De Volkskrant tv-selectie voor zondag 3 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Hoe overleef ik... mezelf? gaat over het Brabantse pubermeisje Rosa dat met haar moeder intrekt bij haar stiefvader in Groningen. Beeld
Hoe overleef ik... mezelf? gaat over het Brabantse pubermeisje Rosa dat met haar moeder intrekt bij haar stiefvader in Groningen.Beeld

Allah in Europa
NPO 2, 20.15 uur

Tien jaar na zijn tv-serie De weg naar Mekka, maakt televisiemaker Jan Leyers opnieuw kennis met de islam en zijn aanhangers. Hij blijft dichtbij huis en onderzoekt hoe het geloof wordt beleefd in onder andere Oostenrijk en Frankrijk. Zijn reis begint in Bosnië, waar hij wordt geschoren door een barbierster met sluier.

Tegenlicht
NPO 2, 21.05 uur

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen kijkt Tegenlicht bij het Broodfonds. Zelfstandigen die een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur vinden of vanwege een eerdere ziekten niet eens als klant worden aangenomen, verenigen zich steeds vaker in een Broodfonds. Iedereen is welkom en wie ziek is, krijgt - gebaseerd op wederzijds vertrouwen - gegarandeerd een schenking van de groep.

Hoe overleef ik... mezelf? (Nicole van Kilsdonk, 2008)
NPO 3, 15.30 uur

Nog een Nederlandse boekverfilming. En een geslaagde, waarin regisseur Van Kilsdonk en scenarioschrijver Tamara Bos vaardig de clichés weten te vermijden, in dit verhaal over het Brabantse pubermeisje Rosa (Jolijn van de Wiel) dat met haar moeder intrekt bij haar stiefvader in Groningen. De makers vertaalden de verschillende elementen waaruit Oomen haar jeugdboekenreeks opbouwde (dagboekfragmenten, mailtjes, lijstjes) in een vlotte mix van rechttoe-rechtaandrama, geestige animaties en droomsequenties. Opbeurende film, waarin de dramatische momenten des te meer ontroeren.

Skyfall (Sam Mendes, 2012)
RTL 7, 20.00 uur

De op een na laatste Bond-film is waarschijnlijk de beste. Mendes debuteerde ermee als Bondregisseur en herdefinieerde het genre, dat met al te intense actie wel wat aan inflatie onderhevig was geworden. Skyfall bevat nog steeds veel actie, maar wisselt dat af met mooie, serene momenten, waarin het persoonlijke verleden van de held een rol speelt - de opnamen voor de slotscènes in Schotland zijn betoverend mooi. Behalve regisseur Mendes tilde ook cameraman Roger Deakins (de vaste man van de Coen-broers) James Bond naar een hoger niveau.

Willow (Ron Howard, 1988)
Net 5, 20.00 uur

Leuk om nog eens terug te zien: dit Tolkien-achtige verhaal uit een tijd dat het geweld van Peter Jackson (The Lord of the Rings, The Hobbit) nog toekomstmuziek was. George Lucas (Star Wars, Indiana Jones) schreef het sprookje over een dappere dwerg die tegen alle verwachtingen in uitgroeit tot held van een van gevaren overlopend sprookjesbos. Allesfilmer Howard (Frost/Nixon, Apollo 13, Splash) maakte er een destijds als overweldigend beschreven ervaring van, vol vaart en spectaculaire special effects. Alleen al de moeite waard om te zien wat daarvan resteert, bijna dertig jaar later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden