De Volkskrant tv-selectie voor zondag 11 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Performance We Will Not Be Moved van Alexis Blake.

Tegenlicht: Eurotopia
Zondag, NPO2, 21.05 uur

Op dag van de bailout van Cyprus trof ze haar kantoor leeg aan. Waar was iedereen? De Duitse historica/filosofe Ulrike Guérot werkte 20 jaar bij de Europese Unie. Maar op dat moment in 2012 begreep ze: de EU is failliet. Guérot nam ontslag om zich te wijden aan een plan voor een nieuw Europa.

Kunstuur
Zondag, NPO 2, 17.40 uur

Hanneke Groenteman maakt in Kunstuur bekend wie de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2016 heeft gewonnen. De genomineerden: Alexis Blake, Anouk Kruithof, Jay Tan, Taocheng Wang en Jan Hoek, fotograaf van Somalische piraten en de 'nieuwe Masai'.

De Muur: Ceuta
Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Omdat er een wet bestaat die stelt dat je over alles wat je kunt dragen geen belasting hoeft te betalen, tillen Marokkaanse vrouwen pakken van 40 kilo of meer op hun rug de Marokkaans-Spaanse grens over. Menno Bentveld is in Ceuta, de Spaanse enclave in Noord-Marokko.

3LAB: Ongekend succes
Zondag, NPO 3, 23.15 uur

De oud-klasgenoten van Emma Boelhouwer, Xander Vrienten, Géza Weisz en Vic Crezée hangen op filmposters, komen op tv en de meisjes liggen aan hun voeten. Waarom is Emma niet net zo succesvol? Ze zoekt de drie op. 'Heb je wel eens gesnoven?' vraagt Géza.

Dolfje is, in de nacht van zijn 7de verjaardag, plotseling veranderd in een weerwolf.Beeld Bos Bros. Film & TV Productions

Dolfje Weerwolfje (Joram Lürsen, 2011)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur

'Misschien gaat het wel over, net zoals de waterpokken', zegt Timmie. Hij probeert zijn pleegbroer Dolfje gerust te stellen. Die is, in de nacht van zijn 7de verjaardag, plotseling veranderd in een weerwolf. Dolfje is onthutst door zijn nachtelijke avonturen. Hij wil normaal blijven, zodat zijn pleegouders van hem blijven houden. In Dolfje Weerwolfje, naar de razend populaire kinderboekenserie van Paul van Loon, wordt de spanning nergens onnodig opgevoerd, zodat de film ook voor jonge kijkers goed te behappen is. Het helpt dat de hoofdpersoon zo schattig is. In zijn gewone doen is Dolfje (Ole Kroes) al een lief ventje, en als weerwolfje is hij aandoenlijk.

Kill Your Darlings (John Krokidas, 2013)
Zondag, Fox, 22.00 uur

Aardig drama over de studentenjaren van beatdichter Allen Ginsberg (1926-1997). Op de universiteit leert Allen (redelijke rol van Daniel Radcliffe) literaire eigenheimers als Jack Kerouac en William S. Burroughs kennen. Rond dezelfde tijd belandt zijn suïcidale moeder in het gesticht. Kill Your Darlings draait steeds om conflicten: harde realiteit versus studentenbestaan, schrijvers versus poseurs, traditie versus vernieuwing. Terwijl de film een heldere visie op Ginsbergs rebellenclub mist, gebruikt debutant Krokidas leuke visuele foefjes om de half uit het lood hangende werkelijkheid van de personages te verbeelden. Zo steekt Burroughs een sigaret aan met zijn brandende vinger.

Op de universiteit leert Allen Ginsberg (redelijke rol van Daniel Radcliffe) literaire eigenheimers als Jack Kerouac en William S. Burroughs kennenBeeld Killer Films

Les roseaux sauvages (André Téchiné, 1994)
Zondag, TV 5, 21.00

Met deze gevoelige tienerfilm werkte meester-cineast Téchiné zijn bijdrage uit aan de televisieserie Tous les garçons et les filles de leur âge, waarin negen Franse regisseurs iets over hun jeugd vertellen. Het is 1962, de Algerijnse oorlog loopt ten einde, maar op een jongensschool begint dan pas het besef te groeien dat er een oorlog is. De 'boodschapper' van buiten is een in Algerije geboren, nogal arrogant over komende jongen die er tamelijk neo-fascistische denkbeelden op na houdt. Deze Henri stoot af, maar is misschien wel daardoor aantrekkelijk voor de gevoelige hoofdpersoon François, die worstelt met ontluikende homoseksuele gevoelens. Met Nederlandse ondertiteling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden