De Volkskrant tv-selectie voor zondag 7 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit The Great Escape.Beeld getty

De reünie
NPO 1, 21.05 uur

Al op de middelbare school was Pim Fortuyn een geslepen debater, zo blijkt uit de reünie van zijn klas van het Mendelcollege uit Haarlem. 'Pim bleef altijd thuis, droeg knickerbockers en ging niet op stap', vertelt zijn broer Simon. Liever dacht Fortuyn na over geloof, politiek en maatschappij. Een klasgenoot ontpopte zich tot filmproducent en Oscarwinnaar. Een ander werd klokkenluider van de bouwfraude.

The Mind of the Universe
NPO 2, 21.10 uur

De grootste wetenschappers van het universum vertellen in deze nieuwe, ambitieuze televisiereeks waar ze op dit moment aan werken en wat ze motiveert om door te blijven leren. Professor Robbert Dijkgraaf is onze gids en geeft in de eerste aflevering (thema: De Schepper) het woord aan George Church. De Amerikaanse geneticus voorspelt dat we ooit in staat zullen zijn DNA te 'programmeren' en zo ziektes kunnen uitbannen en nog veel ouder worden.

Robbert Dijkgraaf ontmoet de grootste wetenschappers van het universum en vraagt hen waar zij nu aan werken.Beeld anp

Filemon slaat door
NPO 3, 22.00 uur

Na reportageprogramma's over zijn autisme, sportlichaam en fascinatie voor beroemd zijn, laat Filemon Wesselink hier zien hoe hij zich klaarstoomt voor een galawedstrijd als kickbokser. Filemons trainer is de drievoudig wereldkampioen Remy Bonjasky.

The Simpsons Movie (David Silverman, 2007)
RTL 4, 07.25 uur

Na achttien tv-seizoenen verscheen in 2007 eindelijk de film over de gele familie met ogen als pingpongballen. Met net als in de serie vele verwijzingen naar de politiek (Arnold Schwarzenegger is opgeklommen tot president), hommages en nepreclames (voor Fox, het Amerikaanse netwerk dat The Simpsons op tv uitzendt). De film combineert een lange verhaallijn met de bekende ingrediënten uit de tv-serie, het kleine leed van de gezinsleden. De kwinkslag naar de actualiteit bleef gewaarborgd (Lisa komt met de lezing An Irritating Truth, een verwijzing naar de milieudocumentaire van Al Gore uit 2006), waardoor de film zich in vrijwel alle opzichten laat kijken als een lange, geslaagde tv-aflevering.

The Terminal (Steven Spielberg, 2004)
BBC 2, 18.55 uur

Viktor Navorski (Tom Hanks), inwoner van het fictieve Krakozhia, wordt opgesloten op het vliegveld wanneer zijn paspoort als ongeldig wordt bestempeld. Het toeval wil dat er vlak na zijn vertrek in de Kaukasusrepubliek een coup is gepleegd en dat de staat nu niet wordt erkend door de VS. Hij kan niet terug én de VS niet in. Gelukkig weet hij zich op het vliegveld bewonderenswaardig snel aan te passen. Stilistisch gepresenteerd als een subtiele hommage aan de Franse grootmeester Jacques Tati.

The Great Escape (John Sturges, 1962)
Zondag, RTL 7, 20.00 uur

Waargebeurd oorlogsdrama van filmlegende John Sturges (The Eagle has Landed) deed zijn titel eer aan en definieerde de moderne ontsnappingsfilm, met een mateloos charmante cast, onder wie Steve McQueen, Charles Bronson en Richard Attenborough als op vrijheid beluste krijgsgevangenen in een Duits kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaak nagedaan en geregeld geparodieerd, met de kleianimatiefilm Chicken Run als meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden