De Volkskrant tv-selectie voor zondag 2 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Close-Up: Het zelfonderzoek Beeld AVROTROS

Close Up: Het zelfonderzoek NPO 2, 19.15 uur

Tien jaar geleden waren de macabere beeldengroepen van purschuim van Folkert de Jong zo'n hype dat de kunstverzamelaars voor hem in de rij stonden en soms duizenden euro's extra boden op werken die al waren verkocht. 'Mr Saatchi wants that work.' De kunstenaar draaide helemaal door van alle roem en geld en moest terug naar de eenzaamheid en zijn kale binnenwereld.

Bekijk hier (vanaf zondag 2 april) de documentaire.

Made in Europe NPO 2, 20.15 uur

Hoe zat het ook weer met de idealen die aan het verenigd Europa ten grondslag liggen? Is er nog iets over van Alle menschen werden Brüder? Niet de minsten praten erover in de apotheose van Made in Europe: Juliette Binoche, György Konrad, Arnon Grunberg.

Bekijk hier alle afleveringen van Made in Europe.

Tegenlicht: de blauwe economie van Gunter Pauli NPO 2, 21.05 uur

De een zijn koffie is de ander zijn zwam. Vijftien jaar geleden begon de cradle to cradle-beweging, het idee dat afval niet bestaat en alle materialen hergebruikt moeten kunnen worden. Tegenlicht kijkt hoe het inmiddels staat met de hergebruikeconomie, onder andere met oud Ecover-baas Gunter Pauli. En in het oude subtropische zwembad Tropicana in Rotterdam worden nu, cradle to cradle, oesterzwammen geteeld op koffiedik.

De verbouwing van Tropicana. Inmiddels is het voormalig zwembad verbouwd tot restaurant. Beeld Arie Kievit

Do we really need the moon BBC 4, 22.00 uur

Ze knutselde zelf als puber een telescoop in elkaar om de kraters op de maan te kunnen zien. Nu presenteert ruimtevaartdeskundige Maggie Aderin-Pocok een intrigerend programma over de maan. Wat is de donkere kant van de maan? Worden we een beetje gek van volle maan? Wat betekent het voor de mensen in het ondermaanse dat de maan steeds verder van de aarde wegdrijft?

(Tekst gaat verder na de video)

Twister (Jan de Bont, 1996) Net 5, 20.00 uur

Cameraman-regisseur Jan de Bont volgde zijn kassucces Speed (1994) op met deze minder geslaagde rampenfilm. Een achter tornado's aanjagend echtpaar (Helen Hunt en Bill Paxton) dat op scheiden staat verzoent zich, maar het verhaaltje doet er met al die schitterende wervelwinden en amusante special effects (rondvliegende koeien) weinig toe. 'Ik had nog nooit van storm chasers gehoord', zei De Bont in 1996. 'Tornado's zijn een ontzettend indrukwekkend verschijnsel. Ook heel creatief.'

(Tekst gaat verder na de video)

Sky Captain and the World of Tomorrow (Kerry Conran, 2004) Fox, 22.25 uur

Sciencefictionavontuur met de sfeer van ouderwetse avonturen- en misdaadfilms. Een van de eerste die nagenoeg volledig in virtuele studiodecors werden opgenomen. De computereffecten staan na 13 jaar nog steeds overeind, maar verdoezelen niet dat het verhaaltje rond de dood en verderf zaaiende gek Totenkopf weinig voorstelt. Met Gwyneth Paltrow als journalist en Jude Law als knappe piloot en een postume, digitale rol voor sir Laurence Olivier als de Wizard of Oz-achtige Totenkopf. Voor dat ultrakorte optreden werden onbekende opnamen van de jonge Olivier hergebruikt en met nieuwe tekst nagesynchroniseerd, bedoeld als hommage aan een legendarisch acteur. Van de ooit gevierde regisseur Kerry Conran werd sindsdien nooit meer iets vernomen.

(Tekst gaat verder na video)

Dead Poets Society (Peter Weir, 1989) BBC 2, 23.45 uur

'Pluk de dag, jongens. Maak van je leven iets bijzonders.' Het is een simpele les die literatuurleraar John Keating in 1959 zijn leerlingen op de jongenskostschool voorhoudt. En met zo veel geestdrift aan de man brengt dat z'n leerlingen in de ban raken van wat poëzie vermag. Ze blazen de dodedichtersclub die Keating (Robin Williams) zelf ooit oprichtte, nieuw leven in en sommigen ontdekken dingen in zichzelf die hun ouders liever bedekt hadden zien blijven. Dat leidt tot drama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden