De Volkskrant tv-selectie voor zondag 4 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

null Beeld Steve Dietl / Netflix
Beeld Steve Dietl / Netflix

Stelletje pottenbakkers
SBS 6, 21.30 uur

De BBC had op een zeker moment een heel rijtje handwerkwedstrijden: The Great British Bake Off (taart), The Great British Sewing Bee (naaien) en The Great Pottery Throwdown. Fascinerende wedstrijd pottenbakken, vooral omdat een jurylid de schoonheid van het glazuur soms zo indrukwekkend vond, dat hij in tranen uitbarstte. Kijken hoe het hier gaat met Kim-Lian van der Meij en BN'ers aan de draaischijf.

Kim-Lian Beeld anp
Kim-LianBeeld anp

Oscarnacht
Zondag op maandag, Net 5, 02.00 uur

The Shape of Water en Dunkirk maken grote kans als beste film uitgeroepen te worden. Verder kon de 90ste uitreiking van de Oscars er wel eens een van mijlpalen worden: voor het eerst in de geschiedenis is een vrouw genomineerd voor het beste camerawerk, Rachel Morrison voor Mudbound. En voor de 21ste keer is er een Oscarnominatie voor Meryl Streep.

Regisseur Guillermo del Toro van de film The Shape of Water Beeld afp
Regisseur Guillermo del Toro van de film The Shape of WaterBeeld afp

Gravity (Alfonso Cuarón, 2013)
Net 5, 20.00 uur

Twee astronauten, gespeeld door George Clooney en Sandra Bullock, werken aan een routineklus als hun spaceshuttle onherstelbaar beschadigd raakt. Haar zuurstof is bijna op, zijn raketrugzak is zo goed als leeg en het dichtstbijzijnde ruimtestation is 100 kilometer verderop. Allicht is het niet aan dit simpele verhaal te danken dat de film zeven Oscars won. Vanaf het klassieke, 13 minuten durende openingsshot is de spanning constant, doorsneden met ijzingwekkende momenten. Cuarón en cameraman Emmanuel Lubezki presenteren de ruimte als een combinatie van duizelingwekkende oneindigheid en verlammende doodsangst, maar ook: overdonderende schoonheid.

Wild (Jean-Marc Vallée, 2014)
Net 5, 21.45 uur

Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) is niet het type dat zaken rustig overdenkt. Als ze het in haar hoofd haalt een 1.700 kilometer lange wandelroute te gaan lopen in het bergachtige westen van Amerika, pakt ze een rugzak in en vertrekt ze. Getraind heeft ze niet, van de natuur weet ze weinig, maar ze gaat, omdat ze, uh, ja, met zichzelf in het reine moet komen. Geen origineel gegeven, maar Wild is verre van clichématig. Deels door het humoristische, nuchtere scenario (van Nick Hornby) dat de hoofdpersoon niet leuker maakt dan ze is. En dat kan Witherspoon dan weer uitstekend spelen. Waarmee de puzzelstukjes mooi op hun plaats vallen in deze film die geestig, beangstigend en ontroerend is en meer gaat over vergeving en introspectie dan over het opzoeken van fysieke grenzen of de helende werking van de natuur.

Over de rug van de Andes
NPO 2, 20.15 uur

Stef Biemans reist over de wervelkolom van Zuid-Amerika, de Andes. Hij begint in Bolivia, in Potosí, waar de Spanjaarden 500 jaar geleden de zilvermijn leeghaalden en iedereen tot het katholicisme bekeerden. Maar het geloof in pachamama, moeder aarde, is net zo sterk gebleven. Stef neemt cocabladeren en (bijna) pure alcohol mee voor mijnwerkers. Hij ontdekt dat de mijngod een erectie heeft en dat de mijnwerkers trots op hun werk zijn, hoewel geen van hen de 50 zal halen.

Tegenlicht
NPO 2, 21.05 uur

'Dit is het patiëntenverblijf', zegt Linda Chamberlain en laat de hoge vrieskist zien waarin haar man is ingevroren. Ze is cryonist en gelooft dat hij ooit weer tot leven zal komen. 'Ik voel me gelukkig in deze ruimte.' Tegenlicht tart de menselijke sterfelijkheid. Wat als ouder worden een ziekte is die gewoon te genezen is, zoals biogerontoloog Aubrey de Grey denkt. Kunnen we dan 1000 worden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden