De Volkskrant zakt voor haar examenrubriek

De Volkskrant heeft geen beste beurt gemaakt bij een heleboel scholieren die de afgelopen weken eindexamen hebben gedaan. Vooral de havisten en vwo'ers waren nogal verbaasd dat 'hun' krant nauwelijks iets schreef over hún eindexamens....

Jos Klaassen

Scholiere Eva Kalkhoven (vwo) had zich erop verheugd om, nu zij zelf examen moest doen, in de krant te kunnen lezen wat anderen van het examen hadden gevonden. Ook zij reageerde teleurgesteld: 'Mijn examen is al bijna afgelopen en er heeft nog niet één examen ingestaan dat ik ook heb gedaan.' Zij wist weliswaar dat dit jaar het vmbo voor het eerst centraal examen deed. Maar dat leek haar geen reden om de havo en het vwo dan maar over te slaan. 'Dat is namelijk niet zo leuk voor havo- en vwo-scholieren.'

'Een kleine teleurstelling', vond ten slotte Maartje Collignon het, dat zij 's ochtends in de Volkskrant geen enkele reactie had aangetroffen op de examens scheikunde, economie of Nederlands. 'Denkt de Volkskrant nou echt dat het alleen vmbo-leerlingen zijn die in de krant naar artikelen zoeken over het centraal schriftelijk?' protesteerde zij tegen de aanpak, dit jaar, door de redactie.

Aanvankelijk had de onderwijsredactie in 2003 in de krant zelfs enkel en alleen aan het fenomeen vmbo-eindexamens aandacht willen besteden. Zij had daarvoor journalistieke argumenten: de vmbo-eindexamens vinden dit jaar voor de allereerste keer op nationaal niveau plaats. En dat is nieuws. Want nu kunnen de lezers eens een goed inzicht krijgen waar het bij het vmbo om gaat, doordat ze zien wat die leerlingen allemaal moeten weten en kunnen voor hun eindexamens. Wat mij betreft hadden de besprekingen in de examenrubriek over het vmbo, zoals nu in de Volkskrant stonden, daarom ook wel wat pittiger en inhoudelijker mogen zijn.

Want een ander goed argument van de onderwijsredactie was dat het vmbo bij de Volkskrant-lezers ten onrechte zo'n slecht imago heeft. Over het vmbo wordt vaak laatdunkend gedacht en gepraat. De gemiddelde lezer van de Volkskrant mag volgens onderwijsredactrice Margreet Vermeulen dan wel hoger opgeleid heten. 'Het neemt niet weg dat hij vaak te maken heeft met mensen als kappers, doktersassistenten, chrècheleidsters enzovoorts. Zíj zijn de ruggengraat van onze economie', vindt zij. Zij gelooft dat bij veel mensen 'een zekere angst' leeft voor het vmbo. 'Dat is ten onrechte. Ook vmbo-leerlingen zijn doodnormale kinderen.'

Zoals de geïnteresseerde lezers intussen hebben gemerkt, wordt in de examenrubriek toch ook weer aandacht besteed aan de havo- en vwo-examens. Dat gebeurde nadat op de redactie bij nader inzien bezwaren waren gerezen over de exclusieve aandacht die de vmbo-examens kregen.

De jaarlijks terugkerende examenrubriek wordt namelijk ook beschouwd als service aan de lezers, en zeker aan de scholieren die de examens doen. Margreet Vermeulen vindt het servicegehalte van zo'n rubriek overigens betrekkelijk. In de examentijd heeft de krant dagelijks slechts ruimte voor een piepkleine selectie uit de vele examenvakken. 'De kans dat scholieren iets te lezen krijgen over hun eigen examen, is erg klein. Als je service wil bieden, moet je eigenlijk alle examenvakken van alle schoolsoorten bespreken', meent zij.

Waarschijnlijk zou de Volkskrant zo'n service alleen op haar internetsite kunnen geven. Maar navraag bij onze internetredactie leert dat zo'n uitgebreide aanpak veel te veel mankracht zou eisen en te duur zou worden.

Wat natuurlijk op geen enkele manier valt goed te praten, is dat de Volkskrant haar lezers tevoren helemaal niet heeft geïnformeerd over de plannen om bij de eindexamens 2003 de rubriek uitsluitend te wijden aan het vmbo en waarom de krant dat wilde.

En het is naar de lezers toe evenmin fraai dat in de examenrubriek eerst alles alleen over het vmbo blijkt te gaan, waarna - halverwege de rit - een ommezwaai wordt gemaakt en ook weer aandacht wordt besteed aan de eindexamens voor havo en vwo. Iedereen begrijpt dat scholieren die dit jaar eindexamen deden, er radeloos van werden. Zo'n zwalkende koers van de Volkskrant verdient dus maar één oordeel: gezakt!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden