De Volkskrant

DE afgelopen week is door berichtgeving in het NOS Journaal verwarring ontstaan over de koers van de Volkskrant. Gesuggereerd werd dat onze krant op aandrang van de directie een duidelijk andere richting zou gaan inslaan dan op dit moment het geval is....

Voor die vrees is geen grond; de Volkskrant is niet van plan te tornen aan zijn identiteit, noch aan zijn kwaliteitsstandaard. Van de gevreesde popularisering, als zou onze krant een tweede Telegraaf worden, kan eenvoudigweg geen sprake zijn. De opvatting dat zo'n radicale koerswijziging ongewenst is, wordt niet alleen gedeeld door de redactie, maar ook door de raad van bestuur van PCM, onze uitgever.

PCM heeft aangegeven dat er 'een zorgvuldig portfoliobeleid' moet komen voor de PCM-kranten waarbij de 'bestaande identiteiten' het uitgangspunt vormen. De raad van bestuur volgt hier het advies van oud-KLM-topman Bouw over de toekomst van het bedrijf. Hoe ook een nadere positionering van de PCM-kranten mag uitpakken, aan de bestaande identiteit van de Volkskrant wordt door de redactie grote waarde toegekend. Ook de redactionele onafhankelijkheid is en blijft onomstreden.

Het rapport-Bouw gaat, anders dan wel is gesuggereerd, niet in op de vraag wat het nieuw te ontwerpen portfoliobeleid voor afzonderlijke krantentitels zal betekenen. De suggestie dat het Algemeen Dagblad een sportkrant zou worden en de Volkskrant een populair medium, is afkomstig uit een intern memo van de redactieraad van de Volkskrant, waarin deze vrees werd verwoord. We betreuren dat dit document in de publiciteit terecht is gekomen.

Het is op zichzelf een zekere geruststelling dat de Volkskrant volgens de raad van bestuur zichzelf kan blijven. Wel is de inhoud van het portfoliobeleid ons nog onduidelijk - en dat verklaart de vrees van de redactieraad.

Wat ons voor ogen staat en zal blijven staan, is een krant die de lezers eerlijk en zo veelzijdig mogelijk wil informeren. Een krant die vooruitstrevend wil zijn en wil opkomen voor verdrukten en ontrechten, zoals in onze identiteitsverklaring is vastgelegd. Het brengen van nieuws is de primaire functie van de krant. Daarnaast zien Volkskrant-journalisten het ook als hun taak het nieuws te duiden, achtergronden en ontwikkelingen te belichten, trends te signaleren en verstrooiing te bieden. En dat alles met inachtneming van de zorgvuldigheid, toon en stijl die u, als lezer, van ons gewend bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden