De volledige Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2014

Wie trekt er in Nederland achter de schermen aan de touwtjes? De Volkskrant brengt voor het negende jaar macht en invloed in kaart met de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Wie zijn die invloedrijken en welke functies bekleden ze? U leest het hier.

Wilco Dekker en Ben van Raaij
Bezoekers van de eindejaarsborrel van VNO-NCW in de Malietoren in Den Haag. Beeld anp
Bezoekers van de eindejaarsborrel van VNO-NCW in de Malietoren in Den Haag.Beeld anp

1. [2] Hans Wijers (63)

Bestuurder en commissaris

Nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Oud-D66-minister en voormalig Akzo Nobel-baas. President-commissaris bij Ajax en Heineken. Commissaris bij Shell, HAL Holding, GlaxoSmithKline en het Concertgebouw. Ook voorzitter Natuurmonumenten.

Klik hier voor een uitgebreid profiel van Hans Wijers.

Hans Wijers. Beeld anp
Hans Wijers.Beeld anp

2. [16] Ben van Beurden (56)

Bestuursvoorzitter Shell

Geboren in het Brabantse Roosendaal, in Delft opgeleid tot chemisch ingenieur en sinds 1983 vooral volbloed, vrijwel anoniem Shell-manager. Van Beurden had tot zijn benoeming tot Chief Executive Officer niet eens een account op LinkedIn. Niettemin was hij de toen al de hoogste baas van 'downstream' (raffinage en distributie), een van belangrijke pijlers van de oliemultinational. Hij begon zijn loopbaan eind jaren tachtig als assistent-afdelingschef van de oplosmiddelenfabriek in Pernis, waarna een lange internationale loopbaan volgde in Maleisië, Houston, Mexico en Londen bij zowel technische als commerciële functies.

Infographic

Veel van de Nederlanders die achter de schermen aan de touwtjes trekken zijn geen vreemden van elkaar, omdat ze bij dezelfde organisaties functies bekleden in de besturen, commissies en raden. Maar wie zitten nu eigenlijk waar? Bekijk hier de onderlinge netwerken van de eerste vijftig personen uit de Volkskrant Top 200 van 2014.

3. [6] Niek-Jan van Kesteren (62)

Bestuurder SER en Stichting van de Arbeid

Strateeg van de machtigste en beste lobby van Den Haag, die van de werkgevers. Macchiavellist, opereert volgens het motto uit Di Lampedusa's roman De Tijgerkat: alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Staat nummer zes op de CDA-lijst voor de Eerste Kamer. 'Hij heeft premiers zien komen en gaan, en dat geldt ook voor menig secretaris-generaal. In z'n eentje vormt hij de continuïteit', zei voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius eerder dit jaar in Trouw. Geboren in Katwijk, begon zijn loopbaan bij het ministerie van defensie en studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden. Was in de jaren tachtig hoofd sociale zaken bij de christelijke werkgeversorganisatie NCW, daarna dezelfde functie bij VNO-NCW. Bestuurder SER en Stichting van de Arbeid. In de raad van toezicht van de Universiteit Utrecht, voorzitter van de FC Rijnvogels in Katwijk, waar hij mooi de stemming onder het volk kan peilen.

4. [4] Klaas Knot (47)

President De Nederlandsche Bank

Groningse econoom, volgde in 2011 Nout Wellink op als hoogste man bij de centrale bank. Is sindsdien bezig met cultuurverandering bij DNB, dat zware verwijten kreeg te hebben zitten slapen rond de kredietcrisis en bij het toezicht op onder meer DSB en Icesave en andere bankschandalen. Was in de jaren negentig al econoom bij DNB en later divisiedirecteur toezicht. Ging daarna naar het ministerie van Financiën, keerde terug toen premier Rutte de benoeming van Lex Hoogduin als opvolger van Wellink blokkeerde. Zit namens Nederland als bestrijder van de crisis in het bestuur van de ECB.

5. [3] Gerrit Zalm (62)

Bestuursvoorzitter ABN Amro

Voormalig VVD-minister van Financiën, met twaalf jaar de langszittende ooit, en directeur van het Centraal Planbureau. Maakte na de politiek een uitstapje naar het DSB van Dirk Scheringa, mede omdat het grote bedrijfsleven het niet aandurfde - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Wim Kok - de even goedlachse als eigenzinnige econoom (VU) als commissaris te benoemen. Is inmiddels wel commissaris, bij Shell, met onder andere Hans Wijers. Zette als minister, met hulp van onder andere ABN Amro-topman Rijkman Groenink, de toenmalige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zwaar onder druk akkoord te gaan met de privatisering van Schiphol. Tevergeefs. 'Ik was weer op het ministerie ontboden. Zalm liet whisky aanrukken en proostte: op Fidel Castro aan de Amstel. Ik heb dat vaker gezien bij VVD'ers. Zij kunnen sportiever met een nederlaag omgaan dan sociaal-democraten', schreef Asscher in 2010.

6. [5] Jeroen van der Veer (67)

Oud-bestuursvoorzitter Shell

Voormalig topman van het machtigste bedrijf van Nederland, achter de schermen nog immer zeer invloedrijk. Is president-commissaris bij Philips en ING. Voorzitter van de raad van toezicht van de TU Delft en van het Openluchtmuseum. Ook voorzitter van het Rotterdam Climate Initiative, als opvolger van Ruud Lubbers. Commissaris bij 'de huiskamer van de elite', het Concertgebouw, bestuurder van het Nationale Toneel. Reed zowel in 1986 als in 1997 de Elfstedentocht uit.

7. [7] Eberhard van der Laan (59)

Burgemeester van Amsterdam

Gezaghebbend PvdA-bestuurder en oud-bewindsman. Was van 2008 tot 2010 minister van Wonen, Wijken en Integratie in Balkenende IV. Begin jaren negentig medeoprichter van Amsterdams advocatenkantoor Kennedy van der Laan. Hield dit jaar stand in hoogoplopende debatten over Zwarte Piet en moslims die afstand zouden moeten nemen van IS. Kreeg Kajsa Ollongren als D66-wethouder naast zich, de nummer 61 van de Volkskrant Top 200, de voormalige rechterhand van Rutte.

8. [23] Feike Sijbesma (55)

Bestuursvoorzitter DSM

Innovatief en duurzaam boegbeeld van DSM, sprak vorig jaar het World Economic Forum nog toe over people, planet, profit. Medisch bioloog (Utrecht) en bedrijfskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam), was volgens de geruchten eerder dit jaar in beeld als nieuwe baas van de Rabobank. Is commissaris bij De Nederlandsche Bank, met onder andere de nummer 20 van de Volkskrant Top 200, Alexander Rinnooy Kan en bij Unilever, van nummer 11 Paul Polman. Zit ook in raad van toezicht Nederlands Kanker Instituut.

9. [9] Jos Nijhuis (57)

President-directeur Schiphol

Accountant, begon bij PwC, nu topman van de nationale luchthaven. Heeft diverse prestigieuze nevenfuncties, zoals voorzitter van de raad van toezicht van De Nederlandse Opera/Nationale Ballet/Muziektheater Amsterdam en commissaris van SNS Reaal. Bestuurslid van VNO-NCW.

10. [10] Laura van Geest (52)

Directeur Centraal Planbureau

Econoom en bestuurskundige (Erasmus Universiteit Rotterdam), leidt sinds vorig jaar 'de rekenmeesters van het kabinet', als opvolger van Coen Teulings, de nummer 128 van de Volkskrant Top 200. Diverse (mannelijke) hadden aanmerkingen op de benoeming. Is veel minder aanwezig dan haar uitgesproken en soms omstreden voorganger, wat niet automatisch wil zeggen dat ze ook minder invloedrijk is. Is de eerste vrouwelijke CPB-directeur en was eerder de eerste vrouwelijke thesaurier-generaal op het ministerie van Financiën, na zeshonderd jaar. Is ook kroonlid van de SER.

Laura van Geest. Beeld anp
Laura van Geest.Beeld anp

11. [29] Paul Polman (58)

Bestuursvoorzitter Unilever

Bedrijfseconoom, sinds 2009 succesvol aan het roer bij de voedingsmiddelenmultinational. Actief pleitbezorger van duurzaamheid. Doel voor 2020: omzet verdubbelen en ecologische voetafdruk halveren, door alle productieketens te verduurzamen. Bracht bedrijf daarmee in top van Dow Jones Sustainability Index. Draagt credo ook extern uit, onder meer op World Economic Forum in Davos. Werkt op verzoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon mee aan formulering van nieuwe Sustainable Development Goals. Was in die hoedanigheid deze week als enige Nederlandse CEO aanwezig bij de VN-klimaattop in Lima. Mede-oprichter van de Dutch Sustainable Growth Coalition.

12. [8] Dick Benschop (57)

President-directeur Shell Nederland

PvdA'er en vertrouweling van Wim Kok. Werd na gymnasium in Doorn en studie geschiedenis (VU) medewerker van het toenmalige Kamerlid Joop den Uyl. Was staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken in Paars 2, stapte daarna over naar Shell. Is ook commissaris bij GasTerra, bestuurslid van VNO-NCW en lid van de raad van toezicht van de Veer Stichting, een Leids studentengezelschap dat debatten organiseert met 'vormgevers van de maatschappij'. Voorzitter Nederlands Bestuur World Petroleum Congres.

13. [12] Ton Heerts (47)

Voorzitter FNV

Wist de diepe crisis bij de FNV in twee bedrijven te bezweren, waardoor de vakbeweging - met in totaal nog altijd 1,7 miljoen leden - kan beginnen te werken aan het herstellen van de invloed tegenover de machtige werkgevers en de nerveuze politiek, nu allerlei rechten van werknemers op de schop gaan en de zzp'ers oprukken, vrijwillig of niet. Was van 2006 tot 2010 Kamerlid voor de PvdA. Maakte carriere bij de Koninklijke Marechaussee, waar hij na de Havo begon. 'Bij hem krijg je het idee dat 'ie net onder de douche vandaan komt. Een frisse man met frisse ideeën', zei iemand eens over Heerts. Tukker, groot fan van FC Twente.

14. [--] Merel van Vroonhoven (46)

Voorzitter Autoriteit Financiële Markten

Nieuwe topvrouw van financiële waakhond AFM, als opvolger van de overleden Ronald Gerritse. Studeerde geofysica in Delft, MBA (met lof) van Insead in Fontainebleau, de prestigieuze business school. Was onder meer directeur van het pensioenbedrijf van Nationale Nederlanden en lid van het managementteam van ING Investment Europe. Komt van de NS, waar ze de nasleep van het Fyra-drama moest regelen. Is commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam en vicevoorzitter van Nederlandse Vereniging voor Autisme; ze heeft een autistische zoon.

15. [15] Wiebe Draijer (49)

Bestuursvoorzitter Rabobank

Op dezelfde plek als vorig jaar, maar nu als baas van de Rabobank, in plaats van als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. De grote verbazing twee jaar geleden waarom de McKinsey-topman flink salaris inleverde om de al lang niet meer invloedrijke SER te gaan leiden, bereikte tenslotte ook hemzelf. Nog voor de Rabobank hem benaderde, had de architect van het Energieakkoord al besloten te vertrekken. Opmerkelijk dat hij toestemming kreeg voor de baan; toezichthouder DNB eist tegenwoordig bancaire kennis. De werktuigbouwkundige (TU Delft, 1990, plus een MBA van Insead) Draijer wacht de zware taak om de coöperatieve bank na onder meer het Liborschandaal weer op het juiste pad te brengen.

16. [--] Hans de Boer (59)

Voorzitter VNO-NCW

Opvolger bij de machtige werkgeverslobby van Bernard Wientjes, die de afgelopen vier jaar de Volkskrant Top 200 aanvoerde. Begon het weekend voor zijn aantreden met een reeks op zaterdag verschijnende interviews, waarin hij luid en duidelijk stelde dat het voortaan allemaal heel anders zou gaan, en dat hij zich niet liet chanteren. De ophef was zo groot dat premier Rutte hem zaterdagochtend direct bezorgd belde of de werkgevers het sociaal akkoord nog wel steunden; dat was het geval. FNV-voorzitter Ton Heerts was zo kwaad dat hij de maandag erop de afscheidsreceptie van Wientjes direct na het formele gedeelte verliet. Het kan de stijlbreuk zijn, maar waarnemers dichten de nieuwe werkgeversvoorman nog lang niet de invloed toe van zijn voorganger, die vooral in stilte opereerde. De Boer studeerde econometrie en openbare financiën aan de VU. CDA'er. Was eerder directeur van KPMG en voorzitter van MKB Nederland. Sloot deze week akkoord met minister Bussemaker over meer topvrouwen, om een wettelijk vrouwenquotum te voorkomen.

Hans de Boer. Beeld anp
Hans de Boer.Beeld anp

17. [20] Louise Fresco (62)

Kroonlid SER

Invloedrijk landbouw- en voedseldeskundige, sinds dit jaar het nieuwe hoofd van de Wageningen Universiteit. Vertrok daarom als commissaris bij de Rabobank, en accepteerde een lager salaris dan haar voorganger in de wetenschap dat ze op termijn nog eens ruim een kwart van haar salaris moet inleveren, vanwege de normering van de (semi)publieke topinkomens. Prof. dr. ir. Louise O. Fresco was eerder onder meer Assistant Director-General van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome. Auteur van onder meer Het Voedselparadijs. Las in haar NRC-column onlangs klimaatactiviste Naomi Klein de les: 'Naomi, je boek helpt ons niet verder'.

18. [13] Frans van Houten (54)

Bestuursvoorzitter Philips

Werkte zijn hele leven bij het elektronicaconcern, op een kort uitstapje naar ING na. Sinds 2011 op de hoogste post, als opvolger van Gerard Kleisterlee. Werkt met onder andere DSM-topman Feike Sijbesma aan duurzame initiatieven. Staat sinds dit jaar bekend als 'de man die de lampen wegdeed': Philips gaat de 123 jaar oude lichtdivisie afstoten, en wordt daarmee een stuk kleiner.

19. [22] Joop Wijn (45)

Bestuurder ABN Amro

Oud-bewindsman (staatssecretaris op Financiën en minister van Economische Zaken onder Balkenende) en voormalig kroonprins van het CDA. Studeerde rechten en economie aan de UvA. Kwam na de politiek via de Rabobank bij het door staat geredde ABN Amro terecht. Is commissaris bij Schiphol en de Jaarbeurs, voorzitter van het Oranje Fonds en bestuurder van VNO-NCW.

20. [19] Alexander Rinnooy Kan (65)

Multibestuurder

Aimabele voormalig SER-voorzitter, VNO-voorzitter, ING-bestuurder en rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Was drie jaar lang, van 2007 tot 2009, de nummer 1 van de Volkskrant Top 200. 'Snurkend D66-lid' zit nog steeds op invloedrijke posten: is president-commissaris van De Nederlandsche Bank en van Het Concertgebouw, en voorzitter van de raad van toezicht van het AMC, in welke functie hij minister Plasterk een brief schreef om de academische ziekenhuizen te ontzien bij het normeren van de topinkomens. Heeft met oud-SCP-directeur Paul Schnabel een wisselcolumn in NRC Handelsblad; ze geven als gastdocent college aan Columbia University (New York) over hoe Nederland werkt.

21. [24] Louise Gunning-Schepers (63)
Collegevoorzitter Universiteit van Amsterdam / HvA

22. [11] Ralph Hamers (48)
Bestuursvoorzitter ING

23. [44] Kim Putters (41)
Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau

24. [17] Piet-Hein Donner (66)
Vicevoorzitter Raad van State

25. [--] Boudewijn Poelmann (65)
Eigenaar/topman Novamedia

Oprichter en baas van Novamedia, het bedrijf achter onder meer de Nationale Postcode Loterij. Tientallen goede doelen, natuurclubs en maatschappelijke instellingen zijn afhankelijk van de gulle giften; tijdens het jongste "Goed Geld Gala' werd in aanwezigheid van Mark Rutte en Desmond Tutu het recordbedrag van 302 miljoen euro uitgekeerd. Is de nummer 359 van de Quote 500, met een vermogen van 76 miljoen euro. Het zakenblad bericht geregeld dat Poelmann er zelf beter van wordt. Nam dit jaar boekenclub ECI, uitgever Nieuw Amsterdam en boekhandel Scheltema over. Is bevriend met Derk Sauer. Ze kennen elkaar van de soldatenvakbond VVDM.

26. [26] Hans Alders (62)
Multibestuurder

27. [--] Mariëtte Hamer (56)
Voorzitter SER

28. [25] Ruud Lubbers (75)
Minister van Staat

29. [37] Bert van Delden (73)
Voorzitter toezichthouder op de veiligheidsdienst

30. [28] Annemiek Siderius-Fentener van Vlissingen (53)
President-commissaris SHV Holdings

Boudewijn Poelmann. Beeld anp
Boudewijn Poelmann.Beeld anp

31. [36] Arnoud Boot (54)
Econoom

32. [38] Loek Hermans (63)
Fractievoorzitter VVD Eerste Kamer

VVD-prominent en -senator, een van de zeer weinigen die daarnaast ook nog minister, Tweede Kamerlid, burgemeester (Zwolle) en commissaris der Koningin (Friesland) was. Voor velen het symbool van falende bestuurders met te veel bijbanen, sinds de ondergang van de zorgmoloch Meavita, waar hij president-commissaris was. Bij de Ondernemingskamer diende dit jaar de zaak om daar wanbeleid te laten vaststellen, zodat bestuurders mogelijk vervolgd kunnen worden. Hermans was er niet bij, omdat zijn vrouw ervoor volledig onverwacht overleed. Heeft zestien nevenfuncties, bij onder meer Greenport Holland (de tuinbouw). Zei in het deze week verschenen SCP-onderzoek de elite te zien als de 'trekkers van de samenleving', een groep die dus niet beperkt blijft tot mensen op hoge posities.

33. [62] Jan Hommen (71)
Bestuursvoorzitter KPMG

Gezaghebbend corporate puinruimer, laatstelijk bij het door diverse schandalen getroffen accountants- en advieskantoor KPMG. Voerde daar dit jaar als bestuursvoorzitter een andere beloning in, die ertoe moet leiden dat goed advies weer leidend wordt voor de partners, in plaats van zo veel mogelijk winst maken. Wil ook externe toezichthouders, in plaats van partners die hun eigen activiteiten beoordelen, zoals bij de accountantskantoren gebruikelijk is. Denkt daarvoor als 71-jarige nog wel een paar jaar nodig te hebben, dus gaat nog steeds niet met pensioen. Wilde daar vijf jaar geleden aan beginnen, maar moest ING redden van de ondergang in de kredietcrisis, na het vertrek van topman Tilmant. Brabander, oud-Philips-bestuurder. Is verder nog commissaris bij Ahold en bij voetbalclub PSV. Bestuurder van het Koninklijk Concertgebouworkest, voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit van Tilburg

34. [--] Allard Castelein (56)
President-directeur Havenbedrijf Rotterdam

35. [34] Ed Nijpels
Multibestuurder

36. [21] Hans Smits
President-commissaris KLM

37. [80] Wim Pijbes (53)
Directeur Rijksmuseum

38. [31] Antony Burgmans
Multicommissaris

39. [--] Pien Zaaijer (53)
Persoonlijk adviseur koning Willem-Alexander en koningin Maxima

'Prinses Pien' was vorig jaar de kop boven het profiel waarmee de Volkskrant het bestaan onthulde van de nieuwe persoonlijk adviseur van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Is 'de ogen. oren en politieke antenne'van het paar. Werkte voor haar benoeming al ruim tien jaar in stilte aan het hof. Begeleidde vanaf 2002 de inburgering van Máxima, werkt sinds 2005 ook voor Willem-Alexander.

Bedrijfskundige, nuchter type. Was eerder topambtenaar op Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken. Was onder meer secretaris van de commissie Wiegel, die staatkundige vernieuwing onderzocht. Ging in 2000 weg bij Algemene Zaken - hofleverancier van invloedrijke lieden - toen haar echtgenoot Wim Kuijken er secretaris-generaal werd, en zo haar baas zou worden. Deltacommissaris Wim Kuijken is de nummer 141 van de Volkskrant Top 200.

40. [45] Chris Buijink (60)
Voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken

Jan Hommen. Beeld anp
Jan Hommen.Beeld anp
Wim Pijbes (R), hier met Mark Rutte en Barack Obama. Beeld ap
Wim Pijbes (R), hier met Mark Rutte en Barack Obama.Beeld ap
Pien Zaaijer naast koningin Máxima. Beeld Patrick van Katwijk
Pien Zaaijer naast koningin Máxima.Beeld Patrick van Katwijk

41. [35] Ben Verwaayen (62)
Commissaris en investeerder

42. [41] Dick Boer (57)
Bestuursvoorzitter Ahold

43. [40] André Knottnerus (63)
Voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

44. [30] Richard van Zwol (49)
Secretaris-generaal Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

45. [43] Maxime Verhagen (58)
Voorzitter Bouwend Nederland

46. [106] Wim van der Leegte (67)
President-directeur en eigenaar VDL Groep

47. [27] Cees 't Hart (56)
Bestuursvoorzitter FrieslandCampina

48. [46] Wouter Bos (51)
Bestuursvoorzitter VUmc

49. [50] Elco Brinkman (66)
Fractievoorzitter CDA Eerste Kamer

Invloedrijk CDA-bestuurder. Oud-minister en voormalig kroonprins van Ruud Lubbers. Oud-voorman Bouwend Nederland. Nu nog voorzitter van de Koninklijke Bibliotheek en president-commissaris van pensioenuitvoerder APG. Commissaris Rabo Vastgoedgroep, voorheen Bouwfonds. Lid van de raad van advies van ECP-EPN. Van huis uit politicoloog en jurist. Heeft in het verleden ontelbaar veel nevenfuncties bekleed. Was in 2006 nummer 1 in de Volkskrant Top 200.

50. [49] Victor Halberstadt (75)
Econoom en bestuurder

Wim van de Leegte (L), hier met koning Willem-Alexander. Beeld anp
Wim van de Leegte (L), hier met koning Willem-Alexander.Beeld anp

51. [47] Ab van der Touw (59)
Bestuursvoorzitter Siemens Nederland

52. [32] Heleen Dupuis (69)
Senator VVD

53. [48] Ad Scheepbouwer (70)
Investeerder

54. [33] Roger van Boxtel (60)
Bestuursvoorzitter Menzis

55. [18] Henk Brouwer (68)
Bestuursvoorzitter ABP

56. [51] Atzo Nicolaï (54)
Bestuursvoorzitter DSM Nederland

57. [52] Annemarie Jorritsma (64)
Voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten

58. [60] Kees van Lede (72)
Commissaris en bestuurder

59. [74] Jaap de Hoop Scheffer (66)
Oud-politicus en bestuurder

60. [47] Kajsa Ollongren (47)
Wethouder Amsterdam

61. [66] Volkert Doeksen (51)
Bestuursvoorzitter Alpinvest

62. [54] Pamela Boumeester (56)
Multicommissaris

63. [78] Herna Verhagen (48)
Bestuursvoorzitter PostNL

64. [--] Michaël van Straalen (58)
Voorzitter MKB Nederland

65. [65] Marjan Oudeman (56)
Collegevoorzitter Universiteit Utrecht

66. [63] Harold Goddijn (54)
Bestuursvoorzitter TomTom

67. [79] Hans Vijlbrief (51)
Thesaurier-generaal Ministerie van Financiën

68. [68] Barbara Baarsma (45)
Kroonlid SER

69. [127] Timo Huges (49)
President-directeur NS

70. [58] Jaap van Manen (64)
Multibestuurder

71. [56] Hans de Jong (57)
Directeur Philips Nederland

72. [86] Paul Schnabel (66)
Oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau

73. [70] Willem van Duin (54)
Bestuursvoorzitter Achmea

74. [--] Harry van de Kraats (48)
Algemeen directeur AWVN

75. [69] Lilian Goncalves (68)
Staatsraad

76. [67] Jaap Winter (51)
Voorzitter college van bestuur Vrije Universiteit

77. [71] Joop van den Ende (72)
Cultureel ondernemer

78. [72] Pauline van der Meer Mohr (54)
Bestuursvoorzitter Erasmus Universiteit

79. [61] Albert Jan Maat (61)
Voorzitter LTO Nederland

80. [64] Mirjam van Praag (47)
Kroonlid SER

81. [75] Peter Elverding (65)
Oud-bestuursvoorzitter DSM

82. [57] Peter van Mierlo (51)
Bestuursvoorzitter PWC

83. [--] Paul Huijts (52)
Secretaris-generaal Ministerie van Algemene Zaken

84. [55] Hans Dröge (58)
Oud-national manager Unilever Nederland

85. [76] Trude Maas-De Brouwer (68)
Commissaris en bestuurder

86. [77] Hans Kamps (62)
Voorzitter Algemene Bond van Uitzendondernemingen

87. [--] Peter Wennink (57)
CEO ASML

88. [81] Corrie Brenk-van Barneveld (54)
Voorzitter Abvakabo

89. [88] Kick van der Pol (65)
Bestuurder

90. [105] Margot Scheltema (60)
Multicommissaris

Bernard Wientjes. Beeld anp
Bernard Wientjes.Beeld anp
Paul Huijts. Beeld Erno Wientjens / Hollandse Hoogte
Paul Huijts.Beeld Erno Wientjens / Hollandse Hoogte

91. [128] Tjibbe Joustra (63)
Voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid

92. [--] Jan Kees de Jager (45)
Financieel directeur KPN

Populair oud-CDA-staatssecretaris en -minister van Financiën in de kabinetten Balkenende IV en Rutte I. Bedankte in 2012 voor het CDA-partijleiderschap en stapte uit de politiek. Benoeming dit jaar tot financieel topman bij KPN trok de aandacht omdat er na Camiel Eurlings (KLM, maar daar inmiddels weer weg) en Dick Benschop (Shell) weer een oud-bewindsman in het bedrijfsleven aan de slag ging. KPN wilde De Jager vanwege zijn contacten in Den Haag en Brussel. Critici vrezen dat het tot belangenverstrengeling kan leiden. Zo was De Jager als staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst, waarmee hij nu als CFO aan de slag moet.

De Jager, afkomstig uit het Zeeuwse Kapelle, studeerde economie en recht aan Nyenrode en de Erasmus Universiteit Rotterdam en was daarna actief in het bedrijfsleven, met het softwarebedrijf ISM dat hij als student met twee vrienden had opgericht. Zijn zakelijke activiteiten leidden na zijn benoeming tot staatssecretaris in 2007 tot een onderzoek naar administratieve onvolkomenheden (zonder resultaat). Bleek ten tijde van zijn benoeming bij KPN nog steeds aandeelhouder van ISM en er zelfs een leidende functie te hebben. Kwam in 2011 als eerste CDA'er tijdens zijn actieve politieke loopbaan uit voor zijn homoseksualiteit.

93. [97] Peter Wakkie (66)
Multicommissaris

94. [83] Tom de Swaan (68)
Multicommissaris

95. [90] Caroline Princen (48)
Bestuurder ABN-AMRO

96. [89] Robert Reibestein (58)
Commissaris en bestuurder

97. [85] Fons van Westerloo (68)
Multibestuurder

98. [87] Yvonne van Rooy (63)
Voorzitter Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

99. [93] Pauline Meurs (61)
Voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Zorg

100. [--] Sigrid van Aken (44)
Operationeel directeur Novamedia

101. [96] Hans Wiegel (73)
Oud-VVD-leider

102. [95] Bernadette Langius (54)
Lid CvB Vrije Universiteit en toezichthouder

103. [1] Bernard Wientjes (71)
Oud-voorzitter VNO NCW

Was vier jaar op rij de invloedrijkste ondernemer, als voorman van een van de laatste echte machtsbolwerken van Nederland, de werkgeversvereniging VNO-NCW. 'Snurkend VVD-lid' is tegenwoordig de eerste leerstoelhouder van de Utrecht Chair for Entrepreneurship and Leadership bij de Universiteit Utrecht. Ook voorzitter van het Rijksmuseum Fonds, de steunstichting die restauraties, wetenschappelijk onderzoek en educatieprojecten mogelijk maakt bij het succesnummer van Wim Pijbes.

104. [133] Tom Middendorp (54)
Commandent der Strijdkrachten

105. [--] Ton Büchner (49)
Bestuursvoorzitter Akzo Nobel

106. [143] Willemijn Verloop (44)
Oprichter Social Enterprise NL

107. [91] Herman Wijffels (72)
Oud-bestuursvoorzitter Rabobank

108. [125] Kees van Dijkhuizen (59)
Financieel directeur ABN-Amro

109. [92] Roderick Munsters (51)
Bestuursvoorzitter Robeco

110. [--] Guusje ter Horst (62)
Senator PvdA

111. [98] Jan Nooitgedagt (61)
President-commissaris SNS Reaal

112. [82] Leo van Wijk (68)
Vicevoorzitter Air France-KLM

113. [119] André Rouvoet (52)
Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland

114. [--] Maartin Feteris (54)
President Hoge Raad

115. [--] Manon Leijten (48)
Secretaris-generaal Ministerie van Financiën

116. [157] Rijkman Groenink (65)
Oud-bestuursvoorzitter ABN-Amro

117. [146] Marike van Lier Lels (55)
Multicommissaris

118. [111] Irene Asscher-Vonk (70)
Multicommissaris

119. [118] Wout Dekker (58)
Commissaris en bestuurder

120. [109] Ineke Dezentjé Hamming (60)
Voorzitter FME-CWM

121. [120] Herman Bolhaar (59)
Voorzitter College van procureurs-generaal

122. [122] Mariëtte Patijn (47)
CAO-coördinator FNV

123. [114] Jos Streppel (65)
President-commissaris KPN

124. [136] Alexander Wynaendts (54)
Bestuursvoorzitter Aegon

125. [123] Saskia Stuiveling (69)
President Algemene Rekenkamer

126. [94] Kees Storm (72)
Oud-bestuursvoorzitter Aegon

127. [107] Coen Teulings (56)
Oud-directeur Centraal Planbureau

128. [103] Hélène Vletter-van Dort (50)
Hoogleraar en bestuurder

129. [138] Eelco Blok (57)
Bestuursvoorzitter KPN

130. [135] Jan Louis Burggraaf (50)
Partner Allen & Overy

131. [154] Ahmed Aboutaleb (53)
Burgemeester Rotterdam

Oud-PvdA-staatssecretaris van Sociale Zaken van Marokkaanse komaf onderscheidt zich steeds meer als ouderwetse burgervader. Sprak zich afgelopen jaar meermalen stevig uit, onder meer over de aanpak van jihadistische Syriëgangers. Zag zijn stad dit jaar op tal van internationale hitlijstjes figureren dankzij spraakmakende nieuwe architectuur als de Rotterdam, het Centraal Station en de Markthal. Werd om die redenen onlangs door weekblad Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het jaar. Was eerder lid van het Nationaal Comité Inhuldiging. Vertaalt ook Arabische poëzie.

132. [167] Inge Brakman (53)
Multicommissaris

133. [113] Mirjam Sijmons (54)
Algemeen directeur Arboned

134. [144] Maarten Das (66)
Voorzitter Heineken Holding

135. [--] Marjan Minnesma (48)
Directeur stichting Urgenda

136. [145] Marry de Gaaij Fortman (49)
Partnet Houthoff Buruma

137. [--] Alex Mulder (68)
Oprichter USG People, filantroop

Voormalig uitzendmagnaat, Quote 500-lid en weldoener. Begon op 25-jarige leeftijd in 1972 met het uitzendbureau Unique, tegenwoordig de beursgenoteerde uitzender USG People. Mulder - opleiding: HBS - nam voor 2500 gulden een bedrijfje over van een mevrouw in Amsterdam-Osdorp die acht uitzendkrachten bediende. Tegenwoordig schat Quote zijn vermogen op 525 miljoen euro. Mulder bleef tot 2006 de baas en is sindsdien vooral filantroop. Steunt met de stichting AM-foundation, gekoppeld aan zijn vastgoedvehikel Amerborgh De Nieuwe Liefde, een door voormalig priester Huib Oosterhuis bedacht cultureel, religieus en politiek centrum in Amsterdam. Kocht dit jaar ook het congres- en cultuurcentrum Felix Meritis van de gemeente Amsterdam. Amerborgh betaalde 2,5 miljoen euro voor het pand aan de Keizersgracht, dat een culturele bestemming moet houden en geen hotel mag worden. Is nog commissaris van USG People, naast bestuurder van AM-foundation en Amerborgh

138. [--] Jacqueline Rijsdijk (58)
Bestuurder en commissaris

139. [115] Annemieke Roobeek (56)
Hoogleraar en commissaris

140. [--] Janus Smalbraak (47)
Bestuursvoorzitter Pon Holdings

Corien Wortmann. Beeld anp
Corien Wortmann.Beeld anp
Alex Mulder. Beeld Roger Dohmen / Hollandse Hoogte
Alex Mulder.Beeld Roger Dohmen / Hollandse Hoogte

141. [150] Wim Kuijken (62)
Regeringscommissaris voor het Deltaprogramma

142. [--] Joost Heyningen Nanninga (68)
Partnet Egon Zehnder

143. [137] Johan van der Werf (62)
Multicommissaris

144. [126] Else Bos (55)
Bestuursvoorzitter PGGM

145. [153] Hans Clevers (57)
President KNAW

146. [121] Wim van den Goorbergh (66)
Multicommissaris

147. [--] Baptiets Coopmans (49)
Bestuursvoorzitter Ziggo

148. [--] Mick den Boogert (71)
Bestuurder beschermingsconstructies

149. [142] Daniel Ropers (42)
Bestuursvoorzitter bol.com

150. [164] Mirjam de Blécourt-Wouterse (50)
Parner Baker & McKenzie

151. [--] Hans van der Noordaa (53)
Aankomend bestuursvoorzitter Delta Lloyd

152. [132] Thom de Graaf (57)
Voorzitter HBO-raad

153. [160] Chris Fonteijn
Voorzitter Autoriteit Consument & Markt

154. [189] Gerdi Verbeet (63)
Oud-voorzitter Tweede Kamer

155. [159] Catelene Passchier (60)
Bestuurder FNV

156. [112] Cateautje Hijmans van den Bergh (53)
Bestuurder en commissaris

157. [149] Willem Stevens (76)
Oud-CDA-senator

158. [169] Dick Sluimers (61)
Bestuursvoorzitter APG

159. [173] Charlotte Insinger (49)
Bestuurder

160. [156] Angelien van Kemna (57)
Hoofd beleggingen APG

161. [180] Alexander Ribbink (50)
Investeerder en bestuurder

162. [188] Martijn Sanders (69)
Voorzitter vereniging Rembrandt

163. [131] George Möller (66)
Oud-bestuursvoorzitter Robeco

164. [177] Karien van Gennip (46)
Directeur beleggingen ING

165. [--] Corien Wortmann-Kool (55)
Oud-Europarlementariër CDA

166. [184] Yoeri Albrecht (47)
Directeur de Balie Amsterdam

167. [168] Joop Daalmeijer (68)
Voorzitter Raad van Cultuur

168. [151] Wim Kok (76)
Minister van Staat

169. [171] Sybilla Dekker (72)
Oud-minister van VROM

170. [194] Maarten Hajer (52)
Directeur Planbureau voor de leefomgeving

171. [130] Piet Klaver (69)
Multicommissaris

172. [186] Marleen Barth (50)
Fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer

173. [42] Camiel Eurlings (41)
Oud-president-directeur KLM

Voormalig wonderkind van het CDA, in het koningsdrama van het jaar ontslagen als president-directeur van de KLM. Sprak deze week daarom over Sven Kramer: die nam ook de verkeerde baan. 'Het is een gekke vergelijking. Maar hij moest vier jaar wachten op een nieuwe kans. Ik heb wat dat betreft een mooiere positie. Ik kan dat sneller rechtzetten.' Dat is nog de vraag, want na zijn ontslag werd de Limburger in de publiciteit afgemaakt: hij was er nooit, zou last hebben van driftbuien en had als baas van de kwakkelende KLM nooit ook nog IOC-bestuurder mogen worden, ook al was dat op verzoek van Willem-Alexander . Het CDA heeft zijn oud-minister en - europarlementariër even niet nodig, maar zolang de Spelen in Nederland in 2028 niet helemaal zijn uitgesloten, telt Eurlings nog mee.

174. [182] Ila Kasem (47)
Directeur Van de Bunt

175. [176] Jozias van Aartsen (66)
Burgemeester Den Haag

176. [147] Frits Bolkestein (81)
Oud-Eurocommissaris

Nestor van de Volkskrant Top 200. Weinig functies meer (voorzitter curatorium Prof.Mr. B.M. Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en lid curatorium "Benedictus de Spinoza Stichting", dat onder meer lezingen rond de liberale filosofie organiseert), maar nog wel invloedrijk. Werd vanuit het bedrijfsleven (Shell) staatssecretaris van buitenlandse handel in het eerste kabinet Lubbers. Daarna onder meer minister, politiek leider (vanuit de Tweede Kamer), waarbij het integratiedebat op de politieke agenda plaatste en Eurocommissaris voor de interne markt, van 1999 tot 2004. Zat van 1945 tot 1951 op het Barlaeus. Memoires - Cassandra tegen wil en dank - verschenen vorig jaar als feuilleton in Elsevier.

177. [129] Gerard Kleisterlee (68)
Oud-bestuursvoorzitter Philips

178. [175] Martijn Snoep (46)
Managing partner De Brauw

179. [141] Henk Scheffers (66)
Multicommissaris

180. [134] Femke Halsema (48)
Oud-politicus en bestuurder

Camiel Eurlings. Beeld anp
Camiel Eurlings.Beeld anp
Frits Bolkestein. Beeld anp
Frits Bolkestein.Beeld anp

181. [187] Karl Guha (60)
Bestuursvoorzitter Van Lanschot

182. [101] Niek Hoek (58)
Scheidend bestuursvoorzitter Delta Lloyd

183. [190] Jacques Schraven (72)
Commissaris en bestuurder

184. [198] Ankie Broekers-Knol (68)
Voorzitter Eerste Kamer

185. [200] Thessa Menssen (47)
Financieel directeur BAM groep

186. [165] Esther-Mirjam Sent (47)
Econoom en PvdA-senator

187. [193] Farid Tabarki (38)
Oprichter/eigenaar Studio Zeitgeist

'Tijdgeestonderzoeker', trendwatcher van het jaar in 2012/2013. Doet met Studio Zeitgeist sinds 2000 onderzoek naar onder meer radicale decentralisatie, radicale transparantie, (social) media, het nieuwe werken, de toekomst van financiële dienstverlening, energie(opwekking), onderwijs, open data, privacy, voedsel(productie), 3D printen, marketing/PR en de kernelementen van het nieuwe economische en maatschappelijke systeem. Presenteerde tv-programma's als MTV Coolpolitics en 'Durf te Denken, van Socrates tot Sartre'. Columnist van Het Financieele Dagblad. Bestuurslid van de Stichting Democratie en Media, dat onlangs meehielp bij de overname van NRC Media, en van omroep Human. Zit in het curatorium van De Baak, het opleidingscentrum van VNO-NCW.

188. [197] Paul van der Heijden (65)
Bestuurder

189. [192] Tineke Bahlmann (64)
Bestuurder

190. [195] Ronald Prins (45)
Directeur Fox IT

Farid Tabarki. Beeld www.studiozeitgeist.eu
Farid Tabarki.Beeld www.studiozeitgeist.eu

191. [179] Karla Peijs (70)
Oud-politica en bestuurder

192. [178] Ewald Kist (70)
Oud-bestuursvoorzitter ING

193. [196] Willemijn Maas (54)
Bestuurder

194. [191] Pieter Broertjes (62)
Burgemeester Hilversum

195. [140] Paul Rosenmöller (58)
Bestuurder en programmamaker

196. [163] Gert-Jan Kramer (72)
Oud-bestuursvoorzitter Fugro

197. [181] Cees Veerman (65)
Oud-politicus en bestuurder

198. [99] Guido van Woerkom (59)
Oud-hoofddirecteur ANWB

199. [172] Sadik Harchaoui (41)
Voorzitter raad voor maatschappelijke ontwikkeling

200. [--] Kees Vendrik (51)
Lid Nationale Rekenkamer

Guido van Woerkom. Beeld anp
Guido van Woerkom.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden