De Volkskrant

Op 8 mei 1945 is het zover. De Volkskrant nieuwe stijl rolt van de pers. 'Gods beste zegen', schrijft staatskundig hoofdredacteur Romme op het eerste exemplaar....

De krant is het resultaat van maandenlang overleg in het diepste geheim. Slewe, Romme (voormalig minister van Sociale zaken), Asberg (uitgever) en Mertens (jurist) troffen elkaar geregeld de afgelopen maanden. In een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal, de krantenstraat van Nederland, bereidden ze de uitgave van een 'machtige katholieke' krant voor. Haast niemand mag het nog weten, want als de nazi's er lucht van krijgen is het met hen gedaan. Tijdens de vergaderingen verstoppen ze hun documenten in een krant. Voor het geval de Duitsers binnenvallen.

Het katholieke arbeidersblad was ruim drie jaar daarvoor verdwenen na protestachties van medewerkers en abonnees.

De nazi's hadden de hoofdredacteur van de krant vervangen. Dat pikten de journalisten niet. Massaal dienden ze hun ontslag in. Abonnees zegden, op advies van de bisschoppen, en masse op. Het laatste nummer verscheen op 4 oktober 1941. De oplage was gekelderd van 25 duizend naar vierduizend exemplaren.

Na de oorlog moet het allemaal anders, besluiten de initiatiefnemers. De Volkskrant wordt een landelijk ochtendblad, gezeteld in Amsterdam. Het dagblad voor katholiek Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden