De Volkskrant tv-selectie voor zondag 27 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
null Beeld
Beeld

The Mayflower Pilgrims
Zondag, BBC 2, 21.00 uur

In 1620 bracht het schip de Mayflower vanuit het Britse Plymouth de eerste Engelse en Nederlandse kolonisten naar New England, nu bekend als Amerika. Na een barre reis stichtten de zogenaamde Pilgrim Fathers in het huidige Plymouth (Massachussetts) de Plymouth Kolonie. In deze documentaire wordt teruggeblikt op deze reis naar de Nieuwe Wereld, waaraan de Amerikanen ook de jaarlijkse feestdag Thanksgiving over hielden.

Joanna Lumley's Japan
Zondag, Eén, 22.25 uur

Begin van een driedelige reisdocumentaire waarin de Britse actrice Joanna 'Absolutely Fabulous' Lumley een reis van 3.000 kilometer lang door Japan maakt. Lumley begint haar reis in Hokkaido, waar ze de Chinese kraanvogel, een van de belangrijkste dieren in de Japanse cultuur, leert kennen. Ze waagt zich in de gevaarlijke zone rond Fukushima en maakt kennis met de Japanse makaken, die in Jigokudani van de warmwaterbronnen komen genieten.

Trippel Trappel Dierensinterklaas (Albert 't Hooft, Paco Vink, 2014)
Zondag, NPO 3, 09.00 uur

Nederlandse animatiefilm voor de allerkleinsten: in een overzichtelijke tweedimensionale tekenstijl zien zij hoe een groepje huisdieren net als hun baasjes óók sinterklaascadeautjes willen. Onderweg naar de pakjesboot blijven ze ternauwernood uit de klauwen van een speels hondje. Een charmante, brave film, waarin de huidskleur van zowel Sint als Piet is voorzien van een apolitieke Spaanse tint. Geen film die de animatiewereld op zijn kop zette, wel gemaakt met onmiskenbare liefde voor het vak.

Diplomatie (Volker Schlöndorff, 2014)
Zondag, Arte, 20.15 uur

Tijdens het staartje van de Tweede Wereldoorlog had de Duitse generaal Dietrich von Choltitz het lot van Parijs in handen. De belangrijkste strategische en monumentale plekken in de stad waren voorzien van explosieven, het afbrokkelende Duitse Rijk zou de eeuwenoude stad meesleuren in zijn eigen ondergang. Het was aan de Zweedse consul Raoul Nordling om de generaal op andere gedachten te brengen. Wat volgt is een klassiek Kammerspiel, met twee oudere heren in één decor. Het verbale machtsspel toont geen afgebakend goed en kwaad, maar een speelveld met een moraal zo grijs als het haar van beide hoofdrolspelers.

Contact (Robert Zemeckis, 1997)
Zondag, Fox, 22.00 uur

Spectaculair, maar ook gevoelig sf-drama. Als wetenschapster Ellie Arroway wil Jodie Foster de hele wereld bewijzen dat buitenaards leven bestaat. Regisseur Zemeckis koppelt de grootse, spectaculair vormgegeven zoektocht overtuigend aan het persoonlijke gemis dat wetenschapster Arroway voelt; misschien zoekt ze eigenlijk vooral naar contact met haar veel te vroeg overleden ouders.

Met een fenomenale openingsscène, die de kijker in één lange ononderbroken opname naar de rand van het universum lijkt te voeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden