De Volkskrant tv-selectie voor zondag 18 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Theresa vs Boris: How May Became PM.

ALS Anneke
Zondag, NPO 2, 21.00 uur

Zussen Jade en Mirthe van Doornik filmen hun tante Anneke, wier leven als alleskunner van de ene op de andere dag ophoudt na de diagnose ALS. Binnen een paar weken kan de vrouw die ooit duizend baantjes had, de hele wereld over reisde en een bouwval in Frankrijk opknapte niet meer praten en is ze afhankelijk van anderen om te eten.

Lost Kingdoms of South America
Zondag, Canvas, 21.05 uur

In de eerste aflevering van deze vierdelige reeks gaat archeoloog Jago Cooper op zoek naar het goud van El Dorado. Hij reist door Colombia, en vertelt over de volken die de binnenlanden domineerden voordat de Spanjaarden er in de 16de eeuw voet aan wal zetten. Cooper ontdekt onder andere dat de oorspronkelijke bewoners goud gebruikten op een manier die voor westerlingen moeilijk te begrijpen is.

Tekst gaat verder onder de video.

Theresa vs Boris: How May Became PM
Zondag, BBC 2, 22.00 uur

Game of Thrones aan de Theems: Waarom werd niet Boris Johnson maar Theresa May de opvolger van premier Cameron? Johnson was als oud-burgemeester van Londen en het gezicht van Kamp Brexit de favoriet, maar toen deed zijn nummer 2, Michael Gove, plotseling zelf een gooi naar de macht ('een dolk in de rug', aldus de Britse tabloids) en gaf Johnson direct op. De BBC sprak met insiders en experts - wat speelde er allemaal achter de schermen?

Tekst gaat verder onder de video.

Sacred Cod
Zondag, Discovery Chanel, 23.00 uur

'De vis is bijna op', zeggen de wetenschappers die roepen om nog strengere quota voor de kabeljauwvissers in New England aan de noordoostkust van Amerika. 'Jullie maken ons leven kapot', antwoorden de families die generaties lang de zee opgingen voor wat ooit de belangrijkste inkomstenbron van de regio was. De documentaire Sacred Cod, geschreven door Pullitzer Prize-winnaar David Abel van de Boston Globe, vertelt het verhaal van beide kanten.

Tekst gaat verder onder de video.

Mijn opa de bankrover (Ineke Houtman, 2011)
Zondag, NPO 3, 09.00 uur

De 13-jarige Grace (Zoë van der Kust) is binnen een witblond gezin een buitenbeentje met haar zwarte kroeshaar. En ze wil nu eindelijk eens haar Surinaamse 'papa Beau' ontmoeten. Omdat haar moeder weinig behulpzaam is, wendt ze zich tot haar rouwende rockabilly-opa (fraaie rol van Michiel Romeyn). Daarmee neemt de film een aangenaam kolderieke wending. Regisseur Houtman knipoogt vrolijk naar westerns en maakt van de vet aangezette artdirection een feestje. En dan zijn er de onweerstaanbare cowboy-liedjes van Vincent van Warmerdam.

Tekst gaat verder onder de video.

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994)
Zondag, Net 5, 20.00 uur

Een opvallend conventionele gevangenisfilm, eigenlijk, maar het eraan ten grondslag liggende verhaal van Stephen King is zo sterk dat je wel móét smelten. Tim Robbins speelt de voor moord veroordeelde gevangene die in de jaren veertig Shawshank wordt binnengeleid. Verteller Ellis Boyd 'Red' Redding (Morgan Freeman), oudgediende in het complex, ziet hoe snel de outsider zich aanpast, omhoog werkt en de tirannieke leiding inpalmt. Het gegeven leent zich bij uitstek voor existentiële vragen en thema's als kameraadschap en verraad, met een geniale ontknoping als bonus. Wordt vanavond met Lawrence Kasdans Dreamcatcher (2003) gevolgd door nóg een Stephen King-verfilming, maar wel eentje die veel minder de moeite waard is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden