De Volkskrant tv-selectie voor zondag 7 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Leonardo Dicaporio speelt de hoofdrol in The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese, 2013) Foto epa

Podium Witteman
NPO 2, 18.15 uur

Het presentatietrio Witteman, Mike Boddé en Floris Kortie reist naar Mozartstad Wenen, waar Boddé leert jodelen en Kortie op bezoek gaat bij de chantende monniken van Stift Heiligenkreuz, die met hun 'engelenzang' een (miljoenen)- hit op youtube werden, wat hen zelf nauwelijks verbaasde.

Lekker dik
NPO 3, 21.30 uur

Herhaling van de VPRO-thema-'avond' over dik zijn van een aantal jaar terug, die toen al fat shaming tegen het licht hield. Centrale vraag in deze week van goede voornemens: wordt het geen tijd onze vetkussens en dikke buiken, dat hele dikke lichaam, te omarmen?

Always together
Canvas, 23.00 uur

'Eerst leek het een paradijs', zei regisseur Eva Tomanova over haar ontmoeting met een saamhorig Tsjechisch gezin van vader, moeder en 9 kinderen, dat zich had teruggetrokken uit de maatschappij en in een zelfgebouwde hut midden in het groen woonde, met bomen om in te klimmen en fris water uit de beek. Maar gaandeweg rijst de vraag of dit gezinsleven wel zo ideaal is en of die vader niet gewoon een autoritaire gek is.

The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese, 2013)
RTL 4, 20.00 uur

Hilarische en energiek gefilmde satire over de beursexcessen van voor de financiële crisis, waarin Martin Scorsese professioneel aandelenzwendelaar Jordan Belfort opvoert als aanvoerder van een wereld waarin maar één moraal geldt: naai de cliënt, verrijk jezelf. Sopranos-scenarist Terence Winter bewerkte de blufferige bestseller van de echte Belfort, waarin de witteboordencrimineel van eenvoudige komaf zijn exorbitante levensstijl etaleert. Dat Scorsese enthousiast was toen zijn vaste acteur DiCaprio (hun vijfde samenwerking) een verfilming voorstelde, is voorstelbaar. Belfort is een authentiek Scorsesiaanse held: geplukt uit de werkelijkheid, onmatig en zelf-destructief, lady's man en desastreuze echtgenoot.

The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991)

Net 5, 23.00 uur

Beroemd is vooral Hannibal Lecter, in de gedaante van Anthony Hopkins. Maar de kannibalistische seriemoordenaar is eigenlijk een bijfiguur in de klassieker The Silence of The Lambs. Op zeker moment verdwijnt de sadistische psychiater Lecter ook uit de film. Maar pas nadat hij de ambitieuze FBI-agent Clarice Sterling (Jodie Foster) op het spoor heeft gezet van die andere seriemoordenaar, die aan het begin van de film zijn vijfde slachtoffer gevild heeft. Het is door het samenspel van Hopkins en Foster, die beiden een Oscar wonnen voor hun rol, dat hun scènes bijblijven; het kat-en-muisspel waarin hij haar manipuleert en bang probeert te maken en zij van hem essentiële informatie probeert te krijgen. Maar onderschat de rol van regisseur Jonathan Demme niet, die de scènes tussen de twee een ongekende intensiteit en spanning verleende.

Strictly Ballroom (Baz Luhrmann, 1992)

BBC 2, 00.25 uur

Toen Australiër Baz Luhrmann in Hollywood arriveerde, imponeerde hij meteen met zijn hypermoderne, overrompelende Leonardo DiCaprio/Shakespeare-bewerking Romeo + Juliet (1996) en de kakelbonte kostuummusical Moulin Rouge! (2001). Daarmee bewees hij op virtuoze wijze dat uitgemolken filmgenres een tweede leven kunnen krijgen. Voor zijn carrière in de VS debuteerde hij thuis met Strictly Ballroom, een innemende komedie over een jonge danser.

Meer over