma (46)

Directeur kennisontwikkeling Rabobank Bekende econoom, naast diverse commissariaten Kroonlid van de SER. Stapt over naar de Rabobank.

66 (45) Maxime Verhagen (59), voorzitter Bouwend Nederland
67 (66) Harold Goddijn (55), bestuursvoorzitter TomTom

Barbara Baarsma. Beeld anp
Barbara Baarsma.Beeld anp

68 (131) Ahmed Aboutaleb (54)

Burgemeester Rotterdam

PvdA'er, eerste allochtone burgemeester van een grote stad. Maakt (internationaal) furore met stellingname in debat rond islam en terrorisme .

69 (58) Kees van Lede (73), commissaris en bestuurder
70 (91) Tjibbe Joustra (64), voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid

Meer lezen

Er staan steeds meer vrouwen in de Top 200 invloedrijkste Nederlanders. Ook weinig allochtonen. Lees hier het hele artikel.

Zes vragen over de Top 200 en hoe deze is samengesteld.

71. (141) Wim Kuijken (63)

President-commissaris De Nederlandsche Bank

Gepokt en gemazeld bestuurder, dit jaar benoemd als president-commissaris van DNB, als opvolger van Alexander Rinnooy Kan, die D66-senator werd. Was eerder secretaris-generaal op diverse ministeries, door het kabinet benoemd als Deltacommissaris (programma voor de veiligheid en zoetwatervoorziening). Echgenote Pien Zaaijer is als persoonlijk adviseur koning Willem-Alexander en koningin Maxima de nummer 44 van de Volkskrant Top 200.

72 (100) Sigrid van Aken (45), operationeel directeur Novamedia
73 (--) Jacques van den Broek (55), bestuursvoorzitter Randstad

Wim Kuijken. Beeld anp
Wim Kuijken.Beeld anp

73. (--) Jacques van den Broek (55)

Bestuursvoorzitter Randstad

Baas van de uitzendmultinational. Een van de oprichters van NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'.

Jacques van den Broek. Beeld anp
Jacques van den Broek.Beeld anp

74. (144) Else Bos (56)

Bestuursvoorzitter PGGM

Baas van pensioenuitvoerder voor zorg en welzijn, als opvolger van Martin van Rijn, die voor de PvdA staatssecretaris werd. Commissaris bij de Waterschapsbank, in raad van toezicht Nationale Opera en Ballet.

75 (81) Peter Elverding (66), voorzitter curatorium VNO-NCW
76 (87) Peter Wennink (58), bestuursvoorzitter ASML
77 (83) Paul Huijts (53), secretaris-generaal Ministerie van Algemene Zaken
78 (78) Pauline van der Meer Mohr (55), commissaris en bestuurder
79 (72) Paul Schnabel (67), oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau
80 (62) Pamela Boumeester (57), multicommissaris
81 (71) Hans de Jong (58), directeur Philips Benelux
82 (73) Willem van Duin (55), bestuursvoorzitter Achmea
83 (79) Albert Jan Maat (62), voorzitter LTO Nederland
84 (92) Jan Kees de Jager (46), financieel directeur KPN
85 (--) Frank de Grave (60), voorzitter Orde Medisch Specialisten

Else Bos. Beeld anp
Else Bos.Beeld anp

85. (--) Frank de Grave (60)

Voorzitter Orde Medisch Specialisten

VVD-prominent, terug in de Volkskrant Top 200 nu hij toe is getreden tot het Curatorium van VNO-NCW, de maatschappelijke denktank van de machtigste en beste lobby in Den Haag. Ook toezichthouder bij ING Bank Nederland en woningstichting De Key.

86 (86) Hans Kamps (63), voorzitter Jeugdzorg Nederland
87 (75) Lilian Goncalves (69), staatsraad

Frank de Grave. Beeld anp
Frank de Grave.Beeld anp

88. (152) Thom de Graaf (58)

Voorzitter Vereniging Hogescholen

D66-prominent, sinds dit jaar fractievoorzitter van de Democraten in de Eerste Kamer (als opvolger van Roger van Boxtel), waar het kabinet geen meerderheid heeft. Voorman van de hbo-scholen, ook voorzitter van de raad van advies van de Nederlandse Orde van Advocaten en van de Accreditatiecommissie Zorgbestuurders NVZD.

89 (99) Pauline Meurs (62), voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving
90 (108) Kees van Dijkhuizen (60), financieel bestuurder ABN Amro

Thom de Graaf. Beeld anp
Thom de Graaf.Beeld anp

91 (128) Hélène Vletter-van Dort (51), hoogleraar en bestuurder

Hoogleraar en bestuurder

Juriste (Leiden), hoogleraar in Rotterdam en New York, vertrok als commissaris van De Nederlandsche Bank omdat ze toe was aan iets nieuws. Is inmiddels commissaris bij verzekeraar NN en bij Intertrust, de inmiddels beursgenoteerde fiscaal adviseur van bedrijven. Ook lid van de monitoring commissie corporate governance, die binnenkort met een update komt van de regels voor goed bedrijfsbestuur, onder meer rond de beloning. Zei dit jaar in het Financieele Dagblad dat politiek te veel macht heeft en dat bankiers en verzekeraars daarom niet meer durven uit te spreken.

92 (--) Albert Roëll (56), bestuursvoorzitter KPMG

Bestuursvoorzitter KPMG

Nieuwe baas van het veelgeplaagde advies en -accountantskantoor, waar Jan Hommen schoon schip heeft gemaakt. Was daarvoor tien jaar lang de baas van de Kas Bank. Voormalig consultant van McKinsey.

93 (104) Tom Middendorp (55), commandent der Strijdkrachten
94 (97) Fons van Westerloo (69), multibestuurder
95 (106) Willemijn Verloop (45), oprichter Social Enterprise NL
96 (96) Robert Reibestein (59), commissaris en bestuurder
97 (95) Caroline Princen (49), bestuurder ABN Amro

Albert Roëll. Beeld anp
Albert Roëll.Beeld anp

98 (140) Janus Smalbraak (48)

Bestuursvoorzitter Pon Holdings

Baas van Volkswagen-importeur. Familiebedrijf nam dit jaar de zeedivisie van het failliete Imtech over, waardoor het van oorsprong autobedrijf nu ook een serieuze scheepvaarttak heeft. Effect van 'dieselgate' moet worden afgewacht; voorlopig werden er in Nederland alleen maar meer VW's verkocht.

99 (--) Annemieke Nijhof (49)
Bestuursvoorzitter Tauw
Nieuwe overheidscommissaris bij De Nederlandsche Bank. Baas van ingenieursbureau Tauw. Bestuurslid van NL Ingenieurs en voorzitter van Partos, de branchevereniging voor Nederlandse particuliere organisaties die actief zijn op het terrein van de internationale samenwerking, waaronder armoedebestrijding.

Annemieke Nijhof. Beeld anp
Annemieke Nijhof.Beeld anp

100 (115) Manon Leijten (49), secretaris-generaal Ministerie van Financiën
101 (103) Bernard Wientjes (72)
President-commisaris KPMG
Tot vorig jaar vier jaar lang de aanvoerder van de Volkskrant Top 200, als voorzitter van VNO-NCW, de beste en machtigste lobby van Den Haag. Werd opgevolgd door Hans de Boer. Nog steeds invloedrijk: is - naast president-commissaris van KPMG - hoogleraar in Utrecht, directeur van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschap, voorzitter van het Rijksmuseumfonds en toezichthouder bij het Drents Museum en Dordrechts Museum. Leidt ook de Taskforce Philips Emmen, die moet bekijken of en hoe de armaturenfabriek van Philips Lighting Emmen open kan blijven. Philips wil de vestiging eind 2016 sluiten, waardoor 140 werknemers en honderd uitzendkrachten hun baan dreigen te verliezen

102 (101) Hans Wiegel (74), oud-VVD-leider
103 (105) Ton Büchner (50), bestuursvoorzitter Akzo Nobel
104 (82) Peter van Mierlo (52), bestuursvoorzitter PwC
105 (127) Coen Teulings (57), econoom en bestuurder
106 (71) Joop van den Ende (73), cultureel ondernemer
107 (--) Laetitia Griffith (50)
Staatsraad

Voormalig VVD-kamerlid en wethouder van Amsterdam, door partijgenoot Bernard Wientjes bij de nieuwe, externe raad van commissarissen van accountantsbureau KPMG gehaald. Werkt bij de Raad van State, daarnaast nog commissaris bij TenneT en de Holding Nationale Goede Doelen Loterij/Postcode Loterij van Boudewijn Poelmann. Ook voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche en van de Stichting Vrienden van de Nederlandse Bachvereniging

108 (89) Kick van der Pol (66), bestuurder
109 (93) Peter Wakkie (67)
Multicommissaris

Befaamd zakenjurist, hield onder meer de Mexicaanse miljardair Carlos Slim buiten de deur bij KPN. Stapte dit jaar op als commissaris van ABN Amro, nadat - na een rel - een ton loonsverhoging voor de top van de bank werd ingetrokken. Is president-commissaris van informatieleverancier Wolters Kluwer en navigatiebedrijf TomTom.

110 (98) Yvonne van Rooy (64), voorzitter Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
111 (--) Pieter Elbers (45)
President-directeur KLM

Nieuwe baas van de nationale luchtvaarttrots, die in een lastig parket zit binnen Air France-KLM. Opvolger van de ontslagen Camiel Eurlings.

112 (132) Inge Brakman (54), multicommissaris
113 (--) Ferdinand Grapperhaus (56)
Bestuursvoorzitter Allen & Overy

Topman van Allen & Overy, een van de topadvocatenkantoren. Hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. CDA'er, voormalig Kroonlid van de SER. Toezichthouder bij het Kadaster, voorzitter van de monitoring commissie governance principes verzekeraars, bestuurder Stichting Het Concertgebouw Fonds, columnist van Het Financieele Dagblad

114 (135) Marjan Minnesma (49), directeur stichting Urgenda
115 (111) Jan Nooitgedagt (62), multicommissaris
116 (113) André Rouvoet (53), voorzitter Zorgverzekeraars Nederland 117 [122] Mariëtte Patijn (48), CAO-coördinator FNV
118 [118] Irene Asscher-Vonk (71), multicommissaris
119 (114) Maarten Feteris (55) president Hoge Raad

120 (119) Wout Dekker (59), president-commissaris Rabobank
121 (116) Rijkman Groenink (66), oud-bestuursvoorzitter ABN Amro
122 (--) Annet Aris (57)
Commissaris en bestuurder

Sinds dit jaar commissaris van hightechwonder ASML. Was dat al bij verzekeraar ASR, Kabel Deutschland en Thomas Cook. Doceert als adjunct-professor digitale strategie aan de prestigieuze businesschool Insead in Fontainebleau. Columnist van Het Financieele Dagblad, per 11 januari de nieuwe voorzitter van de Stichting de Volkskrant.

123 (124) Alexander Wynaendts (55) bestuursvoorzitter Aegon
124 (--) José van Dijck (55)
President KNAW

Het nieuwe gezicht van de Nederlandse wetenschap, als opvolger van Hans Clevers. Eerste vrouw aan het hoofd van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

125 (117) Marike van Lier Lels (56), multicommissaris
126 (--) Henk Breukink (65)
Commissaris en bestuurder

Commissaris van ING, sinds dit jaar bestuurder van het Haagse Gemeentemuseum, met onder meer Coen Teulings. Ook voorzitter van de raad van toezicht van InHolland, waar hij werd aangesteld als puinruimer nadat de hogeschool bijna ten onder was gegaan aan de diplomafraude.

127 (121) Herman Bolhaar (60), voorzitter College van procureurs-generaal
128 (154) Gerdi Verbeet (64), commissaris en bestuurder
129 (142) Joost van Heyningen Nanninga (69), partner Egon Zehnder

130 (--) Frits van Bruggen (56)
Hoofddirecteur ANWB

Nieuwe baas van de grootste vereniging van Nederland (4.135.781 leden). Opvolger van Guido van Woerkom.

131 (195) Paul Rosenmöller (59)
President-commissaris AFM

Door minister Dijsselbloem aangetrokken als voorzitter van de raad van toezicht van de financiële waakhond AFM, nadat de vorige moest vertrekken. Opmerkelijke benoeming, omdat de minister rond dezelfde tijd geconfronteerd werd met allerlei fouten rond het ontslag van Timo Huges, de baas van de NS, waar Rosenmöller ook commissaris is. Voormalig GroenLinks-leider (1994-2002)

132 (130) Jan Louis Burggraaf (51), partner Allen & Overy
133 (137) Alex Mulder (69), oprichter USG People, filantroop
134 (--) Annemarie van Gaal (53)
Ondernemer en toezichthouder

Dit jaar verrassend benoemd in de raad van toezicht van financiële waakhond AFM (want als selfmade ondernemer tegenpool van het old boys network). Zit ook in het Curatorium van VNO-NCW, de maatschappelijke denktank van de machtigste en beste lobby van Den Haag.

135 (120) Ineke Dezentjé Hamming (60), voorzitter FME-CWM
136 (133) Mirjam Sijmons (56), directeur Arboned
137 (134) Maarten Das (67), voorzitter Heineken Holding
138 [147] Baptiets Coopmans (50), bestuursvoorzitter Ziggo
139 (139) Annemieke Roobeek (57), commissaris en bestuurder

140 (150) Mirjam de Blécourt (51), partner Baker & McKenzie
141 (129) Eelco Blok (58), bestuursvoorzitter KPN
142 (149) Daniel Ropers (43), bestuursvoorzitter bol.com
143 (--) Gijs van Dijk (35)
Bestuurder FNV

Jonge vakbondsbestuurder. Liet in NRC Handelsblad alvast weten te zijner tijd graag Ton Heerts op te willen volgen als FNV-voorzitter.

144 (148) Mick den Boogert (72), bestuurder beschermingsconstructies
145 (161) Alexander Ribbink (51), investeerder en bestuurder
146 [136] Marry de Gaaij Fortman (50), partner Houthoff Buruma
147 (162) Martijn Sanders (70), voorzitter vereniging Rembrandt
148 (--) Arno Visser (49)
President Algemene Rekenkamer

Voormalig VVD-kamerlid en wethouder van Almere. Bij Rekenkamer opvolger van (PvdA'er) Saskia Stuiveling.

149 (159) Charlotte Insinger (50), bestuurder

150 (--) Neelie Kroes (74)
Oud-eurocommissaris

Oud-eurocommissaris en VVD-prominent, terug in Nederland als speciale start up-ambassadeur. Is ook betaald adviseur van de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch, wat volgens Europese lobbywaakhonden zo kort na haar vertrek uit Brussel eigenlijk niet door de beugel kan. Ze kreeg toch toestemming op voorwaarde dat ze zich tot 18 maanden na haar vertrek (november vorig jaar) onthoudt van lobbyactiviteiten voor de Amerikaanse zakenbank bij de Commissie en haar diensten. Ook bestuurder van het Rijskmuseumfonds, waarvan haar partijgenoot Bernard Wientjes voorzitter is.

151 (157) Willem Stevens (77), commissaris en bestuurder
152 (153) Chris Fonteijn (60), voorzitter Autoriteit Consument & Markt

De 50 invloedrijkste Nederlanders van 2015

Ze komen elkaar voortdurend tegen, de Nederlanders die achter de schermen aan de touwtjes trekken. Ze zitten in dezelfde besturen, commissies en raden of zijn van dezelfde partij. Hoe groter het netwerk, hoe groter de invloed. Wie zit waar, en met wie? Bekijk hier de onderlinge netwerken van de eerste vijftig personen uit de Volkskrant Top 200 van 2015

153 (--) Jan van Zanen (54), burgemeester Utrecht

Burgemeester Utrecht

Voormalig VVD-voorzitter, ook voor van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, als opvolger van Annemarie Jorritsma.

154 (--) Heleen Kersten (50), partner Stibbe

Partner Stibbe

Fusie- en overnamespecialist van advocatenkantoor Stibbe. Commissaris bij onder meer investeringsmaatschappij Egeria, sinds dit jaar in raad van toezicht van het Rijksmuseum.

155 (166) Yoeri Albrecht (48), directeur De Balie Amsterdam

156 (32) Loek Hermans (64), oud-fractievoorzitter VVD Eerste Kamer

Oud-fractievoorzitter VVD Eerste Kamer

VVD-prominent, 'kampioen bijbanen', stapte dit jaar op als fractieleider in de Senaat na een vernietigend rapport van de Ondernemingskamer over zijn rol als president-commissaris bij de ondergang van zorgmoloch Meavita. Heeft nog een reeks nevenfuncties over, waaronder het voorzitterschap van Greenport Holland, de lobbyorganisatie van de tuinbouwbedrijven.

null Beeld anp
Beeld anp

157 (--) Leni Boeren (52), chief Operational Officer Robeco

Chief Operational Officer Robeco

Operationele baas van de Rotterdamse beleggingsreus. Commissaris bij onder meer Tata Steel Nederland, bestuurder van orkest Amsterdam Sinfonietta.

158 (--) Peter Gortzak (57), hoofd beleid APG

Hoofd beleid APG

Voormalig FNV-bestuurder. Lid van de monitoring commissie corporate governance, die binnenkort met een update komt van de regels voor goed bedrijfsbestuur, onder meer rond de beloning.

159 (175) Jozias van Aartsen (67), burgemeester Den Haag

160 (126) Kees Storm (73), oud-bestuursvoorzitter Aegon

Oud-bestuursvoorzitter Aegon

Nog immer invloedrijke voormalige baas van verzekeraar Aegon. Stopte dit jaar als commissaris bij Unilever en bij brouwer Anheuser-Busch InBev.

161 (167) Joop Daalmeijer (69), voorzitter Raad voor Cultuur

null Beeld anp
Beeld anp

162 (--] Lard Friese (53), bestuursvoorzitter NN Group

Bestuursvoorzitter NN Group

Baas van de van ING bank afgesplitste verzekeraar, beter bekend als Nationale Nederlanden.

null Beeld anp
Beeld anp

163 (--) Sven Smit (49), directeur McKinsey

Directeur McKinsey

Vanuit Amsterdam verantwoordelijk voor de regio West-Europa bij het adviesbureau. Met onder meer Philips-baas Frans van Houten en Randstad-baas Jacques van den Broek een van de oprichters van NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'. Idee ontstond bij het World Economic Forum in Davos.

164 [172] Marleen Barth (51), fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer
165 (177) Gerard Kleisterlee (69), oud-bestuursvoorzitter Philips
166 [160) Angelien Kemna (58), chief Finance and Risk Officer APG Groep

167 (--) Roland van der Vorst, directeur Freedomlab

Directeur Freedomlab

Merkenspecialist, na terugkeer uit Singapore directeur van 'innovatielab' Freedomlab, praktijkhoogleraar Strategic Design for Brand Development aan TU Delft. Voorzitter van de begeleidingscommissie van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ook bestuurslid van het Oranjefonds.

168 (--) Jolande Sap (52), commissaris en bestuurder

Commissaris en bestuurder

Voormalig GroenLinks-leider (tot 2012), dook na een aantal jaren in de luwte dit jaar op in het bedrijfsleven, als commissaris bij telecomconcern KPN en accountants- en adviesbureau KPMG.

169 (174) Ila Kasem (48), directeur Van de Bunt
170 (171) Piet Klaver (70), multicommissaris
171 (168) Wim Kok (77), minister van Staat
172 (184) Ankie Broekers-Knol (69), voorzitter Eerste Kamer
173 (123) Jos Streppel (66), commissaris en bestuurder
174 (183) Jacques Schraven (73), commissaris en bestuurder
175 (185)] Thessa Menssen (48), financieel directeur BAM groep
176 (158] Dick Sluimers (62), oud-bestuursvoorzitter APG

null Beeld anp
Beeld anp

177 (--) Lilian Marijnissen (30), bestuurder Abvakabo FNV

Cao-onderhandelaar Abvakabo FNV

Hoogst actieve - ook op Twitter - vakbondsbestuurder in de zorgsector. Dochter van voormalig SP-leider, raadslid voor de SP in Oss. Met haar komst jaren geleden als 'organiser' (het organiseren van acties) zou de radicalisering van de toenmalige AbvaKabo zijn begonnen, wat tot grote problemen leidde binnen de FNV.

178 (156) Cateautje Hijmans van den Bergh (54), bestuurder en commissaris
179 (179) Henk Scheffers (67), multicommissaris
180 (180) Femke Halsema (49), oud-politicus en bestuurder
181 (188) Paul van der Heijden (66), bestuurder

182 (--) Cathelijne Broers (47), directeur De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam

Directeur De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam

Invloedrijk in en buiten de cultuursector, een van de 'aanjagers' van NL2025, een maatschappelijk initiatief van kopstukken uit het bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland.

null Beeld anp
Beeld anp

183 (--) Franc Weerwind (51), burgemeester Almere

Burgemeester Almere

Nieuwe burgemeester van de achtste stad van het land, als opvolger van Annemarie Jorritsma, met Surinaamse achtergrond. De 'Leidse Obama' noemde het AD hem bij zijn benoeming; Weerwind studeerde er bestuurskunde en werd lid van het corps (Minerva), in 1987, hetzelfde jaar als Willem-Alexander. Lid van D66, was burgemeester van Velsen, waar hij al de 'Obama van Velsen' werd genoemd.

184 (107) Herman Wijffels (73), econoom en bestuurder
185 (192) Ewald Kist (71), commissaris en bestuurder
186 (190) Ronald Prins (46), directeur Fox IT

null Beeld anp
Beeld anp

187 (--) Bert Habets (44), bestuursvoorzitter RTL Nederland

Bestuursvoorzitter RTL Nederland

Baas van commerciële televisiebedrijf, commissaris van Het Concertgebouw.

null Beeld anp
Beeld anp

188 (198] Guido van Woerkom (60), voorzitter Detailhandel Nederland

Voorzitter Detailhandel Nederland

Voormalig hoofddirecteur van de ANWB, VVD'er. Zijn rol leek uitgespeeld nadat hij zich moest terugtrekken als Nationale Ombudsman door een discriminerende uitspraak en een vertrekpremie van ruim drie ton, maar dook dit jaar weer op als boegbeeld van de belangenvereniging van de winkeliers.

189 (194) Pieter Broertjes (63), burgemeester Hilversum

190 (176) Frits Bolkestein (82), oud-eurocommissaris en VVD-leider

Oud-eurocommissaris en VVD-leider

Gezaghebbende VVD-prominent, nestor van de Volkskrant Top 200. Nog actief in het debat. Betoogde in augustus in de Voklkskrant nog dat jihadisme alles met de islam heeft te maken.

null Beeld anp
Beeld anp

191 (--) Shula Rijxman (56), bestuurder NPO

Bestuurder NPO

Leidt de publieke omroep samen met Henk Hagoort, voormalig topvrouw van producent IDTV. Is toezichthouder bij de RAI en bij de Nationale Opera & Ballet.

192 (--) Jolanda Poots-Bijl (46), financieel directeur Ordina

Financieel directeur Ordina

Financiële baas van automatiseerder Ordina. Commissaris bij de Gasunie en Blokker, bestuurder Stichting ING Aandelen (beschermingswal van de bank).

193 (191) Karla Peijs (71), commissaris en bestuurder

194 (--) Hans Stoter (48), chief investment officer NN Investment Partners

Chief investment officer NN Investment Partners

Hoofd beleggingen van de vermogensbeheerder van de NN Group (Nationale Nederlanden), met 22 miljard euro aan de grootste belegger in de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, bleek dit jaar uit onderzoek van de Volkskrant.

195 (173) Camiel Eurlings (42), bestuurder IOC
196 [193] Farid Tabarki (39), oprichter/eigenaar Studio Zeitgeist

197 (--) Robert-Jan van Ogtrop (59), oprichter Circle Economy

Oprichter Circle Economy

Voormalige baas van Bols en Remy Cointreau en oud-partner van investeringsfonds CVC. Inmiddels actief als investeerder in de circulaire economie, met de hulp van onder andere Willemijn Verloop, de nummer 95 van de Volkskrant Top 200.

198 (69) Timo Huges (50), oud-president-directeur NS

Oud-president-directeur NS

Deze zomer ontslagen als baas van de NS vanwege betrokkenheid bij het gerommel van het spoorbedrijf bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Commissarissen zegden het vertrouwen in hem op. Is nog wel commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

199 (--) Andree van Es (62), bestuurder

Bestuurder

Voormalig GroenLinks-politica, nog actief als bestuurder: voorzitter van de Nationale Unesco-Commissie, sinds dit jaar bestuurder van Clingendael.

200 (--) Nout Wellink (72), president-commissaris PwC

President-commissaris PwC Oud-president van De Nederlandsche Bank (1997-2011), de laatste jaren als commissaris actief bij de Bank of China, maar sinds dit jaar ook weer in Nederland, als voorzitter van de nieuwe externe raad van commissarissen van accountants- en advieskantoor PwC, met onder meer Annemarie Jorritsma.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden