De Volkskrant tv-selectie voor zondag 13 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Woody Allen tijdens het Filmfestival van Cannes Beeld ap
Woody Allen tijdens het Filmfestival van CannesBeeld ap

OVT Utopia
NPO Radio 1, 10.00 uur

OVT maakt deze zomer een serie over utopieën en dystopieën. Vandaag aandacht voor de boeken 1984 en Brave New World. In beide wordt een inktzwarte en totalitaire toekomst beschreven. Welk verhaal ligt het dichtst bij de wereld waarin we nu leven?

Zomergasten
NPO 2, 20.15 uur

Wim Opbrouck is te gast in de vierde aflevering van Zomergasten. De Vlaamse acteur is bij het Nederlandse publiek vooral bekend van zijn rol in de film Ventoux. Als acteur is hij verbonden aan NTGent, waar hij ook vijf jaar artistiek leider was.

Lees hier onze recensie van de Zomergasten van vorige week.

Hinterland
NPO 1, 21.15 uur

In de vierde aflevering van deze Britse misdaadserie wordt een auto uit een meer gevist met het lichaam van een vermoorde vrouw. Al gauw blijkt ook een tweede vrouw vermist. Het detectiveteam zet alles op alles om een tweede moord te voorkomen.

Tekst gaat verder onder video.

Islands of Australia
een, 22.00 uur

In zijn derde en laatste rondreis langs Australische eilanden begint Martin op Mundoo Island, waar hij een familie boeren van de vierde generatie opzoekt. Op Phillip Island onderzoekt hij wat de impact is van toeristen op de natuur.

Woody Allen: A Documentary
Canvas, 22.30 uur

O.a. Scarlett Johansson, Diane Keaton en Sean Penn uiten hun bewondering voor de filmmaker, die zelf uit de doeken doet hoe hij zijn scenario's schrijft. Alvast één onthulling: dat doet hij op de typemachine die hij als 16-jarige kocht.

Tekst gaat verder onder video.

Ruilen. Van konijn tot fortuin
NPO 3, 23.15 uur

Vermakelijke documentaire uit 2016 waarin twee vrienden proberen om van niets een fortuin te maken. Het begint met een konijn dat gratis wordt aangeboden op Marktplaats; drie jaar later hebben ze een appartement op de skipiste. Hun avontuur eindigt onverwacht.

The Band's Visit (Eran Kolirin, 2007)
NPO 2, 23.20-00.50 uur

Daar staan ze dan, de acht mannen van het Alexandria Police Ceremonial Orchestra. In strak lichtblauw kostuum steken ze af tegen de desolate achtergrond van de Israëlisch-Egyptische grens, midden in de woestijn. Ze zijn klaar voor een bezoek aan het Arabisch Cultureel Centrum van een stadje. Maar hoe komen ze daar, nu het verdere vervoer niet geregeld blijkt? Een bus lijkt uitkomst te brengen, maar zet de acht af in een stadje met een net iets andere naam. Hun rest niets anders dan ter plekke te overnachten. Ze worden verdeeld over de gastvrije eigenaar van een snackbarretje en haar bezoekers. En beleven zo ieder een bijzondere nacht.

Uren van voorzichtige, ongemakkelijke gesprekken, van troosteloos vermaak (denk Sunny van Boney M in een rolschaatsdiscotheek) en van een enkele vrijpartij. Gegoten in sobere beelden, vol van droge humor en trieste dialogen, en met een hart van melancholie. Uiteindelijk wordt het een nacht van toenadering, tussen mensen die dat door hun isolatie al lang niet meer gewend zijn en hun buren alleen van vroeger kennen, toen de Israëlische televisie nog films met Omar Sharif uitzond, evenementen waarvoor, zo vertelt de snackbareigenaar, alles opzij werd gezet. Prachtige melancholieke tragikomische film. Keuzefilm van Zomergast Wim Opbrouck.

Tekst gaat verder onder video.

Like Crazy (Drake Doremus, 2011)
RTL 4, 07.20-09.05 uur

Bitterzoet liefdesdrama voor vroege (of juist heel late) vogels, over een Brits meisje, Anna, en een Amerikaanse jongen, Jacob, die vanwege een verlopen visum noodgedwongen drie maanden zonder elkaar moeten leven. Een verschrikkelijke gedachte in tijden van prille, onstuimige liefde. Impulsief besluit Anna in Amerika te blijven: wat kan er nou helemaal gebeuren? Daarop belanden de geliefden in een soort niemandsland, gescheiden door onoverkomelijke problemen. Dat roept aangenaam prikkelende vragen op: is er zoiets als Ware Liefde die alle (praktische) obstakels kan overwinnen? Of moet zo'n eerste grote liefde wel slecht aflopen en houdt het tweetal slechts aan elkaar vast omdat hun relatie geen natuurlijk einde is gegund? De film laat de antwoorden ongemakkelijk in het midden en plaatst zo vraagtekens achter de standaardhollywoodromantiek.

Tekst gaat verder onder video.

Believe (David Scheinmann, 2013)
NPO 3, 15.35-17.10 uur.

Groepje jonge voetballers in Manchester krijgt in 1984 opeens een wel erg beroemde trainer: Matt Busby, die Manchester United in de jaren vijftig tot grote hoogte deed stijgen en erbij was toen het succesvolle elftal in 1958 crashte tijdens het opstijgen van het vliegveld in München. Lekker sentimenteel verhaal dat de clichés niet schuwt en smakelijk wordt opgediend in een film die beslist niet alleen voor kinderen is.

Tekst gaat verder onder video.

Romancing The Stone / The Jewel of the Nile (Robert Zemeckis/Lewis Teague, 1984/1985)
Net 5, 20.00-22.15 / 22.15-00.05 uur

Heerlijk zorgeloos actievermaak, deze double bill met het ruziënde duo Michael Douglas, en Kathleen Turner, respectievelijk als een iets te stoere avonturier en iets te hese romanschrijfster. Het verhaal is iets ingewikkelds met een schatkaart en een schurk (Danny DeVito), maar minstens zo belangrijk is de romantische strijd die tussen de twee in deel één leidt tot een huwelijk, waarna deel twee begint na afloop van de wittebroodsweken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden