De Volkskrant tv-selectie voor zondag 30 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Wordt het groot feest in Alkmaar of in Arnhem? Beeld null
Wordt het groot feest in Alkmaar of in Arnhem?

Bekerfinale: AZ-Vitesse
SBS 6, 17.00 uur

In De Kuip Rotterdam vindt om 18.00 uur de aftrap plaats van de KNVB Bekerfinale tussen AZ en Vitesse, de nummers 5 en 6 uit de Eredivisie. AZ won de beker al vier keer eerder, Vitesse is daar nog nooit in geslaagd. Wordt het groot feest in Alkmaar of in Arnhem?

Podium Witteman
NPO 2, 18.10 uur

In zijn klassieke muziekprogramma ontvangt Paul Witteman de populaire pianobroers Arthur en Lucas Jussen samen met musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze spelen een deel uit Le Carnaval des animaux van Camille Saint-Saëns.

Human Universe
Canvas, 20.15 uur

De Britse natuurkundige Brian Cox, ook bekend van zijn programma's over het heelal, probeert de ontstaansgeschiedenis van de mens te duiden in deze vijfdelige BBC-documentaireserie uit 2014. Cox begint zijn tocht in de oude stad Petra in Jordanië, waar hij zoekt naar sporen van de geboorte van de menselijke beschaving.

The Silk Road
Canvas, 21.15 uur

In dit Britse drieluik reist historicus en schrijver Sam Willis de beroemdste handelsroute uit de geschiedenis na: de Zijderoute. In aflevering één bezoekt hij Xi'an, de oude hoofdstad van China, waar een keizer eeuwen geleden oorlogspaarden kocht in ruil voor een zeer kostbaar materiaal: zijde. Deze deal betekende het begin van een handelsnetwerk van duizenden kilometers.

French Cancan (Jean Renoir, 1955)
Arte, 20.15 uur.

En nu we toch over feesten van films hebben: French Cancan is een in feestelijk technicolor gedraaide muzikale komedie over de voorgeschiedenis, bouw en opening van de Moulin Rouge, waar regisseur Jean Renoir zijn jeugd doorbracht. Jean Gabin is Henri Danglard, eind jaren tachtig van de 19de eeuw een charmante clubeigenaar, die zijn oog laat vallen op de locatie waar hij de op dat moment uit zwang zijnde cancan nieuw leven denkt te kunnen inblazen. Dat gaat met vallen en opstaan, niet in de laatste plaats doordat sommige vrouwen elkaar het licht in de ogen niet gunnen; vrouwen die Gabin stuk voor stuk eerst om zijn vinger heeft gewonden. Geconfronteerd met zijn gebrekkige trouw aan hen, heeft hij maar één verweer: het gaat maar om één trouw en dat is die aan de kunst. Zijn jonge geliefde Nini (Françoise Arnoul) worstelt daarentegen juist met liefdestrouw ze wordt ook begeerd door een rijke edelman en een bakkersknecht. Dat zijn wat van de verhaallijntjes die waar het eigenlijk om gaat verbinden: de danstrainingen met de akelig lenige meisjes en de dansnummers die culmineren in een grootse finale, waarin Renoir zijn meesterschap toont. Met veel bewegende camera's brengt hij het slotnummer, tevens de opening van de Moulin Rouge, in beeld. Oogverblindende kleuren, wervelende show, swingende cinema.

Oorlogsgeheimen (Dennis Bots, 2014)
NPO 3, 15.30 uur.

Niet te verwarren met het veel beroemdere Oorlogswinter (naar Jan Terlouw), ook een jeugdfilm, maar hier wordt de oorlogsellende consequent bekeken door de ogen van drie 12-jarigen de grote kracht van de film (naar Jacques Vriens). Tuur, Lambert en Maartje zijn herkenbare 12-jarigen, die gewoon naar school gaan en die meer willen weten dan hun wordt verteld. De oorlog speelt een cruciale rol in hun langzame uit elkaar groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden