De Volkskrant tv-selectie voor zondag 9 september

De beste films en interessantste programma's op televisie dit weekeinde. Plus twee mooie verzamelboxen op dvd.

Kevin Toma en Berend Jan Bockting
Fragment uit Victoria. Beeld YouTube
Fragment uit Victoria.Beeld YouTube

Tegenlicht
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Volgens sommigen is het einde van de kunst nabij. Hoe anders verklaar je de 15 miljoen euro die werd betaald voor Maurizio Cattelans beeld van een knielende Hitler? Tegenlicht spreekt met cultuuroptimist Alessandro Baricco (De barbaren), die lichtpuntjes ziet en in Turijn een schrijversschool opende voor geëngageerde auteurs.

The 13th
Vanaf dit weekend te zien op Netflix

Nieuwe documentaire van regisseur Ava DuVernay (bekend van de Martin Luther King-filmSelma) over de buitenproportionele aantallen Afro-Amerikanen die in de gevangenis zijn gegooid. Met een mix van nieuwsbeelden, grafieken en interviews wil ze laten zien hoe de gevangenissen vanaf de jaren '70 onder invloed van geld, racisme en populisme volstroomden met voor het leven getekende, kleine criminelen.

Victoria (Sebastian Schipper, 2015)
Zondag, Film1 Sundance, 12.45u

De Duitse regisseur Sebastian Schipper en de Noorse cameraman Sturla Brandth Grøvlen kregen ogenschijnlijk het onmogelijke voor elkaar: ze legden het nachtelijke avontuur van een Spaans meisje dat in Berlijn in een bankoverval verzeild raakt vast in één lange take - een ononderbroken opname van 134 minuten, waarbij de camera actrice Laia Costa voortdurend achtervolgt. Nieuw is de stunt niet; er zijn meer films die uit slechts één take bestaan, maar die zijn doorgaans minder dynamisch. Dat het lukte, is niet alleen een logistieke overwinning. Victoria heeft een onontkoombare drive: voortdurend is voelbaar dat er iets op het spel staat, dat de hoofdpersonen verder denderen, wat er ook gebeurt.

Minoes (Vincent Bal, 2001)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur

In deze al bijna klassieke Annie M.G. Schmidt-bewerking speelt Carice van Houten vol kattige onschuld poes Minoes, die in een mensenvrouw verandert nadat ze van gifafval heeft gelikt. Minoes vindt onderdak bij de aardige, maar vreselijk verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen), en helpt hem aan de ene scoop na de andere - onder meer over de fabriek van de boosaardige Ellemeet (Pierre Bokma). De schilderachtige decors zijn gezellig maar niet kneuterig, het acteerwerk is vrolijk, het warmbloedige script van Tamara Bos voorspelbaar op een aangename manier. Gouden Kalveren voor Van Houten en de gehele film.

Wonder Boys (Curtis Hanson, 2000)
Zondag, BBC 2, 00.40 uur

Aangename komedie met Michael Douglas in een atypische rol als Grady Tripp, een smoezelige hoogleraar letterkunde in midlifecrisis. Een writer's block, een onhandige affaire met de vrouw (France McDormand) van zijn baas, die zwanger raakt, en de zorg voor een getalenteerde wereldvreemde student (Tobey Maguire) vormen nog maar het begin van zijn problemen. Mooi om te zien hoe Tripp, bij gebrek aan creatieve output, zich met uiterlijk vertoon een kunstenaarsimago aanmeet: ongeschoren kin, een versleten kamerjas, en veel getuur vanonder zijn bril.

Weekendwijzer

De beste films en interessante programma's op televisie dit weekeinde. Plus twee mooie verzamelboxen op dvd.

Onder de noemer Selected Shorts is de Leuvense thuisbioscoop-distributeur Dalton bedreven in het uitbrengen van korte films. Nummer 24 brengt zestien Vlaamse animatiefilms, die de afgelopen jaren werden vertoond op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Zoals te verwachten valt bij een dergelijke compilatie, springen de films vooral in het oog door hun uiteenlopende stijl, van clean en cartoonesk tot quasi-realistisch. De drie interessantste bevinden zich in het begin, midden en eind van de dvd. Karolien Raeymakers' afstudeerfilm Oma (2014) situeert een Jip en Janneke-achtig (volledig zwart getekend) meisje in een herfstig droomlandschap, waar ze worstelt met het sterven van haar grootmoeder: dierbare herinneringen versomberen tot spookbeelden, waarbij oma's lichaam slinkt en slinkt, de flarden van haar uiteenvallende lijf wegwaaiend met de wind. Ook dromerig maar veel lichter is het prachtige, met viltpoppen geanimeerde Oh Willy... (2012), waarmee Emma De Swaef en Marc James Roels op het Holland Animation Film Festival van 2012 de prijs voor Beste kortfilm wonnen. Het is een surrealistische avontuur rond dikzak Willy, die afreist naar de naturistenkolonie van zijn overleden moeder. Vilt en bloot - hoe verzin je het. Een verrassende combinatie levert ook Raoul Servais' Tank (2014), vrij naar Pierre Jean Jouves gedicht Le tank, over de allereerste tankaanval tijdens WOI. Door de bedrieglijk simpele, aardse inkttekeningen van veteraan Servais (88) komt de bloederige ontknoping des te harder aan.

Framed (****). De beste Vlaamse korte animatiefilms. Animatie. Distr. Dalton Distribution.

Het Britse kwaliteitslabel Arrow heeft zes vroege hoogtepunten uit het gigantische oeuvre van Woody Allen uitgebracht in een mooie verzamelbox. De set bevat Bananas (1971), Everything You Always Wanted to Know About Sex (*But Were Afraid to Ask) (1972), Sleeper (1973), Love and Death (1975), het serieuze Interiors (1978) en natuurlijk het meesterwerk Annie Hall (1977). Voorzien van mooi bonusmateriaal, waaronder een honderd pagina's tellend boek over de meester.

Woody Allen: Six Films - 1971-1978 (****). Drama. Distr. Arrow Films (Blu-ray, import).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden