De Volkskrant tv-selectie voor zondag 29 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Het nieuwe Top Gear-team. Beeld
Het nieuwe Top Gear-team.Beeld

Bon Voyage (Margien Rogaar, 2011)

Zondag, NPO 3, 9.00 uur

Uitgerekend als de hele familie op het punt staat op vakantie te gaan, onthult de 77-jarige opa Bob dat hij al enige tijd ongeneeslijk ziek is. Dat wordt een vakantie in de eigen achtertuin. In deze Telefilm uit 2011 biedt Margie Rogaar via grootvader, dochter, schoonzoon en kleinkinderen een rijkdom aan perspectieven; hun afzonderlijke verhalen komen knap tot hun recht. Beheerst camerawerk, sterke acteerprestaties en een mooi subtiel scenario.

Moos (Job Gosschalk, 2016)

Zondag, NPO 3, 20.25 uur

De vanzelfsprekend aanwezige maar onopvallende werkmier. Dat is Moos, hoofdpersoon in de gelijknamige Telefilm, die dit jaar de behoorlijk wisselvallige reeks afsluit. Moos is een aangename lichtvoetige komedie met een toefje sluimerend leed. Over Moos dus, een zoekende jonge vrouw die sinds het overlijden van haar moeder samenleeft met haar vader en hem helpt in diens garenwinkel, maar vooral in diens leven.

Tot ze op een dag aankondigt auditie te gaan doen voor de Kleinkunstacademie. Aan die keuze voor haarzelf moeten omgeving en zij zelf flink wennen, al was het maar omdat ze de nodige leugens met zich meebrengt. En natuurlijk - de film afficheert zich als een romantische komedie - speelt de liefde een sturende rol in dit soepel in het Amsterdams-joodse milieu gesitueerde drama. Scenario, regie en fotografie moeten zichtbaar roeien met de beperkte riemen; er zijn nul weidse scènes en shots. Maar alles blijft fier overeind, niet in de laatste plaats door het mooi klein gehouden spel van met name Michiel Romeyn, Jip Smit en Daniel Cornelissen als vader, dochter en stille liefde.

Top Gear

Zondag, BBC 2, 21.00 UUR

Begin van een nieuw seizoen, waarin een team van zeven presentatoren de naar Netflix vertrokken wegpiraten Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May moet doen vergeten. Onder hen de Duitse racer Sabine Schmitz, youtube-ster Chris Harris, Friends-acteur Matt LeBlanc en radiopresentator Chris Evans. Die laatste test bij zijn debuut een Dodge Viper ACR en (met LeBlanc) de dakloze driewielers van Reliant. In de studio zijn acteur Jesse Eisenberg en kok Gordon Ramsey te gast.

null Beeld
Beeld

Bra Wars - Hollywoods Affäre mit dem BH

Zondag, ARTE, 22.05 uur

Een reis door de filmgeschiedenis, langs de invloedrijkste, meest gewaagde en belangrijkste bustiers. De bh maakte de filmdiva en de filmdiva maakte de bh; wat er op het witte doek te zien was, vloog de winkels uit. Met fragmenten van en interviews met onder anderen Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor, regisseur Russ Meyer en Jean Paul Gaultier.

My Ras Tafari Roots

Zondag, Canvas, 22.45 uur

De Belgische filmmaker David Verhaeghe gaat op zoek naar de waarheid achter een groot familiegeheim. Was zijn Italiaanse grootmoeder echt een buitenechtelijk kind van de legendarische keizer Haile Selassie van Ethiopië? Verhaeghes zoektocht brengt hem naar de wereld van de Jamaicaanse rasta's, die Selassie zien als de zoon van God.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden