De Volkskrant tv-selectie voor zondag 12 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Dimitri Verhulst in Made in Europe Beeld
Dimitri Verhulst in Made in EuropeBeeld

Made in Europe

NPO 2, 20.15 uur.

Schrijver Dimitri Verhulst belicht dit keer de duistere kant in kunstuitingen en hun invloed op de Europese cultuur. Regisseur Fritz Lang toonde met zijn sciencefictionfilm Metropolis een verschrikkelijk toekomstvisioen. De nazi's zagen in zijn werk echter een utopisch wereldbeeld en raakten door de film geïnspireerd. In Roemenië ziet Verhulst hoe ze daar de mythe van graaf Dracula in ere houden.

VPRO Tegenlicht

NPO 2, 21.05 uur.

Rotterdam, met zijn 180 nationaliteiten, kan gezien worden als de plek in Nederland waar het populisme als eerste opkwam. In de gemeenteraad staan twee lokale partijen lijnrecht tegenover elkaar: Leefbaar Rotterdam en de door de islam geïnspireerde NIDA. Tegenlicht stelt de vraag: hoe wordt er politiek bedreven in een stad waar het politieke midden steeds verder afbrokkelt?

The Secret World of Arrietty (Hiromasa Yonebayashi, 2010)

NPO 3, 15.30 uur.

In The Secret World of Arrietty, gebaseerd op het al vaker verfilmde boek The Borrowers van Mary Norton uit 1957, ontdekt een ernstig zieke jongen dat er onder het huis van zijn tante zogenoemde leners wonen. De jongen heeft geen kwaad in de zin, maar zijn ontdekking leidt er toch toe dat het lenersgezinnetje onder wie het 14-jarige meisje Arrietty in gevaar komt. The Secret World of Arrietty ziet er fraai uit, zoals verwacht mag worden van een film uit de vermaarde Japanse animatiestudio Ghibli. Wel is de film, in tegenstelling tot het werk van Ghibli's eeuwige stuurlui Isao Takahata (Grave of the Fireflies) en Hayao Miyazaki (Spirited Away), vooral gericht op jonge kinderen en ontbreken de vreemde, scherpe kantjes die het beste van Ghibli zo bijzonder maken.

Shadow World (Johan Grimonprez, 2016)

Canvas, 22.25 uur.

Eind vorig jaar op het IDFA, dit weekend op tv. 'Ik wil in de werkelijke wereld leven,' zegt iemand in Shadow World. 'Die van liefde en generositeit.' De realiteit is er eerder een van permanente, door de wapenindustrie voortgedreven oorlogvoering, toont videokunstenaar en filmmaker Johan Grimonprez. Shadow World is een messcherp docu-essay naar Andrew Feinsteins gelijknamige boek (2011), dat je door de draaikolk van onthutsende interviews en archiefbeelden naar adem doet happen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden