De Volkskrant tv-selectie voor zondag 24 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter en Mirjam Bosgraaf
Beeld uit Gaga - Five foot two Beeld Netflix
Beeld uit Gaga - Five foot twoBeeld Netflix

L'étranger
Canvas, 22.45 uur

'België is waardeloos en klein. Er is hier niets. Behalve voetbal.' Zegt Presley, een van de jongens van de communityvoetbalclub BX Brussels. Ze groeien op voor galg en rad en krijgen niets kado. Toch geeft hun Senegalese coach Moussa niet op. Ruwe maar toch hoopvolle, dicht-op-de-huid-film.

Allah in Europa
NPO 2, 20.15 uur

Franse editie van Jan Leyers' zoektocht naar de islam in Europa. Leyers reist naar de Parijse banlieue Aulnay-sous-Bois en naar Nice, de radicaliseringshoofdstad van Frankrijk (?), maar ook de stad van het boerkiniverbod. Hij ontmoet er moslima Latifa. Haar moeder kwam om bij de aanslag. Ze kreeg veel medeleven van haar stadgenoten, maar er was ook haat. 'Mooi zo, weer eentje van jullie minder.'

Ancient Egypt
Canvas, 21.25 uur

Professor Joann Fletcher is onorthodox en emotioneel en controversieel. Maar wat kan ze gruwelijk goed vertellen over de oude Egyptenaren en hoe zij leefden voor het hiernamaals.

Gaga Five foot two
Netflix

Gisteren kwam-ie online, de docu waarin Lady Gaga voor het eerst praat over haar fibromyalgie en gevolgd wordt tijdens het veelbesproken optreden tijdens de Superbowl. No matter gay, straight, or bi, lesbian, transgendered life. I'm on the right track baby. I was born to survive.

Summertime (David Lean, 1955)
Arte, 20.15 uur

Naar verluidt noemde de grote David Lean (Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago, Brief Encounter) zelf het romantische drama Summertime zijn favoriete eigen film. Katharine Hepburn is een oudere vrijgezelle vrouw die op vakantie in Venetië, waar ze de tijd doodt met het bespieden van verliefde stelletjes, valt voor een bijzonder charmante maar wel getrouwde man (Rossano Brazzi). Hoe moet dat verder én eindigen in 1955? Venetië staat er hoe dan ook prachtig op in deze in technicolor gedraaide film.

The Child in Time (Julian Farino, 2017)
BBC 1, 22.00 uur

Voor tv gemaakte film naar de gelijknamige roman van Ian McEwan, van wie veel werk tot geslaagde films leidde (Enduring Love, The Cement Garden). De BBC wist Benedict Cumberbatch en Kelly Macdonald (Trainspotting, Boardwalk Empire) te strikken als echtpaar dat de weg kwijt raakt als hun 4-jarige dochtertje van het ene op het andere moment spoorloos is. En blijft. Zie dan nog maar eens je leven op de rails te houden.

Eaux profondes (Michel Deville, 1981)
TV 5, 23.00 uur

Als laatste in een reeksje onbekendere films met Isabelle Huppert, die TV 5 de afgelopen weken uitzond, vanavond een meer dan fijne thriller naar de roman Deep Water van Patricia Highsmith. Regisseur Michel Deville nam zijn Franse cast en crew mee naar het eiland Jersey, waar Jean-Louis Trintignant schittert als de parfumeur Vic Allen, die zich opgezadeld (danwel gezegend) weet met nymfomane echtgenote Melanie (Huppert). Die haalt haar bevrediging niet alleen uit haar op het oog keurige man. In plaats van daaraan onderdoor te gaan, maakt Allen er met duivels plezier een spel van. Ze mag mee naar huis nemen wie ze wil, hij kijkt toe en als de betreffende man hem niet bevalt, gaat hij linea recta naar de eeuwige jachtvelden. Is dat een serieus dreigement? Huppert en Trintignant duelleren niet alleen als personages maar maken er ook een fantastisch acteerduel van.

Boyz N the Hood (John Singleton, 1991)
BBC 2, 00.15 uur

Rauwe, harde en sterke film over de onmetelijke ellende die bendeoorlogen teweegbrengen in een samenleving. In dit geval, niet toevallig, in Los Angeles, waar regisseur en scenarist John Singleton zelf werd geboren en opgroeide, zij het in beduidend meer welstand dan die van het getto Crenshaw, waar zijn debuutfilm zich afspeelt. Desondanks overtuigt Boyz N the Hood, dat hij op 24-jarige leeftijd maakte, juist door zijn documentaire waarachtigheid. De continue spanning van een wereld waarin elk incident kan ontaarden in weer een veldslag weet Singleton ingetogen en daardoor overtuigend te verbeelden. Het zou zijn beste film blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden