De Volkskrant tv-selectie voor zondag 19 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Joris Henquet
Om 21.30 uur op NPO 1 reist Floortje weer naar het einde van de wereld. Beeld
Om 21.30 uur op NPO 1 reist Floortje weer naar het einde van de wereld.Beeld

Made in Europe
Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Schrijver Dimitri Verhulst ontrafelt de Europese cultuur, ditmaal aan de hand van het thema religie. Verhulst toont zowel kunst waarin God wordt vereerd als kunst waarin hij wordt bespot. Hij heeft onder meer een ontmoeting met politica Jeannette Bougrab, de geliefde van Charb, een van de vermoorde cartoonisten van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Zij is Frankrijk ontvlucht.

Boer zoekt vrouw internationaal
NPO 1, 20.25 uur

Na de door 3,7 miljoen Nederlanders bekeken seizoensopener gaan de boeren in aflevering twee op speeddate. De boeren uit Texas, Zambia, Frankrijk, Canada en Roemenië zijn in Nederland om tien vrouwen te ontmoeten.

In aflevering twee van het nieuwe seizoen helpt Yvonne Jasper de boeren bij het speeddaten. Beeld anp
In aflevering twee van het nieuwe seizoen helpt Yvonne Jasper de boeren bij het speeddaten.Beeld anp

Rome's Invisible City
Zondag, Canvas, 21.00 uur

In deze Britse documentaire uit 2015 is te zien hoe onder Rome met zijn Colosseum, Pantheon en Circus Maximus nóg een stad verborgen ligt. Het is een ondergrondse infrastructuur die het leven van de bovengrondse stad mogelijk maakte. Presentatoren Alexander Armstrong en Michael Scott tonen de creativiteit van de Romeinen en dwalen door de mijngangen, aquaducten en waterreservoirs onder de beroemde toeristenattracties.

Floortje naar het einde van de wereld
Zondag, NPO 1, 21.30 uur

Nieuwe reeks van Floortje Dessings reisserie die in oktober de Gouden Televizier-Ring won. In de eerste aflevering maakt Dessing de langste reis in haar programma tot nu toe: acht dagen zit ze op een boot in de Noordelijke IJszee, op weg naar het eiland Wrangel in een uithoek van Siberië. Ondanks het extreme poolklimaat en de grote populatie ijsberen, leven hier toch nog mensen, zoals de 27-jarige Rus Gennadiy.

SS-GB
Zondag, BBC 1, 22.00 uur

Dramaserie naar de alternatieve geschiedenisroman van Len Deighton uit 1978, waarin de Duitsers de Battle of Britain winnen en Londen wordt bezet door de nazi's. Hoofdpersoon is de Britse spion Douglas Archer (Sam Riley), die in het Londen van 1941 gedwongen wordt voor de SS te werken.

The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher, 2008)
Zondag, Net 5, 20.00 uur

Het uitgangspunt van deze film, naar het korte verhaal van F. Scott Fitzgerald, is meesterlijk en onmogelijk: Benjamin Button wordt tijdens zijn leven jonger in plaats van ouder. Hij komt ter wereld als een bejaarde en sterft als een pasgeborene. Onmogelijk, want zoiets mag je in een verhaal overtuigend kunnen beschrijven, in een film moet je het overtuigend zichtbaar maken. Oscars voor de make-up en special effects dus. Maar verder lukt het Fincher maar met mate te overtuigen met het liefdesverhaal dat volgt. Als een kromlopende kleuter met rimpels ontmoet Benjamin (Brad Pitt) Daisy (Cate Blanchett), op dat moment een jaar of 10. Een ontmoeting die leidt tot een levenslange romance.

Ida (Pawel Pawlikowski, 2013)
Zondag, NPO Cultura, 21.05 uur

Polen, jaren zestig. De jonge Ida staat op het punt non te worden. Moeder-overste heeft een advies voor haar: voordat ze haar geloften aflegt, moet Ida haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt Ida tante Wanda, die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden Ida's ondergedoken ouders vermoord. Ze hoort het schijnbaar onbewogen aan.

Naar die houding heeft Paw likowski zijn film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding (denk aan de televisies van vroeger), er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit. Een film zo ascetisch en stil als zijn protagonist.

A Foreign Affair (Billy Wilder, 1948)
Zondag, Arte, 22.20 uur

Voordat de nazi's hem naar Parijs verjoegen en hij in Hollywood een groot regisseur werd, woonde en werkte Billy Wilder onder meer als betaalde danspartner in Berlijn. Met deze licht wrange romantische komedie keerde hij na de Tweede Wereldoorlog terug. Jean Arthur speelt Phoebe Frost, een keurig lid van het Amerikaanse congres dat onderzoekt of de populaire cabaretzangeres Erika von Schlütow (Marlene Dietrich) inderdaad de minnares van Göring of Goebbels was. Als assistent regelt ze officier Pringle (John Lund), zonder te weten dat hij Von Schlütows huidige geliefde is. Met memorabele liedjes voor zowel Dietrich (Black Market, Illusions en Ruins of Berlin) als Arthur (Iowa Corn Song).

Chef's Table - seizoen 3
Sinds dit weekend op Netflix

Zes nieuwe portretten van visionaire chefkoks in het derde seizoen van de veelgeprezen culinaire reeks. Don't try this at home lijkt ook nu het beste advies voor de kijker, want in Chef's Table wordt op een nogal hoog niveau gekookt. Zoals ditmaal bij Tim Raue uit Berlijn, die in zijn restaurant de Aziatische keuken combineert met Duitse ingrediënten. Noodle-specialist Ivan Orkin is verantwoordelijk voor de 'ramen-revolutie' in de VS, en de 'filosofische chefkok' Jeong Kwan is een boeddhistische non uit Zuid-Korea.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden