De Volkskrant tv-selectie voor zondag 26 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter en Jesse Heijnis
Beeld uit de film Adèle Beeld
Beeld uit de film AdèleBeeld

Lo and Behold

Canvas, 22.25 uur.

Wereldreiziger, filosoof en documentairemaker Werner Herzog verkent in deze documentaire uit 2016 de uithoeken van cyberspace. Hackers, gameverslaafden, ondernemer Elon Musk, doemdenkers, de maker van Robot 8 (de Messi onder de robotvoetballers): iedereen mag zijn zegje doen over de invloed van de online wereld. Herzog is Herzog en vraagt dingen als: houd je van deze robot? Droomt het internet over zichzelf? En: wat heb je geleerd van de kakkerlak?

Rode Hoed Debat

RTL 4, 21.00 uur.

Live vanuit de Rode Hoed in Amsterdam een debat tussen Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP). De VVD en PVV zegden af omdat RTL meer dan de oorspronkelijk beoogde vier lijsttrekkers wilde uitnodigen.

De Oscars

Net 5, 02.30 uur.

Na een jaartje afwezigheid van de Nederlandse televisie, is de uitreiking van de belangrijkste filmprijs van Amerika dit jaar weer live op tv te volgen. Hoeveel van zijn 14 nominaties verzilvert musical La La Land? Wint Nederlander Michael Dudok de Wit Beste Animatiefilm voor The Red Turtle? En wie van de bekroonden haalt het hardst uit naar president Donald Trump? De presentatie is in handen van de gezellige talkshowpresentator Jimmy Kimmel.

American Gangster (Ridley Scott, 2007)

Net 5, 20.00 uur.

Bijzonder geslaagde biopic over het leven, in de jaren zeventig, van de New Yorkse drugsbaas Frank Lucas (Denzel Washington), gentleman en keiharde schurk tegelijk. Behalve een fraai tijdsbeeld (de artdirection kreeg een Oscarnominatie) biedt American Gangster een een fijne tweestrijd tussen gangster en politieman (Russell Crowe), die pas in de slotscène tegelijk in beeld komen. Waar zagen we dat eerder?

La vie d'Adèle (Abdellatif Kechiche, 2013)

NPO Cultura, 22.10 uur.

Dit lichtjes met schandalen omgeven coming of age-drama is een adembenemend mooie film over de alles verzengende kracht van liefde. Adèle Exarchopoulos overtuigt als de schuchtere Adèle die dankzij de in alles tegeovergestelde Emma (Léa Seydoux) tot wasdom komt in de drie uur die de film duurt - en waarvan geen minuut overbodig is.

Badlands (Terrence Malick, 1973)

BBC 2, 01.05.

Onbetwist meesterwerk van enigma Terrence Malick, die de laatste jaren grossiert in moeilijk te bevatten films, maar in 1973 met zijn debuutfilm over lustmoordenaar Charles Starkweather een verpletterende indruk maakte. Malick bracht een aantal interessante veranderingen aan in de geschiedenis, die het minder eenvoudig maken een moreel oordeel te bedden in wat de cineast laat zien. De 15-jarige Holly (Sissy Spacek) is de verteller in de film. Ze valt als een blok voor de tien jaar oudere Kit (Martin Sheen). De twee bouwen een nederzettinkje in een bos aan de oever van een rivier, waar ze een staat van lethargie lijken na te streven. De jacht die op ze wordt gemaakt, dringt maar langzaam hun gemoedstoestand en de film binnen. Waarna Badlands, ondanks de vele moorden, veeleer een roadmovie wordt dan een misdaaddrama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden