De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 9 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Madelon Meester en Kevin Toma
Brigitte Bardot Beeld
Brigitte BardotBeeld

Unknown Male Number 1: Murder in Italy
NPO 3, 21.10 uur

In 2010, in de Italiaanse stad Bergamo, krijgt hoofdofficier Letizia Ruggeri een telefoontje van een moeder, wier 13-jarige dochter Yara niet thuis is gekomen. Letitzia moet denken aan haar eigen dochter en besluit alles op alles te zetten om de dader te vinden. Vier jaar en 20 duizend dna-samples later vindt Letitzia eindelijk de dader. In deze intrigerende documentaire vertelt ze over de jarenlange zoektocht.

Die besondere Wissenschaft vom Urin
Arte, 21.45 uur

Wie dacht dat urine niets meer is dan een vloeistof waarmee afvalstoffen het lichaam verlaten, heeft het mis. Urine kan ook voor heel andere doeleinden worden gebruikt, laat deze documentaire zien. Zo is de vloeistof nuttig als bestanddeel voor medicijnen, als energiebron in de techniek en als meststof.

Publieke werken (Joram Lürsen, 2015)
NPO 2, 20.10 uur

Thomas Rosenbooms tussen grootstedelijke bouwdrift gesitueerde historische roman verscheen eind jaren negentig, maar viel pas overtuigend te visualiseren toen de modernste computerkunst ook beschikbaar kwam voor de Nederlandse speelfilm. Het resultaat, met een krappe 6 miljoen euro aan budget, mag er zijn. Door dit 19de eeuwse Amsterdam zou je zo een uurtje willen dwalen, om vervolgens de verhaallijnen op te pikken van vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) en diens neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen. Ambitieuze mannen die zich boven hun stand wanen. Dat ze gigantisch in de problemen zullen raken is van meet af aan duidelijk.

Black (Adil El Arbi en Bilall Fallah, 2015)
Eén, 22.05 uur

In Black is het bendeleven voor de tieners Mavela en Marwan aanvankelijk kwajongensspel. Beetje rondhangen, blowen, tasjes jatten, politie pesten dat werk. Mavela is nog geen 'bendebezit' zoals de andere meisjes en Marwan krijgt van de politie vooralsnog waarschuwingen. Maar dan worden ze verliefd op elkaar en een relatie met een lid van een vijandige bende is natuurlijk verboden en heeft ernstige consequenties. El Arbi en Fallah dienen het verhaal, gebaseerd op de boeken van Dirk Bracke smakelijk op; de twee van straat geplukte hoofdrolspelers, Aboubakr Bensaihi en Martha Canga Antonio, hebben samen een heerlijke chemie.

Nothing Personal (Urszula Antoniak, 2009)
NPO 2, 23.45 uur

Actrice Lotte Verbeek (1982) speelt in dit voortreffelijke speelfilmdebuut van Antoniak een vrouw met een goeddeels onbekend verleden, een dolend heden en een onbestemde toekomst. Ze heeft haar leven in Amsterdam abrupt de rug toegekeerd om rond te zwerven in Ierland, waar ze in contact komt met de door Stephen Rea vertolkte bewoner van een verafgelegen huisje. Ze sluiten een verbond: zij helpt hem, hij geeft haar te eten, maar ze laten elkaar verder met rust. Dat hoeft niet fout te gaan, maakt de film liefdevol duidelijk. Het zijn twee moeilijke rollen, waarbij lichaamstaal voortdurend belangrijker is dan de woorden die beide acteurs uitspreken.

Le mépris (Jean-Luc Godard, 1963)
Canvas, 00.05 uur

Vrij naar Alberto Moravia's roman Il disprezzo (1954) volgt Le mépris schrijver Paul Javal (Michel Piccoli) die in zomers Italië zijn ziel aan de duivel verkoopt. Hij compromitteert zich artistiek door het script van een moeizaam verlopende Odyssee-verfilming geregisseerd door een zichzelf spelende Fritz Lang om te schrijven naar de commerciële wensen van Hollywoodproducer Jeremy Prokosch (Jack Palance). Een zelfverkwanseling die Paul de liefde en achting van zijn echtgenote Camille (Brigitte Bardot) kost. De muziek, de kostuums, de melancholie: Le mépris is zo'n film die je nog liever wilt inademen dan kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden