De Volkskrant tv-selectie voor zondag 4 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
null Beeld
Beeld

De Kanarie in de Kolenmijn
Zondag, NPO 2, 19.20 uur

Hanneke Groenteman peilt voor de EO het antisemitisme in Europa. Wat zijn de feiten en waar komen de negatieve onderbuikgevoels vandaan? Groenteman begint haar onderzoek in Nederland, waar ze onder anderen spreekt met antisemitismedeskundige Evelien Gans, journalist en wetenschapper Annemarie van de Weert en jongeren op straat in Amsterdams Buitenveldert en Geuzenveld.

De Muur
Zondag, NPO 2, 20.15 uur

In de eerste aflevering van seizoen 2 gaat Menno Bentveld naar Ceuta en Melilla, twee kleine Spaanse vrijhavens in het noorden van Marokko. Jaarlijks melden zich daar honderden immigranten die hopen op een nieuw bestaan in Europa, maar een metershoog hek vol prikkeldraad houdt ze tegen. Van de doden die jaarlijks bij de muur vallen, kijkt geen inwoner meer op.

Toren C
NPO 3, 21.55 uur

Een speciale aflevering voor het heerlijk avondje, waarin het kantoor van Toren C bezoek krijgt van Sinterklaas. De enige echte want 'Wim wil hem niet meer spelen'. Ook zijn er lootjes getrokken, maar surprises en gedichten schieten in het verkeerde keelgat.

Maike Meijer en Margot Ros als een van de typetjes die zij spelen in Toren C. Beeld anp
Maike Meijer en Margot Ros als een van de typetjes die zij spelen in Toren C.Beeld anp

Jazzie B's 1980s: From Dole to Soul
Zondag, BBC 2, 00.45 uur

Wat Jay-Z en Beyoncé in de jaren nul deden, deed de Britse Jazzie B al in de eighties: hij maakte wereldhits én bouwde aan een eigen merk met bijbehorend imperium. Hier blikt hij terug op de periode waarin Margaret Thatcher het kapitalisme predikte en hij uitgroeide van jongen van de straat tot frontman van een succes-act (Soul II Soul) én eigenaar van zijn eigen muziekhandel en modemerk.

Bennie Stout (Johan Nijenhuis, 2011)
Zondag, NPO 3, 09.00 uur

Liefdevol, onschuldig en vaardig gemaakte sinterklaasfilm over jongetje dat juist wél in de zak van de goedheiligman wil, om zo zijn vader te kunnen bezoeken die als seizoensarbeider in de haven van Bilbao werkt. Bennie Stout speelt zich af in een historisch Nederland dat nooit heeft bestaan, waar kinderen op klompjes in gezang uitbarsten en straten er uitzien als ansichtkaarten. Geen dubbelzinnige grappen, maar slapstickgeintjes, ouderwetse sinterklaasliedjes en doldwaze avonturen in de snoepgoedwerkplaats.

Lepel (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur

En nóg een prima Nederlandse jeugdfilm. Wanneer hij beseft dat zijn ouders niet terugkeren van hun luchtballonreis, besluit de jonge Lepel op zoek te gaan naar een lieve moeder, want de heks bij wie hij nu woont, zijn oma (Loes Luca), laat hem schoenenpoetsen, de gootsteen ontstoppen en het vuilnis buitenzetten, terwijl ze zelf voor de televisie hangt. Innemend sprookje, dat wel wat weg heeft van de verfilmingen van Annie M.G. Schmidts Minoes en Roald Dahls Matilda.

Le mépris (Jean-Luc Godard, 1963)
Zondag, TV 5, 21.00 uur

Een met talloos veel mooie verhalen omgeven klassieke satire over de worsteling van een filmproducent die Homerus' Odyssee wil verfilmen. De Italiaanse producent Carlo Ponti, die Godard benaderde, suggereerde zijn echtgenote Sophia Loren voor de vrouwelijke hoofdrol. Godard dacht meer aan Kim Novak en toen die weigerde Monica Vitti. Het werd uiteindelijk Brigitte Bardot. Waarop Ponti erop aandrong haar 'beroemde sensuele lichaam te benutten'. Dat deed Godard besluiten een scène toe te voegen die je net zo makkelijk satire als exploitatie kunt noemen. Gedraaid door de drie weken geleden overleden Raoul Coutard, die zelf aan het begin van de film, tijdens de openingstitels, in beeld komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden