De Volkskrant tv-selectie voor zondag 19 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Joris Henquet
John Travolta als Vincent in Pulp Fiction. Beeld
John Travolta als Vincent in Pulp Fiction.Beeld

Italy's invisible cities
Canvas, 21.00 uur

In dit BBC-drieluik gaat historicus Michael Scott met behulp van de modernste snufjes op zoek naar de verborgen schatten van Italiaanse steden. De eerste aflevering draait om de 2500 jaar oude geschiedenis van Napels. Scott laat zien hoe de vulkaan Vesuvius zorgde voor vruchtbare grond, maar de bewoners een vreselijke prijs liet betalen.

John Travolta - Rückkehr nach Hollywood
Arte, 22.00 uur

De filmcarrière van John Travolta (1954) is er een van ups en downs. In deze documentaire uit 2016 wordt zijn hele leven doorgenomen: na zijn grote doorbraak als het soepel dansende sekssymbool in discofilmhits Saturday Night Fever (1977) en Grease (1978) ging de Travoltamania in de jaren tachtig weer liggen. In de nineties maakte Travolta een glorieuze comeback als huurmoordenaar Vincent Vega in Pulp Fiction (1994) van Quentin Tarantino. Hoe valt Travolta's stormachtige levensloop te duiden?

De Monitor: kindermishandeling
NPO 2, 22.40 uur

In deze aflevering verdiept presentator Teun van de Keuken zich in de onderzoeken naar kindermishandeling. Na een melding van kindermishandeling gaan er inspecteurs aan de slag om te achterhalen wat er precies gebeurd is. Maar hoe wordt zo'n onderzoek uitgevoerd en verlopen dergelijke onderzoeken wel correct?

La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino, 2013)
NPO Cultura, 21.05 uur

Er is het Rome dat wij, toeristen, kennen en er is het Rome van Jep Gambardella (Toni Servillo), de stuurloze, ondoorgrondelijke gids in een stad die met zijn geheime tuinen en dwaalgangen zelf al een labyrint is. Hij is ook de observator van het lege luxeleven dat (hij en) zijn vrienden leiden in de eeuwige stad en dat hem vervult met verlangen naar de schoonheid zoals de toeristen die nog slechts zien. Ook al leidt dat tot vreemde feestjes en ongemakkelijke ontmoetingen, La Grande Bellezza toont óók het mooiste Rome dat ooit op film te zien was.

While We're Young (Noah Baumbach, 2014)
BBC 2, 23.00 uur

Nog een sterke observator: regisseur Noah Baumbach, die in zijn achtste film hipsters met hun ironische hang naar retrospullen en onzekere veertigers knap weet te treffen in dit luchtig-trieste verhaal over een docent (Ben Stiller) en diens vrouw (Naomi Watts) wier leven overhoop raakt als ze met een jong stel bevriend raken. Klinkt niet voor niets een beetje als Woody Allen.

Das Weisse Band (Michael Haneke, 2009)
ARD, 00.05 uur

Een op het oog vredig dorp wordt geteisterd door nare, geheimzinnige voorvallen die langzaam maar zeker de ware aard van de bewoners aan het licht brengen. Paranoia, angst en wraakzucht verspreiden zich als een virus.

In meedogenloos zwart-wit en onontkoombaar toont de Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke dat Duitsland zich anders ontwikkeld zou hebben als de mensen in de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog anders met elkaar zouden zijn omgegaan en God niet hadden misbruikt om voor eigen rechter te spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden