De Volkskrant tv-selectie voor zondag 3 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Acteur Sergio Hasselbaik tijdens opname speelfilm Sonny Boy. Beeld ANP Kippa
Acteur Sergio Hasselbaik tijdens opname speelfilm Sonny Boy.Beeld ANP Kippa

Brainwash Talks

Zondag, NPO 2, 16.35 uur.

In Brainwash Talks formuleren verrassende en/of invloedrijke denkers persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken van deze tijd, om hier vervolgens op los te filosoferen. In deze aflevering worstelt stand-upcomedian Soundos El Ahmadi met de begrippen vrijheid en onderdrukking. Hebben we ze beide nodig? En gedijen sommige mensen misschien juist wel goed bij onderdrukking?

Dus ik ben... mijn agenda

Zondag, NPO 2, 20.20 uur.

'Soms lijkt het leven een to do-lijstje te worden. Streep, streep, dan naar bed, streep, streep, dan dood.' Stine Jensen probeert het antwoord te krijgen op de vraag der vragen: wat is de zin van het leven? Het lijkt of we voortdurend worden geleefd. Op de vraag hoe het gaat, is 'druk' een van de meest gehoorde antwoorden. Is er nog wel ruimte om te leven, vraagt de filosofe zich af. Daarvoor gaat ze naar Zuid-Korea. Het land waar efficiency het hoogste goed is.

Blij met de buren

Zondag, NPO 2, 23.20 uur.

Het zijn zware tijden voor de Europese Unie. Dat de euroscepsis groot is, wisten we al, maar door de Brexit wordt het nog maar eens benadrukt. Tijd om de 'ziel van onze buurlanden in de EU te doorgronden', zo zegt het persbericht. In deze laatste aflevering gaat Fons de Poel naar Roemenië. Het is niet best gesteld met de reputatie van het voormalig Oostblokland. De corruptie is hardnekkig en het is een reële vraag of het land ooit aansluiting bij de rest van de EU zal vinden. Wat heeft Roemenië Europa te bieden?

Fons de Poel. Beeld ANP Kippa
Fons de Poel.Beeld ANP Kippa

The Magnificent Seven (John Sturges, 1960)

Zondag, RTL 7, 20.00 uur.

Deze Amerikaanse versie van Akira Kurosawa's meesterwerk Seven Samurai (1954) staat nog altijd als een huis, met legendarische vertolkingen van onder anderen Steve McQueen, Yul Brynner en Charles Bronson. Zij vormen met vier anderen het zevental dat door de bewoners van een Mexicaans dorp wordt gevraagd hen te beschermen tegen een stel bandieten. Na aanvankelijk succes komen de zeven toch in een lastig parket, dat een mooie bedding vormt voor een nogal altijd klassieke wraakfilm.

Sonny Boy (Maria Peters, 2011)

Zondag, NPO 3, 20.25 uur.

Was Sonny Boy fictie, dan zou je adviseren het drama te temperen om de kijker niet te overspoelen. Maar de onwaarschijnlijke liefdesgeschiedenis tussen een Hollandse moeder van vier kinderen en een zeventien jaar jongere Surinaamse student voltrok zich echt en eindigde ongenadig wreed in de Tweede Wereldoorlog. Journalist Annejet van der Zijl speurde de feiten bijeen, en tekende die geserreerd op in haar boek Sonny Boy (2004). Peters maakte er een weinig subtiele film van. Dat de onderneming niet strandt, ligt aan de hoofdrolspelers Ricky Koole en Sergio Hasselbaink, die elkaar goed aanvullen; de eerste kwetsbaar en uitbundig, de tweede fier en gereserveerd.

Traffic (Steven Soderbergh, 2000)

Zondag, FOX, 21.50 uur.

29 jaar nadat Richard Nixon de war on drugs introduceerde, maakte Steven Soderbergh een film waaruit eenvoudig viel op te maken dat de strijd tussen cocaboeren, paramilitairen en legereenheden een verloren zaak is. Traffic laat onder meer zien welke route cocaïne aflegt voordat het bij verslaafde scholieren terechtkomt. Soderbergh vertelt drie verhalen door elkaar; vooral het Mexicaanse deel, met een fantastische Benicio Del Toro, is zeer geslaagd.

Jane Got a Gun (Western, Gavin O'Connor)

Regie: Gavin O'Connor, 93 minuten.

Jane Got a Gun had een western moeten worden waarin alles net even anders zou gaan. Met een hoofdrol voor een sterke moeder in plaats van een zwijgzame revolverheld en geregisseerd door een vrouw bovendien. Maar het ging anders ánders: de Schotse regisseur Lynne Ramsay (We Need to Talk About Kevin) stapte vlak voor de eerste opnamedag uit het project, nadat eerder haar acteur Michael Fassbender vanwege een te volle agenda had moeten afhaken. Na een wekenlange stoelendans wisselde Joel Edgerton uiteindelijk de rol van bandiet voor die van held naast hoofdrolspeler en producent Natalie Portman. Ewan McGregor kreeg de rol van slechterik en Gavin O'Connor nam de regie over. Nu verschijnt Jane Got a Gun in stilte op dvd. Het is dan ook niet meer dan een degelijke wraaksoap geworden. Er zijn tot de verbeelding sprekende vergezichten en vuurgevechten, maar Jane (Portman) is niet de feministische revolverheld waar je op basis van de titel op hoopt. Drie mannen duwen Jane door het leven: haar zwaargewonde echtgenoot Bill, de boef John Bishop (McGregor), die op zoek is naar haar huis, en goedzak Dan Frost (Edgerton), die haar helpt dat huis klaar te maken voor de grote confrontatie. Ewan McGregor heeft een geweldige snor, maar maakt geen indruk. Het is de sympathieke Edgerton die de film redt.

Ballers (Komedieserie)

10 x 27 minuten, Warner Home Video.

American Footballers, feest, groupies, miljoenencontracten en een manager die de boel in goede banen probeert te leiden: HBO's Ballers is gewoon HBO's Entourage (2004-2011), maar dan met sporters in plaats van filmsterren in de hoofdrol. En dat is best vermakelijk, zeker omdat de manager gespeeld wordt door charmeur Dwayne Johnson. Spencer Strasmore is een voormalig American Footbal-speler die het probeert te maken als eerlijke spelersmakelaar van door aasgieren omringde talenten. Het is de vaderlijke kalmte en openheid die Johnson soms laat zien, waardoor je hoopt dat het hem allemaal gaat lukken. Ballers krijgt zo het kloppende hart dat Entourage nooit had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden