De Volkskrant tv-selectie voor zondag 6 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Danielle van de Donk (M) van het Nederlands vrouwenelftal krijgt felicitaties na het scoren van 2-0 tijdens de halve finale tussen Nederland en Engeland Beeld anp
Danielle van de Donk (M) van het Nederlands vrouwenelftal krijgt felicitaties na het scoren van 2-0 tijdens de halve finale tussen Nederland en EngelandBeeld anp

EK FINALE
NPO 1, 16.15 uur

Dit zou een mooie oranje sportdag kunnen worden (WK atletiek?). Het is misschien al een mooie oranje sportdag. De Nederlandse leeuwinnen staan in elk geval, na hun verrassende zegetocht door Nederland, vanmiddag in de EK finale tegen Denemarken.

DE NIEUWE STRADIVARIUS
NPO 2, 18.40 uur

Spike met zijn gitaar-sitar, Rik Mol met de blauwe trompet, Tren van Enckevort met zijn nieuwe accordeon. De musici die hun eigen instrument bouwden, van het eerste blok hout tot de eerste noten, komen samen voor een concert met hun instrumentarium.

ZOMERGASTEN
NPO 2, 20.15

Transcultureel psychiater Glenn Helberg laat als Zomergast een interview met James Baldwin zien, een fragment uit Stonewall uprising (over de ontruiming van homobar The Stonewall Inn in New York in 1969) en de balletdanser Sergej Poloenin. Onder meer.

Presentatrice Janine Abbring Beeld anp
Presentatrice Janine AbbringBeeld anp

SECRETS OF SILICON VALLEY: THE DISRUPTORS
BBC 2, 21.00 uur

Journalist Jamie Bartlett wil weten wat de invloed op de samenleving is van de grote techbedrijven uit Silicon Valley, zoals Airbnb en Uber. Is het goed dat zij de bestaande systemen omverwerpen of ontwricht hun komst de boel?

BECOMING ZLATAN
NPO 3, 23.15 uur

Coming of age-docu over voetballer Zlatan Ibrahimovic, 'met die felle ogen en dat grote, sterke lichaam'. Zijn onrustig opgroeien in Malmö, de jaren bij Ajax en zijn doorbraak bij Juventus. Met: Leo Beenhakker, Marco van Basten, Ronald Koeman en Jari Litmanen.

Voetballer Zlatan Ibrahimovic Beeld getty
Voetballer Zlatan IbrahimovicBeeld getty

ALFIE V HOMOPHOBIA
BBC 2, 23.30 uur

Er is geen sport die zo homofoob is, op het gewelddadige af, vindt oud-rugby'er Gareth Thomas, die zelf jaren geleden uit de kast kwam. 'En het verbijstert me dat dat zo gewoon wordt gevonden.' Waarom is juist voetbal zo homo-onvriendelijk?

Selma (Ava DuVernay, 2014)
NPO 2, 23.25-01.20 uur.

De titel van deze keuzefilm van Zomergast Glenn Helberg verwijst naar het stadje in het Amerikaanse Alabama, waar de zwarte bevolking in 1965, net als in grote delen van de zuidelijke staten, nog steeds niet mocht stemmen, ondanks de wet op de burgerrechten die een jaar eerder was ingevoerd. Martin Luther King koos Selma als actiecentrum voor zijn protestmarsen. Regisseur Ava DuVernay legt in Selma veel nadruk op de moeizame voorbereidingsfase en het politieke spel achter de schermen. King stond bekend om zijn vlammende speeches, maar was ook een bekwaam strateeg.

De film kreeg het bij verschijnen in sommige Amerikaanse media te verduren vanwege historische onjuistheden. Vooral de portrettering van president Lyndon B. Johnson, opgevoerd als tegenstander van King, is discutabel. Feit is dat elk historisch drama uit Hollywood een loopje neemt met de geschiedenis. Een speelfilm is nu eenmaal fictie, geen wetenschap. En wat dat betreft is Selma een belangwekkende film al wordt het verhaal op wat houterige wijze verteld. Wat uiteindelijk vooral blijft hangen is de mooie hoofdrol van de Britse acteur David Oyelowo, die van King een held met een menselijk gezicht maakt. En wat dat betreft viel het op dat Selma voor slechts twee Oscars werd genomineerd (beste film en beste lied, alleen de laatste nominatie werd verzilverd). De Afro-Amerikaanse regisseuse Ava DuVernay en hoofdrolspeler Oyelowo werden genegeerd. De kritiek op de samenstelling van de Oscarstemmers (oud, man, blank) was oorverdovend.

Frozen (Chris Buck en Jennifer Lee, 2013)
BBC 1, 14.40-16.10 uur.

Keerpunt in de Disneygeschiedenis: de liefde tussen de twee prinsessenzusjes Anna en Elsa is in het uiterst succesvolle Frozen (wereldwijde opbrengst ruim een miljard euro) belangrijker en sterker dan de romantische liefde van een man. Voor het eerst waren belangrijke vrouwelijke personages in het Disneyuniversum niet tuttig en gehoorzaam, maar gingen ze de boeken in als sterke, onafhankelijke heldinnen. Anna is de vrolijke flapuit, Elsa het teruggetrokken meisje met een geheim. Alles wat Elsa aanraakt, verandert in ijs; geen handige eigenschap voor een toekomstige koningin. Ze probeert het voor iedereen verborgen te houden, inclusief haar zus. Wat volgt blijft voor het grootste deel juist vrij klassiek: een film met prinsessen, prinsen en echte liefde die alles overwint. En met liedjes: om de haverklap barsten de heldinnen in gezang uit. Geestige sidekicks zijn er in de vorm van sneeuwpop Olaf en rendier Sven.

The Meaning of Life (Terry Gilliam en Terry Jones, 1983)
Net5, 22.45-00.55 uur.

Laatste, aangenaam botte film van het Monty Python-team, winnaar van de Juryprijs op het filmfestival van Cannes. In een serie absurde sketches laten de Pythons de verschillende levensfasen van de mens voorbijkomen van geboorte tot de dood, van een onvergetelijke biologieles op school (every sperm is sacred) tot een dwaze militaire training van een dril-instructeur met een overslaande stem. Bovenal wordt er naar hartelust gezocht naar de zin van het bestaan: 'Why are we here / what's life all about? / Is God really real / or is there some doubt?' Het is een tot in perfectie uitgevoerde absurditeit. Aan het eind opent een presentator een envelop, met daarin de zin van het leven: 'Well, it's nothing very special.' Maar de echte climax bevindt zich in de scène waarin een dikke man explodeert na een overdadig diner: de honderden liters kots werden samengesteld uit groentesoep en huzarensalade.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden