film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 21 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Arnold Schwarzenegger in ‘The Terminator’. Beeld Brunopress
Arnold Schwarzenegger in ‘The Terminator’.Beeld Brunopress

Brommer op zee

NPO 2, 18.50 uur

Ruth Joos en Wilfried de Jong ontvangen weer bijzondere gasten uit de wereld van de literatuur in Brommer op zee. Sander Kollaard won vorig jaar de Libris Literatuur Prijs voor Uit het leven van een hond en vertelt vanavond over zijn nieuwste roman De kleuren van Anna. Eregast is Yvonne Keuls, die komt praten over Gemmetje Victoria, het hartverscheurende relaas van een vrouw die al schreeuwend werd binnengebracht in het opvanghuis waar Keuls actief is als vrijwilliger. Ze ontfermde zich over Gemmetje en heeft tot haar dood voor haar gezorgd.

2Doc Idfa Primeur: Jason

NPO 2, 19.54 uur

Na Alicia en Rotjochies sluit Maasja Ooms haar trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg af met de film Jason, die dit jaar op Idfa in première is gegaan. In de documentaire volgt ze de 22-jarige Jason, die op zijn zestiende door de jeugdzorg werd opgesloten en nu traumatherapie ondergaat. Tijdens de sessies blijkt de vernietigende impact die dit besluit op hem had. In haar persoonlijke en kritische film schetst Ooms Jason niet alleen als slachtoffer, maar ook als iemand met een missie om anderen te behoeden voor wat hem is aangedaan.

Félicité

TV 5, 21.04 uur

(Drama, Alain Gomis, 2017) Geijkt maar doorvoeld drama. De Congolese zangeres Félicité (Véro Tshanda Beya Mputu) verdient net genoeg om rond te komen, maar een vangnet heeft ze eigenlijk niet. Als haar zoon Samo na een brommerongeluk in het ziekenhuis belandt en ze een flinke smak geld nodig heeft om hem te laten opereren, komt ze razendsnel in de buurt van de economische ondergrens. Félicités ooit zorgeloze leven verwordt tot een strompeltocht – regisseur Gomis, in Berlijn onderscheiden met een Zilveren Beer, laat knap zien hoe snel dat kan gaan.

Véro Tshanda Beya Mputu in ‘Félicité’. Beeld
Véro Tshanda Beya Mputu in ‘Félicité’.

Onze boerderij

NPO 1, 21.29 uur

Met de stikstof- en klimaatproblematiek, het groeiende verzet tegen de bio-industrie en de schaarste aan grond is het duidelijk dat de agrarische sector drastisch op de schop moet. In Onze boerderij loopt Yvon Jaspers mee met boeren die hierdoor voor moeilijke keuzen komen te staan. Bollentelers John en Johanna zien hoe de bodem uitgeput raakt en oriënteren zich op biologische teelt. Kees herinnert zich nog hoe hij zijn dieren moest afmaken vanwege de varkenspest. Nu werkt hij aan een stal waar zijn varkens hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

The Terminator

RTL 7, 22.00 uur

(Sf-actie, James Cameron, 1984) De Terminator Cyberdyne Systems model 101 (Arnold Schwarzenegger) is een robot die vanuit 2029 wordt teruggestuurd in de tijd. Zijn doel in deze sf-klassieker is eenvoudig: hij moet een serveerster vermoorden, omdat haar nog ongeboren zoon anders in de toekomst een verzetsleider zal worden. In de beroemdste scène bezoekt de terminator een politiebureau, waar hij door de diender achter de balie wordt weggestuurd. ‘I’ll be back’, antwoordt Schwarzenegger met zijn Oostenrijkse robotaccent, om vlak daarna met een auto door de muur het kantoor in te rijden. Het zinnetje werd eindeloos geparodieerd en haalde het Guinness Book of Records als een van de meest aangehaalde filmcitaten.

Tegenlicht

NPO 2, 22.07 uur

Na de elektrische auto is het tijd voor een nieuwe stap in de evolutie van ons persoonlijke vervoer: de zonneauto. Deze hoeft niet steeds aan de lader, maar zal voor een belangrijk deel op zonnecellen rijden. Tegenlicht laat zien hoe Nederland een voortrekkersrol speelt op dit gebied. De Stella Vita is een camper op zonne-energie waarmee je echt kunt toeren, blijkt op een demonstratierit van Eindhoven naar Spanje. De Nederlandse zonneautofabrikant Lightyear is een lobby begonnen om in Europa een aparte status te krijgen voor ‘solar mobility’.

Rise of the Planet of the Apes

Veronica, 22.10 uur

(Sf-actie, Rupert Wyatt, 2011) In deze prequel op de klassieke Apenplaneet-sf-serie wordt met veel spektakel uitgelegd hoe die duivelse apen zo intelligent werden. Dat blijkt bovenal te wijten aan de jonge wetenschapper Will (James Franco), die nogal vrijelijk experimenteert in zijn onderzoek naar een geneesmiddel voor alzheimer, en die daarbij de aap als proefdier gebruikt. Het scenario van Rise of the Planet of the Apes is aan de rommelige kant, de personages hadden beter uitgewerkt mogen worden, maar de aap-effecten zijn andermaal zeer indrukwekkend.

Andy Serkis (links) en James Franco in ‘Rise of the Planet of the Apes’.  Beeld AP
Andy Serkis (links) en James Franco in ‘Rise of the Planet of the Apes’.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden