De Volkskrant voorspelt: dit wordt het nieuws in 2018

Ook zo benieuwd naar het nieuwe jaar? De Volkskrant werpt een blik in de toekomst. Het wordt vrede in Syrië, Twitter wordt versmaad en Tom Dumoulin wint toch de Tour.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Referendum 'sleepwet' haalt nipte meerderheid

De stemming in de coalitie - 'referenda deugen niet en moeten weg' - is er niet naar, maar op initiatief van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff trekt het kabinet toch de stoute schoenen aan: het gaat volop campagne voeren om de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten aan een meerderheid te helpen bij het raadgevend referendum van 21 maart. De strategie is simpel: de nieuwe wet is nodig om terroristen te stoppen. Tot hun niet geringe verbazing merken premier Rutte en CDA-voorman Buma dat die boodschap doel treft: geholpen door de koppeling aan de gemeenteraadsverkiezingen (en een navenant hoge opkomst) krijgt de 'sleepwet' van een nipte meerderheid het groene licht. In de euforie van de dagen daarna komt in het Torentje nog even de vraag op of het referendum toch mag blijven, maar dat vindt Buma net iets té opportunistisch: de coalitie stemt de referendumwet eensgezind weg.

De 'sleepwet' krijgt van een nipte meerderheid het groene licht. Beeld Bas van der Schot
De 'sleepwet' krijgt van een nipte meerderheid het groene licht.Beeld Bas van der Schot

Trump blijft aan, als 'lame duck'

President Trumps handen jeuken: het liefst zou hij speciaal aanklager Robert Mueller ontslaan. Onder druk van zijn adviseurs ziet hij daarvan af: het ontslag van FBI-chef James Comey was ook al geen goed idee. Mueller zet zijn onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en de Russen tot diep in het jaar voort. Hij vangt enkele kleine vissen, maar voor de impeachmentprocedure tegen Trump waarop de Democraten hopen is het niet genoeg. Wel lijden de Republikeinen een gevoelige nederlaag bij de Congresverkiezingen in november. Ze raken de meerderheid in de Senaat kwijt, waardoor president Trump politiek half verlamd raakt.

De Republikeinen lijden een gevoelige nederlaag bij de Congresverkiezingen in november. Beeld Bas van der Schot
De Republikeinen lijden een gevoelige nederlaag bij de Congresverkiezingen in november.Beeld Bas van der Schot

Poetin krijgt zijn trekken thuis

Het internationale onderzoeksteam JIT rondt het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 af. De uitkomst is pijnlijk voor het Kremlin en president Poetin: een aantal hoge Russische officieren wordt aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het leveren van de Buk-installatie waarmee het vliegtuig werd neergehaald én de pogingen de toedracht te verdoezelen. De EU komt onder zware druk te staan nieuwe sancties af te kondigen tegen Rusland. Amerikaanse advocaten gebruiken het bewijsmateriaal dat het JIT heeft verzameld voor een civiele procedure tegen Rusland, waarin ze namens de nabestaanden honderden miljoenen aan smartengeld eisen.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Idris (17) vloert Het kabinet

Gesteund door zijn voetbalclub, zijn klasgenoten en de lokale VVD-burgemeester vecht de 17-jarige Idris uit Syrië tegen uitzetting. Zijn vader heeft volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst gelogen over hun achternaam, en Homs is veilig genoeg. Maar Idris, die op zijn 12de met zijn ouders en twee zusjes in Friesland belandde, wil niet terug. Hij gaat volgend jaar naar 6 vwo en wil daarna werktuigbouwkunde in Groningen studeren.

Het ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind keert zich publiekelijk tegen Idris' uitzetting. Hij vindt dat de jongen na bijna vijf jaar al zo geworteld is in Nederland dat hij mag blijven. Tot verrassing van VVD en CDA schaart CU-voorman Segers zich achter Voordewind. Hij ziet het als een moreel falen van Nederland dat Idris weg moet. Als ook de CU-leden dat standpunt massaal delen maar het kabinet geen krimp geeft, stapt Segers uit de coalitie.

#ikbenhetzat: Nederland wordt twittermoe

Na weer een Twitterrel waarbij Gordon en Johan Derksen elkaar in de haren vliegen en zelfs politici in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen pogen een bijdehand standpunt in te nemen, krijgen de hashtags twexit en ikbenhetzat vleugels. Pseudo-bekende Nederlanders stoppen met sociale media en houden hun voorspelbare bubbelmening nu eens voor zich. Wie alsnog een hoax doorstuurt, krijgt geen online-standje voor de bühne, maar wordt gewoon ontvolgd of geblokkeerd. Wat de nieuwe trend is bij de afgekickte twitteraars, weet op dat moment niemand. Maar aan het einde van het jaar blijkt de verkoop van nonfictieboeken in de lift te zitten, is het theaterbezoek gestegen en noteren diverse oude media stijgende oplages.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

D66 krijgt in steden forse klappen

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kijken in maart niet echt vrolijk terug op de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD heeft nog het geluk dat de PVV en Forum voor Democratie maar beperkt meedoen bij de verkiezingen. Het CDA houdt zich redelijk staande door de nationalistische koers van Buma. En de ChristenUnie heeft gewoon trouwe kiezers. Maar D66 krijgt in de grotere steden forse klappen en ziet zijn kiezers weglopen naar GroenLinks en PvdA. Partijleider Pechtold begrijpt dat het kabinet zijn groene en sociale plannen beter moet uitventen. Hij verordonneert partijgenoot Stientje van Veldhoven (Milieu) om de luchtkwaliteit in de steden per direct sterk te verbeteren, en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) om een studie naar het basisinkomen te versnellen.

D66 krijgt in de grotere steden forse klappen en ziet zijn kiezers weglopen naar GroenLinks en PvdA. Beeld Bas van der Schot
D66 krijgt in de grotere steden forse klappen en ziet zijn kiezers weglopen naar GroenLinks en PvdA.Beeld Bas van der Schot

We gaan weer staken!

Door de crisis en de flexibilisering is staken compleet uit de mode geraakt (vorig jaar slechts 25 keer), maar in 2018 zijn de bordjes verhangen. De werkloosheid daalt tot een zorgwekkend laag niveau en de krapte op de arbeidsmarkt groeit explosief. Daarmee kan de werknemer, die de afgelopen jaren bitter weinig terugzag van de stijgende winsten, eindelijk weer eens eisen stellen. De successen bij Unox en de leraren smaken naar meer; wie niet horen wil, moet maar voelen. Direct in januari gaan het streekvervoer en de KLM (het cabinepersoneel) ouderwets plat, daarna roeren de leraren zich opnieuw en zijn er acties bij Tata Steel in IJmuiden. De winsten gaan pieken, het aantal stakingen ook.

Direct in januari gaan het streekvervoer en de KLM (het cabinepersoneel) ouderwets plat, daarna roeren de leraren zich opnieuw en zijn er acties bij Tata Steel in IJmuiden. Beeld Bas van der Schot
Direct in januari gaan het streekvervoer en de KLM (het cabinepersoneel) ouderwets plat, daarna roeren de leraren zich opnieuw en zijn er acties bij Tata Steel in IJmuiden.Beeld Bas van der Schot

Politicus van het jaar: Arjen Lubach

Als de redactie van Zondag met Lubach bij wijze van satirische interventie een politieke partij opricht (ZML, met als lijsttrekker Arjen Lubach, slogan: Iedere Dag Een Lubach-Dag!, poster: een naakte Lubach die door een weiland vol koeien rent) blijkt die al in de eerste peilingen enorme bressen in het traditionele partijkartel te slaan. Het eerste filmpje in de Zendtijd voor Politieke Partijen breekt alle viral-records. De lijsttrekker van de programmaloze partij wordt in een jaar zonder parlementsverkiezingen door het panel van EenVandaag tot Politicus van het Jaar gekozen. Enkele dagen later geeft ZML de hele partijkas aan Serious Request en heft zichzelf op.

De poster van ZML: een naakte Lubach die door een weiland vol koeien rent. Beeld Bas van der Schot
De poster van ZML: een naakte Lubach die door een weiland vol koeien rent.Beeld Bas van der Schot

Een vrouw als gezant in Den Haag

Kroonprins Mohammad bin Salmanvan Saoedi-Arabië zet zijn hervormingsbeleid voort. Een vrouw wordt benoemd als ambassadeur in Den Haag. De prins maakt het land minder afhankelijk van olie en brengt een hybride auto op de wereldmarkt. Door het opheffen van het bioscoopverbod neemt de Saoedische cinema een hoge vlucht. In Jeddah opent een Saoedische versie van De Efteling, met een veertig keer zo grote Fata Morgana. Ook het aantal doodstraffen bereikt een recordhoogte.

Kroonprins Mohammad bin Salmanvan Saoedi-Arabië zet zijn hervormingsbeleid voort. Beeld Bas van der Schot
Kroonprins Mohammad bin Salmanvan Saoedi-Arabië zet zijn hervormingsbeleid voort.Beeld Bas van der Schot

Dumoulin wint toch de tour

Tom Dumoulin, die tot onbegrip van veel wielerliefhebbers de Giro boven de Tour verkoos, komt in de derde etappe in Italië tijdens een massasprint ten val. Hij ziet het - met pleisters en verband - nog een paar dagen aan maar stapt dan af. Zo vindt hij zichzelf in juli toch terug in de Tour, die voor hem openligt; Chris Froome ontbreekt vanwege een astma-akkefietje. Dumoulin vreest parcours noch tegenstander. Wat hem wel tegenstaat, is het mediaspektakel. Hij neemt zich voor de gele trui zo lang mogelijk te mijden, in de hoop weinig energie te hoeven verspillen aan vragen, meningen en camera's. Op de voorlaatste dag, bij de tijdrit van 31 kilometer, bedraagt zijn achterstand op geletruidrager Quintana anderhalve minuut. Betaalt zijn riskante strategie zich uit? Jan Janssen won de Tour van 1968 op de slotdag, hoort Dumoulin tot vervelens toe. Dat gezeur over vijftig jaar geleden moet afgelopen zijn, besluit hij.

Dumoulin vreest parcours noch tegenstander. Beeld Bas van der Schot
Dumoulin vreest parcours noch tegenstander.Beeld Bas van der Schot

Islamitische Staat duikt op in india

Het kalifaat wordt in februari definitief vernietigd in Irak en Syrië, maar Islamitische Staat vindt een nieuwe uitvalsbasis in het Zuid-Aziatische subcontinent, een gebied met 560 miljoen moslims. In India plegen IS-cellen aanslagen op hindoetempels. Hindoenationalisten nemen wraak op moskeeën. De verhoudingen tussen hindoes en moslims komen op scherp te staan, ook in buurland Pakistan. IS spint hier garen bij. In Afghanistan verovert IS steeds meer gebied op de Taliban, die in oktober ten einde raad luchtsteun vragen - en krijgen - van het Amerikaanse leger. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi betrekt de vroegere grot van Osama bin Laden in Tora Bora.

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi betrekt de vroegere grot van Osama bin Laden in Tora Bora. Beeld Bas van der Schot
IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi betrekt de vroegere grot van Osama bin Laden in Tora Bora.Beeld Bas van der Schot

Theresa May gaat, Johnson komt

In het najaar ligt er een handelsakkoord op hoofdlijnen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, dat tijdens de overgangsperiode na 2019 verder wordt uitgewerkt. Premier Theresa May houdt daarna, onder druk van haar partij, de eer aan zichzelf. Favoriet om haar op te volgen is de Schotse Ruth Davidson, die inmiddels een Engels kiesdistrict heeft gevonden. Ze levert een harde strijd met Boris Johnson, voor wie het de laatste kans is om premier te worden en 'de Brexit te redden'. Het succes van Engeland op het WK Voetbal in Rusland is een lichtpunt in een jaar vol politieke turbulentie en economisch onbehagen.

Theresa May houdt, onder druk van haar partij, de eer aan zichzelf. Beeld Bas van der Schot
Theresa May houdt, onder druk van haar partij, de eer aan zichzelf.Beeld Bas van der Schot

Zeker duizend planeten ontdekt

Zijn we alleen in het heelal? Hoe uniek is de aarde? In maart 2018 brengt de Nasa zijn nieuwe ruimtetelescoop Tess per raket in stelling. Net als voorganger Kepler speurt Tess naar exoplaneten - planeten bij andere sterren. Daar zitten ook tweelingzusjes van de aarde tussen. Wie weet kan er op zo'n wereld iets leven. Kepler ontdekte in de afgelopen acht jaar 4496 kandidaat-planeten; ruim de helft daarvan is inmiddels bevestigd. Maar Tess is veel gevoeliger. In twee jaar tijd gaat hij op zoek bij een half miljoen sterren. We durven de voorspelling wel aan dat hij vóór het eind van het jaar al minstens duizend keer beet heeft. Met daartussen, vooruit, vijftien nieuwe planeten die op de aarde lijken en waar de temperatuur geschikt is voor leven.

In maart 2018 brengt de Nasa zijn nieuwe ruimtetelescoop Tess per raket in stelling. Beeld Bas van der Schot
In maart 2018 brengt de Nasa zijn nieuwe ruimtetelescoop Tess per raket in stelling.Beeld Bas van der Schot

Links en rechts stuivertje wisselen in Latijns-Amerika

Latijns-Amerika staat een golf van presidentsverkiezingen te wachten - van Mexico tot Argentinië, Brazilië en Colombia gaan de kiezers in 2018 naar de stembus. Was er eerder een linkse lente op het continent, nu staan (net als eerder in Amerika en Europa) de schijnwerpers op de outsiders. In Brazilië gaat de extreem-rechtse Jair Bolsonaro er in het najaar met de winst vandoor. In Mexico verslaat juist de linkse kandidaat Andrés Manuel López bij zijn tweede poging de rechtse tegenstanders.

In Brazilië gaat de extreem-rechtse Jair Bolsonaro er in het najaar met de winst vandoor. Beeld Bas van der Schot
In Brazilië gaat de extreem-rechtse Jair Bolsonaro er in het najaar met de winst vandoor.Beeld Bas van der Schot

China First, America second

Tot schrik van de achterban van president Trump eist China het leiderschap van de wereld op: dat was niet de bedoeling van America First! Maar China laat vol zelfvertrouwen zijn spierballen rollen. De Chinese president Xi Jinping daagt de VS uit door nog meer bases aan te leggen op betwiste eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Daarbij maakt hij handig gebruik van Trumps zwakke plek: de Amerikaanse president heeft hem nodig om Noord-Korea in toom te houden. Onder zware druk van de Chinezen staakt Kim Jong-un de kernproeven, maar meer krijgt Trump niet gedaan. 'Little Rocket Man' houdt zijn kernbommen.

China laat vol zelfvertrouwen zijn spierballen rollen. Beeld Bas van der Schot
China laat vol zelfvertrouwen zijn spierballen rollen.Beeld Bas van der Schot

Grapperhaus moet aftreden

Drie bewindslieden en een Kamervoorzitter werden al vermorzeld tussen de malende tanden van het nauwelijks te temmen beest Veiligheid en Justitie. Een esthetische ingreep - V en J werd J en V - kan nieuwe onrust rond het megadepartement niet voorkomen.

Zo uitgesproken als de jurist Ferdinand Grapperhaus (CDA) was in tweets en blogs, zo voorzichtig is hij als minister. Veelzeggend was zijn weifelende optreden toen begin december het onderzoeksinstituut WODC onder vuur kwam te liggen. 'Dat mag steviger!', reageerde coalitiepartner D66.

Terugkerende Syriëgangers en recidiverende tbs'ers bezorgen hem een stormachtig begin van 2018, een spook uit zijn eigen verleden (een tuchtzaak in februari) roept vragen op in de Kamer. Na de zomer - te laat - meldt het ministerie dat een buitenlandse mogendheid is doorgedrongen in Nederlandse computersystemen. In een verhit Kamerdebat kiest D66 de kant van de oppositie. Voordat het op stemmen aankomt, houdt Grapperhaus de eer aan zichzelf.

Zo uitgesproken als de jurist Ferdinand Grapperhaus (CDA) was in tweets en blogs, zo voorzichtig is hij als minister. Beeld Bas van der Schot
Zo uitgesproken als de jurist Ferdinand Grapperhaus (CDA) was in tweets en blogs, zo voorzichtig is hij als minister.Beeld Bas van der Schot

Burgermoeder in de hoofdstad

Amsterdam wil graag een burgermoeder aan het roer. Maar door de politieke versplintering in de hoofdstad (met Denk, Forum voor Democratie en de partij van Sylvana Simons) heeft de selectiecommissie grote moeite om een geschikte kandidaat te vinden als opvolger van de geliefde Eberhard van der Laan. GroenLinks heeft de sterkste papieren, maar de gedoodverfde kandidaat Femke Halsema trekt zich terug na twijfels over haar bestuurlijke capaciteiten. D66 staat buitenspel doordat andere partijen gruwelen van de prestaties in het college in de afgelopen vier jaar. Het gedecimeerde PvdA brengt tevergeefs oud-minister Jet Bussemaker in stelling. Dan is er opeens oud-minister Edith Schippers. Weliswaar is zij van de 'rechtse' VVD, maar met haar progressieve uitspraken over voltooid leven en vrouwenemancipatie weet ze de linkse hoofdstad voor zich te winnen.

Edith Schippers wordt de burgermoeder van Amsterdam. Beeld Bas van der Schot
Edith Schippers wordt de burgermoeder van Amsterdam.Beeld Bas van der Schot

Hagenaar krijgt Big Pharma klein

Wat een moedige man, de apotheker uit de Haagse Transvaalbuurt die in zijn eentje de macht van de farmaceutische industrie wil breken. Paul Lebbink kondigde onlangs aan dat hij een peperduur medicijn tegen taaislijmziekte zelf gaat bereiden; de grondstoffen bestelde hij in China. De fabrikant van het medicijn hield zich tot nu toe stil, maar zal ongetwijfeld een rechtszaak aanspannen zodra in Den Haag de medicijnen over de toonbank gaan. Nog net op tijd wijzigt de minister van Economische Zaken, onder druk van de Tweede Kamer, de Rijksoctrooiwet zodat apothekers worden vrijgesteld en medicijnen mogen namaken, zij het alleen voor hun eigen patiënten. En zo pakt die Haagse durfal toch zijn winst op Big Pharma.

De Haagse durfal pakt toch zijn winst op Big Pharma. Beeld Bas van der Schot
De Haagse durfal pakt toch zijn winst op Big Pharma.Beeld Bas van der Schot

Rode duivels winnen in rusland

De Belgische voetbalsterren uit de Premier League maken bij de nationale ploeg eindelijk de verwachtingen waar. Door de geniale ingevingen van spelmaker Kevin De Bruyne, bij Manchester City uitgegroeid tot de beste voetballer ter wereld, is België een onvoorspelbaar ensemble dat traditionele voetbalgrootmachten schrik aanjaagt. Panama, Tunesië en Engeland worden in de groepsfase opgerold, vervolgens stoomt de ploeg van Dries Mertens, Eden Hazard en Romelu Lukaku door naar de finale tegen Duitsland. BBC-commentator Gary Lineker komt voor de eindstrijd met een variant op zijn befaamde uitspraak: 'Voetbal is een simpel spel. 22 mannen schoppen de bal 90 minuten in de rondte en op het einde winnen niet de Duitsers maar de Belgen.'

België is een onvoorspelbaar ensemble dat traditionele voetbalgrootmachten schrik aanjaagt. Beeld Bas van der Schot
België is een onvoorspelbaar ensemble dat traditionele voetbalgrootmachten schrik aanjaagt.Beeld Bas van der Schot

Directeur stedelijk komt terug

De grootste comeback van 2018 doet zich voor in de wereld van de schone kunsten: Beatrix Ruf keert terug als directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. In oktober dwong de raad van toezicht haar tot opstappen omdat ze zou hebben bijverdiend met kunstadvies. Merkwaardig genoeg gelastte de raad toen ook meteen een onafhankelijk onderzoek naar 'het hele proces' rond haar vertrek. Dit blijkt een dolkstoot in eigen rug te zijn. Ruf valt belabberde communicatie te verwijten, maar niet dat ze heeft bijgeklust zonder dat de raad daarvan wist of had kunnen weten. De toezichthouders zullen zelf moeten inrukken. Ruf raus - Ruf rules.

Ruf valt belabberde communicatie te verwijten, maar niet dat ze heeft bijgeklust zonder dat de raad daarvan wist of had kunnen weten. Beeld Bas van der Schot
Ruf valt belabberde communicatie te verwijten, maar niet dat ze heeft bijgeklust zonder dat de raad daarvan wist of had kunnen weten.Beeld Bas van der Schot

Olympische drieslag blijft een droom

Bij zijn vierde Winterspelen streeft Sven Kramer naar driemaal goud, een zelf gekozen missie die driemaal eerder mislukte. Winst op de 5 en 10 kilometer en ploegenachtervolging is zijn doel. De voortekenen zijn ongunstig. Hij verloor zijn wereldrecords aan de Canadees Ted-Jan Bloemen en werd bij het olympische kwalificatietoernooi verrast door de 33-jarige agrariër Bob de Vries. Op de olympische 5 kilometer kan De Vries zijn stunt niet herhalen, het eerste goud van Kramer is binnen. Maar op de 10 kilometer rijdt Bloemen een toptijd. Kramer voelt meteen dat zijn laatste kans op de drieslag is verkeken. Zijn wanhoop zet hij om in agressie. Halverwege de race moet hij boeten voor zijn snelle openingsronden. Huilend legt hij de laatste meters af.

Sven Kramer legt huilend de laatste meters af. Beeld Bas van der Schot
Sven Kramer legt huilend de laatste meters af.Beeld Bas van der Schot

Toch meer geld onderwijs

De leraren van PO in actie beginnen het jaar nog hoopvol met een estafettestaking in de twaalf provincies. Elke week gaan de scholen in een andere provincie dicht om de eis voor meer geld in het onderwijs kracht bij te zetten. De ouders beginnen echter vaker te morren over de extra vrije dagen en ook in de publieke opinie krijgen de stakers vaker te horen dat ze niet zo moeten zeuren nu de cao 4,5 procent salarisstijging oplevert. De actie lijkt in de zomer een stille dood te sterven, totdat het lerarentekort na de zomervakantie tientallen scholen noopt tot het naar huis sturen van kinderen. Voor deze nijpende problemen weet minister Slob voor de begroting van 2019 toch extra geld te vinden.

Het lerarentekort leidt na de zomervakantie tientallen tot het naar huis sturen van kinderen. Beeld Bas van der Schot
Het lerarentekort leidt na de zomervakantie tientallen tot het naar huis sturen van kinderen.Beeld Bas van der Schot

Statushouders keren huiswaarts

Bij de Syrische ambassade in Brussel staan plotseling wachtrijen met honderden nieuwe Nederlanders. Eerst willen de statushouders terug naar hun geboorteland voor familiebezoek. Maar als ze merken dat de burgeroorlog echt voorbij is, durven de eerste Syrische Nederlanders weer terug te keren naar Damascus en Aleppo. Vooral hoogopgeleide statushouders die gefrustreerd zijn geraakt door de lange en ingewikkelde inburgeringprocedures, vertrekken. Met behulp van westerse geldschieters willen ze het land opbouwen. In het machtsvacuüm slagen ze daar wonderbaarlijk snel in. Hun succesverhalen worden breed uitgemeten door het Nederlandse kabinet, waarna nieuwe 'gelukszoekers' ook de sprong wagen.

De eerste Syrische Nederlanders durven weer terug te keren naar Damascus en Aleppo. Beeld Bas van der Schot
De eerste Syrische Nederlanders durven weer terug te keren naar Damascus en Aleppo.Beeld Bas van der Schot

Unilever kiest toch voor londen

Tot na de zomer mag minister-president Mark Rutte hoop houden op het hoofdkantoor van Unilever, maar daarna valt het doek. De Brits-Nederlandse multinational kiest voor Londen, en niet voor Rotterdam. Het is een klap in het gezicht van Rutte die, na overleg met Unilever-topman Paul Polman, de zwaar bekritiseerde afschaffing van de dividendbelasting - à 1,4 miljard euro per jaar - in het regeerakkoord wist te krijgen. Nu Unilever Brits wordt, is de dure afschaffing niet meer te verdedigen. Rutte moet zelfs nog alles op alles zetten om de helft als algemene lastenverlichting voor het bedrijfsleven te behouden. De andere 700 miljoen gaan naar de leraren, ouderen en minima.

Unilever kiest voor Londen, en niet voor Rotterdam. Beeld Bas van der Schot
Unilever kiest voor Londen, en niet voor Rotterdam.Beeld Bas van der Schot

Helmplicht voor e-bikes

Door een combinatie van drukte op de weg, harder rijden op de snelweg, nieuwe verkeersregels en de vermaledijde telefoon loopt het aantal verkeersdoden voor het derde jaar op rij op. Vooral scooterrijders en fietsers op een speedpedelec zijn vaker slachtoffer in het verkeer, omdat ze voor de veiligheid van de gewone fietser van het fietspad af moeten. Ook oudere fietsers op een e-bike maken vaker brokken, veelal bij rotondes of het oversteken van een provinciale weg. De Tweede Kamer eist extra maatregelen. Naast een wettelijk verbod om te appen achter het stuur lanceert de oppositie het plan voor een helmplicht voor e-bikes. Ondanks protest van de fietslobby belooft het kabinet een 'studie' naar dit breed gedragen plan.

Naast een wettelijk verbod om te appen achter het stuur lanceert de oppositie het plan voor een helmplicht voor e-bikes. Beeld Bas van der Schot
Naast een wettelijk verbod om te appen achter het stuur lanceert de oppositie het plan voor een helmplicht voor e-bikes.Beeld Bas van der Schot

Wouter Bos wordt baas van Schiphol

Schiphol zit al aan zijn toekomstige grenzen en heeft ruzie met iedereen, van omwonenden tot de KLM. Tijd voor een zwaargewicht: Wouter Bos wordt de nieuwe baas. De fusie van VUmc - waar hij de baas is - en het AMC is vrijwel klaar, dus de 54-jarige oud-PvdA-leider heeft de handen vrij. Als oud-minister van Financiën kent hij het dossier en weet hij hoe Den Haag werkt. Handig, nu ook het alternatief Lelystad een hoofdpijndossier is geworden. Op de achtergrond levert partijgenoot Hans Alders advies. De beloning is geen beletsel. Bos heeft nu te maken met de balkenendenorm (181 duizend euro) en kan bij staatsbedrijf Schiphol minimaal het dubbele verdienen.

Bijdragen: Wilco Dekker, Mark van Driel, Bert Lanting, Raoul du Pré, Nathalie Righton, Govert Schilling, Xander van Uffelen, Ellen de Visser, Rob Vreeken, Joost de Vries, Marjolein van de Water, Patrick van IJzendoorn.

Wouter Bos wordt de baas van Schiphol. Beeld Bas van der Schot
Wouter Bos wordt de baas van Schiphol.Beeld Bas van der Schot

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden