De Volkskrant tv-selectie voor zondag 19 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit Blue Planet II

Blue Planet II
BBC 1, 21.00 uur

Blue Planet duikt naar de Goliaths van de zee. Potvissen hebben de grootste hersenen van alle dieren, kunnen wel tachtig worden en hebben een eigen kliktaal, waarmee ze de potvisfamilie bij elkaar houden. Griezelig vasthoudende diepzeejagers zijn het ook. Maar als ze doodgaan, is hun lichaam, op de oceaanbodem, een buffet voor honderden zeedieren.

Tegenlicht
NPO 2, 21.05 uur

En dan: wat is natuur nog in dit land? Natuur wordt steeds meer langs de economische meetlat gelegd. Groen als businessmodel. Minder gevoel, minder diertjes, meer rendement. Zie de nieuwe eilanden in het Markermeer, een samenwerking van overheid, bedrijfsleven en andere partijen. Interessante (tegengas)gast: natuurfilosoof Matthijs Schouten, die ons laat nadenken over de innige band tussen mens en boom.

Teledoc; a.sy.lum
NPO 3, 23.05 uur

'Ik word wakker om drie uur 's nachts. Ik doe de ramen open, ik stap op de vensterbank. Alles ziet er wit uit. Het is februari. Ik moet en zal m'n nek breken.' David sprong.Deze Teledoc kruipt in zijn hoofd, waar de stemmen het voor het zeggen hebben. David probeert ze de baas te worden en uit zijn diepe depressie te klimmen.

Malificent (Robert Stromberg, 2014)
Net 5, 20.00 uur

Fijne hervertelling van het Doornroosje-sprookje. Dit keer draait het niet om de Schone Slaapster, maar om de gebroken fee (leuke rol van Angelina Jolie), die de vloek over het prinsesje uitspreekt. Deze frisse, originele vertelling van Disney is een geslaagde poging tot nuancering van het kwaad, dat juist door Disney altijd zo eenzijdig wordt verbeeld.

De Terminator (James Cameron, 1984)
RTL 7, 22.00 uur

Cyberdyne Systems model 101, gespeeld door de topfitte bodybuilder Arnold Schwarzenegger, is een robot die vanuit 2029 wordt teruggestuurd in de tijd. Zijn doel in deze sciencefictionklassieker is eenvoudig: hij moet een serveerster vermoorden, omdat haar nog ongeboren zoon anders een verzetsleider wordt. In de beroemdste scène bezoekt hij een politiebureau, waar hij niet wordt binnengelaten. 'I'll be back', antwoordt Schwarzenegger met zijn Oostenrijks-Amerikaanse robotaccent, om vlak erna met een auto door de muur het kantoor in te rijden. Het zinnetje werd eindeloos geparodieerd en staat in het Guinness Book of Records als een van de meest aangehaalde filmcitaten.

Austin Powers in Goldmember (Jay Roach, 2002)
SBS 9, 22.00 uur

In deze overtreffende trap van de geslaagde flauwe gekte in de eerste twee filmafleveringen van Austin Powers speelt komiek Mike Myers vier rollen: de door seks geobsedeerde spion Austin Powers uiteraard, maar ook diens aartsvijand Dr. Evil, de vadsige Schot Fat Bastard en de kersverse slechterik Johann van der Smut alias Goldmember. Van der Smut is een in het Duits scheldende Nederlander op rolschaatsen, die met Dr. Evil de wereld wil vernietigen. Er zijn bijrolletjes voor onder anderen Tom Cruise, Steven Spielberg en Michael Caine. Austins vader Nigel (Caine) wordt door Dr. Evil met een tijdmachine ontvoerd naar de jaren zeventig, het decennium waaraan deze vrolijke uitbarsting van melige filmverwijzingen en citaten zijn inspiratie ontleent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.